Új hozzászólás Aktív témák
-
salieri.
őstag
válasz Runner_fxr #899 üzenetére
Köszi ,beszerzem a gyógyszert addig ,majd jövő héten írok ha túl vagyok a műtéten.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz salieri. #898 üzenetére
A kritikus a műtét utáni pár óra, ezt érdemes csillapítani pl cataflam tablettával. Ha ezen túl vagy, akkor már nagyobb fájdalom nem szokott lenni. Előfordulhat kis fájdalom pár napig, 1-1 szem cataflam-ot még lehet be kell venni, de ez már nem vészes. Viszont ha műtét után kimegy az érzéstelenítő hatása és nem veszel be időben fájdalomcsillapítót, azt nagyon meg lehet szívni. Nekem az első implantátumom után ez volt, majdnem beszartam úgy fájt. Mondjuk nekem 4-et tettek be.
-
salieri.
őstag
válasz Runner_fxr #897 üzenetére
Műtét után meddig fáj?
-
salieri.
őstag
válasz Runner_fxr #895 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat.Megvan a műtét idoont.Nem mondom,hogy nem félek.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz salieri. #893 üzenetére
Ahol én csináltattam, ott most kicsit drágább is lett. 110 egy denti implantátum, 15 az ínyformázó csavar, 39 a felépítmény és 74 ezer a porcelán korona. Összesen 238. Tudtommal a cirkon is porcelán. Nem hiszem, hogy a porcelánok között lényegi különbség van. Ezek már teljesen fémmentesek, tökéletesen esztétikusak. Nekem a bal felső 1-es front fogam még kb 10 évvel ez előtt megsérült egy MTB-os esés miatt. Cirkon koronát tettek rá, átlag ember még soha nem tudta megállapítani, hogy ez korona és nem természetes fog! Csak fogorvos veszi észre a különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszi, közben rájöttem, hogy nem olcsóbb, csak ott olcsóbb, ahol én csináltatnám, de szinte mindenhol drágább...
-
salieri.
őstag
válasz Runner_fxr #892 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Pont Denti implantátumot rak be és a végösszeg azt hiszem 200K,ez rendben van ?
kerámia vagy cirkónium legyen ? -
Runner_fxr
Ármester
válasz salieri. #889 üzenetére
Ha csak egy fogról van szó, én valami középkategóriát választanék, pl Neo Biotech. Nekem Denti van beültetve, ez egy magyar gyártmány, ez sem olcsó, de valamivel olcsóbb volt mint a nevesebb külföldi márkák, azért választottam ezt, mert nekem 8-at csavartak be és így már igen jelentős volt, hogy melyiket választom. Kifaggattam a fogorvost alaposan mielőtt fogbeültetést csináltattam, a szájsebész elmagyarázta, hogy tulajdonképpen bármelyik modern fogimplantátum kiváló! Ha már bent van és nem gyulladt be, nem lökte ki a szervezeted, akkor onnantól nincs különbség funkcionálisan és élettartamban. A prémium márkák annyiban jobbak, hogy a becsontosodás még gyorsabb tud lenni a professzionálisabb felület kezelése miatt, de ez csak idősebb, illetve csonthiányos pácienseknél lehet szempont, egészséges állkapocs esetén teljesen mindegy. Dentivel 200K-ba beleférhet mindennel együtt, de prémium esetében inkább 250-300/db. Persze fogászat és fogászat között is van ár differencia. Illetve a legfontosabb, hogy gyakorlott szájsebész ültesse be, ez többet számít, mint, hogy melyik implantátum márkát választod!
Szerintem a műtét nem fájdalmas, inkább kellemetlen, mert több injekciót kapsz mint egy sima fúrás, gyökérkezelés esetében és szerintem mélyebbre is adják. Maga a beavatkozás fájdalommentes, ha kicsit is fáj, kérni kell még szurit. Arra érdemes figyelni, hogy cataflam tabletta legyen nálad mert ahogy megy ki az érzéstelenítő, az első 1-2 órában nagyon tud fájni, pont úgy mint ha be lenne gyulladva egy fogad és lüktetne. Ha időben beveszed a cataflam-ot, már később nem lesz gond. Nekem 4 csavart tettek be egy alkalommal, aztán másik alkalommal még 4-et. Túléltem. 1db ehhez képest lófütyi. Még annyit hozzátennék, hogy nekem a szájsebész felírta a dalacin nevű antibiotikumot és a fogimplantátum beültetése előtt pár nappal el kellett kezdeni a szedését, kb 1 hétig szedtem. És 1-2 hétig corsodyl-al kellett öblögetni. Illetve közvetlen műtét előtt is!
Valentin55: Szerintem ez paraszt vakítás! A cirkon tökéletes, mint az igazi, megvan a természetes áttetsző képessége. Ennél jobb nincs!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A Prettau cirkon koronát ismeri valaki?
Elvileg jobb, mint a cirkon kerámia korona (esztétikailag?), és ráadásul olcsóbb is.
-
Csabi78
újonc
Tegnapi nap folyamán voltam fogorvosnál egy kb félig letört foggal, előtte az itt szereplő üzeneteket végigolvastam, remegve mentem be a rendelőbe. Végül jó élményekkel jöttem ki, egyáltalán nem fájt. Aki hasonlóan félős mint én mindenképpen keressen egy neki szimpatikus orvost és nem lesz gond.
-
salieri.
őstag
Sziasztok, érdeklődnék,higgy milyen implantátumot érdemes berakatni? Mennyire fájdalmas a műtét? 1 fogamat szeretnék potoltatni. Mindennel együtt 200 K összegről beszél a doki.
-
törölt tag
Sziasztok!
Melyik korona a legtermészetesebb, legszebb esztétikailag ezek közül?
A fogorvos honlapjáról szedtem ezeket, ahová tervezek menni.
-Cirkónium-oxid vázas kerámia korona/hídtag
-Anatomikus cad-cam cirkon (Prettau) korona/ hídtag
-Litium-diszilikát fémmentes kerámia korona, héj
-Cad-cam lézerszinter fémkerámia korona/hídtag
-Titánvázas cad-cam kerámia korona/hídtagMivel nekem van két hiányzó fogam, így gondolom hidat kell csinálni, tehát nem mindegyik jöhet szóba.
A Titánvázas cad-cam kerámia korona és a Cirkónium-oxid vázas kerámia korona között milyen esztétikai különbséget vannak?
Köszönöm.
-
Runner_fxr
Ármester
-
törölt tag
válasz Runner_fxr #885 üzenetére
Köszönöm!
-
Runner_fxr
Ármester
válasz #76027648 #884 üzenetére
Egy normális, hozzáértő fogászaton eleve nem is ajánlanak fémkerámiát olyan fog pótlására ami a kirakatban van. Persze ha ragaszkodik hozzá a páciens, megcsinálják, de elöl nagyon ronda tud lenni, nagyon látszik, hogy nem az eredeti fogad. A cirkon teljesen élethű.
