Hirdetés
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BÁ Nutrition #7298 üzenetére
Már csak az érdekelne, hogy ezt hogy lehet átültetni olyan hatszögre, aminek csúcsai nem érnek össze. Tehát a csúcsok között ott az esztergált körív. Ott nem jó a G16, ott simán G12.1 és számolni kell az X és C értékeket laptávolságból és a lap hosszából, bár ahogy nézegettem, kezdem kapizsgálni ezt is. Viszont G16 segítségével nagyon egyszerű hatszöget marni.
-
válasz
BÁ Nutrition #7294 üzenetére
Tehát. Hatszög marása egyszerűen:
%O7022 (PELDA22)
N010 T808
N020 G59
N030 G17 G0 X100 C0
N040 G94 Z-5 S1000 M3
N050 G12.1
N060 G42 G1 G16 X25 C0 F1000
N070 C60
N080 C120
N090 C180
N100 C240
N110 C300
N120 C360
N130 G15 G40 G0 X100
N140 G13.1
N150 G0 G18 Z100
N160 M30
%Magyarázat: Ez a példa egy D50 csúcstávolságú hatszőg
marásának programját mutatja be. A program
eleje nem tér el az eddigi példáktól, a különb-
ség a kontúr leírásában tér el. A G12.1-es po-
lárkoordináta interpolásió esetén is alkalmaz-
ható a G16 polárkoordinátás programozás, a-
mi azt jelenti, hogy a lineáris X tengely és a
lineáris C’ segédtengely értelmezése megvál-
tozik. A G16 bekapcsolásának hatására az X
tengely sugárban a C’ tengely szögelfordulás-
ban értelmezendő. Ennek értelmében a prog-
ram N060 mondatában a szerszám az D50-es
és 0/-os koordinátájú pontra áll sugárkorrek-
ció figyelembevételével, majd 60-onként el-
végzi a hatszög megmunkálását. Az N130-as
sorban a G15 kikapcsolja a polárkoordináta
programozást, így az X és C’ tengelyek újra
lineáris tengelyként értelmezendők. Ezt a po-
lárkoordináta interpoláció kikapcsolása, az X-
Z síkválasztás, szerszámelhúzás és a program
vége (M30) követi.Annyi ezzel a baj, hogy csak zárt hatszög esetén alkalmazható, ha a csúcsok összeérnek.
-
BÁ Nutrition
addikt
oszt ez micsinál?
az meg hogy mennyi letölthető cucc van.. nem vagyok benne biztos hogy 5 év alatt el tudnám olvasni az összes szakkönyvet amit már letöltöttem, akkor se ha csak ezzel foglalkoznék
ha meg tudnám is akkor nchelp kérdezne engem, nem fordítva.ez a C tengelyes marás meg nyilván nincs túlbonyolítva ha csak sokszögeket kell csinálni..
de elsőre mindig oda kell figyelni(meg utánna se árt) -
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #7294 üzenetére
Lényegében akkor megvan az mindenkinek, aki leszedte a programozási segédletet. Ha meg vesztek egy gépet tőlük, adnak hozzá mindent ami kell, valamilyen szinten be is tanítanak.
Az egy más dolog, hogy utána a szolgáltatásokból élnek meg, és úgy fizetsz 30-40 ezer forintokat, hogy csak kijönnek megnézni a gépetmajd ha valamit, akár öt percet is szerelgetnek rajta, akkor már pár százezer forintos a számla... Persze telefonon elmagyarázzák ha kéred, oszt vagy megtalálod vagy nem
G0 X120 Z5 T505
S1000 M3
G51.2 P1 Q2
G0 X100
G1 Z-50 F0.01
G4 P2
G0 X120
G50.2Q2: a hajtott szerszám 2000-res fordulaton fog pörögni. A főorsó és a hajtott szerszám fordulatainak arányára kell figyelni ha jól olvasom. A leírásban szép kis ábrákkal szemlélteti... Lehet hogy tanfolyamon nem ezzel fogják kezdeni az esztergáló részt
-
válasz
BÁ Nutrition #7292 üzenetére
Van egy programozási leírás rész, azon belül pár vezérlő, én a 104-et néztem meg, az szinte teljesen olyan, mint a 21es Fanuc, magyar nyelvű (emellett még négy nyelven elérhető a dokumentáció), konkrétan leírja a lapmarást, hatszögmarást, és horonymarást is C tengely segítségével, példával szemléltetve, ábrával, számítási segédlettel.
Komolyan mondom, ez egy kész aranybánya, mint már említettem, aki az itt elérhető információkkal tud mit kezdeni, az nagyon jól jár, ingyen, mindenféle regisztráció nélkül elérhetőek, le a kalappal, tényleg.
-
Töltöttem, szép leírás van róla, értékek számolását is szépen leírja, nem is gondoltam az NCTre. Van példa sima lapmarásra, hatlapra és horonyra is, C vel, és találtam Y-t is. Egyik gépen van Y mind a 3 fejen, másikon csak az egyes fej tudja, de Cvel ez nem probléma, mobil a program, ez lenne a cél.
-
TGWH
őstag
NCT kézikönyvet szedj le valahonnét, abban van példa sokszormarásra. Fanucon meg kb. ugyan az...
ja jó, akkor nem szóltam
Y tengely ugyan úgy van esztergán, elvileg. Elvileg nct mindent megeszik úgy ahogy van... -
BÁ Nutrition
addikt
azt mondtad y nincs
C tengelynél lényeg hogy ki legyen választva a sík, meg hogy be legyen kapcsolva a poláris koordinátarendszer, meg hogy a hajtott szerszám aktiválva legyen, meg hogy jó irányba forogjonmeg a darab is ha lehet
a kiszámolás meg matek. felrajzolod egy koordinátarendszerbe és onnan már nem nagy ügy kiszámolni.
ill lehet szerintem olyat is mint ahogy egy marón láttam egyszer hogy csak 1x volt megadva neki a laphosszúság útja, aztán g15-el pörgette el 6x(épp olyan volt) aztán G16al meg kikapcsolta a kikapcsolni valót
de lehet épp fordítva volt.mintaprogi nincs a leírásodban?
ha van fényképezd le ha lusta vagy, vagy írd le esetleg, vagy tölts le egyet netről. van 1000 anyag hozzámondjuk [link]
-
Megtaláltam, amit kerestem. Az NCT magyar oldala kész aranybánya, Fanuc kompatibilis, részletes. Köszi a tippet.
-
válasz
BÁ Nutrition #7285 üzenetére
Igen, az lesz az, addig rendben, hogy megadom neki, csak a kiszámítása okoz gondot. Pont itt van előttem egy Mori NZ1500T2Y1 gép MSX701 IV vezérlővel, van neki beépített kézikönyve, komplett, benne van a lapmarás és hatlap marás, C és utána Y segítségével is, csak hazavinni nem tudom... Egy ilyesmi gépkönyv és programozási segédlet is jó lenne, ha látnám hogy kell kiszámolni, az már jó lenne.
-
BÁ Nutrition
addikt
itt egy nct-s mintapélda, de nem sima sokszög
gondolom lehet olyat is írni ahol beírod a sokszögek számát, meg a laptávot mondjuk és kiszámolja magától.
...
N050 T808
N060 G59 (G59 koordinátarendszer kezdőpontja X irányban
C forgástengelye)
N070 G17 G0 X200 C0 (síkválasztás X, C; pozícionálás X…0, C=0 koordinátára)
N080 G94 Z-3 S1000 M3
N090 G12.1 (polárkoordináta interpoláció be)
N100 G42 G1 X100 F1000
N110 C30
N120 G3 X60 C50 I-20 J0
N130 G1 X-40
N140 X-100 C20
N150 C-30
N160 G3 X-60 C-50 R20
N170 G1 X40
N180 X100 C-20
N190 C0
N200 G40 G0 X150
N210 G13.1 (polárkoordináta interpoláció ki)
N220 G0 G18 Z100 (szerszám visszahúzása X, Z síkválasztás)
...
% -
BÁ Nutrition
addikt
emlékeim szerint G12.1 és G13.1-el kapcsolod be/ki a poláris koordinátatranszformációt
meg talán G50/51körül is van rá kód
aztán beadod neki hogy milyen C és X értékekre álljon rá
másfél éve nem csináltam ilyet de mindjárt kutakodok picitmeg vannak mesterek is itt úgyhogy max kijavítják
Blasko biztos sokat csinál ilyet de a Shopturnben nem tudom mennyire látni a kódot -
Sziasztok, kérésem lenne. Valaki le tudná írni szájbarágósan, hogy kell esztergán sokszögmarást leprogramozni, ha csak C tengely áll rendelkezésre? Fanuc vezérlőt használunk (illetve az újabb gépeken a Mori felé MARPOSS-t, bár az is Fanuc alapú). Tehát hogy számolom ki az X és C értékeket, ha csak a laptávolság illetve lapok száma ismert. Hálás lennék
-
TGWH
őstag
Hát amikor a pesti iroda vezetője a kiírt vidéki állást kiemelt fizetésűnek gondolja 120 ezer nettóért.
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Filmvilág
- Renault, Dacia topik
- Hálózati / IP kamera
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dark Souls sorozat
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest