Hirdetés
Aktív témák
-
Himym
senior tag
Melyik a mostani legjobb ssd?
-
Peter789
senior tag
sziasztok!
picit utánaolvastam az SSD meghajtóknak, és visszatérő kérdés a trim - illetve a meg nem léte... jól értem, hogy ennek hiánya csak az írási sebességre van rossz hatással, az olvasást egyáltalán nem befolyásolja? ha jól értem, akkor törlésnél egyszerűen ott maradnak az adatok, csak a leírátóblákban kapnak egy törölve flaget - és ezeknek a felülírása már többlet időbe kerül amitől lassul a meghajtó. szoftveresen - trim utasítás nélkül - el lehet valahogyan takarítani ezeket a retkeket? ha időnként le kell futtatni egy progit az nem zavarna nagyon... próbáltam guglizni, de nem találtam rá egyértelmű választ...
CarPC-s elsődleges vinyó célra kellene, ahol a fő szempont a bootidő, illetve hibernálásból visszatérés minimalizálása volna. szóval ha az olvasást egyáltalán nem rontja le a mindennapos használat, akkor nem nagyon érdekelne az írás lassulása. az, hogy mennyi idő alatt hibernálja magát a gép amikor otthagyom az autót az nem érdekes, csak gyorsan kapja össze a gondolatait, ha bepöccintem a motort
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
DV
senior tag
válasz Peter789 #6604 üzenetére
Hali!
"...jól értem, hogy ennek hiánya csak az írási sebességre van rossz hatással, az olvasást egyáltalán nem befolyásolja?" - jol erted.
Sokat fogsz irni/torolni a geprol (?), mert ha nem, akkor nem is fog kelleni a trim.
Amugy Win7 es Linux tamogatja a trim parancsot, mas OS nem.
(ujonnan mar egyre kevesebb SSD jon ki trim funkcio nelkul).[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
-
Peter789
senior tag
leginkább XP-s környezetben használnám a következő felosztásban
SSD C: 5-10 giga rendszerpartíció a CarPC-nek. OS, CentraFuse frontend, navi, egyéb progikkal. hogy hibernálás, vagy herélt XP+CF gyorsabban is bebútolhat, azt majd a gyakorlat mondja meg
SSD D: a maradék hely pendrive-szerű használatra
750 gigás samu vinyó E: zenéknek, filmeknek, fixre építve
az SSD-t egy ilyen házba akarom belerakni:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14824
az autóban mint SATA-s fővinyó dolgozhat, de bármikor kikaphatom és vihetem magammal mint egy kövér pendrive-ot - és ha éppen nincsen kéznél egy gépen SATA port, akkor is lehet használni USB-n. ráadásul nem az SSD gagyi kommersz csatlakozója kopik a baxtatástól, ha idővel kontakthibássá válik akkor csak a házat kell lecserélni...szóval a vinyó egyik felét aktívan másolgatnám, törölném, újraírnám... a partíciók teljesen elkülönülnek és a D: baxtatásától a C: nem lassulna be, vagy SSD-ék háza táján ez máshogy, dinamikusabb kiosztással működik és egységesen lassulna az egész cucc írása?
a lent sorolt progikkal XP alól csak trim utasítás birtokában, vagy anélkül is lehet egy régebbi SSD-t karbantartani?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
zetecR
addikt
Elszállt az SSD-m.
Egy 32gigás Samsung SLC.
AZ előzmény: az asztali gépben ezen volt a Windows, ill. két HDD volt mellette.
A HDD-ken is volt/van oprendszer, de az SSD volt beállítva Masternek.
Tegnap és ma is vacakolt, újraindítás után csak akkor volt hajlandó az SSD-ről bootolni, ha közvetlenül az indítás után F12-vel manuálisan állítottam be, hogy melyik HDD-ről bootloljon.
Aztán az egyik újraindítás előtt bementem a BIOS-ba, és látom, hogy nem ismeri fel.
Picit megmozgattam a kábeleit, akkor felismerte, kiléptem, próbáltam bootolni - semmi.
Azóta sem az asztali gép sem ismeri fel, a noti sem, USB-s külső házban sem látja egyiksem...
Viszont volt egy kis amperszaga, de sem az alkatrészeken, sem a nyákon nem látszik elfüstölés nyoma.Érdemes valakivel megnézetni, vagy kuka?
-
lapa
veterán
tudod én már a nagyon drága dolgokról se hiszem el, hogy sokáig tartanak.
ténykérdés, hogy nagyságrendileg 1 hónap használatot követően egy clean restart utáni ütemezett fsck hibát talált. ilyen volt korábban is, ha nem rendesen lett leállítva. itt viszont sima restart után talált valami biszbaszt, amit javítania kellett. azért ilyenem a hita travelstar vinyókkal még sosem volt.
persze lehet, hogy benézem a dolgot és valami egész más oka van. mindenesetre majd ha 10 év múlva is műxik elhiszem, hogy milyen tartós. addig bakupolódnak a lényeges dolgok külső vinyóra.
