Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• RPZ

tag

Hatalmas dilemmához értem, ti melyik variációt választanátok? (Bocs, kicsit hosszú, de tanulságot is vonok a végén ;) .
    (Ocz agility 3 60G-ről beszélünk)
    Sata2-ben hagyni úgy, h lassabban megy, de legalább tudja a trimet (ami nem biztos, h annyira fontos új gen. ssdknél)
    VAGY: Sata3-ban hagyni, amiben gyorsabb (de még így sem éri el a Sata2 limitjét), viszont itt nem megy a trim a Marvell vezérlő miatt.
    Jelenleg az utóbbinál döntöttem.

Két teszt ATTO-val (szerintem ezzel érdemes tesztelni, a crystal egy rakás kutya...):
    Jól láthatóan a legfontosabb 4k-32k tartományban kb a duplája a sebesség Sata3-ban.
    Az a vicces, hogy nem csak a Marvell vezérlő szar, de az Amd vezérlő is katasztrófa, hiszen egyszerűen pár helyen megfeleződik a teljesítmény, néhol harmadával csökken, pedig a Sata2 szabvány adta 375 Mb/sec határérték közelébe sem kerül soha egyik átviteli érték sem!
    Sata2:
    [link]
    Sata3:
    [link]

Valódi környezetben is stoppereltem pár eredményt, ez alapján pedig jól látható, h azért elég szép parasztvakítás az SSD! Már kb 2 éve pl. Fless is azt flesselte egy szánalmas Kingston ssdnél, h "1 mp v. az alatt" van szinte minden program indulási ideje. [link] Ez drámai mértékű hazugság. Én pont ezt vártam volna, h ez így legyen, de sajnos nem ez a helyzet. Ja, és attól függetlenül, h a hdd-nek 70 iops a sebessége 4k-nál, egy ssd-nek meg 10-20k, nem lesz 100-szoros a sebesség, így ezek az értékek sok mindenre nem jók.
    Egy mostani, vandonatúj technológiás ssd (Agility 3) gyatrább eredményeket produkál mint az ezeréves Kingston? Érdekes. Vagy csak a vakítás tényét buktattuk most le :D ? Pedig az én eredményeim Sata3-ban nagyon szépek, a 830-as Samuk is tudnak ilyeneket produkálni, így ezzel nincs gond. Tehát mp-ekben:
    HDD Sata3 Sata2
    rendszerind. 70 (t: 170) 34 (t:44) 34
    metatrader 10,5 6,2 6,3
    gimp 30 20 (4,5)
    nero 4,2 2,9 4,4-5,3
    winamp 4,5 1,8 2,46
    opera 12,5 2,7 3,3

Ezek döbbenetesen messze vannak az 1 mp-es álomhatártól. Ok, nyilván a prograindítást úgy kell érteni, h tisztán, egy példány, üresen. De én valós környezetben használom, és ott pl. a Metatraderben van kb. 20 ablak. A winampban benne van egy halom zene, az Opera kb 10 tabbal nyílik. A Nero egy túlméretezett szar program, de akkor is 3-5 sec alatt nyílik meg??? Gimp betűkészletolvasással 20 sec! Egyébként 4,5. Mondjuk a telj. rendszerindulás 170 mp-e a hddn katasztrófa volt :D ! Más kérdés, h én hibernálok, ott meg kb. 20% a gyorsulás :(.
    Túlnyomórészt netezés van többségben, abban szerencsére villámgyors, de egyébként 50-100%-ot gyorsult kb. a rendszer, ez egy 10X-es gyorsuláshoz, 1 mp-es betöltésekhez vészesen messze van. Olyan újrahúzott rendszer feeling kb. (v. kicsit jobb).

Összességében megérte a vásárt, mert olyanok is dobnak a felhasználói élményen, hogy nem kell fájdalommal és szenvedéssel telve végighallgatni, ahogy hatalmas kerregések közepette csigaként lapátolja a hdd az adatot. Ez nekem önmagában mindent megér. Ha jobbkattintok az asztalon, akkor nem az van, h egy mp-ig kerreg, és megjelenik a menü, hanem azonnal :) .

Tehát következtetésként levonható, h túl sok nem várható az ssdtől, a youtube-os videók kamuk, de így is gyorsul 50-100%-ot, és ezt mással nem lehet jelenleg elérni, 20k-t megérhet a dolog. A drágább darabok vételének létjogosultsága kérdéses. Elsősorban rögtön azért, mert hiába veszel 40-80%-al drágábbat (ua. tárkapacitással), hiszen a vezérlőd és az egyéb hardverelemek jó valószínűséggel csak a legolcsóbb darabok sebességét tudják majd kihozni belőle. Tehát a mázli, v a tökéletes körültekintés elengedhetetlen, viszont ha már megvan a géped, a vezérlőd adott, hiába lennél megfelelően hozzáértő.
    Remélem amikor két év múlva cserélem, addigra valóra válik az álom, amit eddig összehazudtak! Persze sajnos lapot is kell majd cserélnem, ha ki is akarom használni a lehetőségeit (maximális figyelemmel a sata controller gyártójára).

• RPZ

tag

Ja, és még egy.
    Ha eljutunk ahhoz a veszélyes következtetéshez, h teljesen mindegy (újabb ssdknél), h van-e trim, akkor oda is eljuthatunk, hogy az ahci mód is értelmét veszti :Y !
    Ha a hot swap és ncq nem érdekel vkit, trim sem gond, akkor mehet nyugodtan IDE módban a cucc, ezzel pedig minden nagy SSD leírás két sarkallatos alapkövét zúzzuk porrá, és meginog az egész rendszer :DD !
    A ssd-hez adott gyári kis papírfecni sem bonyolítja túl: formázd le és használd!!!
    Ennyi!

• RPZ

tag

Kialakult a végső helyzet!

A Marvell chipes vezérlők NEM TÁMOGATJÁK a trimet! Egyszerűen nem tudják átpasszolni az ssdnek.

Overclocknetes fórumon keresték a választ: [link]
    [link]
    Tomshardware-en is hasonlók voltak.
    Van egy-két városi legenda, amely szerint mégis, de a végkicsengés az, hogy NEM!

Szerintem nyugodtan hozzá lehet írni az átfogó SSD cikkekhez.

Szóval ennyi, így jártam, game over.
    Találtam több olyan véleményt, hogy ettől függetlenül az új generációs ssd vezérlők (pl a 2xxx Sandforceok is) már jobb algoritmusokkal rendelkeznek, és nem érvágás, ha nem megy a trim feature. Ergo nem fognak belassulni enélkül sem.
    Innentől kezdve nyugodtan aludhatok, a lehetőségekhez képest maximálisan be van lőve a cucc, két évnél tovább úgy sem használom, addig bőven tuti lesz!

Köszönöm a lehetőséget :) !

• RPZ

tag

válasz Efbialy #34673 üzenetére

Igen, ezek jó ötletek, valsz teljesen ki van optimalizálva a környezet!

Viszont: ahogy félelmem beigazolódott: a sata controller driver nélkül nem tudott elindulni a windows :D! Így a javító segéd-izé kb negyed óráig tesztelt, mígy rájött, h a marwellxxx.sys file hiánya a ludas, ezt szépen megoldotta, így végül ismét itt.
    Ez viszont azt jelenti, hogy tényleg nem lehet downgradelni a sata drivert!!! Így a 34-est nem tudom kipróbálni a többiből egy értelmes volt, az nem hozott változást!

Vagyis-> NEM LEHET BEKAPCSOLNI A TRIMET :Y :Y ! Az oprendszer tolja, az ssd tudná, de a vezérlő drivere nem birkózik meg a feladattal!!!!! Katasztrófa! Ez az egy legfontosabb dolog lenne, amit mindenképpen tudni kellene működtetni, és nem megy!
    Mit lehet csinálni? Küldeni riportot hddsentinelnek, ocznek, asrocknak, marvellnek :D?

Ez NONSZENSZ! Ez a hihetetlen kategória.

Csináltam új méréseket csak a szekv. és a 4kqd32-ről többet egymás után és most 270 helyett 330 köré jött ki az 1. értéke a másiké pedig majdnem a duplája, szóval efelől most megnyugodtam :) .

De a trimemmel mi lesz?? :O

• RPZ

tag

válasz Efbialy #34671 üzenetére

Köszönöm szépen a választ!
    Ha belassul, akkor az egyenlő az agyhalállal, nem szeretnék túl sokat foglalkozni a rendbentartással, inkább csak élvezni a kényelmet (ezért fizettem ugyanis). Akkor végigpróbálom ezeket a drivereket.
    Csak az keltett némi aggodalmat bennem, h ha a működő tárolóm kontollerét eltávolítom, az nem okoz e kis galibát, de végiggondolva semmi nagyobb baj nem lehet, így ebbéli aggályaim most tovaszálltak, neki is állok.
    A kérdés az, h miből fakad a videó túlzósága, ha ez is egy agility 3-as ssdvel készült? Ekkora eltérés nem lehetne! Mindenképpen FURCSA.
    Ahogy az is, h pár értékem felét adja a tesztben, mint kéne (bár szerencsére a legjobban számító 4k-s értékek azért toppon vannak). Másnak nem tudom betudni, csak a vezérlőnek. Így viszont a Sata II korlátját sem ugorja meg, nemhogy a 6gbs-et.