Hidat előre feltenni kész katasztrófa, az aztán tényleg borzalmasan tud kinézni. A fogpótlást kétféle képen lehet esztétikusra megcsinálni, ha menthető a fogad, akkor egy cirkon koronával, ha nem menthető vagy hiányzik, akkor pedig implantátum, majd arra rá a cirkon korona. Minden más megoldás ronda lesz elöl. Hidat rágó zónába sem érdemes tenni, lecsiszolják az ép fogaidat, és évek múlva úgy is baj lesz vele, mert nem bírja a terhelést hosszútávon, nem is szép. Tehát ahol hiány van, oda implantátum és lehetőleg cirkon koronákkal. Hátsó fogak esetében, ami nem látszik, oda jó a fémkerámia korona is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Runner_fxr #883 üzenetére
Köszönöm, igen tudom hogy fémmentes természetesen!
Jövőhéten megyek fogorvoshoz, majd megmondja mit tegyek, csak azért kíváncsi vagyok én is hogy milyen lehetőségeim vannak, már mint hogy anyagiakban mennyire jönne ki.Az egyik fogam hiányzik (jobb oldalsó metszőfog), illetve a szemfogaim, a középső metszőfogaim, illetve a bal oldalsó metszőfogam tömve van, ezek valójában kicsi csonkok, úgy vannak felépítve a tömésekből, de nagyon csúnyák, mivel a tömések elvannak színeződve. Tehát 6 db koronát érdemes csináltatnom előre, és ugye valami hidas megoldással.
Azaz: a cirkonon kívül gyakorlatilag nincs is más lehetőségem az esztétikus fogpótlásra?
[ Szerkesztve ]
-
Runner_fxr
Ármester
válasz #76027648 #882 üzenetére
A cirkon az teljesen fémmentes! Front foghoz csak ez! Fémkerámiát csak hátra a rágó zónába érdemes használni. Front fognak nem lesz esztétikus a fémkerámia. A fog szélénél az ínyed szürkés lesz és a fognak nem lesz természetes átlátszósága. Tehát előre cirkon. Hidat is lehet, de jobban jársz a híd helyett ha implantátummal pótoltatod a hiányzó fogat vagy fogakat. Esztétikusabb és tartósabb!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Cirkónium koronával milyen tapasztalataitok vannak? (front fogakhoz)
Fém kerámia korona (porcelán leplezésű) lenne a másik választás, de ha esztétikailag jobb a cirkón, akkor azt választanám!Legszívesebben a teljes porcelán koronát választanám, viszont abból nem lehet hidat ha jól tudom.
Köszönöm.
-
jbalint18
tag
Sziasztok !
Altatásos fogászattal van valakinek tapasztalata ? -
jézusom
addikt
Sziasztok!
Szájzuhanyt szeretnék venni, fogközek tisztítására. Van valami bestbuy? Kínai link is jöhet.
Köszönöm!
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Sajnos régóta küzdök egy problémával amiben megpróbálnék tanácsot kérni.
Jó pár év óta bal oldalon alul hátulról a harmadik fogam alatt, tájékán (főleg huzatos idő után) feszítést érzek
enyhén fülbe, vállba, nyakba lesugárzó fájdalmat is. Kb. 16-20éve itt rendszeresen gyulladt volt az íny.
Különböző ecsetelőkkel kezeltem magam, mert akkor még nagyon féltem a beavatkozásoktól.Én a nyelvemmel úgy érzem a számban mintha meg lenne ott vastagodva az íny és gyökerek alatt belülről.
Fogorvosok szerint nincs ott semmi probléma. Hozzátenném, hogy ez amalgánnal tömött fog. (valami oknál fogva nem említette egyik doki se, hogy kicserélné a tömést)
A fog abszolút nem érzékeny rágásra, ütögetésre, nem fáj. Fagyasztásos tesztnél viszont érez, tehát él.Voltam több fogorvosnál, több helyen készítettek panoráma röntgent, egyedi röntgent erről a fogról
Mindenhol egészségesnek bizonyult.Elküldtek szájsebészetre, mert nyálkő is okozhat ilyen tüneteket, az is negatív lett. Nem állapítottak meg problémát.
Közben az megmagyarázhatatlan izületi problémák jöttek elő amik ugyancsak gócra utalnak.
Vérvétel krónikus gyulladást mutatott ki.
Köszönöm ha tudtok valami okosat mondani.
Körzeti orvos elküldött arckoponya ct-re, ott se találtak semmit.
Hova érdemes ilyen esetben fordulni?
Mi okozhatja a szinte folyamatos feszítő érzést a fogaim alatt az állkapcsomban? -
qqzs
őstag
Sose voltak a fogaim erzekenyek a hidegre melegre. Egyedul ha almat ettem akkor fajt a fogkefevel surolas. De ez megszunt sonic fogkefere tortent valtassal.
Szoval a kerdes. Nyar vegen egy jo nagy adag torokmezet elcsamcsogtam. Hasonlo a karamella cukorhoz,nyulik ragad tapad csak jobban. A jobb also fogaim erzekenyek lettek a hidegre de nagyon. Egy pohar csapvizet is alig birok meginni. Leszedett valami kulso reteget vagy mi tortent? Visszafordithatatlan az ilyen vagy idovel elmulik? Megnyitotta egyeb fogproblemaknak ez az utat?Eladó: GTS450
-
Predator2
addikt
Helló
Elég jó akciók vannak Amazoznon, és elgondolkodtam egy új fogkefe vásárlásán:
Ár szerint növekvő sorrendben:
Melyiket vennétek? Fontos az ár/érték arány és megbízhatóság is.
Köszönöm a választ előre is.>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
Sanyaaa26
senior tag
Sziasztok!
Volt már itt olyan akinek szájsebészeti műtét után, elfertőződött a dolog? Múlt héten feldagadt a fejem nagyon durván, ügyeleten írtak 2 fajta antibiotikumot. A jelenség az volt hogy az állkapcsom alján kő kemény duzzanat nőtt, egészen alá beért. Most ez úgy 95%-ban eltűnt, még egy borsónyi kemény duzzanat van ott egy hét kúra után. Egy hét alatt dőlt a g.nny a sebből időközönként, az érdekelne ennek a gyógyulási folyamata ilyen sokáig tart? Fájogat most is, persze közel sem annyira, jövőhéten lenne még egy műtétem.
Egy maszek klinikán volt a dolog
-
mirci18
addikt
válasz Runner_fxr #868 üzenetére
Nincs baj a TB-s fogászatokkal sem vidéken.
Ha jó helyre kerülsz.
Én helyben járok nincs sok problémám vele.
Annyi hogy általában inkább húzni szeretnek nem megtartani a fogat.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
Runner_fxr
Ármester
válasz estikornel #867 üzenetére
Az, hogy nem fáj, semmit nem jelent, nekem se fájt a fogam, aztán még is gyökér kezelni kellett. Persze egyáltalán nem biztos, hogy neked kell, de ezt biztosan csak akkor tudod meg ha csináltak róla egy röntgent és megnézte a fogorvos. A magán fogászatban minden iszonyat drága, nincs olcsó kezelés. Vannak a közepesen drága fogászatok, meg luxus áron dolgozó, luxus fogászatok.
Azt nem mondom, hogy egyáltalán nem ajánlanék egy tb finanszírozott fogászatot, mert igazából az orvoson múlik. Én személy szerint nem jártam sztk-s rendelésre (csak gyerekkoromban és meg is bántam), de jó pár ismerősöm volt, és eléggé megkínozták őket. A fő probléma az, hogy az sztk-s fogászaton nem érzéstelenítenek rendesen, mert spórolnak az érzéstelenítő szerrel, vagy ellopják és felhasználják privát praxisban, igazából tökmindegy, a lényeg, hogy a beteg vagy nem kap injekciót vagy jóval kevesebbet mint amit kéne adni. És ilyenkor rohadtul tud fájni a kezelés. De van ismerősöm akinek meg jó tapasztalata van a tb-s fogászattal.
Fogpótlás az nem tartozik a tb finanszírozásba, csak a foghúzás és a fogmegtartó kezelés, tehát a tömések, gyökérkezelések. Fogpótlásért, koronákért, inlay, onlay-ért mindenhol fizetsz.
Külföldön egyébként még az alap kezelések is fizetősek, tehát Magyarország ebből a szempontból még egész korrekt.[ Szerkesztve ]
-
estikornel
tag
válasz Runner_fxr #866 üzenetére
Hű, hát köszönöm a biztatást, remélem gyökérkezelésre nem kell sor kerüljön. Szerencsére nem fájnak tehát nincsenek panaszaim rá, így talán még nem jutott olyan mélyre a szuvasodás, hogy ne legyen menthető. Fogpótlás árai meg ha jól tájékozódtam szintén nagyon drágák, úgyhogy jó lenne azt is elkerülni.
TB által finanszírozott helyre akkor egyébként nem érdemes menni, inkább magánfogászat? Vagy fővárosban azért jobb a helyzet? Sajnos úgy tudom nem minden kezelést támogat (vagy csak évente egyszer), és így, hogy elmaradásom van alapból hátránnyal indulnék. Pont ezek az inlay, stb kezelések nem szerepelnek a tb oldalán.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz estikornel #865 üzenetére
Csak azt fogják megcsinálni amit kérsz! A fogorvos csak ad egy kezelési tervet, árajánlatot, te meg azt csináltatsz meg amit szeretnél. Ebbe nyilván nem szólhat bele, te fizetsz, azt csinálja amit kérsz tőle.
Viszont vannak olyan problémák, amik kizárják annak a lehetőségét amit mondjuk szeretnél. Tehát ha lukas egy fogad és szeretnéd, hogy betömjék, de a fog olyan mértékben károsodott, hogy gyökér kezelni kell, akkor nem fogja neked betömni, mert az szakmailag nem ok, és a fúrás után csak érzékennyé válik a fog. Tehát ilyen esetben vagy elfogadod a gyökér kezelést vagy úgy marad a fogad kezeletlenül. Illetve a fogpótlás is hasonló. Ha egy fog nem menthető, akkor ki kell húzni, te hiába szeretnél rá mondjuk egy koronát, ha ez nem kivitelezhető. Nem fog rá koronát építeni a doki ha a fog teljesen rossz. Fogpótlás esetén lehetőséged van implantátumra is, ez a legmodernebb, legjobb megoldás. Ilyen esetben kénytelen vagy csináltatni egy 3d panoráma röntgent ami kb 16-20 ezer, máskülönben nem tudják megállapítani a csont mennyiséget. És ha kevés a csont, csontpótlás kell. Illetve implantátumot csak teljesen egészséges szájüregbe, ínybe tesznek. Tehát ha valakinek ilyen kell, akkor előtte minden problémát meg kell szüntetni, az összes lukas fogat be kell tömni, ha gyökér kezelni kell, akkor azt is el kell végezni, illetve ha menthetetlen a fog, akkor a húzásoknak is meg kell történnie, majd csak utána helyezhető be egy implantátum. Tehát minden attól függ, hogy milyen állapotban vannak a fogak. Nekem is volt pl egy olyan fogam, amin egy kis luk volt, elkezdte fúrni, majd kiderült, hogy a fog belseje belülről szuvasodott, kifelé nem látszott, kénytelen volt gyökér kezelni, majd került bele egy porcelán korona féle. Nem a teljes fogat kellett pótolni, csak a közepét. Hiába akartam csak egy tömést, ez nem volt kivitelezhető. A tömés 15 ezer lett volna, de gyökér kezeléssel, meg a porcelán pótlással mindjárt benne volt vagy 70-80 ezerbe az a fog. Sajnos sokféle verzió lehetséges. Ami biztos, hogy egy alap panoráma röntgent meg egy konzultációs díjat általában első alkalommal felszámolnak, ez 7-8 ezer ft. Ezzel indítanak, aztán jöhetnek a munkák.Zene hallgatást szerintem nem biztos, hogy megengedik. Különben nem hallod ha mondanak neked valamit, pl nyisd nagyobbra a szád, öblíts, stb. Meg szokta mondani, hogy épp mit fog csinálni. De nem kell félni, egy mai modern rendelőben nem kínoznak meg. Az injekció mondjuk nem egy kellemes dolog, pláne komolyabb kezelések esetén, mert akkor sokat kapsz, de utána már nem kell fájdalomtól tartani. Én is nagyon fostam a fogorvostól, de ma már a legnagyobb nyugodtsággal megyek kb bármilyen kezelésre.
-
estikornel
tag
válasz Runner_fxr #864 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Körülnézek a két általad írt hely közt árakban, meg még tovább nézem máshol is a google értékeléseket is, sokszor ad reális képet én úgy vettem észre. Egyébként ha ő talál valamit amit én nem feltétlen érzek szükségesnek, akkor anélkül is elvégzi a kért beavatkozásokat vagy csak azokkal együtt? Nyilván ha a bölcsességfog eltávolításról van szó és csak sebészeti úton lehet nem pedig simán, akkor értelemszerű.
Talán hülye kérdés, de ilyenkor lehet-e zenét hallgatni fülhallgatóval ami talán elnyomná a fúrás hangját? Sajnos nem lenne teljes szigetelés mert az apró rezgés végigfut a csonton és azt lehet hallani, vannak így működő hangeszközök is ugye, de talán nagyobb elszántsággal vágnék bele.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz estikornel #863 üzenetére
A magán fogászat elég költséges dolog. Olcsó helyet nem fog tudni senki ajánlani, van drága meg nagyon drága. Hogy milyen költségeid lehetnek még, azt csak a fogorvos fogja tudni megmondani, miután megvizsgálja a fogaid. Általában mindig találnak valamit amit te nem látsz. Én a sanoral és a budapest dental fogaszatokon jártam. Mindkettő helyen kiváló munkát végeztek, de rengeteg pánzt otthagytam mindkét helyen, mondjuk nekm tényleg komoly problémák voltak. Az altatás egyébként elég drága mulatság, emlékeim szerint valami 50-70 ezer alkalmanként, én nem igényeltem. Nem kell beszarni, jól elérzéstelenítenek mindent, ez nem sztk. Altatás nagyon megdrágítja. Több lesz az mint az inlay.