-
DarkDeer
senior tag
Üdv!
30-35 ezer Ft-ig van jobb választás, mint az Intel X25-V 40 GB?
64 bites Windows 7 Professional-t használok, hibernálás és lapozófájl kikapcsolva. A Windows és használt programok összesen 20 GB-ot foglalnak, így nincs szükségem nagyobb SSD-re, bőven elég a 37,25 GB. -
AndrewTdi
addikt
Talán jó hír?
-
radi8tor
MODERÁTOR
fLeSs!
Ma magamat is megszivattam a RAID-be állított vinyó AHCI-módra való visszaállításával
Addig nem hajlandó bootolni róla, míg RAID módban vissza nem állítottam non-RAID-re.⭐ Stella
-
fLeSs
nagyúr
USB/SATA-tesztet készítek és nagyon úgy tűnik, hogy az AMD SB850-hez kiadott driver nem támogatja a TRIM-et, sőt, még a wiper/SSD Toolbox sem képes lefutni ha AHCI módba állítjuk az IDE-vezérlőt, mert ezek a programok RAID-nek érzékelik ezt a módot.
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
válasz proof88 #6630 üzenetére
én a win7 telepítőlemezén lévő 64bites bootsectet használom, annak a helyes szintakszisa
bootsect /nt60 x: /mbr
legalábbis arra amire én használom.[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
animatrix11
őstag
Sziaszok
érdekelne egy két tapasztalat, nem értek dolgokat, ssd-nél teszteknél mérnek mindenféle értékeket, illletve asztzali vinyónál is
én mértem egyet asztali 640es 2 db vinyón:220/195, ez ssdnél jónak számít, de igy asztali vinyóval mérve (nem vettem észre nagy változást a sima egy vinyóhoz képest) hallotam hogy ilyen-olyan gyorsan bebootol a win ssd-én, de stripe-ban két vinyónál nincs érezhető változás, az értékek hazudnak vagy nem jó progival tesztelem, ssdhez még szelyésen nem volt szerencsém, de ugynéz ki kapok egy 64 gigást, amit tudok tesztelni
Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.
-
canniball
nagyúr
válasz animatrix11 #6636 üzenetére
1. A 4K értéket nézd, a rendszer működése szempontjából ezen van a lényeg. Szekvenciális írás/olvasás nagy fájlok mozgatásánál számít.
2. Az SSD-k nagy előnye az alacsony hozzáférési idő (adott esetben nem kell a fejnek értékes időt vesztve össze-vissza ugrálnia; odanyúl, elveszi, örül ).
3. Felesleges szintetikus tesztekkel szórakozni, ha amúgy is kapsz tesztre kipróbálod és eldöntöd hogy tetszik vagy sem.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
canniball
nagyúr
válasz animatrix11 #6638 üzenetére
Érzésre: ha a próba alapján tetszik veszel, ha nem nem (persze szigorúan szvsz).
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
AceTom
aktív tag
Sziasztok!
Én is boldog tulajdonosa lettem egy SSD-nek. Laptopba lett rakva (Intel x25m), elolvastam az itt írt tanácsokat. Defrag nincs (win7 telepítette, gondolom offset is rendben van), visszaállítás, superfetch, indexelés kikapcsolva.
Csináltam egy ramdrive-ot, hogy arra átpakoljam a firefox cache-t, és a temp fájlokat, kikapcsoláskor elmenti, és bekapcsoláskor visszaállítja a tartalmat. Gondoltam, hogy így nem fogja használat közben az SSD celláit fárasztani, csak 1x lesz írás olvasás.
Szerintetek ez így jobb, mintha közvetlen SSD-re cachelne? Egyáltalán van értelme visszaállítanom ezeket a fájlokat? -
canniball
nagyúr
válasz animatrix11 #6640 üzenetére
Hajrá!
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz animatrix11 #6636 üzenetére
Ne 100 MB-okkal tesztelj ilyet, hanem legalább 1000 MB-al. Pontosabb értékeket ad.
⭐ Stella
-
fLeSs
nagyúr
Futtasd le egyszer az Intel SSD Toolboxot és mérd újra.
Azzal helyre kell állnia. Ha helyreáll, akkor
1. vagy a TRIM vmiért nem müxik
2. vagy a wear-levelingnek nem volt ideje rendbehozni az SSD-t, ez ugye üresjáratban működik.
Ha NEM áll helyre, akkor csak arra tudok gondolni hogy nagyon teli van az SSD de gondolom nem ez a helyzet mert akkor írtad volna, szóval akkor nem tudom.szerk: érdekes, hogy csak a 64QD-s tesztnél van komoly különbség, nem fut vmi a háttérben?
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Bambanő háza tája
- Milyen routert?
- BestBuy ruhás topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hálózati / IP kamera