• RPZ

tag

válasz RPZ #34631 üzenetére

Hát akkor úgy látszik ezt bebuktam :D :( .

Szóval hivatalosan kikristályosított információ: [link]
    "Hard Disk Sentinel checks the real usage of TRIM for each appropriate devices (one-by-one). If it displays "disabled", it means there is a problem with the driver of the hard disk controller (if both the OS and SSD should support TRIM). Usually updating this driver from the Driver Zone may help. If not, using a different hard disk controller may also helpful."

Tehát akkor tuti, h nem megy a trim, ergo pár hónapon belül kukázhatom is a kicsikémet.
    Ezekszerint semmi más lehetőség nincs, mint próbálgatni más verziószámú drivereket?

Itt az oldal alján találtam párat: [link]
    Tudja esetleg vki, hogyan lehet régebbi verziójú drivert telepíteni (a win csak újabbnak látja értelmét)??? Amit ugyanis a hddsentinel (és ti is ajánlottatok az 1.0.00.1034 -es volt, nekem pedig alapból 1.0.00.1036 volt fent). Egyébként egészen 2.2-ig van pár darab, de elég nagy a kavar a számozásban.

Ezekszerint az SSD tényleg parasztvakítás? Tehát a linkelt videóm pl. a 33 sec-ával csak vmi CGI animált trükk lehet, és a valóságban 2-4-szer lassabbak az SSD-k? Csak a gyártók készítik ezeket a trükkfelvételeket a youtubera, hogy átverjék az egyszeri usereket???

• RPZ

tag

Sziasztok!

Nemrég vettem egy OCZ Agility 3 60G-s SSD-t. Mellékelem a teszteredményeket. Az írás oldallal tökéletesen meg vagyok elégedve, az olvasás oldalon a 4k és 512k is frankó, viszont a 4kqd32 és a szekv. azok lehetnének a duplái is a kapott értékeknek! Lehet ezzel valamit csinálni? Illetve számítana ez vmit a rendszerműveletek, programbetöltések gyorsaságában érzésre?

A környezetem a következő:
    proc: Phenom 2 x4, lap: Asrock 770 Extreme3 -> sajna Marvell vezérlővel
    Eddig IDE módban ment a rendszerem, de váltás előtt átállítottam minden Sata portot AHCI-ra. Meg is jelent a Marvell vezérlő az eszk.kezelőben. Ezután Diskeeperrel töredezettségmentesítettem, míg alig maradt már töredezett fájl, majd Paragon migrate to SSD-vel átmásoltam az oprendszert (W7 x64). FW: gyári 2.15. Természetesen Sata 3-ba dugtam a tárolót.
    Töredezettségm. kikapcs, de mást nem nagyon akarok állítani, mert gondolom tök fölösleges.

Tökéletesen, hiba nélkül megy a rendszer, és jóval gyorsabb is minden, kellemes használni, de azért nem vagyok teljesen hasra esve: én mindig hibernálok, mert bekapcsoláskor ott akarom folytatni a programokkal, ahol abbahagytam. Ez 50 sec helyett most konkrétan 40 sec lett, tehát szinte semmi gyorsulás. Valószínűleg itt számítana a szekvenciális sebesség, mert 4 gigát kell kiolvasnia és a Ramba töltenie! Rendszerindítás kb 33 sec alatt megvan (eddig ez 80 volt), plusz kb 8-10 sec-et szöszöl pár alapból induló programocskával. A programbetöltések szuperek, de nem olyan "azonnaliak", mint ahogy idealizált elképzeléseim szerint lehetne (pl. itt a jóembernek 33 sec alatt elindul a rendszer és még 150 program is!!! ->http://www.youtube.com/watch?v=8wQ26kzelB4 ) Ez miért van?

Utolsó kérdés: mi van ezzel a Trimmel? Jól átolvastam/kerestem a topikot, és egyszer már veséztétek, de akkor csak annyi derült ki, h nem tudja megmondani egy program sem biztosan, h megkapja-e az SSD a parancsot. A disabledeletenotify 0, de ez kb. semmit sem jelent, a HDD Sentinel azt írja, h le van tiltva, és gondolom ennek okán (???) a teljesítményre is 80%-ot ír. Szóval a már kezdetektől is legfontosabbként emlegetett Trimről nem tudhatom, h működik-e vagy sem. Ez nem túl jó dolog. Van esetleg fejlemény ebben a témában, vagy nem lehet mit tenni és le kell ...-ni?

Előre is nagyon köszönök minden választ!

Aktív témák