Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
válasz
Fred23
üzenetére
Az éhség csak egy picit zavar, inkább az, hogy gyengeség fog el és olyankor bekajálok valami csokit, amitől jobban leszek. Illetve vannak a maradékok amiket nem akarok meghagyni/kukába dobi. Olyankor megnő egy picit fogyasztás.
Edzésnél használtok valami "zsírégető krémet"? Van ilyen egyáltalán, és ha igen akkor használ?

-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Neked szerintem nagyon szuper genetikád van, meg az is hatalmas előnyöd, hogy magas energiaforgalmat tudsz generálni. Ha valaki képes rövid idő alatt rengeteg energiát elégetni, az már félsiker a fogyásban. Egy alacsonyabb embernek ez általában nehezebb ügy.
A magasabb emberek maximum abban lehetnek hátrányban, hogy általában több zsírt tudnak felszedni, mielőtt elkezdenék a fogyózást.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Fred23
üzenetére
nekem 55 a nyugalmim (heti) átlagban, ~114kgmal kezdtem és 2300-2400, heti 1,5óra súlyzós edzéssel havi 2kg-ot fogytam átlag (a zsírvesztés ennél magasabb volt, de jött fel izom)... most ~105kgnál 2800körül van a szintentartóm a 3 súlyzós edzéssel, de kijött a jó idő, így heti 4-5órát (alkalmanként 1,5óra, ~8,5km) tolok zone 2 sétát (múlt vasárnap kezdtem), meglátjuk mire elég ez. mondjuk én ugye bejöttem ezzel a -10kg-mal bőven 20% alá, szóval az is lehet, hogy a testem itt már azt mondja, h ennél nem akar lejjebb menni nagyobb áldozat nélkül

-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nálam is max 2 kávényi lehet az eltérés, de volt, hogy semmit se bűnöztem, mindent írtam, és 2050 kcal-on fél kilót sikerült leadni, ami kábé mérési hibahatáron belül van, egy nagy pohár víz... (Ja, és ez is szempont: tegyük fel, hogy x kalórián van havi 0,5 kg fogyásod -jó az?! Szerintem nem, pláne, ha 20+ kilót akarsz leadni.)
Tegyük hozzá, az emberek teste sok tekintetben lehet eltérő. Nekem például a nyugalmi pulzusom 50. Ennyit mér az órám, és ennyit a hitelesített, orvosi felkaros vérnyomásmérő is. Reggel, ébredés után kicsivel nincs 50 se. Saját, de szerintem megalapozott véleményem, hogy a BMR-em 1650 körül lehet, a szintentartóm meg mozgás függvénye, de úgy 2050 körül.
De gyúrós topikból hozhatnék furább példát is, 100 kiló körüli ember nem fogyott egészen minimális -tán kerek 2000 kcal- energiabevitelen. Erre emlékeztem, de az évek során több hasonló is volt.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Fred23
üzenetére
1kg zsír és 1kg izom energiafelhasználása között ~6kcal/nap van... Szóval még 100kg környékén is szimplán nem és súly alapján ~1-200kcal pontossággal be lehet lőni a bmr-t legjobb tudomásom szerint.
Nálad a bmr valahol 1800-2000 között lehet, ha nem vagy aktív, akkor a tdee (szintentartód) 2300-2500 között van.Ha elvileg 2050el stagnálsz, akkor ismét felmerül a kérdés, hogy valóban jól/pontosan számolsz mindent?
-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Ezért számít a magasság is, illetve izomtömeg, csontozat/testalkat. Egyik 54 kilós nőnek x kiló az LBM-e, másiknak y. Jobb is az LBM-re vagy a cél-testsúlyra számolni a makrókat egyébként is.
Számolás max 2 kávényit térhet el. 1500 kcal nem elég a fogyásához, alá kell mennie. (Kivéve bringatúrás -vagy más nagyon mozgós- időszakban.) Ez nem új tapasztalat, sokszor kiderült már.Szerinted nekem a 171 centimhez és 85 kilómhoz mennyi lenne a szintentartóm? Perpill ha tartom a 2050-et, akkor stagnálok, ha kis bűnözés is van, akkor meg jön fel a zsír. Ha nem én lennék a célszemély, azt mondanám, menj le 1900 kcal-ra. Azt viszont én nem bírom ki, szóval marad pár apróbb trükk, meg igyekvés a több mozgásra. Szerencse, hogy azt viszont bírom.
-
K1LLMy53Lf
őstag
-
válasz
Szevam
üzenetére
Mi a baj a deficiteddel? Éhes maradsz nagyon? Nálam az most a legfőbb probléma. Annyira éhes vagyok, hogy gyakran nem bírom tartani a deficitem. (Pedig nem is durva deficit, lassan szeretek/szoktam fogyni, havi 2 kiló kürül; de most valamiért nem megy.)
Váltok majd egy olyan multivitaminra, amiben a B-komplex rész nem olyan erős, meg kihasználom az inzulinérzékenység napi ritmusát úgy, hogy a legtöbbet 12-14h között egyem, különösen pedig ch-ból, illetve próbálok többet mozogni lassan. Meg többet inni, több rostot bevinni, és elhagyni a cukrot és a tejszínt napi 2-3 kávéból.Meg persze több önfegyelem, ez a legfontosabb.
-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Perpill 54. 46-48 kiló az ideális az alkatához. (Szerinte inkább 48, szerintem inkább 46.)

1500 kcal-on -mozgásmennyiség függvénye- stagnál vagy hízik. -
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Sokan mégsem hiszik el az ilyet, le vannak maradva, pedig millió cikk van már a témában. Ráadásul logikus is: ha a tested amúgy megkap mindent, amire szüksége van, miért ne építhetne terhelés hatására extra izmot, miért ne működne a természetes alkalmazkodás?
Feleségem nagyon picike (153,5 cm), most számoltam ki a diétás energiabevitelét és makróit úgy, hogy még egy kis izmot is felszedhessen.

