Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• birno

addikt

válasz dr_strange #3183 üzenetére

Olvasgattam már múltkorjában, VMWare alá el is kezdtem telepíteni a leírás alapján, csak aztán abbamaradt a dolog, mert más foglalt le.
    Nagyon tetszik benne, hogy ilyen jól van dokumentálva, meg olvastam valahol, hogy mire az ember feltelepíti és működő rendszert kovácsol belőle, addigra "kiismeri" a Linux lelkivilágát.Ezt valahogy én is így éreztem a telepítés közben, tök frankón meg lehet tanulni hogyan épül fel a rendszer.

Most egy kicsit összezavartál. Amikor forrásból telepítetek valamit mondjuk Debian alatt és a "./configure" résznél hiányol valamit akkor mindig az adott csomag development verzióját kell telepítenem.A fejlesztői csomag nem egyenlő a forrással? :U
    S ha mondjuk valami nincs meg az ebuild-ekben és leszedem a progi forrását, akkor azt itt is "kézzel" kell lefordítanom vagy az emerge megcsinálja és telepíti?
    Kb. úgy gondolom mint amikor repoban nincs meg valami, de mondjuk a progi oldalán van .deb csomag és azt a "dpkg -i"-vel pakolom fel.

Tehát akkor ezek az ebuild-eket úgy kell elképzelni mint egy szöveges fájlt ami a progi nevet, verziót és az elérhető mirrorokat tartalmazza, mondjuk naponta csekkolja, hogy van-e új ebuild, ha igen jelzi és amennyiben kell, a fejlesztők honlapjáról szedi le a forrást és így "kerüli meg" a repokat?

Még egy buta kérdésem lenne, mi a helyzet a stabilitással és a biztonsággal?
    Anno én Debian-t tanultam előszőr és mindig azt hajtogatták, hogy az egy atom stabil rendszer, méghozzá azért, mert nem a legújabb csomagokat használja, hanem a régebbi már befoltozott, kijavított stabil verziókat.
    Vagy ezt a valamit valamiért elvén képzeljem el?

Különben közben éjjel lejött live cd, majd azt elkezdtem nézegetni vagy felrakom egy külön vinyóra és tesztelgetem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés