Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• szente

addikt

válasz Krugszvele #1 üzenetére

Van hátránya?
    Pl én építettem egy NAS-t magamnak. Nem vagyok teljesen kezdő linuxos, de így is ráment jópár napom, mire az elvárt módon működött minden. Egy gyári megoldással valszeg pár óra alatt bekonfigoltam volna mindent. És a fogyasztása is biztosan jóval kevesebb lenne.
    Nyilván így jóval olcsóbb volt, és teljesen az én igényeimre tudtam szabni.
    De pl egy Home Assistanttal is végtelen időt el lehet tölteni, annyi lehetőség van, viszont pl egy Tuya rendszerben meg szinte out of the box minden.

• Candy

tag

válasz Krugszvele #1 üzenetére

Énis elsődlegesen a pc híve vagyok, tekintve, hogy univerzális és mindenre is használható (kivéve filmlejátszás), ugyanakkor általában, ha valaki sötétben tapogatózva indul a világnak, akkor viszonylag gyorsan eljut odáig, hogy inkább céleszközt vesz, mint például egy NAS (amiből szintén vannak x86-64 alapúak, szóval pécék).

Egyébként kisméretű gépekből is bőven vannak olcsók és nem annyira hangosak, csak nem feltétlen a legújabb generációban kell nézelődni, nekem például egészen sokáig húzta itthoni szerverként egy Hp Prodesk 400 G4 mini.

A pécének egyébként akkor tud hátránya lenni, ha valahol nagyon számít a fogyasztás (Dell Optiplex 5060-am bronze táppal, i7-8700-zal, kikapcsolt turbóval 16 wattot evett idle, úgyhogy tényleg nagyon kell számítson), vagy a helyigény, vagy valami specifikus célra kell. A NAS erre pont jó példa, ha fix helyre akarsz sok lemezt bezsúfolni, akkor azt pécével viszonylag nehéz kivitelezni, vagy legalábbis drága lesz.

Ugyanitt még egy hátrány, hogy szaktudás kell hozzá, ha ki akarod használni: míg a standard SOHO eszközök általában könnyen érthető és felhasználóbarát grafikus felülettel rendelkeznek, addig pc alapokon ott indulsz, hogy meg kell tanulnod valamilyen hypervisort kezelni (Proxmox, Hyperv, netán ha gányolsz, akkor VMWare Workstation, vagy VBirtualbox), tekintve, hogy nettó pazarlás az egy cél - egy eszköz.

Összességében véve el lehet ezen filozofálgatni hosszan, a leendő cikk/posztsorozattal ez is a célom, illetve az, hogy megosszam, hogy mit és hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy az ember a különféle szopórollereket elkerüljem.

A diszkrét - discreet történet egyébként nem feltétlen félrefordítás, tekintve, hogy használják itthon is IT berkekben, illetve matematikában, de tény, hogy ha több időt fordítottam volna a történetre és akartam volna, találhattam volna jobb kifejezést is.

Új hozzászólás Aktív témák