1356 kcal, 90g fehérje, 40g zsír, 150g ch.Hétfőtől együtt fogyózunk, szigorúan odafigyelve mindenre.
-
válasz
Dorien
üzenetére
Mi is szoktunk nagyokat kirándulni feleségemmel, volt már 35 km feletti táv is Vele, azt azért már érezte. Én régebben teljesítménytúráztam, így 50 km-t le tudok tolni bármikor, elhízva is.
Igyekszem is minden nap megtenni minimum 10000 lépést, kalóriában az már számít. És ez a hétvége már tényleg nagyon szép, igazi tavasz van végre.Szevam: Azt azért ugye tudod, hogy zsírból sose lesz izom? Ez a zsírt transzformáljuk izommá csak egy sajnálatosan elterjedt kifejezés. Izmosodni viszont a tudomány mai állása szerint igenis lehet még enyhe kalóriadeficitben is.
-
Szevam
senior tag
+1 hidegben megjön az étvágy.
Lehet nem fogynom kéne, hanem zsírt transzformálnom izommá. Ennek érdekében, a tegnap esti edzést ma megtoltam 8h fűnyírással. Az ebédszünet nem volt beleszámolva. Enni nem tudok annyit amennyit ehetek
. Alig mozgok. Kiló még maradt annyi amennyi, majd 1-2 nap múlva várom a csodát a mérlegen. -
Minden nap 30 percet mozgok.. Felváltva, egyik nap 5km. futás, másik nap edzés. Ezek 30 percet vesznek igénybe. 7 kg.lement nem egész 2 hónap alatt. Viszont, izom az jött fel. Cukor nincs, kevesebbet eszem. Fehérje, kreatin. Zöldség, kevés gyümölcs.
(nálam az edzés, egy erőkereten megy)
húzódzkodás két féle módon, fekvőtámasz, tolódzkodás, guggolás, statikus tartás. Ezek a gyakorlatok egymás után, 40mp pihenővel köztük. 3 kör. Körök között 3 perc pihenő.
Kaptam is visszajelzést a környezetemben, hogy húú...mit csinálok? Mert átalakultam, jó irányba.
Nehéz volt az erőt vissza szereznem, a súlyt leadni, eleinte. Nagyon nehéz....de fejben dől el minden....kínlódtam, de megcsináltam és újra tele vagyok energiával....és ha nem üt be valami betegség, akkor nem is állok le soha...
Csak bíztatni tudok mindenkit, hogy ha nekem sikerül, akkor bárkinek. -
Dorien
veterán
válasz
Fred23
üzenetére
Én ma ebben a gyönyörű napsütéses tavaszi időben elmentem egy jó nagyot sétálni itt a győri egyetemnél a Püspökerdőben, töltésen, folyóparton (Mosoni-Duna). Nem számoltam a lépéseket, a karórákat / okostelefonokat meg nem szeretem, de folyamatos tempóban volt majd 1 óra. A végén még a 8-as alakú futópályán is futottam egy hosszt, a végén hajrázva, mert úgy éreztem rengeteg energiám van...
Kell vennem egy decathlonos futócipőt, mert hosszú távon a talpam nem fogja ezt bírni. -
-
válasz
Dorien
üzenetére
Nekem egyértelműen több zsír jött fel, mint izom, ráadásul lefelé kéne mennie a súlyomnak, nem felfele. Ez így csőd.
Egyébként szerintem viszonylag sok izmos ember van; mert egy kis izmot felszedni nem olyan nehéz. Ellenben virítani egy kockás hasat már egészen más ügy.
tisn: Remélem, úgy lesz, ahogy mondod. De tenni is többet kell érte. Jöjjenek a saláták... -ki fogom bírni.
-
Dorien
veterán
válasz
Fred23
üzenetére
Mi az hogy csőd?
Szerintem a lényeg, hogy az izom / zsír arány egyre pozitívabb legyen. A testsúly csak egy szám.
Nekem sem megy lefelé a súlyom (~104kg), de egyre nehezebb súlyokat tudok megmozgatni, egyre jobban bírom az edzéseket, egyre jobban alakul a testem pozitív irányba. Tegnap volt jó ideje az első alkalom, hogy lényegében 23 óra pihenés után (persze meló, az volt) volt kedvem és energiám újra edzeni. A karomat kb. a legvégsőkig erőltettem: az edzés után konkrétan fájt a jobb bicepszem és olyan szinten be volt durranva, hogy egy vérrel teli feszülő tömlő jutott eszembe róla... Szerencsére éjjel teljesen elmúlt a fájdalom.
-
Kis helyzetjelentés: 85,4 kg ma reggel. Csőd.
De hit az még van magamban. Képes leszek lefogyni, csak össze kell szednem magam, meg folyamatos önfegyelem. Valamiért sokkal éhesebb vagyok egyfolytában, mint eddig bármikor.
Lesz majd jobb...
-
K1LLMy53Lf
őstag
stagnálás is teljesen rendben van, véleményem szerint. ezért szoktam azt mondani, hha valaki refeed-et tart, tehát deficit felett akar enni, az sem gáz, de tdee-ig tegye... mert ugye akkor azzal nem szed fel plusz zsírt, amit aztán le kell dolgozni ismét... persze ha most valaki tdee felett eszik 1000-1500kcal-lal az sem halálos szvsz... szimplán tisztában kell lenni vele, hogy az 15-20dkg extra zsírt jelent, amit majd a későbbiekben le kell dolgozni

én amúgy tegnap zacsi chipset toltam
(mondjuk tdee alatt maradtam így is) -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
hat kb. 3000 kcalon zartam a napot, ora szerint 3500-ot fogyasztottam. ez persze valojaban 500 kcal tullepes, ha 2500 felett eszek barmennyit mozgok max stagnalas lesz.
nem kellett volna 1 nagy es 3 kis szelet proteinszeletet betolni

-
Dorien
veterán
A mai napot én is elqrtam, mert nagynénémnek vettem szülinapjára bonbont az Aldiban és megláttam azt a speckó étcsokis karamellát, amit mindig is imádtam és már vagy 5 éve nem ettem... 1999Ft és 400g, de nem érdekelt, megvettem és a nagy részét be is zabáltam.
A maradékot jól eldugtam, hogy eszembe se jusson már a héten... -
K1LLMy53Lf
őstag
ok, de ha tudod a nap közepén, h brassóit fogsz enni, és azt is tudod, h addig mennyit ettél, akkor az is megvan, h a decifit limitig vagy akár a tdee-ig mennyi fér bele... azt is tudhatod, h kb mennyit szeretnél enni... mennyivel menne a kívánt limit fölé (deficit vagy tdee) és be tudsz vinni annyi extra mozgást, amennyi kell hozzá... ha túlságosan aggódsz/zavar, h x kcal-lal több lesz ma... vagy szimplán teszel rá, mert tudod jól, hogy nem 1 nem teljesült nam fogja totál kinyírni a deficited

-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Ugy, hogy ma meg biztos fogok enni. Kozben most uncsi meeting kalatt becsúszott egy 80g-os proteinszelet vagy 350kcal...
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
ha tiszta szteviát használtál, akkor valószínűleg túl sokat, mert akkor érzed keserűnek, ha 4x édes stb (eritrit+sztevia keverék), akkor rossz márkát (balancefood-é pl xar).
vilgain ketchupja enyhén édes csak, de nekem olyan szempontból nem ízlik, hogy natúr (nincs igazán benne fűszer, vagy legalábbis én nem éreztem benne), de egyí próbát megérhet, ha gondolod. de persze ezc sak egy ötlet
a deficit milyen időintervallumban nem teljesült? megvolt a 3 hét?
@tisn: hogy tud elbukni egy nap délután1kor? megettél 1 kg brassóit?
-
tisn
veterán
na a mai nap is elbukott, brassoibunozes

-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Sztíviát nem.
Vettem egy kicsit még annó, de nekem keserű. Pl.: a kv-t totál elrontja szerintem. -
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
ez totál egyéni dolog szvsz, nagyban függ attól ki mit tud élvezettel megenni, illetve kinek mekkora és milyen teltségérzetre van szüksége. nekem ugye pl normális kajákból bevitt deficites kalória mellett is nehezen fér bele a nagyobb mennyiségű zöldség (reggeli 100-150g, nyers, ebéd 100-120g savanyú, vacsora 60-80g savanyú, ami van)
ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy nem biztos, hogy az éhségérzet amiatt van, mert üres a gyomrod (gondolok itt arra, hogy valamilyen megszokás, pl délutáni/esti nassolás stb, vagy épp valami makró hiánya is éhségérzetet generál)zsírok: nem jajjagatok, te tudod mennyi zsiradékot viszel be és azt is, hogy az neked jó-e (hiszen te érzed a saját tested jelzéseit/reakcióit)
szószok: véleményem szerint ugyanúgy nincs baj velük, mint a kenyérrel (meg ahogy semmi mással sem), szimplán: számolni kell (és tisztában lenni azzal, hogy adott esetben mennyire energiadús és mit "áldozol" fel, és ez neked belefér-e... nekem pl belefér a napi 150g ketchup, a 10g majonéz, 10g buldak, 20g bbq, 10g mustár... és ezen felül még a 25g vaj és a 25g mandulavaj is...)
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Kenyérfogyasztás: Ha nem is teljesen kerülni, de minimalizálni érdemes diétában SZVSZ. Igen, a teljes kiőrlésű, szénhidrát csökkentett kenyérfélékből minimális mennyiség jó lehet az emésztés miatt is, de én a CH nagy részét nem ebből vinném be, hanem a sokkal nagyobb térfogatú, sokkal több rostot tartalmazó, sokkal kalóriaszegényebb zöldségekből.
Szószokból mustár (nem az édes bajor), szójaszósz (sós, tudom), meg leginkább a joghurtos öntetek a nyerők. Én nem is használok régóta mást öntetként, csak joghurtot fokhagymaporral + morzsolt kaporlevéllel + sóval jól elkeverve. Megunhatatlan.

Olívaolajból még mindig sokat használok, mert imádom. De ezen is fogok csökkenteni, mert vágnom kell a kalóriákon, ha fogyni szeretnék... És most jöhet a jajgatás a zsírok miatt, de annyira nem érdekel.
-
K1LLMy53Lf
őstag
nekünk a családban mindenkinek nagyon ízlik amúgy fogyitól teljesen függetlenül, és a kollégáknak is, akik kóstolták, szóval jó szívvel ajánlom (és most hogy beszélünk róla, lehet a héten sütök is egyet
)amúgy a ketchup/majonéz témához: ezek tényleg veszélyesek tudnak lenni, ugyebár én is többször mondtam, h ezek meglepően nagy energiabevitelt adhatnak, amit nem is gondolna az ember, szóval számolni kell a szószokat, mert ilyeneken könnyen elillahnat a deficit
-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
megjegyzem.
en a bolletje es hasonlo ketszersulteket szoktam enni kenyerhelyettesitonek.
elonye, hogy joval kevesebbet eszel, nem pedig az alacsony kcal-ch. -
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
amúgy ha valóban a kenyéren akarsz vágni kcalt, akkor pl jó alternatíva az eden premium ch-csökkentett kenyér lisztkeveréke, amit otthon vízzel és kis sóval összekeverve ~1óra alatt ki lehet sütni. és nem azért a ch-csökkentett, mert abban kevesebb a ch, hanem mert szvsz az a legfinomabb a kenyerei közül. ez egy nagyon finom, egészséges kenyér ~120kcal/100g az energiatartalma a kész kenyérnek, ha jól emlékszem. (és emellett nagyon alacsony a GI-je)
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
ne haragudj, de miért kellene kerülni a kenyeret? oké, nem fehérkenyeret kell enni, aminek a GI-je vetekszik a szőlőcukoréval, de rozsos, teljes kiőrlésű stb kenyeret lehet, sőt... kell is véleményem szerint, mert a ch-ra szükség van... (ahogy a többi makróra is) és általában az ember reggelire eszik kenyérfélét, ahol nem is árt a ch-feltöltés, hogy rendesen fogjon az agyad, legyen energiád (mivel normál esetben az éjszaka során elég rendesen ürül a glikogénraktár)
egyébként, ha valaki nagy fehérkenyér-fan és azt mondja, hogy ő mást nem tud megenni az sem feltétlenül nagy probléma, mert megfelelően kombinálva (magasabb rosttartalmú zöldségekkel, zsírral, fehérjével) elég durván laposodik a GI-je...én még mindig azt mondom, h kiegyensúlyozottan kell táplálkozni és nem inbalanszos makróeloszlással

@Szevam: megértem a ketchup/majonéz dolgot, vannak ezzel mások is így. Sztevíát sem szereted? mert akkor még mindig ott van a vilgain ketchup-ja, mint jó alternatíva.
@tisn: félreértettél: a mahonéz, ketchup, kenyér nem tartozik a junk kcal-hoz... az a deficitem része...
ahogy írtam: junkot nassolással viszek be: chips, pizza, piskótatallér stb... -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Hat a junk kcalt inkabb edessegben vinnem be mint majonez, ketchup, kenyer stb helyett

-
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Valami kenyérpótlót kellene vennem.

Kenyérpótló zöldséget, ja.
Diéta alatt a komplett kenyér-péksütemény sort nagy ívben ki kell kerülni, úgy hogy rá se nézel. Ez messze az egyik leghatásosabb trükk, hidd el...
Persze ugyanezt kell tenni a süteményes-kekszes-csokis-cukros-jégkrémes sorokkal is. Mondjuk azok engem sosem hoztak lázba, de a friss péksütemény, pizza, az próbára tesz. -
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
"aldi sajátmárkás, cukormentes"
Nem tudom megenni
. Ketchup majonéz esetén csak a globus van jelen. Vagy keveset eszek vagy egyáltalán nem.
Az összes édesítőszeres sz*rt kitagadtam az életemből. Csak cukrosat vagyok hajlandó megenni/meginni, vagy a cukor nélküli citromsav mentes cuccokat. A természetesebb kajára adok inkább. A savas cuccokkal meg kijön a refluxom, így arra is figyelnem kell
.#10051tisn
"minden nap sportolj 1.5-2 orat. (lehet konnyu is, seta, bico)"
Ühüm,

Már rég lementem volna a várt tömegre, ha ezt tudnám csinálni. Most egyelőre csak a deficit van + heti 1 edzés. Remélem nem sokára sikrül ezen is módosítani. Lehet hogy nem fogyóznom kéne csak edzenem, de egyelőre még nem megy. -
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Kenyérkét a diétában nyugodtan el lehet hagyni. Helyette mondjuk egy fél kígyóuborka vagy néhány szem cherry paradicsom, vagy akár mindkettő...
A virsli sem ideális, érdemesebb valami csirkemellet, halat vagy ha mást nem, akkor pl. szeletelt fokhagymás csirkemell sonkát választani - ez utóbbinak még íze is van és nem kell vele bajlódni. Mondjuk amikor ~10 éve fix 8 órában keményen masszőrködtem, akkor egy adag kínai kaja ebéd + meló után virslis rántotta, kígyóuborka diétával csak úgy olvadtak rólam a kilók... Nyilván izomzat, erőnlét megtartása szempontjából nem volt éppen ideális, de qrvára működött.