-
estikornel
tag
Sziasztok!
Sajnos nem túl aktív a topik, de azért bízom benne, hogy valaki majd tud segíteni.
Altatásos fogászatot szeretnék, mert erős fóbia miatt (még a tükröt is nehezen viselem el a számban) évekig elhanyagoltam a fogaimat, így most 2 rosszabb fogamat kellene kezelni amikor panaszom is van. Jobb alsó 1. nagyőrlő és bal felső szintén 1. nagyőrlő.
Kis utánajárás után annyit gondolok, hogy egy on- és egy inlay beültetésre lenne szükségem, ezen felül egy bölcsességfog eltávolítás (szinte ki nem látszó), és nagy mennyiségű fogkő eltávolításra.
Kérdéseim:
TB-men jelenleg 1.5 éves elmaradás van, jelenleg a helyi önkormányzat fizeti munkanélküliség miatt így ezzel nem biztos, hogy meg tudnám oldani ráadásul altatást úgy tudom nem is támogat.
Hol érdemes ezt elvégeztetni ahol a kezelés után nem kell fél évig kenyéren is vízen élni és az ellátás is normális?Milyen egyéb költségek lehetnek ezekkel kapcsolatban a fent felsoroltakon kívül? Igen, menjek el és nézessem meg de sokszor az sincs ingyen, sőt. Ezért szeretnék előbb tájékozódni azoktól akik jártasak a témában.
Előre is köszönöm!
-
trialboj
őstag
Nincs valmi ötlet arra hogy bölcsesség fog növekedésekor a kissé elpuhult és szuperérzékeny ínyt kezelni tudjam?
Lassan 4 napja a torkomig érzem a fájdalma ha nyelek egyet, a bal oldali bölcsesség fog felpuhította az ínyemet és mindenfelé sugárzik a fájdalom, szerencsére csak akkor ha nyelek, de lassan kezdi befolyásolni az étkezést is.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
tomazin
veterán
szájvízből ti mit használtok?
elvileg a herbadei a tesztek alapján a tuti, de egyre kevésbé lehet kapni és egyre drágábban. -
troland26
őstag
Sziasztok
Nem vagyok otthon a témában , de budapesten ilyenkor foglalkozik velem valaki ? Csütörtökön begyulladt a gyökérkezelt fogam és elmentem magándokihoz . kiszedte a régi gyökértöméseket , majd gyógyszeres tömés és utána ideiglenes tömés .. Már tegnap reggelre bedagadt a fejem ..ma reggel u.a és mostmár fáj is . Azt mondták ismerősök , nem kellett volna betömni , mert nem tud , hová kifojni a genny a gyökércsatornán keresztűl..nem értek hozzá . Mindenesetre a doki felhívta a figyelmem , hogy lehet húzni kell , mert nem fog sikerülni újra gyökérkezelni . Lehet kihúzatnám ... -
törölt tag
Sziasztok,
Mit tanácsoltok? Mit léphetek? Milyen jogaim vannak esetleg?
Első találkozásunkkor röntgent sem kért, majd kifúrta és betömte az brutálisan szuvas fogam. Nagyon kedves volt a doki és tényleg fájdalommentes volt a kezelés csak így utólag furcsálom, hogy nem kért röntgent. Na mindegy. Pár órával rá, miután kiment a fájdalomcsillapító ugyanúgy fájt a fogam. Kicsit megijedtem. Másnap felhívtam adtak egyből időpontot. A tömést mondta, hogy nem kell újra kifizetnem de gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés sem volt fájdalmas és teljesen elégedett voltam a kezeléssel. Itt már kért röntgent, amit meg is csináltam. Hozzávetőleg 1 hétig tünetmentes is voltam. Aztán tegnap előtt herpeszre és nyirokcsomó duzzanatra keltem. Felhívtam a dokit, személyesen vele beszéltem. Elmondtam neki, hogy herpeszem van és megduzzadtak a nyirokcsomóim. Megkérdezte, hogy az ínyem is duzzadt? Mondtam, hogy nem. Erre azt válaszolta, hogy akkor nem a fogtól van, Jobbulást kíván! A következő nap szintén megmaradt a herpesz, a nyirokcsomó duzzadtság sem változott igazából semmerre sem, viszont fülcsengésre ébredtem. Tényleg eléggé megijedtem. És ezen napon (ma reggel történtek ezek) kopogtatásra, nyomkodásra fáj a gyökér kezelt fogam. Elmentem 1,5 óra alvással az ügyeletre, onnan továbbítottak a szentkirályi szájsebészetre. Kivették a tömést, megtapogatta a doktornő a nyirokcsomóimat, valamilyen anyagot befecskendezett illetve egy kivehető vattát/szivacsot tett a lyuk helyére. Felírt egy antibiotikumot meg egy fájdalomcsillapítót és azt mondta, hogy akkor menjek vissza a dokihoz akinél jártam
-
Directors
senior tag
válasz whitezo88 #855 üzenetére
Köszi!
Én már háromszor voltam, de mindég elfelejtettem megkérdezni hogy ez most melyik is.Szerencsére gyorsan megcsinálják és nem is fáj. Az már kellemetlenebb mikor fizetni kell. Utána fura egy picit hogy "érdes" a felülete a fogamnak.
Nekem nagyon gyorsan fejlődik sajna. Fél évente járnom kell. Pedig elektromos fogkefét használok napi kétszer. Kávézni, Colázni meg cigizni nem is szoktam.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Fogkő eltávolítás mennyire veszélyes a fogakra (hagyományos fogkő eltávolítás)? Gondolok itt a zománc rongálására. Sokkal jobb az ultrahangos mint a sima ?
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
nagyúr
Sziasztok!
Szajviz pro/kontra? Olvastam mar rola minden felet. Afta miatt merult fel, eletemben eloszor szembesultem ezzel a problemaval es ezt javasoltak ra a csaladban.
-
zapikanka
tag
válasz zapikanka #812 üzenetére
Sziasztok,
kis update, hátha valakinek segít majd a jövőben aki erre keresgél:
a fog el volt halva (a fájdalom az elhalás közben volt, utána megszűnt), a kezdeti szakaszokban azt mondta az orvos, hogy nem látszik a röntgenen ha meghalt, ezért nem vette senki észre.
Gyökérkezelés közben pedig egy újabb röntgenen most már látszott, hogy a csontnál be van gyulladva, ezért ki kellett húzni.
Üdv,
z -
whitezo88
nagyúr
Megvolt a bölcs.fog húzás. Nem volt vészes, 0% fájdalom, csak a rángatás, húzás volt kellemetlen. Nagyon durva lyuk volt benne, csoda hogy nem volt komolyabb baj vele... gyökerei csálék, azért megdolgozott vele.
Aki bírja, lőttem képet, rögtön húzás utáni állapot. Gyökerei: [link] A lyuk (ami inkább barlang): [link]
-
Fitzgerald
veterán
válasz whitezo88 #849 üzenetére
Hát kíváncsi vagyok, már kicsengettem 40 rongyot az egészre, nem szeretnék még a tömésért is újabb 15-öt fizetni.
Jáj bölcsességfog az szar dolog, nekem is mutogatta a csaj a röntgenen hogy ott lapul az őrlőm alatt/mellett, de én biztosan nem szedetem ki amíg nincs vele probléma. És egyenlőre úgy tűnik nem is lesz. -
whitezo88
nagyúr
válasz Fitzgerald #848 üzenetére
Közeli ismerősömet kezelték a közelmúltban, asszem 3x kellett visszamennie közte ideiglenese volt, de az ár fix volt, nem kértek mindig tőle újat.
Én hétfőn megyek húzatni végre a szuvas bölcsességfogat, nem fog hiányozni, végre fogok tudni rendesen rágni jobb oldalon és fogselyem se lesz kellemetlen... majd le akarom fényképezni ha kijön, milyen rossz állapotban is van. Csoda, hogy nem gyulladt be eddig...
-
Fitzgerald
veterán
Hali,
Szerintetek mennyire akarnak lehúzni a fogászaton ahová járok? Három üléses gyökérkezelés harmadik ülésén voltam ma. Az első ideiglenes tömés után már abszolút semmilyen fájdalmat nem éreztem, a második után sem. Erre ma kapok még egyet, pedig úgy készültem hogy többször már nem kell mennem, és nem is volt semmi probléma (az orvos mondta is a 2. alkalom után, hogy ha nem lesz gond, következőleg tömi)...olyat is olvastam, hogy 1-2 ülésben is meg lehet ezt csinálni. Csak meg akarnak fejni, nem?
[ Szerkesztve ]
-
K1nG HuNp
őstag
válasz Runner_fxr #846 üzenetére
szóval először kitakarította, kaptam gyógytömést (?) aztán kicsit szarul jött ki a suliban a napirendem szóval a gyógytömés után 1 héttel, azaz tegnap tudtam visszamenni. tegnap kaptam végleges gyökértömést ma pedig arra rá egy tömést. alkalmanként kért el 3000ret
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
Runner_fxr
Ármester
válasz K1nG HuNp #845 üzenetére
Hány alkalom volt az a gyökérkezelés? Csak mert ez egy több alkalmas kezelés. Ha egy alkalommal lezavarta, akkor az majdnem biztos, hogy az a fog nincs rendesen megcsinálva. Ha a gyökérkezelés nem szakszerű, és alapos, akkor fájni fog a fogad. Érzékeny lesz hidegre, melegre. Azt meg fogod érezni. Szövődmények azért ritkán alakulnak ki, de egy gyulladás kialakulhat a fogon. Ami akár annak a fognak az elvesztésével is járhat. Mondjuk az tény, hogy vidéken olcsóbban dolgoznak a fogorvosok mint pl a fővárosban, biztos vannak vidéken is jó fogorvosok, tehát az alacsonyabb ár önmagában még nem garantálja azt, hogy biztos szarul csinálták meg.
[ Szerkesztve ]
-
K1nG HuNp
őstag
gyors google után: bal első előzápfog
milyen szövődmények léphetnek fel?
mégvalami: fogszabályzást nem fogja befolyásolni hogy van egy ilyen fogam?
[ Szerkesztve ]
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
K1nG HuNp
őstag
Magán praxisra mentem, 10kból kijött egy gyökérkezelés-tömés 1 fogra, ez azt jelentené hogy szar a doki?
Nem csinált röntgent meg hasonló nyalánkságokat, de ez nagy baj? így a későbbiekben még valszeg lesz gond a foggal, vagy ha pl elmegyek egy komolyabb pesti helyre akkor ki fog röhögni az orvos hogy mi az a szar munka ott?18 vagyok még sosem volt gond a fogammal, ezt a dokit ajánlották, sokan járnak hozzá a környékről, csak meglepődtem hogy ilyen olcsó a neten látott árakhoz képest
[ Szerkesztve ]
-
mirci18
addikt
gondolkoztam egy fogkefe beszerzésén.
Az okosok azt mondják már nem menő az elektromos fogkefe. Szónikus kell.Ezt nézegettem dicsérik nagyon:
Seago.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
sketchifun
senior tag
Volt egy fogam, elszuvasodott, letört.
Injekció, húzás, csókolom. Nem fájt se akkor, se utána.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Orlin
addikt
válasz Runner_fxr #836 üzenetére
Sziasztok!
Hát én is jelenleg nagyon gondolkodok,hogy ki kellene szedetni a bölcsesség fogamat.Nincs begyulladva és nem is fáj,de már nem jó.Pár éve amikor csináltattam a fogaim a dokim már akkor pályázott rá,de mondtam inkább ne.
Nem szeretem ,ha húznak.Fúrás,gyökérkezelés minden okés,de a húzás nem.De lehet azért mert arról mindig rossz emlékeim mivel csak akkor mentem már dokihoz szinte mindig amikor gyulladt volt és akkor nagyon fájt a húzás...
Pár éve a doki simán kiszedte a gyulladt fogamat akkor úgy gondoltam ott maradok a székben.Főleg komplikált helyzet volt mivel a fogaim gyökerei nagyon közel vannak és mondta a doki ő kiszedné hamar,de akkor jönne vele a másik két fog is.
Ezért úgy szedte ki,hogy közben fogta vissza a másik két fogat.
Ha nincs begyulladva akkor nem is fáj egyáltalán,ha kihúzzák?
Injekció engem annyira nem zavar nem kellemes,de kibírom.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Runner_fxr
Ármester
válasz whitezo88 #834 üzenetére
Szerintem kalapács, csak a legszarabb sztk-s ellátásban létezik. Nekem jó néhány fogam távolította el szájsebész. Még kalapálni, vésni egyiket sem kellett, pedig volt ami teljesen le volt törve. Ha nem gyulladt akkor jól el fogják tudni érzésteleníteni, nem fog fájni. Ha nem tudná kihúzni fogóval, akkor megnyitja az ínyed és kiemeli a gyökeret egy speciális fogászati emelővel. Ha olyan a bölcsességfog elhelyezkedése, hogy nem lehet kiemelni, akkor az állkapocsba is belefúrnak, hogy hozzáférjenek a foghoz, de ha ilyen lenne, feltehetően már beutaltak volna egy kórházba, mert ezt általában rendes fogászati műtőben végzik, nem sima fogászati rendelőben. Fájdalomtól nem kell tartani, bár az injekció kellemetlen tud lenni, mert 5-6 helyen is megszúrnak egy tisztességes érzéstelenítés érdekében. Utána még fájhat, cataflam pár napig lehet, hogy kelleni fog. Illetve ha műtétileg távolítják el, akkor varratszedés 1 hét múlva.
Ja és ahhoz a belinkelt videóhoz pár szó. Annak az öreg piásnak már feltehetően olyan ínysorvadása van, hogy lötyögnek a megmaradt fogai, ha nem húzza ki, valószínűleg magától is kiesett volna.
