Új hozzászólás Aktív témák

• turho

addikt

válasz N!tRo #1 üzenetére

Üdv!
    Ahol dolgozom cég, van egy helyi alu-öntöde 2 kemencével. Elektromos kemencék, az eljárás röviden a következő: Hevítik az alumíniumot 875 celsius-fokig, néhány órát, majd mire megolvad, visszamennek 825 fokra, és ott éri el a végső olvadt állapotot. Öntéshez többnyire furán nevű anyagkutyulékot használnak, ez valamiféle kvarchomok-műgyanta-egyéb kutyulék. Gipsz is előfordult már, kisebb, hamarabb hűlő formáknál. Amikor megszilárdult leütögetik róla a közben cserépszerűre és szárazra kiégett anyagot.
    Vas megfelelhet, persze hiszen magasabb az olvadáspontja. A balesetveszélyre ügyelj nagyon, az alu már 800 celsius-fokon iszonyú meleg :) és mint tudjuk nagyon jó hővezető anyag. Lassú, egyenletes melegítést kíván.
    Egyébként az ún. öntészeti alu az nem olyan tiszta mint a húzott, szinterezett, hengerelt aluk. De nem sokkall rosszabb hővezető. Ja és az öntött forma ritkán alkalmas egyből felhasználásra, többnyire meg is kell munkálni maróval, homokfúvóval stb., attól függ milyen lett a felület.
    Hát én ennyit tanultam meg az aluöntésről, nem tudom segít-e valamit.

Új hozzászólás Aktív témák