- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stüsziteszt
újonc
Csak azért vártam eddig, hogy én legyek a 110-edik hozzászóló. (Valójában lusta vagyok és kissé lassú.
)
Ha már hozzászóltam hozzá nem értő ismeretlenként az igp-s cikkhez, akkor most is. Ahogy akkor is írtam, 2004-ben kezdtem el 3d játékok futtatására alkalmas gépen gémelgetni. Vagyis pont felöleli a cikk 2004-től szinte napjainkig azt az időszakot, amit én is, idézőjelben, jobban ismerek. Csak én roppant nagy kihagyásokkal mélyedtem a témába , mivel a mai napig összesen 7 különböző videókártya fordult meg nálam.
Fantasztikus méretű és tartalmú cikk, erre csak igazi profi képes!
20 év! Nem semmi. 2004-ben és még később is, kézbe fogva lapozgathattam a Gamestar, PC Guru, és más magazinokat is. És bontogathattam a cd mellékleteket. Persze gamer újságot is elég rapszódikusan vettem, nem lettem gyűjtő.
És csak olyan videókártya fordult meg a kezemben, amit használtam is, mivel nem vagyok profi tesztelő. (Van ugyan egy nyilvános youtube csatornám, Alex Tesztpilóta néven, kemény 7 feliratkozóval, de a minősége miatt csak erős idegzetűeknek ajánlanám. Sajnos időm, energiám és eszközparkom nem elégséges a mai profi videók világában.)
És akkor most egy kicsit nosztalgiázom az elmúlt húsz év fölött.
Az első kártyát 2005-ben vásároltam, mikor már közel egy éve gyötörtem az alaplapi videókártyát. Pro Savage 3? akármi vagy ilyesmi: pl. a Phantom Menace c. játékkal.) Ez volt az
Ati Radeon 9250. Erről írtam az igp-s cikkhez írt hozzászólásban, hogy pakolta fel Zombi Robin arcára a húst, vagy hogy nőttek kerekek a versenyautókra. (Lásd a nevem alatti -nem sokkal hevésbé szószátyár- bejegyzést.)
Az én példányomat nem reklámozták gamer kiadásként (ahogy Gai az agp-s cikkben írt róla) Már csak ezt is bizonyítandó, álljon itt két sztárfotó a dobozról, és a belevalókról, magáról a kártyáról: (ha már ez volt életem első dedikált kártyája):
Ezután elhatároztam, hogy öt évig nem veszek új vga-t. Hogy miért? Megijedtem az új függőségtől, és a várható költségektől (újabb és újabb játékok, újabb és újabb kártyák, az örök körforgás; ennek a veszélyes mélységeit max a vallás rovatban tudnám bővebben ecsetelni.
Érdekes volt látni a cikkben, hogy ez alatt az idő alatt hány kártya váltotta egymást, amiről lila gőzöm sem volt.
Az öt év leteltével aztán 2010-ben mohón megvásároltam az AH 3450 felségjelzésű kártyát. Ami a dobozán feltüntetett adatok alapján persze a
HD 3450 volt. Ahogy a doboz hátulján kiderül. (De több fotó már nem lesz, szerintem a fönti is már túl sok egy hozzászólásban.
Ezt követően egy költözés során 2013-ban (tehát röpke 9 év után) vásároltam egy új „gémer” konfigurációt. Az idézőjel nem véletlen. Gamer PC-nek neveztetett, új gép volt, pofásan nézett ki, de ami benne dohogott egy Amd Athlon X4 740 proci alatt, egy
GT 640 volt. Ez is szerepel a szerző egyik nagy gpu-s cikkében. Már-már ráismertem, de rájöttem, nálam egy másik példány volt. Ezt cseréltem aztán egy
GTX 750 Ti kártyára, ami nálam megint csak élményszámba ment. Ahhoz hasonlítanám, mikor Csubbakkának végre sikerül úgy ejteni a gépházba a csavarkulcsot, amitől a Millennium Falcon végre hiperűr sebességre tud kapcsolni. A Remember Me egyszerre (majdnem) max beállításokkal tudott futni 1080p-ben, szinte szárnyaló fps-ekkel.A
GTX 1050 Ti volt a következő a sorban, érezhető különbséggel, de nem ugrásszerű mértékben, talán az Athlon X4 is visszafogta. Ezt valamelyest egy új i5 7600-as új konfiguráció orvosolta.
Ebbe a konfigurációba került később egy
GTX 1650 Super, amelyet a fentiek közül a legjobb vételnek tartok ár/érték tekintetben. Jó 30%-kal erősebb mint a sima GTX 1650. Mára már teljesen eltűnt a piacról. 55 ezerért vettem újonnan, a sima 1650-eket is 60+ ezrekért kínálják manapság. Nyilván a használt piac kedvezőbb lehet. Biztos egy GTX 1660 jobb választás lett volna, de én ezt választottam. (Ki tudja, talán azért, mert Super. Futott még a jelenlegi Ryzen 7 5700G procis konfigurációban, de nemrég lecseréltem egy
RTX 4060-ra, belépvén ezzel a Raytracing világába. Hogy ez mitől nagy durranás, vagy sem, mit tesz hozzá a grafikához, vagy sem, milyen szintű kártyától érzékelhető, vagy sem, arról egy külön mélyfilozófiai értekezést lehetne írni. Azért a 4000-res széria szerintem már megállja a helyét. Különösen a DLSS tekintetében.
Ami a különböző évek játékait illeti, hogy nekem mi volt meg ezek közül, és mi nem, külön fejezet lenne. PL. mostanában vásároltam meg egy 2015-ös játékot (Mad Max). Ritkán szereztem be valamit a megjelenés pillanatában, az egyetlen kivétel erre a Jedi Fallen Order. A folytatás beszerzése eddig még elmaradt.
A kártyák tekintetében nagyjából GTX 980-tól fölfelé vagyok leginkább képben, onnantól kezdve vagyok jobban képben. És 2013-tól valahogy Geforce oldalra kerültem. (De nincs mögötte valamilyen fanatikus elköteleződés :)) Nyilván ismerősek AMD oldalról az RX-ek, a Vega kártyák,stb. Ekkortájt böngészgettem relatíve értőbben a kínálatot.
Ahogy a föntiekből látható, rendszerint a belépő színt tájékán mocorgok. De érdekfeszítő olvasni a kártyák színes palettájáról!
Félelmetes méretű és alaposságú cikk, köszönet és respect illeti! :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fogyjunk le!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Építő/felújító topik
- Windows 11
- Hardcore café
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- További aktív témák...
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest