- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Sajnálattal jelentem be, hogy félig meg kell válnom ettől a topictól, mint S7000 tulajdonos. Ugyanis már csak pár óra (remélem minél kevesebb) és meghozza a futár az Olympus E330 big kit-et...

De azért megtartom még a 'kis' Fujit is. Nem is lenne szívem eladni, na meg sajna egyelőre nincs pénzem rendes makrós obira, így marad az S7000 erre a célra, meg az asszonyjelöltnek (már csak 47 napig jelölt
). Legalább tud min tanulni majd.
Már szóba került itt, hogy a 10000. expó a mumus. Nos, ha így haladok vele, még megeshet, hogy a lagziig ezt másfélszeresen túllépem. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az mennyire tartozhat bele a garanciális témakörbe, hogy egyre hangosabb a zoom és az AF motor és az AF egyre többször téved, lassan állít élességet. Van esélyem rendbehozatni velük még a gari lejárta előtt rendbehozatni, vagy elhajtanak a búsba? A gari jejártáig még ugyancsak 47 nap van (pont az esküvőm napján jár le, dec. 16
), és félek attól, hogy amilyen mázlim van, pont 17.-én krepál be... De ugyanakkor igazából nem produkál semmilyen hibajelenséget, meg az AF tévesztését sem tudom reprodukálni.
Segítsetek...szeretnék még ide tartozni![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
domedee
senior tag
Nekem még szerencsére semmi baja, de az indexen volt róla szó, hogy többeknek romlott el a gép a 10000 expó környékén. Erről tud valaki valamit? Elkezdett engem is aggasztani a dolog, mert most járok lassan a 13000.-nél. Szép szám mi?
Viszont dec.-ig még van rá gari, szóval mik az esélyeim? Amúgy mostanában olyan érzésem van, mintha lassabban exponálna, vagy mintha az AF nem tudna olyan gyorsan/jól élességet állítani. De az a baj, hogy igazából semmi hibája nincs, nem tudom reprodukálni/kimérni a jelenséget, csak az érzés van meg. -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Hááát, én eddigi netes barangolásaim során azt vettem ki, hogy az Olynak vannak a legjobb színei ebben a kategóriában, de viszont a Canonnak cserébe magasabb iso-n szebb a képe, zajtalanabb. Valamit valamiért mondhatnánk. Kérdés, hogy te hol fogod használni többet? Kevesebb vagy több fény? Meg amit nagyon röhögtem, hogy a múltkor voltam fotózni a Red Bull-féle papírrepülőversenyen fotózni, és bár az én 'kis' S7000-emet technikában verte a másik ott lévő fotós,de láttam, hogy miközben cserélte az obikat (cuki cuccai voltak), közben bizony előkerült a kis pumpa is, fújogatta ki belőle a port rendesen a gépből. Az Oly-nál viszont csak benyom egy portalanítást a gépen és voi'lá. Mondjuk mivel én többet fotózom kint a természetben, ezért nekem eléggé fontos, hogy ne kelljen a porral foglalkozni majd, ha leváltom az S7000-t. De természetesen, ha lesz olyan ajánlat, ami előnyösebb, mint az Oly-é, akkor minden szívfájdalom nélkül jöhet 350D, D70s, 5D/7D, vagy bármi más. Egyszerű, nézz meg pár tesztképet (itt javaslom az index idevágó topikjait, ott elég sok típusnak van külön, és ott találsz mindennapos képeket). Utána menj el a boltba, és fogdosd végig a neked legjobban tetsző két fajtát. Amelyiknek jobban esik a fogása, kezelése, azt válaszd. Szerintem az obipark nagyságának sokkal kisebb a jelentősége. Ezért még biztos kapok a fejemre...
innen-onnan. Hiszen most, hogy a Sigma is elkezdte nyomatni az új obikat, bőven lesz választék. Ugyanis az a baj az olcsóbb cuccokkal, hogy túl nagy a minőségi szórás. Simán kikaphatsz egy olyat, ami a nagyságrenddel drágábbat elérheti; de nagyobb az esélye annak is, hogy valami vacakot kapsz ki. A kínálat már elérte azt a szintet, aminél van hova fejlődni és jobb obikat venni később. Természetesen, ha te később nagyon sokat akarsz belefeccölni, akkor mindenféleképpen KM/N/C valamelyik közül (Na jó, a KM picit most kérdésebb a Sony miatt, de idáig úgy tudni, nem kell félni). Szépen lesz egy alap váz alap obikkal, majd mikor elég sok jó obit beszereztél, akkor jöhet a profi váz. De ha nem törsz ilyen magas célokra, akkor fontosabb lehet az az érzés, amit akkor érzel, mikor kezedbe veszed a gépet. Mennyire egyértelmű első fogásra a kezelése. Hiszen a profiknak ez munkaeszköz, nekik, ha nem is tetszik a akezelése, akkor is meg kell tanulniuk, mert ez nekik csak 'egyszerű' munkaeszköz. -
domedee
senior tag
A kérdés az, hogy mennyire akarsz befektetni... Meddig elég pl a két kitobi 14-45/40-150 (ami elég jó párosítás, veri pl a 18-55-ös Canon kitobit a nagylátója, a tele is aranyos). Meg a minőségi drága mindenhol, bár a Canon esetében nagyobb a választási lehetőség a költségkímélőbb megoldások közül (sajna ez a minőségben is jelenkez(het)ik ). Meg amiről ált. kevés szó esik, az a fogás. A 350D ebből a szempontból hírhedt, míg az Olyról sokkal jobb vélemények vannak, a képminőség is (a színek főleg) jobb; bár ISO-ban a Canon erősebb.
Mint láthatod jelen pillanatban én inkább Oly-párti vagyok...
-
domedee
senior tag
Nos, nekem per pillanat a következőkön járna az agyam:
marad az S7000, és mellé az új gép, vagy csak az új gép
Amúgy: KonicaMinolta 7D vagy Olympus E330 (talán Nikon D70s), azután KM 5D/Oly E500; természetesen mindkettőhöz egy középkategóriás vaku (pl Oly
L-36), és hozzá a 28-300 lefedve két obiból.
Miért is:
KM7D: képstabi, OlyE330:pormentesítő, kihajtható LCD élőképpel!!!-ezzel makrózni
; mindkettőnek szép képe van
KM5D: képstabi, OlyE500:pormentesítő; szép kép, már kisebb hiányoságokkal.
A 350D-t csak akkor választanám, ha markolattal és nem a kitobival van jó áron. Az igazi kérdés viszont az obi, mennyit vagy rá hajlandó áldozni. Mert pl az Oly kitobijai (az általános 14-45 és 40-150, veheted akár a 11-22 és 18-180 párral is kitben, de az ára viszont ekkor...) magasabb minőséget képviselnek, mint a versenytársaké általában. -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
sajna a fórum keresőjében ezt még nem igazán lehet megcsinálni, de amúgy rögtön a topik elején van róla szó Bővebben: link, aztán szépen eldumélgatunk róla, olvasd el ezeket. vagy még nézz el ide, és innentől is erről folyt a téma Bővebben: link
-
domedee
senior tag
Ezt már részletesen kitárgyaltuk a topik elejében...keress rá pl. az én hsz.-eimre

-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
ja, több száz megát csak úgy hazaküldesz... még ha gmail-re is küldöd, akkor is egy levélben csak pár képet tudsz elküldeni.
-
domedee
senior tag
persze, csak én már majdnem megjártam egyszer.igazából a nagy kártyának egy előnye van, ha videót veszel fel vele, mert az s7000 pl egy 512-s kártyára 7' 07'' fér rá 640*480-ban, ami nem túl sok. tudom, nem videóra veszed, de akkor is. amúgy ha sok hely kell és mindez gyorsan, akkor vegyél egy 2GB-os Microdrive-ot, (ez a max, amit a fuji kezel (fat határa miatt). sok videó/raw kép (esetleg 12MP F). de amúgy egy 4 napos nyaralás esetén (nálam) vegyesen 3/6 MP-s képekkel, pont elég egy 512-s kártya.
-
domedee
senior tag
Ja, jó is a nagy kártya, kivéve, ha meghal, nekem már volt olyan, hogy nem tudtam olvasni a kártyát, aztán sikerült visszamenteni.(egy format után, azóta is jól müxik). ha ez egy hosszú nyaralás alatt jön össze és utána nem sikerüla mentés, akkor gáz, míg 2 db kisebb kártya esetén azért ha az egyik meghal, a másik legalább megmarad.
-
domedee
senior tag
Szerintem arra gondolt a kollega, hogy anélkül jóval kevesebbet érne, de így ér annyit.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
ez ugyanaz, mint a szemüveg és a szem esete... adott egy optikai rendszer, amibe nem ''tudsz belenyúlni'', ezért elé raksz egy segédeszközt. így a végeredményt tekintve ugyanaz a helyzet, mintha bele lenne építve. amúgy a fénysugarak, a különböző lencsék optikai tulajdonságaival függ össze. nézz utána a humorú/domború lencsék képalkotási tulajdonságainak.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
pedig eléggé egyszerű a dolog nyitja. ugyanis az angolt úgyis meg kellett csinálni, így azt nyugodtan ki lehet és kell adni pdf-ben, mígy a magyar az csak egy kis lokális verzió, amit a jogtulajdonos, a Fuji Mo. fordítatott le jó pénzért, és az egyik olyan eszköz,amivel rá lehet venni az embereket, hogy a drágább, de a hivatalos, teljes, magyar manuállal együtt adott gépet vegyék meg, ne az olcsóbb, külföldről behozott, csak angol (+ annak az országnak a nyelvét tartalmazó) leírást tartalmazót.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Háát a gmail-es 2GB csak elég rá...
esetleg annyi, hogy ha tudod szétvágod 5MB-os darabokra? thx (domedee@gmail.com)
amúgy az a részletgazdagság végül is helyes, mert a részletek elvesznek, ha csökken a színátmenetek száma. a mai gépek tudásának a pixelszám már nem igazán jelent akadályt a valódi 24*36-os negítvhoz képest (a roll-film azért más tészta
), de az igazi gond a dinamikával van, főleg a fényszegény esetekben. -
domedee
senior tag
A raw képek esetén nem a felbontás lesz jobb, az marad a max (itt 12MP), hanem a színátmenetek lesznek jobbak, ugyanis nem a jpeg-ben használt 3*8bit van, hanem 3*10-12bit, ha jól tudom, azaz a kép dinamikáját javítja, szebbek a színek.
El tudnád küldeni azt a RawC.Ex-t? mailben
[Szerkesztve] -
domedee
senior tag
jujujjjjjujjjj
Húha....
Na valamit nem értek a hsz-edben....
Amúgy, ha vissszanézel ebben a topikban (és még a Melyik digitális f.gépet?...) én (szerény személyem és
és sokán mások már eldiskuráltunk az s7000-ben használt sccd4-ről és annak képalkotásáról. Ezt egészíteném ki azzal, hogy a gép által készített kép 12MP-es, ennek az infótartalmát mindenféle állítgatás nélkül viszi át a RAW képbe, azaz a fehéregyensúly, .... és a többi apróságot mind neked kell majd később beállítani abban a programban, amivel a képet feldolgozod később. De ez minden digitgépben ugyanígy van.
Szóval a képben az egy pixelben tárolt információ tartalmazza a kék/zöld/piros színcsatorna szintértékét, azaz egy 24 bites színmélység esetén 3*8 bitnyi információ van. DE!, ha adott 6MP=6M*8bit (ugyanis a képek Bayer-mintás ccd-vel készülnek, nem Foveon x3-mal, ahol ez az érték 6MP=6M*3*8bit lenne egy 24 bites, 6MP-es kép esetén), akkor neked van 48Mbit=6MB infód kb. (+ a Bayer-minta, sccd-felépítése), nos ebből csinál a gép neked egy 6MP=6M*3*8bit (6M*3színcsatorna) alakú képet, itt lehente kérdezni, hogyan jön ide a 6*8=6*3*8 ?, nem tűnnek egyenlőnek, de hidd el, minden gép így dolgozik (van kivétel), viszont a képben később nem az 1 pixel=3*8bit infó elvet követi, mert az már egy tömörített, méghozzá veszteségesen tömörített kép lesz (a képpontok leírására matematikai függvényeket alkalmaznak, így lehet helyet takarítani meg, mert kevesebb helyet foglal egy matematikai fv. mint az általa szolgáltatott információ egy az egyben való tárolása. így a végén a 6MP-s kép az s7000 esetén kb 1,5MB (témától függ) (a többi gép is így csinálja a képet). Azt azért ne feledd el, hogy a ccd nagyobb érzékenységgel dolgozik, mint a 8 bit (12-14-et simán tudhatnak) és a RAW esetén a pixelek által mért ''szürkeségi szintek'' /nyugodtan hivhatjuk így, hiszen ez fedi is a valóságot, mert egy érzékelő csak azt tudja megmondani, hogy egy teljesen telített állapot és egy inger nélküli állapot között melyik állapotszintet tölti ki a potenciálja/ alakítás nélkül kerülnek mentésre, azaz 6M érzékelő=12M*12bit (most nem tudom biztosan, hány biten dolgozik az s7000-ben a ccd, a 12MP ügyében pedi lásd sccd4 működése korábban). Szóval egy RAW kép mindig több infót tartalmaz, mint bármilyen tömörített jpeg kép, ha te ezt nem látod, menj el szemészhez, de komolyan,
remélem érthetően írtam....
, nem vennék rá mérget -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
nem feltétlen, ha jól emlékszem már láttam gyorsabb CF-t, mint xD-t, bár már nem emlékszem, melyik gyártótól.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Nem tudom, nekem nem tűnt lassúnak. Amikor tele volt a kártya akkor is gyorsan átmásoltam a gépre a fényképezőből a képeket, és nem is kellett arra várnom, hogy fényképezéskor a képeket elmentse a kártyára a f.gép. Nekem az az olvasási sebesség kicsit gyengének tűnik, szerintem a te készülékedben van a hiba...nem a kártyával.
-
domedee
senior tag
ez ne tartson vissza... Nyugodtan válassz egy CF-t az ismertebb nevek közül, azzal biztos nem lesz gondja a gépnek, de ha gondolod kérdezd meg itt, hogy használja-e valaki az adott kártyát a géppel. Nem kell venni xD-t, csak ha nagyon sok pénzed van és kell egy második kártya... Én pl egy Kingston Elite Pro 512MB-t vettem anno, most már csak 11eFt.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Az nagy rekeszérték növeli a mélység-élességet, de csökkenti a bejutó fény mennyiségét. A mélységélességet pedig egy tartományként képzeld el, azaz az élességállítás síkjától előre és hátrafele fokozatosan csökken az élesség. Az Fx szám jellemzi ennek a tartománynak a szélességét (a szélei nem élesek, hanem átmenetiek), de ez függ az élességi pont távolságától is.
Használni pedig mindig azt kell, amit te szeretnél és tudsz. Azaz mennyire szeretnéd a témán kívüli részeket is élesnek és a fénymennyiség-záridő páros mennyit enged meg emellett. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a legszűkebb blendét (legnagyobb F szám) kerülni kell, ezen már romlik a képminőség, ha nő is a mélységélesség (bár én eddig ezt nem vettem észre, bár ez szerintem azon is múlott, hogy a felszerelésem sosem volt annyira profi, hogy ezt ki tudjam hozni), ezért 1-el (vagy nagy F tartomány esetén (pl:2,8-32-nél több értékkel) 1-el kisebbel jobb csinálni. -
domedee
senior tag
Nos nézzük....
Canon/Fuji:
Bővebben: link
4/6(ami az interpolált 12MP-es képben igazából 8(-9)MP-t jelent)
4/6 opt.zoom
f2,6 / f5,5 - f8 / f8 vs. f2,8 / f3,1 - f8 / f8, az az f5,5 eléggé gyenge a telében
videóhossz: 30mp/kártya kapacitása
nincs/van RAW formátum
Fuji:nagyon jó vaku/evf kereső/CFI-II-Microdrive/elektronikus zoomgyűrű/makró, van vakupapucs
+ nagyobb optika, ami csak jót jelenthet
Canon: alacsonyabb alap iso, kisebb méret
én azt mondanám, hogy ennyiért megéri lecserélni (a Canon A520 újonnan 60e, a Fuji s7000 99e), jobb a Fuji szvsz.
[Szerkesztve] -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Adaptertubus mindenféleképpen kell, méghozzá olyan, hogy a gép felé 55mm-s legyen, a másik az vagy 55 vagy 52mm-s, ide kell a megfelelő szűrő. Ugyanis az obinak nem az elején van a menet, hanem a vázon, a zoomgyűrű előtt, ide megy a tubus, mert ha ide raksz szűrőt, akkor nem tud kijönni az obi...
-
domedee
senior tag
Az F, rekesz, a blende, az apertúra mind ugyanazt jelenti, azaz, hogy mennyi fényt enged át az objektív. Emellett a nagyobb F nagyobb mélységélességet jelent.
F:1-1,4-2-2,8-4-5,6-8-11-16-22-32 lenne a sor kb, minden egyes lépés felére csökkenti illetve növeli a bejutó fény mennyiségét (bejutó fény mennyiésge szerint csökkenő)
Tehát ha egy di. gépnél ez van: f2,8 / f3,1 - f8 / f8 (nagylátószög/tele), az a következőt jelenti:
nagylátószög esetén: F2,8-8 között változhat, m íg telánál: F3,1-8. A di.gépeknél ált. az kisebb F-értékeknél van a gond, ugyanis túl nagyok, az egy F 5,6-nál már csak 1/4-ed fénnymennyiség jut be, így a záridő a 4x-sére változik, azaz pl 1/125-ről 1/30-ra, így könnyen elérheted azt, hogy bár a zoommal nyertél valamit, azt elvesztetted a vámon, mert a nagy F miatt túl nagy volt a záridőd és bemozdult a géped. -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
szerintem nem nagyon kellene ott sem látni, bár ugye, ez személyfüggő is, azaz a szemed mennyire veszi észre, mert lehet, hogy nem látni, mégis a kép összhatása valahhogy nem az igazi.
de a legjobb, ha kipróbálod egy képen, sajna ha ki kell nyomtatni, akkor igazán nem nagyon lehet mit tenni
az az igazság, még nem hivattam elő ilyen bemozdult képet, sőt előhivatni sem igazán szoktam a képeket, egyelőre csak gyűjtöm őket, aztán ha lesz vagy 50(de inkább 100), ami számomra nagyon OTT van és szuper, nagyon szép, etc...-szóval kielégíti az igényeimet, akkor elviszem egyszerre, jó kis kedvezményeket lehet összeszedni ekkora mennyiségnél -
domedee
senior tag
Csak megsúgom, hogy ebben az időtartományban bizony be is fog mozdulni, hacsak nem stabil a kezed (15 alatt). Bár ki lehet tartani a 4-6-os időket, nekem is kellett már vele csinálni képeket, de nem egyszerű, bár lekopogom, én a képek 70%-ban meg tudom tartani a 4-s időt, úgy, hogy alig mozdul be (teljesen képtelenség), így még simán nézhető a kép, de amúgy azt mondom, ha csak lehet, 30 alatt már vaku és/vagy állvány az ajánlott.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
a végén még elpirulok...

Fejo: de tényleg, szólj, és ha tudunk segítünk -
domedee
senior tag
Sajna képstabi nincs az s7000-ben, bár lehet nélküle fotózni, néha jó lenne, főleg éjszaka, bár akkor már állvány dukál...
Az az ikon, amit kirak, az egy ''beremegő kéz'',
, ilyenkor nincs mese elő ki kell nyitni a vakut -úgy látszik a kezed hamar beremeg, mert ez embertől függ, nekem szerencsére stabil a kezem
, vagy esetleg vedd fel az iso-t 400-ra (bár én jobb szeretem a vaku + iso 200 párosítást). Hidd el, nagyon jó kis gép ez. -
domedee
senior tag
Én szinte mindig 6MP-ben használom, csak ha valami csoportképet csinálok sok emberrel, vagy nagyon részletes dolgot, akkor rakom fel 12F-be, 6 alatt csak akkor használom, ha valahova 4-5 napra megyek és nem olyan fontos dolgot fényképeze, buli a haverokkal, oda bőven elég 3MP, míg közben a tájat, a látnivalókat 6-tal csinálom, mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy egy 512MB-s CF-kártyám van. Majd a célom később egy 512 xD és egy 1GB CF, így ha ezek meglesznek, akkor már csak 12F-be fogom szerintem végig, ezekre már bőven fog férni.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
ezt úgy értettem, hogy az átnézeti keresőben ( van vagy nincs opt. zoom, ez annyira nem számít ebben az esetben) az a legnagyobb (szvsz egyetlen) előnye, hogy a szemed érzékenyebb, mint a ccd/lcd, így jobban be tudod lőni, mit fogsz fotózni, mint egy lcd-nél, ahol a téma sötétsége miatt nem látod mi van a kijelzőn, csak egy fekete pacában pár világos folt. de ha jobb picit az evf-ed/lcd-d, akkor ha változtatol a WB-n, rögtön látod, mi van, míg az optikainál megcsinálod képet, majd utána nézed meg.
+ a 204 esetén elég gyenge az lcd (1,5''/55000p), nem cosda, hogy többet használod az optikai keresőt -
domedee
senior tag
azt azért ne felejtsd el, hogy annak az optikai keresőnek csak annyi az előnye, hogy söttben ugyebár a szemed jobb, mint a ccd, mert csak egy kis üvegdarabon át nézed a témát, míg a ccd-s keresőnél, bár érzékenyebb a fényerőre, ott rögötn látod az eredményét a különböző változtatásoknak.
egy apró trükk, ha sötétben fotózol, és van fényforrás a téma közelében, akkor manuálban lődd arra az élességet (a kinagyított képen ilyenkor már jól látni ált.), és akkor a kész kép is jó lesz, max picit nagyobb záridővel csinálod, hogy vissza tudjál venni a blendéből, F3->F4,5, így nő a mélységélességed is.
amúgy az olcsóbb, gyengébb gépekben a kisebb, 2. kereső mindig átnézeti optikai... valószínűleg mert jobb a kis ccd-s, evf kereső összeségében. -
domedee
senior tag
vagy még úgy szoktam, hogy átrakom nagoyn sötétben MF-be és akkor lövök egy segéd AF-t, az a gomb a fókuszmód-választóban, majd utána manuálisan finomítok rajta.
-
domedee
senior tag
nem tudom, nekem ált. sötétben is, amikor, kiírja, hogy nem talál fókuszt, akkor is talál végül. egy apró trükk, venni kell egy kis kézi lézert, azt a piacos, 500Ft-st, majd venni tépőzárat és ráragasztani az egyik felét a vázra, a mísikat a lézerre -így ha kell csak felteszed, utána pedig ennek a fénye már elég lehet a jó fókuszhoz, bár ez függ a lézertől is, valahol, egy külföldi csávó lapján láttam anno ezt amegoldást, én is gondolkoztam rajta, csak lusta vagyok megcsinálni.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
azért a nagy nyomatokhoz inkább használnám a RAW-ot...
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Bővebben: link itt van link jobb minőségűre is valahol...
[Szerkesztve] -
domedee
senior tag
Mondjuk szerintem van valahol Eu-ban biztos van elosztóraktáruk, bár úgy látszik ez nem nagyon seít az ügyön...

-
domedee
senior tag
csináltam most két képet, alló Bővebben: link és fekvő Bővebben: link, látni a torzítást, de nekem eddig még sosem volt zacaró, jó, ha direkt ilyen témát fotózol, ami ennyire kitölti a képet, és párhuzamos az oldalával, feltűnik a dolog, de ha kell ezt tényleg bármikor helyre tudod hozni PS-ben.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
ezt már ismerem, elég régóta meglehet találni a neten a különböző változatait ennek kapcsolási rajznak. elvileg az s7000-nél nincsenek gondok a vakuval. #70, #81 hsz-ek. bár tényleg a legjobb a biztonság. hát ártani nem árthat a dolog. Vagy esetleg egy mail a Fuji Mo.-nak, hogy ők mit mondanak, az lenne a leghivatalosabb és a legbiztosabb.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
thx...
pedig csak elédobtam az állványt meg a gépet, aztán lőttem, igazából a mélységélességet vizsgáltam. -
domedee
senior tag
na akkor itt lenne kettő szupermakró, az obitól a kép közepén a virág olyan 1,5, a tetén olyan 1 cm-re volt (már hozzáért (szinte) az UV szűrőhöz). az első F2,8, a második F8-ennél picit nagyobb záridőt használtam.
Bővebben: link -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
a kérdés eldöntése érdekében, ha kell én tudok most csinálni makrót-állvánnyal, keresek valami gyomot a lakásban, aztán majd meglátjuk, bár én azt mondanám, hogy makrónál egy dolog kell csak, ez pedig az állvány, és nulla légmozgás, mert ált. valami virágot, bogarat a levélen, vagy hasonlót makrózunk, itt pedig már egy kis légmozgás is betesz az élességnek.
jó ez az s7000, de azért annak az 1cm-s szupermakrónak jórészt marketing értéke van, hasznos, mert volt, hogy csak az segített, de én jobb szeretem a simát. de kérem szépen, ne keverjük a cserélhető obikat a beépítetttel. ebből a szempontból I_am-nak igaza van, de ha van állvány, etc, amit írtam fentebb, csak a blendét berakod F8-ra, és utána lehet csinálni a képeket. de azért abban egyetérthetünk, hogy a kompaktok között az s7000-s kiemelkedik a makróban.
persze a világitás is fontos, de az megoldható éppen, bár 1 cm-nél a direkt vakuzás nem jó, mert az obi beárnyékol, akár a látótér felét is. valami oldalsó, vagy jó magasra felnyúló, és ebben az állapotban lefelé dönthető vaku kell, vagy pausszal ráiránytani a fényt oldalról, hátulról. -
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
ha tudod, átküldöd? thx
érdekelne -
domedee
senior tag
erre én is kíváncsi lennék, mekkora az a torzítás, mert eddig számomra nem volt zavaró.

-
domedee
senior tag
Hát igen. Bár egyet nem értek, hol késik az S7500? Ugyanis a kistestvérek olyan egy év késéssel követték egymást:3000->3500, 5000->5500. Lassan itt lenne az ideje az újnak. Vagy csak szimplán lusták a mérnökök, amit a Fujiról nem hiszek...vagy annyira jól megy még mindig, hogy inkább várnak vele, vagy valami nagyon nagyot akarnak szakítani, amire viszont több idő kell a fejlesztésre. De hát ez a kapitalizmus kérem szépen,
ahogy az örökbecsű Dr. Bubó mondta :-Kérem a következőt!
Mi pedig be is tartjuk ezt
-
domedee
senior tag
Én is gondolkodom valamilyen 2x telelencsén, és nekem Soligort nem nagyon ajánlották:Bővebben: link, bár most mégis gondolkodom egyen, mert lehet, hogy tudnék szerezni egyet 14e-ért, használtat, de jó állapotban lévőt.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Köszike!
sajna asszem, ez nem lesz olyan könnyű, pedig még lehet, hogy a szakmámba is vágna majdan (ha sikerül beadni a dipimunkát -vagy lassan depimunkát). de ha meg is lehetne csinálni, akkor sem csinálnk meg, mert több bört le lehet húzni a vevőkröl, ha minimális változtatással és egy új ccd-vel adák el a cuccaikat, mintha csak egy ccdd+tokozás, némi elektronikával összedobva kellene gyártani és csak abból lenne bevétel. Ez pl. a Fujinál duplán így van, hiszen ők még nagyon saját obikat sem gyártanak külön, csak a saját kompaktjaikba. Pl az S1,2,3 is a Nikon vázaira épül.
Ha mégis odakerülök majd egyszer a Fujihoz és ilyenen fogok dolgozni és lesz is ilyen, igérem küldök egyet...
-
domedee
senior tag
Amit tudok a vaku vs. s7000 én is a netről szedtem össze. Ezek szerint az s7000-s olyan 400 V-ig bírja. De nézz el ide:
Bővebben: link, és főleg ez:Bővebben: link -
domedee
senior tag
szerintem annyira nem lehetetlen, csak a csatlakozókat, meg a ...minden mást szabványosan kellene megcsinálni. Akár az is lehetne, hogy minden gyártó csak a saját maga által előállított ccd-ket engedné cserélni. Meg én arra gondoltam, hogy a méret ugyanakkora lenne, a külső és az érzékelőfelület nagysága is, csak az érzékenység változna, esetleg lennének olyanok, amik csak monokrómak, esetleg FF-ek lennének
Meg mondjuk bőven elég lenne a profi, fél-profi, komolyabb felhasználóknak -ők tudnák, hogyan kell vele bánni. Ügyes kialakítással meg lehetne oldani. pl. hasonlóan, mint a floppinál, azaz a egy kis védővalami lenne előtte, ami a gépbe való becsúsztatáskor mozdulna el. Sőt akár az elektronika is ebben lenne részlegesen, így még kevesebb gond lenne az esetleges inkompatibilitással. -
domedee
senior tag
Az lenne az igazi, ha a digitális is olyan lenne, mint a sima film. Azaz lehetne cserélni benne a ccd-t, mint most a memóriakártyát. Amilyen érzékenységű kellene, olyat csúsztatnál bele.
-
domedee
senior tag
Na ja, de ahhoz olyan film is kell.Jó, ha kell lehet pushingolni, de azért azt sem lehet a végtelenségig.
-
domedee
senior tag
-
domedee
senior tag
Volt róla szó, hogy zajos a kép, bár a többek szerint ez nem olyan vészes,jó, 800-n már tényleg az, de vedd figyelembe, ott csak 3MP-s a kép. Nekem idáig bevált a 400-s is, csak akkor kellett a 800, amikor csak pár gyertya, vagy csak tényleg kevés fény volt (nagyon sötét, füstös kocsma)
Vakuval nem lehet segíteni a dolgon? Természeretesen külsővel. Bár a digitgépeknél figyelni kell a vaku talpfeszültségére, mert ha túl nagy, az nem igazán tesz jót a gépnek. Bár legjobb tudomásom szerint az S7000 ebből a szempontból jól bírja a kiképzést (asszem 400V-ig is akár), míg egyes digitgépeknél 10V alatti kell legyen ez az érték. Sajna ugyanis a régi vakuknál nem ritka a 2-300 V sem. Valahol itt a digitgépes fórumokon már volt róla szó, írtam ide, de most nem tudom, melyikbe. Itt van jó pár vaku talpfeszültsége:Bővebben: link, én asszem itt találtam még jó infókat: Bővebben: link, vagy még van egy kifejezetten S7000-s yahoo group, csak most hirtelen nem találom. -
domedee
senior tag
én azt mondanám, hogy a 800 tényleg eléggé csúnya, a 400-al nekem nincs semmi bajom, bár meghálálja a több fényt (de melyik digitgép nem?).
Mondjuk még a 800-ról annyit, hogy bár zajosak a képek, ha ügyesen használod, ez még jól is jöhet, csak meg kell találni azt a témt, amikor ez csak növeli a kép értékét (tudom, ettől még sajna nem lesz jobb a helyzet)
ha tudsz szerezz be egy állványt, ha nincs és csináld azzal. lehet kapni egész jó kis asztali állványokat is, amik elférnek a zsebben (picit nagyobb zsebben), nem azokra a béna műanyag vackokra gondolok, vannak, amik elbírják az S7000-t. ebben az esetben már viszont jól jöhet egy kioldózsinór, mert az exponálógomb lenyomására is bemozdul a gép, és egy ilyen kis állványon, sötétben nagy záridővelez kihathat akár a képre is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Eredeti játékok OFF topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Október 6-án jelenik meg a Star Wars: Galactic Racer
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- További aktív témák...
- LG UltraWide 38WR85QC-W IPS Monitor! 3840x1600 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11G I 8-16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Latitude 5310 2-in-1,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA,TOUCH
- Asus ROG Strix G16 Notebook! i9-14900HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- 275 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

). Legalább tud min tanulni majd.
), és félek attól, hogy amilyen mázlim van, pont 17.-én krepál be... De ugyanakkor igazából nem produkál semmilyen hibajelenséget, meg az AF tévesztését sem tudom reprodukálni.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont dec.-ig még van rá gari, szóval mik az esélyeim? Amúgy mostanában olyan érzésem van, mintha lassabban exponálna, vagy mintha az AF nem tudna olyan gyorsan/jól élességet állítani. De az a baj, hogy igazából semmi hibája nincs, nem tudom reprodukálni/kimérni a jelenséget, csak az érzés van meg.
innen-onnan. Hiszen most, hogy a Sigma is elkezdte nyomatni az új obikat, bőven lesz választék. Ugyanis az a baj az olcsóbb cuccokkal, hogy túl nagy a minőségi szórás. Simán kikaphatsz egy olyat, ami a nagyságrenddel drágábbat elérheti; de nagyobb az esélye annak is, hogy valami vacakot kapsz ki. A kínálat már elérte azt a szintet, aminél van hova fejlődni és jobb obikat venni később. Természetesen, ha te később nagyon sokat akarsz belefeccölni, akkor mindenféleképpen KM/N/C valamelyik közül (Na jó, a KM picit most kérdésebb a Sony miatt, de idáig úgy tudni, nem kell félni). Szépen lesz egy alap váz alap obikkal, majd mikor elég sok jó obit beszereztél, akkor jöhet a profi váz. De ha nem törsz ilyen magas célokra, akkor fontosabb lehet az az érzés, amit akkor érzel, mikor kezedbe veszed a gépet. Mennyire egyértelmű első fogásra a kezelése. Hiszen a profiknak ez munkaeszköz, nekik, ha nem is tetszik a akezelése, akkor is meg kell tanulniuk, mert ez nekik csak 'egyszerű' munkaeszköz.
L-36), és hozzá a 28-300 lefedve két obiból.
; mindkettőnek szép képe van
, nem vennék rá mérget