-
K1LLMy53Lf
őstag
Majonéz valóban luxus kategória, ezzel egyetértek, a fitt majonézek meg szimplán undorítóak. Én azért eszem majonézet, mert nekem belefér, szeretem az ízét és kell a zsír (ehetnék helyette+ 6-8g vajat is, de így számomra finomabb a szendó)
Egy normális, light ketchup (200+g/100g paradicsomtartalmú) viszont lazán használható (50-70kcal/100g)
Lényegében szigorúan fogyás szempontjából bármit ehetsz, csak a makrókra és a szumma energia bevitelre kell figyelni. Szimplán tisztában kell vele lenni, hogy minél több szemetet eszel, annál nagyobb valószínűséggel leszel baromi éhes (erősen leegyszerűsítve persze).
Én pl, ahogy ezt már többször leírtam: tdee-ig nem is tudok csak normális kaját enni, ahhoz a szinthez nekem mindenképpen kell valami junk nassolás... -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
ketchup, majonez, ilyen szarokat el kell hagyni
0 hozzaadott ertek, felesleges kcal
en kenyeret sem ennek, ha nagyon kell valamihez auchanban van ropikenyer, abbol kb. 30g-ot eszek meg egy tonhalkonzervhez vagy 10dkg sonkahoz.ha 1600kcal a tdeed, az ala ne nagyon menj, de minden nap sportolj 1.5-2 orat. (lehet konnyu is, seta, bico)
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
Virsli helyett válassz normális húsfélét...
Nekem pl a reggelim: 90-100g bajor rozskenyér vagy kovászos cipó, 25g vaj, 2 szelet pikok pure csirkemell szalámi, 2 szelet prosciutto crudo, 10g globus majonéz, 100-150g uborka/retek/paprika. És ez kb 600kcal (és ez is csak azért ennyi, mert cukor miatt ésszel kell elosztanom a napi zsírt, mert amúgy 15g vaj bőven elég lenne a szendóba, tehát 500kcal körül megállna és szvsz sokkal nagyobb volumenű cucc, mint amit te írtál... Pedig ez is extra energiadús)Szerk: ketchupot nem írtad melyik, de én javaslom az aldi sajátmárkás, cukormentes cuccát (vagy ha nagy ketchupevő, mint én, akkor Allegro-ról tudok egy nagyon finom cuccot, ami ráadásul olcsó)
-
Szevam
senior tag
válasz
Szevam
üzenetére
Újraszámoltam a TDEE-met, most már nem kalkulátorral, hanem manuálisan kiszámoltam a BMR-t és megszoroztam 1,2-vel hogy a TDEE kijöjjön: 1614,3 kcal. Így hónap végére l*f*szt nem fogytam, sőt híztam 0,1 kg-ot
. Persze, mert 1500-ra volt beállítva, és néha túlettem. Most már látom mit jelent a yoyo effekt.Ezen módosítok:
- Most droppolom 1400-ra, így a deficit 214,3 kcal lesz. Hátha ér valamit.
- Mérem naponta és hónap végén majd kiszámolom a kiszámolni valót K1LLMy53Lf tanácsára.
- Igyekszem "mikromozgásokat" beletenni a mindennapokba. Chatgpt-vel megbeszélve vannak olyan plank gyakorlatok, amik észrevétlenek az íróasztalnál
. pl lábemelés és tartás 20-30 mp-ig. stb (igen ki lehet röhögni
).
- Kollégákkal is beszéltem akik szintén fogyóznak, ők is azt javasolják, hogy ne vonjam meg a ch-t nagyon, mert baj lehet, így is kevés a beállított érték.
- 2l sima vizet meg kell innom minden nap, ezen felül ami folyadék van az csak jó. (Korábban ez volt a mondás: ha éhes vagy igyál, és ha még akkor is éhes vagy akkor egyél)Ami felháborít:
2 szál virsli + 1,5 szeletke kenyér (60g összesen) kis ketchuppal majdnem 500 kcal. Pazarlás!!!4!!!
Jelenleg azt eszem, ami megtalálható a hűtőben, csak ha mindenből kicsit eszek, akkor meg ott marad és megromlik....
Ha letelik a hónap beszámolok, hogy értem-e el ezzel bármit

-
Dorien
veterán
Lássuk mi a 926 ezer követővel rendelkező Barni véleménye a témáról:
Ennyit tudtam LEFOGYNI hat hét alatt! (YouTube, 14p)
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
1.: egyetértek tisn-el, a vegyes táplálkozás a legjobb.
2.: szvsz a ketogén diéta nem ideális tömegeléshez, sokkal alkalmasabb zsírvesztéshez.
1. Én is ezt támogatom, mérsékelt CH bevitellel, sok fehérjével, rosttal. (mediterrán étrend)
2. Annyira nem vagyok képben a ketogén diétával kapcsolatban. Az biztos, hogy ha tömegelnék, akkor több CH-t vinnék be. Mivel most a cél a fogyás a 90kg környékére, így szoktatom magam a salátákhoz, rendszeresen veszek 2-4 db 140g-os adagot a Lidl-ben. Ugye ezek hűtve max. néhány napig eltarthatóak, így rajtam a nyomás, hogy meg kell őket ennem, ha nem akarom kidobni őket. Nekem nem probléma, ha a strandszezon elejére, kora júniusra nincs meg a kitűzött cél. Igazából az augusztus, szeptember is teljesen oké, a lényeg, hogy optimális legyen az izom-zsír arány a végére. Az ilyen összeesős, izom- és erővesztős agyatlan rohamdiétáknak SZVSZ qrvára semmi de semmi értelme...
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
nem tudom itt vagy a gyúrós topikban érdemesebb reagálni erre, de mivel tisn itt tette, ezért én is:
"Megfelelő zsírbevitel nélkül nincs optimális tesztoszteron szint, nincs regeneráció"
ez az a rész, amit én is próbálok átadni/mondani: kell a zsírbevitel...
ugyanakkor a teljes írás tele van erős csúsztatással, egyszerűsítéssel...
pl az idézett rész utáni rész is...
"Hadd mondjam itt el, esszenciális zsírokról van szó, nem a tetves kenőmájas-kolbász-tejszín szemétkupacról. Ezek üres kalóriák, segítenek hízni, ha ez a cél, de az izomnöveléshez halolaj, avokádó, omega 3 és 6, tojássárga, stb. lesz szükséges."
mert nem... nem csak esszenciális zsírsavak kellenek és nem a tesztoszteronhoz kellenek azok (igen, a hormonális rendszernek kellenek az esszenciális zsírsavak, de amúgy kifejezetten a tesztoszteronhoz koleszterin kell...) ráadásul amiket felsorol ugyanúgy tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat is (amikre ugyanúgy szüksége van a hormonális rendszernek)... ergo ugyanúgy tele vannak az ő értelmezésében "üres kalóriákkal"... szóval itt pl van egy nagy ellentmondás
(vagy véletlenül/szándékosan rosszul fogalmazta meg)hozzáteszem a kenőmájas-kolbász résszel olyan szempontból egyetértek, hogy ezeknél érdemesebb azért "jobb" forrásokat választani. (ahogy ezt korábban írtam is)
de a többi részéhez is tudnék bőven írni, de nem teszem.
kb olyan, mintha Lakatos írta volna ezt a cuccot...de persze mindenki arra hallgat, akire akar (ahogy mondani szoktam: akinek a véleményét a legjobban be tudja illeszteni a saját világnézetébe
)szerk.: 2 dolog maradt el:
1.: egyetértek tisn-el, a vegyes táplálkozás a legjobb.
2.: szvsz a ketogén diéta nem ideális tömegeléshez, sokkal alkalmasabb zsírvesztéshez. -
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Na, ez pont most jött velem szemben FB-n:
Keto diétával izmot felszedni?
Először is hadd mondjam el, szerintem a keto étrend tömegnövelésre sokkal alkalmasabb, mint zsírt veszíteni. Szögezzük le, az anyagcserénk alapja az izomzatunk, mindenkinek több izomra van szüksége. Lehetsz 65 vagy 15 éves, több izom = gyorsabb anyagcsere, ezen nincs mit ragozni. Továbbá formája, alakja az izomnak van, ha puha, löttyedt a tested a diéta előtt, bocsi, utána is az lesz. Fogyhatsz, de jobban nem fogsz kinézni, ezen sincs mit ragozni. Izom nélkül átlagos elhízott testből átlagos kevésbé elhízott tested lesz, hurrá.
Diétában, a testet azáltal kényszerítjük a testzsír felhasználására, hogy elvonjuk tőle az energiaforrást (ch ÉS zsír) miközben megadjuk neki a fehérjét, hogy izmot ne veszítsünk. Aki sok zsírt eszik, az ennyi erővel ehetne sok cukrot is, pont ugyanaz, energiát ad a testének, hogy az illető ilyen formában hogyan képzeli el a testzsír jelentős mértékű elégetését, az számomra rejtély. Vagy testzsírt égetünk, vagy étkezesi zsírt, de ez más téma. Diétában tehát éhesek leszünk, ezt fogadjuk el. Az éhség azt jelenti, hogy a test a saját energiaraktárait használja és az agyunk azt a jelet küldi, hogy szüntessük ezt meg, együnk. Egyértelmű tehát, hogy diétában NAGY TÉRFOGATÚ, ALACSONY KALÓRIATARTALMÚ ÉTELEKET kell fogyasztani, míg tömegeléskor pontosan az ellenkezőjét szeretnénk. 1 kg zöldség, saláta, spenót, uborka, 250 g csirkemell az alig párszáz kalória, rengeteg fehérje és vitamin, rost és ásványi anyag, mindez ch nélkül. Ez egy hatalmas adag étel, ami eltelít, jóllakunk tőle és segít elkerülni a nassolást. Egy tipikus „ketogén étel" pont ennek az ellenkezője: kis térfogat, magas kalória, nulla hasznos tápanyag és aki pl egy étkezést úgy képzel el, hogy tepertő-bacon-tojás-sajt annak rossz hírem van, ez nem diéta. Ez egy rakás zsír kis térfogatú étkezésben. Aki így képzeli el a jó test kialakítását, az még soha nem diétázott. Viszont pontosan erre van szükségünk tömegeléskor.
Az izomnöveléshez 4 dolog szükséges:
1. Megfelelő terhelés ami fokozatosan nő hónapról hónapra, évről évre (progressive overload), ez súlyzós edzést jelent, nagy terheléssel, alacsony ismétlésszámmal és alapgyakorlatokkal. Ha nem erősödsz, nem növeled a terhelést akkor nem leszel izmosabb, ez van.
2. Regenerálódás. Az izmok edzés UTÁN nőnek, pihenés közben. Heti 4 kemény edzésnél többet senki se próbáljon edzeni, naturál módon semmiképpen.
3. Elegendő fehérje. Mennyi is a szükséges? Senki sem tudja. Mennyi az amit mindenki fogyaszt? Testsúlykilónként 2-3 g az általános. 2 g szerintem a totális minimum, még annak is aki nem edz. Mennyi a maximum? Nem hiszem, hogy van ilyen, "a fehérje káros a vesére" szintre nem süllyednék le, meghagynám ezt a Fittanyuka meg a Norbiupdate weboldalaknak. Nyilván senkinek sem kell 400 g fehérje naponta, de én még sosem találkoztam olyannal, aki túl sok fehérjét evett volna. A keto-kutyáknak üzenem, a rettegett glukoneogenezis nem függ a fehérjebeviteltől, arról nem is beszélve, hogy a fehérje glikogénné, cukorrá alakulása nélkül meghalnánk, de ez másik cikk témája lesz. Ha van olyan makro, amit nyugodtan túl lehet enni, az a fehérje, legrosszabb esetben még nézhetsz is ki valahogy.
4. Zsír. Bizony. Nem ch hanem zsír. Megfelelő zsírbevitel nélkül nincs optimális tesztoszteron szint, nincs regeneráció. Hadd mondjam itt el, esszenciális zsírokról van szó, nem a tetves kenőmájas-kolbász-tejszín szemétkupacról. Ezek üres kalóriák, segítenek hízni, ha ez a cél, de az izomnöveléshez halolaj, avokádó, omega 3 és 6, tojássárga, stb. lesz szükséges.
Ennyi. Ha nem fejlődsz, a fentiek közül keresd a hibát.
Keto tömegelés előnyei:
- kevesebb számú étkezés is elég, napi 4 étkezéssel is fejlődhetünk
- a magasabb zsírtartalom miatt jóval kisebb lesz az ételek térfogata, 2500-3500 kalóriát röhögve meg lehet enni, ha ennek 60-70%-a zsírból származik.
- magasabb zsírbevitel miatt hatékonyabb regeneráció.
- lassabban szedünk fel zsírt és könnyebb nyomon követni a fejlődést. Mivel ch nélkül jóval kevesebb vizet tart vissza a test, így a magasabb ch-val járó 'pufi, bedurrant, vizes' kinézet elmarad, nem kell találgatnunk, zsírt szedünk e fel vagy csak több vizet tart vissza a test.Én 2 tömegelést végeztem eddig ch nélkül, számomra sokkal hasznosabb volt mint a hagyományos csirke + rizs étrend.
Keto tömegelés:
Fehérje: 2-3 g kilónként
Zsír: 1,5-2 g kilónként
Ch: 30-40 g edzés előtt/után
Napi 4-5 étkezésby Nyakas Sándor (DietGainz - FB) 2019-07-30, formázva, korrigálva Dorien által
A Gyúrós topikba is beteszem, de az első fele itt is releváns...
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
én is ezt tolom, mert nekem mondjuk a tonhalkonzerv az az ebédemnél a hús és a megfelelő zsírmennyiséget pedig extraszűz olívaolajból adom hozzá. (ez egyébként számomra számolás pontosság szempontból is jobb, mert a napraforgóolajosnál nem lehet tudni biztosan, h az olaj most 15 vagy épp 25g, ami beívódott a halba... de amúgy meg alapból kerülöm a napraforgóolajat, ez sem egy utolsó szempont

-
Dorien
veterán
Múltkor vettem egy olyat, de én maradok a "sós lében" változatnál. Ott fixen lehet látni, hogy egyben van benne hal és teljesen kitölti a konzervet. A napraforgó olajos sem rossz, nem aprított tonhal (=szemét) kategória, de ha van otthon olívaolaj, akkor sokkal inkább az előbbi változatot javaslom.
-
Dorien
veterán
Passz, de még fehérje miatt betoltam egy tonhalkonzervet (Lidl Nixe, sós lében, amit leöntök róla) olívaolajjal meg salival.
Most már csak a mézes teát kortyolgatom forrón...Holnap sokkal kevesebbet fogok enni, vezetek is kb. 3 órát, szóval most ez a kis túlevés belefért.

-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
"Hát ne éhezzen. Azért írtam, hogy csirkemell, tonhal, saláta, zöldség korlátlanul mehet."
de pont ezt mondom/ismétlem: ha te teleeszed magad ch-val és fehérjével, lehet az akár akár TDEE+1000kcal is, teljesen mindegy, de emellett a zsírbeviteled folyamatosan (hetekben mérhető ideig) a szükséges, abszolút minimum alatt van, akkor éhezni fogsz... mert a hormonális rendszernek kell a zsír, ha nem adsz elegendőt, akkor teljesen lényegtelen, hogy te amúgy megeszel napi 500g ch-t meg 500g fehérjét... éhséget fog jelezni a szervezeted (ghrelin szint felmegy), mert nem kapja meg a megfelelő mennyiségű makrót (zsírt)...
és itt jön be egy másik, közkedvelt tévhit: a raktározott zsír nem megfelelő, lehet rajtad akár +100kg, azzal semmit nem tud kezdeni a hormonális rendszer.ez az, amire próbálok rámutatni/elmagyarázni, hogy a deficites diétából sajnos sokaknál így lesz szenvedős koplalás...
szerk.: a kajád meg amúgy szerintem még így is tdee alatt van, de tudom, hogy te eszel tojást stb, tehát van átlagban jó zsírbeviteled, de ugye az pl nincs az általad felsorolt cuccok között, és aki nem ért hozzá, az annyit azért általában tud, hogy tojássárgája = "zsírbomba"... emiatt mondom, h én pl a jófajta telített zsírokat (tejtermékek) nem szorítanám le. (vagyis én sosem mondom, h abból alacsony zsírtartalmút, sőt... hangsúlyozom, h tojás és tejtermék elsődlegesen, mint telített zsírforrás, de mértékkel, inkább a zsíros húsok legyenek visszafogva... telítetlenből meg olívabogyó, olívaolaj... meg úgy általában a magok, HA valakinek van önuralma, mert azzal könnyű elszállni, tehát azt tényleg mértékkel... vagy ha nem bízik magában az ember, akkor inkább kerülje)
torokra nekem az ultimate cuccom: gyümölcstea (vagy ha nem vagyok lusta, akkor matcha latte)+ 2-3 chilicsepp (100k shu), 2-3g fahéj (lehetőleg ceyloni), 1 csepp fahéjtinktúra (ez csak saját felelősségre), 5-6 csepp gyömbér fűszercsepp (mindegyik csepp herby's, amit én használok). de amúgy szimplán chilipor+fahéj a teába is már sokaknak elég (3-4 ismerősöm próbálta ki és 2 nap alatt helyrejöttek általában... mind több hét szenvedés után próbálta)
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
"...ha valakinek az rögzül, hogy ch-t és zsírt csökkenteni kell, főleg, mert utóbbi nagy energia, így azzal a legkönnyebb vágni, ha abból kevés van, akkor nemhogy a min. 0,8-1g/ttkg-t, de még az extrémminimum 0,6g/ttkg-t sem éri el (ha valaki elhatározza magát, hogy ő akkor most nekiáll és lefogy és az van a szeme előtt, h zsír = rossz), ez pedig oda vezet, hogy alapból 2 kaja között éhezni fog szinte már az elejétől kezdve..."
Hát ne éhezzen. Azért írtam, hogy csirkemell, tonhal, saláta, zöldség korlátlanul mehet.
Mai bevitelem eddig:
reggeli: 5 nagy tojás (rántotta) + 3 szelet teljes kiőrlésű toast
ebéd: ~300g csirkemell + 100g barna rizs + fokhagymás-kapros joghurt (0,1%)
uzsonna: dupla whey protein (46g) + dupla teáskanál kreatin monohidrát + 4 dl tej (1,5%)
vacsi: gyrostál + hasáb + fokhagymás-kapros joghurt (0,1%)Ez mondjuk inkább a tömegelős étkezés felé billen, de abszolút nem vagyok éhes. A tegnapi odab@szós edzés után egész nap bedurranás van az izmaimban, úgy érzem, most kell a tápanyag... Ha jönnek a melegebb idők és a komolyabb diéta, majd meglátjuk mennyire jelentkezik az éhség.
Na, csinálok egy újabb forró gyömbéres-kakukkfüves-mézes kamillateát, mert még mindig nem tűnt el teljesen a garatomból-torkomból a cucc...
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
ch-t (pontosabban glükózt) a szervezeted szükség esetén tud zsírból (ketózis, de csakis a trigliceridekből, teljes ketózis esetén a tárolt zsír ~10%ából glüzóz lesz) és/vagy fehérjéből (glükoneogenezis, az aminosavak nagy része használható, ~1,6-1,7g fehérjéből lesz 1g ch) előállítani. alapvetően a szervezetednek, ha nincs semmi edzés stb, ~120-140g ch-ra van szüksége, ha ez alatt vagy, akkor másik makróból fogja előállítani, de amennyiben nagy a vágás, akkor mielőtt ilyenhez nyúlna a szervezet, megpróbál spórolni (ezért van pl h ketogén diétánál a full ketoadaptáció ~2hét, és az elvileg relatív szenvedős)
két nap között pár kg eltérés teljesen normális, szimpla vízvisszatartás, ami lehet ch, só, kortizol stb miatt... (ezért mondtam, h minél nagyobb az átlagolt intervallum, annál pontosabb a becslés a deficiteddel kapcsolatban)
én azt szoktam mondani, hogyha sem a súlyodban, sem a haskörfogatban nincs csökkentés 3 hét alatt, akkor lehet azt mondani, hogy szinte biztos nincs deficit és akkor érdemes felülvizsgálni a rendszert. ez egy hosszú maraton/türelemjáték

-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Én a ch-t próbáltam alacsonyan tartani. Tegnap reggel eléggé fáradt és zanza voltam. Okát nem értettem, mert tudtam aludni. Megettem 23g sütit meg 10 g csokit, már is jobban voltam. Tehát igen szerintem is kell ch néha

+ Kalória bázis alapján mindig túl eszem a zsírt, de deficit én még jó vagyok.#10029: Még nem vagyok teljesen 1 hónapnál. Tegnap írtam hogy csak 0,6 kg ment le nem teljesen egy hónap alatt, de tegnap előtti volt az utolsó mérés. Nem tudom mennyire releváns a Kalóriabázis számolása, de a tegnapi és mai méréssel összesen 1,3 kg volt a deficit. Lehet hogy megint csak yoyo de 1-2 hete nem láttam a magasabb értékeimet.
Ebből csak annyit akarok kihozni, hogy valóban heti fél kg nagyon nehezen jön össze.Nálam jelenleg annyi a változás, hogy kalória deficitet tartok és heti 1 edzésre megyek. Többet azért nem szeretnék, mert szokást akarok kialakítani, nem hirtelen fogyást. Később lesz majd más sportolás is de egyelőre nem több.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
persze, teljesen zsírmentesen nem lehet étkezni, de azért, ha valakinek az rögzül, hogy ch-t és zsírt csökkenteni kell, főleg, mert utóbbi nagy energia, így azzal a legkönnyebb vágni, ha abból kevés van, akkor nemhogy a min. 0,8-1g/ttkg-t, de még az extrémminimum 0,6g/ttkg-t sem éri el (ha valaki elhatározza magát, hogy ő akkor most nekiáll és lefogy és az van a szeme előtt, h zsír = rossz), ez pedig oda vezet, hogy alapból 2 kaja között éhezni fog szinte már az elejétől kezdve, de folyamatosan nő a kortizolszint, mert erős stresszhatás a szervezet számára, ha nincs megfelelő mennyiségű zsír a hormonális dolgokra, ami oda vezet, hogy a ghrelin szint is kilő és jöhetnek a falási rohamok
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Diétában az elsődleges szempont szerintem a kalóriadeficit, ezt pedig a CH és zsír csökkentésével érdemes elérni, a fehérjét pedig súlyzós edzés mellett magasan tartani, ha valaki nem akar komoly izomleépülést. SZVSZ
Zsír mindenképp megy be a húsfélékkel, olajos magvakkal, olajokkal, nem gondolom, hogy a tejzsír még annyira hiányzik ezen felül a szervezetnek. És itt most nem arról van szó, hogy röpködnek a heti 1 kilók lefelé - az ide írogatók szerintem már keményen küszködnek azzal is, hogy legalább egy heti fél kiló súlycsökkenés összejöjjön nekik. Én így látom.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Dorien
üzenetére
Én még mindig azt mondom, hogy a zsírt egyben kell kezelni és nem jó irány a minden fő cuccból a legzsírszegényebbet választani és főleg nem a tejtermékek zsírját kellene szkippelni, mert azon túl, hogy a zsír adja a leghosszabb telítettség érzetet, a zsír bevitelre a szervezetednek szüksége van, szemben a chval és a fehérjével, mert ez utóbbi kettőt szükség esetén elő tudja állítani (más kérdés persze, hogy fehérjét, vagyis az aminosavakat izombontással).
És szvsz pont az általad múltkor felhozott fotelban ülő, nassoló embereknek nagyon nem jó ez a folyamatosan zsírszegény mindenből javaslat (lehet nem ezt akarod átadni, de nekem totál ez jön át, ugyebár kérdeztem is nem egyszer, hogy mennyi és milyen zsírt viszel be konkrétan, ha ennyire zsírszegényen eszel), mert ebből annyi fog átmenni, hogy "zsír rossz, minél kevesebbet kell enni belőle", és szvsz azt kell megérteni/átadni, hogy kell zsír is meg ch is meg fehérje is, megfelelő balanszban, megfelelő forrásokból (bármely makró démonizálása pedig hosszútávon káros)
-
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Tejből minél zsírszegényebb (van néhol 0,1%-os is), capuccino édeskével, az üdítőkből meg megint az energiamenteseket érdemes venni. Ha gyümölcs kell, akkor át kell szokni a valódi gyümölcsökre. Pl. alma, banán, málna - ezek ésszel fogyaszthatók, a bennük lévő cukrot csak fokozatosan tudja felhasználni a szervezet, nincs akkora inzulinreakció.
Kajánál szerintem a csirkemell, tonhal, konyhakész sali, zöldségek, zsírszegény joghurt a legjobb alap. Ezekből kb. korlátlan mennyiség fogyasztható... Esetleg főtt krumpli, az jól tömít, sokáig elveszi az éhséget.
-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Igen mértem, most telik le az 1 hónap és 0,6 a mozgás eddig. Nem minden nap mértem, de akkor most úgy kezdem az újabb hónapot.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
semmi hímsoviniszta dolog, szimplán nőknek alacsonyabb az energiaigénye.
a magasság/súly csak egy szimpla tipp volt (illetve egy indirekt infó, hha ettől nagyon eltérsz, akkor lehet érdemes lenne felülvizsgálni azt a tdee-t
)fogyás napi 250es deficittel heti ~20-25dkg, tehát havi ~1kg.
amúgy van egy relatív egyszerű módja, h megtudd valóban jók-e az értékek: vezesd a súlyod 2 vagy 4 hétig (napi méréssel)... 2 hét esetén az első és a második átlagának a különbségét (4 hét esetén értelemszerűen az 1-2 ill 3-4 átlagainak különbsége kell) szorozd meg 1000el (4hetes intervallum esetén 500al)... ennyi volt az adott 2 (vagy 4) héten az átlagos deficited 1 napra levetítve.
persze ez azért nem a legbiztosabb módszer, mivel a ch, só stb miatti vízvisszatartás nagy mértékben bele tud zavarni, de azért egy egész jó közelítő értéket lehet kapni belőle. -
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Ha lánynak gondolsz miért kérdezel tömeget? Lehetek bármi más is.
Ha nem haragszol, megtartanám magamnak a méreteket és a személyes adataimat
Ez fogyókúra topik, beszéljünk inkább a deltáról, ami minden homo sapiensnél egyforma, max nem egyformán változik
. Igen ezt a szinten tartást szeretném napról napra lejjebb tornázni. Mivel keveset mozgok ezért nehéz. Valamit meg ennem kell.

Fogyni átlagban (yoyo-t levéve) sikerül (lekopogom) de nagyon minimális. Szerintem pont a deficit mértéke miatt. -
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Tdee: 1734 kcal
Én fix 1500 kcal-t állítottam be kalóriabázisban, és 1500-hoz képest ettem többet. -
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Azért azt hozzátenném, hogy a "nagyzabálás" böjtje pedig az, hogy most 4 napja minden nap túleszek egy picit (100-200 kcal között). Húsvétig tök jól tartottam. Most viszont mozgás sincs nagyon. Szar a lábam, megyek ortopédiára.

-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nem esett rosszul. + most örülök magamnak, hogy egy jó kis kalória deficitet tudok tartani, mert elmúlt 2-3 nap kb csak az ülésről szólt. Tegnap végül is egész nap álltam, de Az sem számolható el mozgásra.
A kaját szerintem jól tartottam. Ugyan volt repeta, de meg így is okés.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
Amúgy nem is muszáj lesétálni. (Akkor tedd csak, ha ez jól esik, ne muszájból/"büntetésből/kármentésként stb) Ahogy Dorien is leírta a példával: az egészséges fogyókúra lényege, hogy hosszútávon tartható legyen, ez nem sprint, és így bele kell tudni férnie lazább időszakoknak is. Én is erre próbáltam célozni, hogy nem szabad túlgörcsölni, nem szabad, hogy a lazítás is görcsös legyen. Engedd el magad, élvezd, ne az legyen, hogy már kaja közben bűntudatod van és azon pörögsz, hogy miképp fogod ezt "helyrehozni". A rossz evési szokásokat általánosságban kell elhagyni (egyél normális tempóban, rágd meg jól az ételt, fogyassz bőségesen folyadékot evés közben is, ha végeztél az adaggal, igyál egyet, várj pár percet, hogy valóban kell-e még a kaja, vagy csak a szemed kívánja vagy épp a fűszerezés stb miatt kívánod)
-
Dorien
veterán
válasz
Narxis
üzenetére
Összetettebb dolog ez: Az ünnepeket sokszor a szülőknél, nagyszülőknél, családi körben töltjük. Ilyenkor fizikailag és érzelmileg is kell töltekezni, kicsit regresszálni, visszamenni gyerekbe, magunkba szívni az Életet. Ezek nagyon gyógyító időszakok tudnak lenni. Azt gondolom, hogy ezek a családi együttlétek, étkezések sokkal fontosabb, mélyebb erőtartalékokat tudnak adni, mint a kivonódás görcsösen ragaszkodva az elképzelésünkhöz. Ahhoz majd vissza lehet térni kedden és folytatni a diétás rutint...
Tegnap vettem egy kiló csirkemellet, amit mindjárt feldarabolok, lesütök. Valószínűleg a nagy részét elviszem éthordóban, mert a sült oldalas + vajas, petrezselymes krumpli kombót nem fogom kihagyni.

-
Én nem zabáltam túl magam de megértem a sorstársakat, a húsvét és a karácsony a legnagyobb próbatétel. Amúgy kicsit olyan ez mint az alkoholisták esetében, ha egyszer letérsz az útról akkor nehéz utána visszatérni rá vagy könnyebben térsz le róla újra, akár anélkül is, hogy bármi kísértés lenne.
-
Dorien
veterán
válasz
Narxis
üzenetére
Ez olyan, mint amikor mászol felfelé egy hegyre, és az a célod, hogy a csúcsra felérj. Közben letáborozhatsz, pihenhetsz, de visszafelé is mászhatsz akár. Nyilván minél többet mászol vissza, annál tovább fog tartani az út a csúcsra...
Nem kell pánikolni, hogy most nem megy annyira az önmegtartóztatás, de azért ésszel kell csinálni: túlzabálni nagy plusz kalóriatömegeket nem érdemes, mert azt utána mind le kell majd adni. (Már ha tényleg az a célod, hogy le akarsz fogyni.)
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Narxis
üzenetére
Nem is állítottam ilyet, hogy ez sokak számára könnyű. Legtöbb ember akaratgyenge, ezt tudom jól. Én szimplán a kérdésedre reagáltam: nem kell ellenállni, de érdemes ismerni az embernek a saját korlátait, és nem kell mindent disznó módjára felzabálni... (Értsd: több 1000 kcallal túlennie magát) És természetesen nem, nem fog összedőlni a világ akkor sem, ha 1-2 napig tdee felett eszik az ember pár 1000kcallal, főleg mert túlnyomó része zsír lesz a plusz kcalnak, ami heti balanszban kell nézni, így ha valaki utána 3-7 napig tol zsírszegény deficitet, (függően attól mennyi volt a plusz) nagy részben helyre is hozhatja. (Persze legtöbb ember szélsőséges, így 0ra vág ilyenkor bűntudatból, amivel szinte csak ront az egészen)
-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nyilván de ha ez könnyű lenne akkor nem lenne ennek a témának 10 ezer hozzászólása.
-
Na mi a helyzet? Gondolom a húsvéti étkeknek senki nem tudott ellenállni?
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
szigorúan szvsz: számolj... mégpedig azért, mert 99%ra mondom, h túl nagy a deficit (és ráadásul még makró szinten is elég inbalanszos), legalábbis az, hogy túl nagy az aktivitás és emiatt éhezel erősen erre utal. (annak nagyon kis esélyt adok, hogy szimplán a makrók rosszak)
a kiindulási alap olyan szempontból jó, h egészséges cuccok, de mint írtam: tippre kevés.
-
MPowerPH
félisten
Sziasztok,
Most hogy végre ideért a tavasz, és úgy néz ki, 1 évig biztosan nem kell napi 3-4 órát tanulnom, elkezdem helyrehozni, amit az elmúlt 1,5 év okozta stressz lerombolt. 75kg -ról meghíztam egészen 85kg -ra, amit piszkosul érzek a sportban is. Hiába kezdtem el vissza építeni az állóképességemet, keringésemet a 2 évvel korábbi állapotra, azt a 10kg -t megéreztem, jött is a térdsérülés. Most a 10km futás is 5min pace -el erős kihívás, előtte ez kb. fm szint volt. Outit nem is említem, ott még nagyobb a visszaesés ilyen 2 órás tekerések fölött. Arról nem is beszélve, hogy az emésztésem is felborult, gyakran puffadtam, nem volt komfortos.
Szóval elkezdtem a recovery -t úgy, hogy az elmúlt hétvégétől kezdve szépen lassan fogtam vissza az adagokat, majd tegnap reggeltől egy minimum 72 órás koplalásba kezdtem. Napi 5-6 liter vizet, fekete teát iszok csak, meg 3 pressot. És eszem a só-elektrolit tabimat, plusz a napi vitamint. Eredetileg 72 órát terveztem a koplalásra, ez így elég szokott lenni, hogy regenerálódjon az emésztő rendszer, vagy kellhet több idő is?
Utána pedig kitalálok egy kenyérmentes (azért heti 0,5kg vadkovászost megeszek) diétát. És itt szokott nálam elúszni a dolog, mert a heti 5x aktív nap, ami futás, vagy outizás sokat kivesz, és gyakorta eléhezek, és itt szokott megtörni a program. Kalóriát nem számolok, és megvonni a kenyéren kívül (meg a sörön kívül) nem nagyon akarok semmit. Cukrot előtte sem ettem.
Erre így lehet valami kiindulási alap? Elvagyok a csirkemell, csirkecomb, tonhal konzerv kombóval, mint alap fehérje forrás. Mellé pedig másnapos rizs szénhidrátnak, plusz saláta, vagy pároltzöldség.Reggelire éjszakás zab, zsírszegény tejbe áztatva, fehérjével, bogyós gyümölcsökkel. 10 óraira 1 doboz kefír. Vacsora passz, talán 1 makréla vagy hering konzerv. Napi 4 étkezést nagyjából tudok tartani.
Ez így jó kiindulási alap?
-
-
Szevam
senior tag
válasz
Dorien
üzenetére
Ez jó hír, és valóban, ha jobb idő lesz, akkor a kedv is nagyobb lesz.

Mi hamarabbi jobbulást! Cukorkából én már csak a verbena cukorkákat szoktam tolni. Nem olyan nagy. A strepsils, doriticin meg a cukormentes cukorkákat (nem is értem, cukormentescukorka...
) kerülöm, mert nagyon savasak és végkép egészségtelenek
:
Amit szívesen ajánlok: Csipkebogyó+szegfűszeg (minimum 10 szem/4 dl) tea mézzel. A terméseket 20 percig érdemes áztatni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen alaplapot vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Építő/felújító topik
- Áprilisi hardverpasziánsz
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Jövedelem
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- Premier dátumot kapott a Call of Duty mozifilm
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- HP ProBook 450 G6,15.6",FHD,i3-8145U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Bomba ár! Getac RX10 - Intel Core m5 I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W10 I Garancia!
- 27% - Számítógép! i7-4790 / GTX 1660 Super / 16GB DDR3 / 500GB SSD / 500w
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(mondjuk tdee alatt maradtam így is)