[ Szerkesztve ]
-
válasz whitezo88 #834 üzenetére
Ha jó a szájsebész simán kiszedi egyben és nem fog vágni/varrni. Izomból lenyomja az ínyedet határozottan ráfog a fogójával és szépen kicsavarja kimozgatja. Recsegni ropogni fog közben bazi hangosan de nem kell tőle beszarni. Ha összeroppan a fog és/vagy nem tudja megfogni akkor vagy szétfúrja és gyökerenként szedi ki vagy jön a kalapács. Na annak van még jó a hangja volt már hozzá szerencsém. Apropó mondtam már, hogy a csonthallás elég szar dolog? Amúgy ha relatív szabályosak a gyökerei akkor egyáltalán nem veszélyes egy bölcsességfog húzás ne paráztasd magad feleslegesen.
Analóg vén majom egy digitális világban
-
whitezo88
nagyúr
Egy hónap múlva megyek fogat húzatni, szuvas bölcsességfogat. A doktor úr elérhetőségét tudja valaki, ha közbejönne valami? [link]
Komolyra fordítva, hogy néz ki egy ilyen húzás? Szájsebész fogja végezni, kint van a fog, csak szuvas nagyon. Tudom hogy mivel nincs gyulladás, fájni sem fog, de ilyenkor rántani, vagy erőből húzni szokták?
[ Szerkesztve ]
-
mirci18
addikt
válasz Runner_fxr #825 üzenetére
Köszönöm a választ.
Majd jobban utánanézek annak amit írtál.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
sketchifun
senior tag
válasz Runner_fxr #831 üzenetére
El nem tudod képzelni, milyen hidegvérrel tudok üvölteni.
Privátban jöhet.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz sketchifun #829 üzenetére
Ha úgy sem akarsz oda menni, én hagynám a picsába. Az üvöltéssel előrébb nem leszel, csak fölöslegesen idegesíted magad. Könyveld el tanulópénznek, jó fogorvoshoz kell menni.
Budapesten tudok ajánlani jót. -
sketchifun
senior tag
válasz Runner_fxr #828 üzenetére
Mégegyszer hozzám nem nyúl, csak az a kérdéses a számomra, hogy érdemes reklamálni, vagy üvöltsek vele egy sort és hagyjam a picsába?
-
sketchifun
senior tag
válasz Runner_fxr #828 üzenetére
Mégegyszer hozzám nem nyúl, csak az a kérdéses a számomra, hogy érdemes reklamálni, vagy hagyjam, üvöltsek vele egy sort és hagyjam a picsába?
-
Runner_fxr
Ármester
válasz sketchifun #827 üzenetére
Ha így történt, akkor azt meg lehet reklamálni, bár 3 év távlatában, kötve hiszem, hogy ingyen nekiállnának. Egy kérdést azért megér.
-
sketchifun
senior tag
válasz Runner_fxr #826 üzenetére
A korona típusát nem tudom.
A baj nem a koronázott, gyökérkezelt foggal van. A mellette lévő tövébe belecsiszolt, és most az kezdett el tönkremenni.
-
Runner_fxr
Ármester
válasz sketchifun #824 üzenetére
Milyen koronát tettek rá, cirkon vagy fémkerámia? Gondolom gyökér kezelték is, sajnos arra nincs hosszútávú garancia, előfordulhat, hogy egy gyökér kezelt fogat pár év múlva el kell távolítani, vagy újra kezelni.
-
Runner_fxr
Ármester
Szia!
10 fogra 200 ezer ft, az meglehetősen olcsónak tűnik, hiába híd, egy alap fémkerámia pótlás még a legolcsóbb helyen is 35-40 ezer ft, és az még csak egy db fog. Tehát ha ezt beszorzod 10-el, legkevesebb 350-400 ezer ft, plusz a híd, meg egyéb kezelések, pl foghúzások, tömések stb.
Bár ha tényleg ennyiért fémkerámiát csinál, az elég jó ár. Az biztos, hogy az implantátumos pótlás jobb megoldás, tökéletesebben illeszkedik. Egyébként implantátumra is tesznek hidat, nem feltétlenül kell minden egyes fogat implantátummal pótolni. Az implantátum előnye az, hogy stabilabban rögzül a pótlás, mintha a rendes fogaidra építenek egy hidat. Mellesleg én nem szeretném, hogy teljesen jó fogaimat csiszolják le a híd miatt. De az kétségtelen, hogy az implantátum egy jóval költségesebb megoldás. Az íny minden pótlás esetében kicsit feljebb húzódhat, a sorvadás talán túlzás. Persze ez azon is múlik, hogy mennyire jó a száj higiéniád. Egyébként pont az íny visszahúzódás miatt szokták javasolni, hogy az első fogak esetében a legjobb minőségű cirkon vagy prés kerámia pótlást válaszd, mert még kicsit visszahúzódott ínnyel is esztétikus marad. Ha pl előre fémkerámiát választasz akkor kicsit visszahúzódott ínnyel már megjelenhet egy sötétebb csík a széleken, ami nem esztétikus. Rágó fogak esetében viszont lehet fémkerámia is, mert az annyira nem látszik, legalább is az íny széle. És esztétikára szép marad.Manapság az implantátumos pótlás elég rutin dolog, 99%-os a sikerarány. Akkor lehetnek problémák ha van mondjuk valamilyen csontritkulásod, és ehhez kapcsolódó betegséged, vagy fémallergiád. Bár arra is van megoldás, mert van kerámia implantátum is. Illetve ha valaki nagyon erős dohányos, alkoholista, kábítószer függő, ilyen esetekben még van nagyobb kockázata, és esetleg kilökődik a szervezetedből. De normál esetben, ha betartod a higiéniát, akkor élethosszig tart az implantátum, és a csont sorvadás sem fenyeget, mert az állkapcsot terheli, és nem sorvad el a csont. Egyébként 10 év garanciát szoktak adni a pótlásokra.
[ Szerkesztve ]
-
sketchifun
senior tag
Heuréka.
Jó rég írtam ide, hogy az első két fogam koronázták, mert csúnyán letört.
Doktornéni szépen megcsinálta, nincs is vele gond.
Ámbár, amikor a bal felső 1est csiszolta, most nem mesélném el épp mire gondoltam, hirtelen fájdalmat éreztem. Meg rezgést is. Egyből jeleztem, hogy fáj a bal felső kettes, úgy érzem belecsiszolt. Megnyugtatott, hogy csak a keletkező hő miatt érzékeny.
Nos, eltelt három év, elkezdett picit fájni, és bekövetkezett amitől féltem. A bal felső kettes töve meg van feketedve.
Ilyenkor mi a teendő?
Menjek verni az asztalt?Vagy csak simán ordítsak vele egy sort, és keressek egy másik orvost?
-
mirci18
addikt
válasz Runner_fxr #817 üzenetére
Köszi hogy felhoztad a témát.
Lenne egy pár kérdésem mivel én is egy elég elhanyagolt fogsorral rendelkezek. S 30 évesen én sem kivehető fogsorral akarok élni.
Alapvetően a fogorvosom a hidalásra akar rábeszélni ami elvileg sokkal olcsóbb 10 fognál 200 e ft az ára.
De én attól tartok hogy mi van akkor ha pont az a fog megy tönkre amelyikhez hidalva van a pótlás.Másoktól úgy halottam hogy lehet kilökődés ha az ember implantátumot használ.
erről neked mit mondtak a fogászaton mennyire kell tőle félni?
Mennyi garanciát vállaltak neked időben a fogsorodra?
Most hogy vannak műfogaid azoknak a helyén nem kezd el sorvadni az ínyed?Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
Runner_fxr
Ármester
Ne csodálkozz, hogy félre érthető volt amit írtál. Gyakorlatilag csak azt nem mondtad, hogy a kurv@ anyámat, hogy nekem bezzeg volt erre 2 millám.
A történetet csak azért írtam le, hogy más okuljon belőle. Én pöcs voltam, mert nem vettem kellő komolysággal a problémát, meg fölöslegesen paráztam az egész kezeléstől. Megfizettem az árát.
De most már tudom értékelni azt, hogy jók a fogaim, és az is biztos, hogy évente beülök abba a székbe, akkor is ha semmi panasz.Pedig elég sokat nőttek a bérek, ennek persze több oka is van. Úgy gondolom, hogy ma Magyarországon aki akar és van normális szakmája is, az tud dolgozni és nem keres olyan rosszul. Ez az emberen is múlik, nem lehet mindent a kormánytól várni. Persze messze vagyunk még egy osztrák életszínvonaltól, de mondjuk rosszabb helyzetből is indultunk.
-
VIPowER
őstag
válasz Runner_fxr #820 üzenetére
Ne értsd félre, én örülök hogy Neked volt miből ezt kifizetni, és ha még jól is sikerült pláne. Vigyázni kell a fogadra ez tény, bár Neked sem sikerült, vigyázz jobban. , de igazad van, a csak-ot visszavonom, nekem is előkelő helyen állnak a fogaim, bár a fogorvostól jobban félek mint a tűtől. Viszont a magyarország fejlődését, már ha itt az emberek bérére is gondolsz, azt nem látom.
-
Runner_fxr
Ármester
Nem gondolnám magam szerencsés embernek, ugyan úgy átlag magyar fizetésből élek mint bárki más. Csak tudod eljutottam egy olyan szintre, amikor már nem volt más választásom. A fogaim katasztrofális állapotban voltak, meg kellett csináltatni. És 36 évesen nem hinném, hogy egy részlegesen kivehető fogsor lenne az ideális megoldás, mert ez lett volna "olcsón". Legalább is az implantátumhoz képest olcsón.
Egy részét hitelből fedeztem, a másik része meg a megtakarításom. Nem úgy volt ez a 2 milla, hogy akkor csak úgy gond nélkül kirántottam a zsebemből. Nagyon fájt kifizetni elhiheted, de úgy gondolom, legalább is most már úgy gondolom, hogy a fogak az nem csak a fogak, ahogy írod. Hanem egy kincs. Úgy kell rá vigyázni. Egyrészt teljesen más a megjelenése az embernek egy hibátlan fogsorral, sokkal jobban érzed magad a bőrödben, másrészt egészségügyileg sem mindegy, mert sok problémát tud okozni.Szerintem jól sikerült, nem igazán mondják meg róla, hogy van benne egy csomó pótlás, ugyan olyan mint egy szép természetes fog, fogsor, bárhonnan nézem.
Az implantátum inkább közvetlenül a műtét után volt fájdalmas. Később is éreztem néha enyhe fájdalmat, de az elenyésző volt. Most már abszolút panasz mentes, és funkcióját tekintve is 100%-os.Egyébként Magyarország szerintem sokat fejlődött az elmúlt néhány évben, persze van még hova ez kétségtelen.
[ Szerkesztve ]
-
VIPowER
őstag
válasz Runner_fxr #817 üzenetére
Te nagyon szerencsés ember lehetsz magyarhonban hogy van 2 milla csak a fogaidra. Majd ha mindenki itt tart, akkor elmondhatjuk hogy fejlődik agyarország. És legalább jól sikerült? Úgy hallottam ez a csavaros megoldás egy darabig fájdalmas utána is.
-
Runner_fxr
Ármester
Nálam is hasonló volt a szitu, úgy féltem a fogorvostól mint az ördög a szenteltvíztől, köszönhetően egy idióta gyerekfogásznak, aki párszor "kezelt".
Hosszú évekig halogattam, közben szépen töredeztek le a rágó fogaim. A kegyelemdöfést az adta meg, amikor történt egy bringás balesetem, megrepesztettem az állkapcsom, és vele együtt megrepedt több fogam gyökere is, plusz az egyik első fogam félbe letörött. Na akkor már nem volt mese, menni kellett, mert szörnyen néztem ki, mint egy NHL játékos. Kinéztem egy normálisnak tűnő fogászatot, aztán bejelentkeztem.
Állapotfelmérés kiderítette, hogy a helyzet elég durva, gondoltam, hogy nem lesz olcsó, de amikor megkaptam a több mint 2 milliós árajánlatot, akkor az mellbe vágott. Ráadásul nem is mindenből a legdrágábbat választottam, és a fogászat is egy középkategória volt az árazás terén. 8db implantátum csavar került a számba, minden oldalra 2, vagy 9-10 db fogat kellett pótolni, mert menthetetlenek voltak. Főként a rágó zónában, cirkon és fémkerámia pótlások vegyesen. Volt még itt gyökér kezelés, fogtömések, gyökércsúcs rezektálás. Ha végig gondolom, volt pár kellemetlen kezelés, de összességében bőven nem annyira fájdalmas mint amennyire tartottam tőle. Amikor begyulladt egy fogam és napokig fájt, az sokkal rosszabb mint bármilyen fogászati kezelés. És az én esetem is bizonyítja, hogy rohadt nagy baromság volt halogatni. Minden halogatott évvel csak nő a számla, amit majd ki kell csengetned a végén. Az pedig borsos. Talán annyi jó dolog volt az egészben, hogy megtanultam értékelni a jó fogakat. Meg amikor először nézel bele a tükörbe amit a fogdoki a kezedbe nyom, és azt látod, hogy tökéletesek a fogaid, hiánytalanul megvan mind, na az baromi jó érzés. Meg az első steak, amibe úgy tudsz beleharapni, hogy rághatod bármelyik oldalon, mert tökéletesek és erősek a fogaid. Ja és nekem még rohadt nagy szerencsém is volt, hogy a csontmennyiség bőséges volt. Amikor évekig hiányos a fogazatod és nem használsz bizonyos területeket rágásra, akkor ott elkezd sorvadni a csont és akkor még többet fizetsz, mert csontpótlást is kell csinálni. Ezt már nem érdemes megvárni.[ Szerkesztve ]
-
Runner_fxr
Ármester
válasz whitezo88 #814 üzenetére
Ha jó helyre mész akkor viszonylag gyorsan megoldják. 1-2 napig kellemetlen, jegelés és cataflam szedése ajánlott, de kb ennyi. Viszont sajnos vannak komplikált esetek is, amikor annyira rossz helyzetben van a bölcsességfog. Ez eseteben jobban megszenved vele a doki és te is.
-
whitezo88
nagyúr
Bolcsessegfog huzassal felnott korban kinek mi a tapasztalata? Voltam ma es mivel szuvasak, egyik ugy hogy erzekeny is, huzast javasoltak (szajsebesz altal) persze nyugtattak hogy nem kell felni es utana rossz ket napig de azert parazok. De legalabb egy kihuzott fog mar nem lesz soha szuvas
[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
-
zapikanka
tag
válasz kisselandras #811 üzenetére
Hali,
azóta voltam háziorvosnál, volt egy kis kezdetleges arcüreggyulaldásom(röntgenen látszott), azt antibiotikummal lekezelték, DE a problémám még mindig fennállt. OK, következő lépés fogorvos(1), megnézte, (röntgen nélkül), nincsenek problémák a fogakkal. OK, csak nem múlik, fogorvos(2), ő is megnézte, semmi.
Hétvége (annyira fájt) háziorvos, ott a helyettesítő doki kitalálta, hogy arcidegzsába, azért fáj.. na hát nem múlott attól sem. OK, háziorvos tegnap, ő elküldött neurológiára, ő megállapította, hogy ez nem neurológiai probléma, hanem szájsebészeti. Elküldtek szájsebészetre, ott már panoráma röntgen az összes fogról, az is negatív, nem tudják. OK, kitalálták, hogy biztos rossz a harapásom és ezért van megerőltetve az állkapocs jobboldali része. Konklúzió: senki nem tud semmit, én pedig majd be**rok a fájdalomtól. -
zapikanka
tag
Sziasztok!
Hallottatok már olyanról, hogy edzés után fáj az ember foga? Előző héten több hónapos kihagyás után elkezdett fájni a fogam/fogaim, jobb felső sor végig és valamikor az alsó fogaknál is érzem. Érzékenyek is a hidegre. Ez lehet a megerőltetéstől, vagy esetleg valamilyen arcüreggyulladás okozhatja?
Üdv,
z -
qqzs
őstag
Egy fogorvos irta itt nemreg egy masik topikban hogy szajzuhany belepreseli a bakteriumot az inybe. Ti hallottatok mar errol?
Par hete van de mindig kiszed valamit sonic es vagy eletromos fogmosas utanEladó: GTS450
-
NeoPampalini
senior tag
Régi hsz, de sosem késő válaszolni, mint ahogy fogászhoz menni sem. Nálam a "rávétel" az volt, hogy kértem időpontot, utána már nem volt pofám nem elmenni.
Én is hosszas halogatás után, idén szeptemberben kezdtem el helyrerakatni a fogazatomat (miután annyira összetorlódtak elöl a fogaim a szó szerint vízszintesen előre növő bölcsességfogaktól, hogy le-le tört belőlük néhány kisebb darab...), első körben kivetettem mind a négy bölcsességfogamat, itt a gáz az volt, hogy csak egyet lehetett "simán" kihúzni, a többi műtétet igényelt. Nyilván mindenki máshogy érzi, nekem ebben az egészben a legrosszabb a felső fogaknál az érzéstelenítő injekció beszúrása volt, na az nem kellemes. Maga a műtét egyébként már fájdalom nélkül lezajlott (és gyors, kb. 20 perc egy fogra), utána még kb. másfél hétig napi 3 fájdalomcsillapító kellett, de kibírható.
Lassan jöhet a többi, fogkő leszedetés, tömés, ha kell (nem érzem lyukasnak egyiket sem, de ki tudja), aztán fogszabályzás, és talán megvagyok...Az egyetlen foghúzáson kívül mindent magánrendelőben csináltattam, mert baromi sok idő lett volna "SZTK"-ban megoldani, két műtét között másfél hónap szünettel... Így meg három hét alatt letudtam mind a négyet.
-
LilProphet90
senior tag
Rendben köszi, már nem foglalkoztat annyira a kérdés, csak eleinte zavart.
aaron111: Egy olcsóbb Oral-B elektromos fogkefét jóval 15 alatt tudsz venni, és a Prohardver Best buy akciók topikjában nagyon sokszor írják, hogy ilyen-olyan e-fogkefe kiszórások vannak a Tescokban, úgyhogy az akciós részlegnél is érdemes nézelődni.
Bár ez csak egy gyors keresés eredménye volt, nem értek a fogkefékhez különösebben, hátha jön majd valaki okosabb jobb tippekkel.
[ Szerkesztve ]
Zenei alapok, remixek: http://www.reverbnation.com/lilprophetmusic
-
senior tag
Sziasztok!
Már korábban is gondolkodtam elektromos fogkefe vásárlásáról, de a fogorvosom adta meg a végső löketet, hogy belevágjak. Azt mondta, hogy a legolcsóbb Oral-B termék is jobb, mint egy sima fogkefe. Na hát a Tescoban a bőség zavarában nem tudtam dönteni. Nem akarom a legolcsóbbat venni, de a 15.000 felett sem szívesen nézelődök. Mit érdemes figyelni, mit ajánlott venni?
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
VIPowER
őstag
válasz LilProphet90 #803 üzenetére
Persze fehéret, fénylekötéses tömés.
De mondom, semmi baja nincs még, nem hinném hogy izgulnod kellene emiatt. -
LilProphet90
senior tag
Köszi a választ, ez azért jó hír. Gondolom fehér tömést alkalmazott, igaz? Majd azért megérdeklődöm legközelebb, ha megyek, mire számíthatok, sajnos még van pár lyukas fogam, csak mindig megcsap a szabadság szele, amikor végez, és csak utólag fogalmazódnak meg bennem ezek.
-
VIPowER
őstag
válasz LilProphet90 #801 üzenetére
Nekem is pont így csinálta, még nincs baja. Ez volt vagy 20 éve, de lehet csak 15, régen volt.
[ Szerkesztve ]
-
LilProphet90
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom tud-e valaki választ adni a kérdésemre, de mennyire normális az, hogy viszonylag kis lyuk volt a két felső középső metszőfogam között, és a fogorvosom javasolta, hogy tömjük be. Erre felfúrta az egészet, és egy csinált egy elég nagy lyukat a két fog között.
Szép lett a tömés, amit csinált, csak eléggé félek tőle, hogy mi lesz, ha kiesik. Elvégre esztétikailag nem volt annyira csúnya, de ha kiesik, akkor lesz igazán szép, és most eléggé kétségbe vagyok esve, mert nem világosított fel róla, hogy ennyire drasztikus módszerekhez folyamodik.
Új hozzászólás Aktív témák
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Ukrajnai háború
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Renault, Dacia topik
- Windows 11
- Házimozi belépő szinten
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kompakt vízhűtés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest