Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• etilin

aktív tag

válasz Papa-Georgo #133 üzenetére

Gáz összenyomható.
    Oldott gáz nem összenyomható. Nem nyom össze a külsö víznyomás. Gondolom én.

Én se látam még víznek a nitrogén adszorpciós diagramját.
    Keszon betegségre a gugli ezt dobta ki:
    Keszon

Ez ugyan nem a kémiához tartozik, de most jutott eszembe, később, lehet, hogy ezt egy másik helyre illesztem be. Nyílván hallottál arról, hogy a búvárok, nagy mélységből csak úgy jöhetnek fel, ha bizonyos mélységenként, adott időt eltöltenek, különben keszon betegséget kapnak. Kevesen tudják, hogy miből is áll ez a betegség, pedig szinte mindenki ''szimulálja'' nap, mint nap, amikor kinyit egy szénsavas üdítőt, ásványvizet. A nagy mélységben, a nyomás hatására, nitrogén oldódik be a vérbe, (ahogy a széndioxid a palackban lévő folyadékba). Ha a búvár gyorsan jönne fel, akkor a nyomás hirtelen csökkenne, és a beoldódott nitrogén ''kipezsegne'', ezt látod, amikor gyorsan lecsavarod a kupakot a szénsavas üvegről. Ez a buborékképződés a véráramban végzetes is lehet. De ha lassan jön fel a búvár, és bizonyos mélységeknél hosszabban elidőzik, akkor a nitrogén ''baj nélkül'' oldódik ki a vérből. Ezt te is tudod szimulálni, ha elég ügyes vagy, és lassan csavarod le a kupakot, akkor, abban sem képződik buborék.

• etilin

aktív tag

válasz Shim #123 üzenetére

Érdekes cikk.
    Bár a halogénezett szénhidrogének kevésbé rákeltőek mint a sima szénhidrogének én nem szivesen lélegeznék ezen át.

Diffuziót a kémiai potenciál különbség hozza létre, ami homogén anyagban tekinthető a koncentrációkülönbségnek.

Új hozzászólás Aktív témák