Hirdetés
- Pajac: Átlátszó fém
- Kalandor: Habemus papam
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- bambano: Bambanő háza tája
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
troller
senior tag
Mit számít ez a sütis nyomkövetés probléma ahhoz képest, hogy a múltkor beszéltük az asszonnyal, hogy meg kéne csináltatni a tetőn a bádog szegélyét, mert befolyik az eső és a fészbúkon egyből megjelentek a bádogos vállalkozók hirdetései, mindkettőnknek....
-
Joci93
senior tag
Pontosan. Kliens oldalon tárolni akár auth tokeneket elég felelőtlenség. Csak a cookie, httponly és secure flaggel a legbiztonságosabb megoldás. Herótom van attól amikor minden tutorial localstorage-be pakolja le a tokeneket. Az már lényegtelen hogy simán lopható az egész....
-
azbest
félisten
próbálkozhat lokális szereplő is, csak ugye nem véletlenül használják sok helyen most is a google-t. Mert sokkal egyszerűbb és modernebb. Nem csak technikailag, hanem adminisztratíve is.
A reklám biznisz ilyen, sok millió konkurens közt hagyományos reklámból csak fillérek esnek be. Sok a fóka. Ilyen kis és nyomi piacon, mint a magyar, meg aztán pláne. Ha Parciék az usába születnek és ott indul az oldal, akkor lehet ma már dubajban jachtoznának. Itt max tiszai kenuzás jön ki belőle.
-
Az ötlet a hirdetési szolgáltatóval nem rossz, csak ez semmi esetre se a Google legyen
mert így is elképesztő túlsúlya van a hirdetési piacon - akkor inkább lehetne egy lokális szereplő.
Amennyit pedig a YouTube-nál is visszaosztanak, az inkább szánalmas, egy üzleti modell nem építhető erre.
-
gabor7th
addikt
-
btprg
senior tag
"A Google tudja, hogy megmutatta neked a reklámot. Befutnak hozzá az infók, hogy másnap a MasterCard kártyádon történt egy terhelés és megvetted azt a terméket."
Aki képes megenni ezt a maszlagot, hogy milyen jó lesz neki, és megadja a Nagy Tesónak a bankkártyaadatait is, az meg is érdemli, hogy ha egy szál gyufát vesz azt is tudják.
-
gabor7th
addikt
És akkor olvassuk vissza, hogy korábban hogy panaszkodtak, hogy ez milyen csúnya módszer, mert rosszat tesz a privátszférának stb..
-
azbest
félisten
és miért kéne közvetítőként bele nemzetközi céghálózat millió isp-vel? Most is tudnak előfizetési díjat szedni. Az hogy más cég szedje be adó módjára és majd jól szétosztják az arra érdemesek között módi, sosem volt jó ötlet.
Inkább azt tudom elképzelni, hogy a google, mint sok helyen lévő hirdetési felület kezelő , kínálna usereknek is előfizetési lehetőséget arra, hogy ne mutasson nekik reklámot, hanem a weblap kapja meg a kitett reklámterületért. Ahogy most youtube prenium is megy a videóészítők felé.
plusz szabványosítani azt, hogy a böngésző az oldalbetöltésnél elküldje a user által preferelt hirdetési beállításokat a szervernek - ahogy a cookie is közlekedik - és ha az oldal szabályzatával nem egyeztethető össze (pl az, hogy se reklám, se fizetés), akkor egyszerűen megjelenik egy üzenet, hogy ide ilyen hozzáállással nem léphetsz be.
-
-
Ezek a megoldások gyakorlatilag cachelésre valók.
A süti automatikusan megy oda-vissza megy kliens-szerver között. A felsorolt technológiák alapvetően csak klienoldali tárolásra jók, kliens-szerver közötti kommuinikációra nem. Persze ha nagyon állat akarsz lenni, akkor megoldható erre külön kell írni mindenféle JS-t, hogy működjön, de minden egyes kéréshez, ami hagyományos weboldalaknál nem út, inkább SPA esetén lehet működőképes. És gány megoldás.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Necroman_Mk2 #31 üzenetére
Mivel sütik a Google részéről is vannak minden oldalon, így Browser függetlenül tudnak követni.
-
Necroman_Mk2
őstag
"A Browser separation jó dolog, egyet használsz mondjuk mindenre ami google, minden másra pedig egy másik böngészőt, így nem tud nyomon követni a Google."
Kérdés, hogy a chromium alapúak minek számítanak.
#27 haruspex Ha viszont előfizetsz, akkor arra az időtartamra biztos nem látsz egy reklámot sem. De értem, mire gondolsz, de a Google is csak üzeleti alapon működik: azt reklámoznak, amit megfizetnek. Bár én az ellenzék helyébe kampánytémává tenném az elnyomhatatlan propaganda reklámokat, ami a fiatalabb szavazóknál tuti betalálna.
-
ledgeri
nagyúr
Az állandó privát módot azért írtam, mert ekkor még a törölgetéssel sem kell törődni (és van amikor nem mindegy, hogy privát mód, vagy munkamenet után törlés, pár esetben, pár addonnál.
A bongészőszeparáció firefoxnál jelenthet több firefoxot is (nekem is van fent 4-5, külön, friss, meg 2-3 chromiumos (pl widevine, vagy mi is kell néha, így kapott amiatt egy dedikáltat az)).
A google miről tud, miről nem: A google igényli hogy be legyen töltve elem a gstatic.com-ról, mikor valaki belelép egy google termékbe.... Milyen véletlen, hogy a jobb weboldalak 90%-használ capcha-t, amiknél kb 80% recapcha-t, ami szintén valamilyen formában a gstatic.com-ról jön (és persze google TOS vonatkozik rá..).... HMM... nem hinném, hogy ez a kettő nem ér össze valahol, és sok szerencsét szétválasztani, ha pl egy napon akarnál belépni külön dolgokba... (Portmaster, és az SPN funkciója talán tudja [minden kapcsolat külön szerverúton van lekérve, vpn-hez hasonlóan, de szeparáltan])
Érdekes, hogy erre még nem ugrott semmi EU méretű dolog... -
nubreed
veterán
Az inkognító/privát mód csak a helyben tárolt dolgokra vonatkozik.
A Browser separation jó dolog, egyet használsz mondjuk mindenre ami google, minden másra pedig egy másik böngészőt, így nem tud nyomon követni a Google.
Én pl. Firefox/Floorp kombót ajánlom. Chrome -ot/chromium based böngészőt ugye eleve nem.
-
haruspex
aktív tag
igen, persze, de ha letiltja az ember az összes reklámot, miből lesz a bevétel? (Mondjuk én ezt teszem, leginkább elvből mert a yt music miatt még megérné az előfizetés is, csak hát nem fogok annak a cégnek fizetni aki még az utolsó gyerekemese elé, és utána 5percenként is beteszi a feri/soros/brüsszel a patás ördög, az ukránok, soros stb megeszik a gyerekeinket, meg a hasonló jellegű uszításokat nem beszélve olyan is volt amikor konkrét személyről hazudoztak)
Amúgy egyről beszélünk kb. szerintem. AMikor bekapcsolod atv-t tudod, hogy mennyi reklámot fogsz kapni. Ha sok, vagy nem tetszik akkor át vagy kikapcsolsz. Ha meglátogatsz egy oldalt, akkor minél személyesebb jellegű info-kat kezdenek gyűjteni rólad, követhetetlenül, és ellenőrőrízhetetlenül, azt sem tudod mit kezdenek vele utána.
-
vmarci21
tag
válasz
Victoryus94 #5 üzenetére
Ja de minek kell minden weboldanak tudnia, amit meglátogatok, hogy mondjuk 35 éves Tolnai megyei elvált férfi vagyok, aki szereti a sört és tech tartalmakat, az elmúlt héten jártam Budapesten, és Egerben több étteremben, épp új ágyat, matracot, és bútorokat keresek, telex híreket olvasok, az exem éjszakánként jár át titokban...
Ezt pont nem tudja, a "minden weboldal" a sütiből, csak annyit tud, hogy te vagy a Google / Microsoft / Facebook / stb rendszerében a 978c82c6-aaa8-42a0 felhasználó.
A reklámot a Google / Microsoft / Facebook / stb jeleníti meg, a saját rendszeréből, ami csak be van ágyazva egy 3. fél weboldalába. - A reklám kiszolgáló cégek hü..ék lennének átadni a (talán) legértékesebb adatbázisuk bármilyen tartalmát csak úgy, ingyen oldalaknak.. -
haruspex
aktív tag
Lehet de a yt-nt fentartani sincs ingyen pl. Sztem itt a PH_t sem, meg egy pár oldalt amit olvasok, és reklámokkal nem lenne gond, de még ha a reklámblokkolót be sem állítod a követésblokkolás, meg egy vpn kb elintéz mindent, amiből meg nem enged az ember. Nyilván örökké ez nem lesz fenntartható. Nem ördögtől való amúgy, újságokat is vettünk. Na jó én legalább is, de én öreg vagyok.
Magával a kryptoval sem volt gond amíg szólt, hogy haló ez van, amíg itt nézel videót bányászunk pl, és nem titokban. -
zizidor
őstag
Itt (is) lehet tesztelni, mennyire vagy védett a webes nyomkövetéssel szemben:
https://coveryourtracks.eff.org -
Rive
veterán
válasz
Necroman_Mk2 #20 üzenetére
..értelmetlen szélmalomharcnak tűnt...
Már úgy érted akár egy percig is bevetted, hogy ezt jószándékból próbálták, nem pedig a reklámplatformok fölötti dominancia végett?
-
Necroman_Mk2
őstag
Nekem ez valahogy már az elején értelmetlen szélmalomharcnak tűnt a Google részéről, és nem csodálom, hogy belátták: a sütik szükséges "rosszak" a mai internet világában.
Amúgy a FF nálam úgy van beállítva, hogy kilépéskor törölje az összes sütit. Nem tudom, mennyire hatékony, de ad egy biztonságérzetet.#2 Ferfiu Ez papíron nagyon jól hangzik, de a gyakorlat mintha kicsit más lenne. Ha megnézel pár webáruházban pl. egy új mobilt, akkor után a bőngészős reklámok hetekig más mobilokat fognak neked ajánlani, holott te már meg is vetted a kiszemelt készüléket.
#11 Armagedown Szerintem nemfognak viszakozni az EU-s törvényhozók, pláne, hogy feldöhödött tömeget nem látni. Kellemtlen az a "kötelező" pár kattintás, ez tény, de még elviselhető.
-
törölt tag
EU GDPR, DMA törvénynek már régen úgy kellene kinézni, hogy a böngészőkbe legyen beépítve az opció és user beállítja egyszer mi legyen a default cookie setting:
accept all
reject non-essentials
reject all (part of sites might not work)Ami most van évek óta, hogy weboldalanként egyesével kell kicsit mindig más felületeken bohóckodni az egy rossz vicc. Adblocker hiába takarítja el, vannak oldalak amelyek nem működnek, amíg valamelyik választás nem történt meg.
-
Kéne egy minden böngésző által használt keretrendszer a 3rd party sütik kezelésére, akár tanusítvány alapon, ilyesmi. Lényeg, hogy a júzer tudja mi van.
Sütik kellenek. Mármint 3rd party nem feltétlenül, de sima süti nélkül belépni se tudsz sehol, csak sütivel oldható meg jelenleg az állapotkövetés, hogy be vagy-e lépve. Ha pedig több weboldal egységes beléptetését akarod megoldani, akkor pedig sajnos továbbra is 3rd party sütivel lehetséges csak, lásd itt a PH lapcsaládon.
Mondjuk lehetne egy olyan megkülönböztetés, hogy ha süti domain különbözik, de az IP azonos, akkor nem számít 3rd partynak.
Az meg elszomorító, hogy sokan nem tudják mik azok a sütik, itt ebben a topikban sem nagyon.
-
ledgeri
nagyúr
Én is foglalkozgatnék vele havonta/hetente 1 órát, hogy beállítsam, hogy milyen féle dolgokat akarnék látni/láthassak a következő időszakban, mint reklám, de ez nem opció náluk, nálam meg az nem, hogy kaphatok bármit (és tudom, hogy kapok bármit)
Amikor meg yt videóban 20-adjára jön az YX VPN, amiről meg tudom már, hogy a ZX (amit láttam 15*, és a CX (8*), meg még 3 másik is egy cégnek a kezében van, és igazából mindnél van jobb, ha VPN kéne, akkor megy fel a sponsorblock (addon)... és pár hónap után már 1-2 napot spóróltam időben nem sponzor nézéssel...Pár hónapja volt, hogy TOR-on youtube-oztam több napon át: kb 10 videót néztem, láttam egy rekámot 15*, egy másikat 7*, volt egy amit 5*, és volt egy ami annyira tetszett, mint reklámfilm, hogy még a termék nevére sem emlékszem, viszont kb minden képkockára, és vágyom rá, hogy újra lássam... Esélyem sincs arra, hogy megtaláljam azt ami érdekelt, mert ha már én keresnék valamit akkor nincs rá mód. Akkor inkább részemről hagyom (blokkolom) az egészet, és köszönöm szépen az addigi élményt!
-
ViZion
félisten
Miért térnénk vissza?
Vannak kedvenc YT csatornáim, itt sem látok reklámokat, de amiket reklámoznak, azt megnézem, mert az oda vág. PL. IT csatornán elmondja 30 sec-ben, h miért jó a VPN, milyen kóddal van kedvezmény, azt nem skippelem, ez a hála a tartalomért.Volt szó róla, h cryptoznának a gépen, amíg az oldalt nézed, szvsz ez is elfogadható, bizonyos keretek között. Legyen olyan akár, mint a folding@home, töltsön le egy rakat adatot, elemezze-bizgerálja amikor idle a gép és ezért legyen X percnyi fizetős tartalom "free" nézhető. Tudjak róla, legyenek keretek, win-win.
-
Nem is kell rákattintani.
A Google tudja, hogy megmutatta neked a reklámot. Befutnak hozzá az infók, hogy másnap a MasterCard kártyádon történt egy terhelés és megvetted azt a terméket. Máris sikeresnek könyvelhető el a hirdetés - kattintás nélkül is.Amikor még volt TV előfizetésem, rendszeresen kapcsoltam el a reklámoknál, mert nem érdekelt a többnyire hitelszolgáltatás/sörreklám/akármi bemutatása. De édesszájú vagyok, és amikor bejött egy új csoki bemutatója, akkor örültem, hogy tudom, hogy ilyen is létezik.
Én is szívesebben néznék reklámok helyett érdekes tényeket 1 percben. De sajnos azért nem fizet senki műsoridőt / bannerhelyet.#5 Victoryus94
Teljesen egyetértek veled.#7 NandoXXL
Hát igen, a gennyedző hereherpeszre ezért csak inkognitó módban keresek rá, mert nem szeretném befolyásolni a rám szabott algoritmust. Ahogy Victoryus94 is írta, vannak adatok, amiket nem etikus tárolni sem és felhasználni sem.
De szerintem neked is az átverős csodákkal van bajod, nem azzal, hogy ha van megoldás egy problémára, arról tájékoztatni szeretnék az illetőt.De hogy visszakanyarodjak az eredeti topikhoz, szerintem a süti csak egy eszköz. Ha meg is szűnne, akkor is találnának ki alternatívákat (pl. telefonon keresztül lehallgatni majd célzott hirdetést dobálni süti nélkül is lehet), és a probléma gyökerével nem foglalkozik a Google, sőt...
-
haruspex
aktív tag
Igen, csak akkor meg visszatérünk az előfizetéses modellhez mindenhol, mert nyilván tartalmat nem fognak Neked ingyen gyártani.
(Nyilván a nagy kedvenc fb, meg hasonlók abból élnek, hogy Te majd megcsinálod nekik, ők továbbadják, és hálából, jön a követés, meg a profilozás.)
Armagedown: A gdpr-nek nem az baja, hogy van, hanem, hogy túl megengedő, ugye ott a jogos érdek nevű vicc, adott esetben 5 perc görgetés letiltani pláne mobilon..... Pontosan milyen jogos érdeke lehet egy weboldalnak, azon kívül, hogy lássa mit csinálsz nála? Pontosan miért is kellene amúgy visszavonni? -
ledgeri
nagyúr
Böngésző beállítva kilépéskor sütitörlésre.
Böngésző alapból inkognitó/privát módban indítva.
Töb böngésző/profil feltéve (pl 1 ami az "alapértelmezett"-ként nyíló, de az nem az "általában nyitva lévő"/ 1-2 amin az 1-2 kényelemből állandóra hagyott belépés meg van hagyva/ 2-3 munkamenet szeparáló.)
Böngészőként lapcsoportonkénti süti/cache szeparálás.
Ublock origin hard mode/ portmaster/ pihole/ jóféle DNS, hogy csak aztölthessen be ami számít.Mind megoldható ma már....
Persze mindig akad aki
-azóta nem törölt sütiket, mióta megvette a gépét;
-kattint mindenre, ami ugrál a képen;
-panaszkodik, hogy
--a 8. facebook regisztrációját "törték" fel...;
--a windows 7 neki ma is elég, nem érti miért nyomja mindenki, hogy válson már
--az internet jaj de veszélyes hely... -
Armagedown
őstag
"Európában a sütik tárolásához a GDPR alapján a kiadók konkrét hozzájárulást kötelesek kérni, más kérdés, hogy a gyakorlatban ki tulajdonít jelentőséget az idegesítőnek mondott ablakoknak."
Nem csak annak mondott, hanem valóban az, itt még kultúráltan van megcsinálva.
Aki ezt a nag screen kitalálta, minden nap csalánnal verném az arcát.
A weboldalak tulajdonosainak össze kellene fogniuk és bojkottálniuk kellene, akkor kellően erős nyomásra. visszavonnák ezt a törvényt. -
Rive
veterán
Ha még nincs a gugliék ellen valami trösztellenes piszkálódás, akkor 'igény lenne rá'.
-
ViZion
félisten
woww... milyen reklámok?
Aliexpressen igen, ott van. Brave browser, vagy ha chrome, akkor Ghostery és adblock. Ja, a host tiltólistát (AdGuardHome) kihagytam. 200k malware, scum, crypto és hasonló oldalak el sem jutnak a böngészőig.
Nem azért kell, mert titkos dolgaim vannak, meg bangladesi árvák varrnak a pincében...
egyszerűen semmi közük hozzá. Ha szeretnék venni valamit, akkor majd rákeresek. Sajnos Google már ebben sem jó, egyszerűen a találatoknál nem a relevancia az elsődleges nekik. Remélem jön majd valami új és használhatóbb kereső hamarosan.
-
NandoXXL
senior tag
Valótlant állítasz, sajnos nem így működik a rendszer, plusz választásod sincs. pl. felugró hirdetés félre böksz üldöz, vagy egy betegségre keresel rá elég szenzitív adat, majd a scam átverős csoda gyógyszeres reklámokat dobja fel. Fogyasztó oldalaktól kezdve, pedig csak táplálékiegészítőt néztél. Félelmetes hogy bármit megtehetnek, ehhez meg asszisztáltok.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Victoryus94 #5 üzenetére
Hogy most ajanlhassanak egri és budapesti szállásokat.
Egyébként kész agybaj, ha megnyitok egy usákiai oldalt, akkor 1500+ helyről vannak sütik a világ minden tájáról, és nem enged egy kattintással mindent letiltani.
-
Victoryus94
őstag
Ja de minek kell minden weboldanak tudnia, amit meglátogatok, hogy mondjuk 35 éves Tolnai megyei elvált férfi vagyok, aki szereti a sört és tech tartalmakat, az elmúlt héten jártam Budapesten, és Egerben több étteremben, épp új ágyat, matracot, és bútorokat keresek, telex híreket olvasok, az exem éjszakánként jár át titokban... (és még 8km-nyi hasonló infó összeszedhető a sütikből).
Értem én hogy hivatalosan nem tudják a nevem, de azért a tartózkodási helyem mondjuk pont kiszedhető a sütikből, és olyan weboldalak is sütiznek, akik azt se tudják hogyan működik a saját weboldaluk, mert egy sokadállásban dolgozó OKJ-s "webes" lehackelt valami fizetős sablont ingyen.
Biztos rábíznád az "életed"? -
pontosan!
eleve nem vagyok hajlandó oldalakon lévő reklámokra kattintani.de ezzel kevesen vannak így. okoskolléga még a figyelmeztetésem ellenére is megrendeli a fácánbukkról a szemetet, aztán meg jön, hogy én írjak levelet angolul, hogy kérjem vissza a pénzét, meg fenyegetőzzek rendőrséggel.
böngésző profilozással jobban tudnak manapság követni, mint sütikkel.
a google a privacy-ért küzd??
persze-persze! elhiszem
-
haruspex
aktív tag
A sütik valójában nem csak a felhasználóknak okoznak károkat, hanem a médiumoknak is, hiába nem zavarnak alapvetően a reklámok, engem meg még sztem sokakat,nyilván egy bizonyos pontig, a kéretlen megfigyelés már nem ok, azért marad a követésblokkoló, vpn, stb, ami így kb. le is tiltja a reklámok, és így az oldalak bevételi forrásait....
Megjegyzem az én fejembe még mindig kevésbe megy bele, hogy ez hogy lehet legális, meg normális pár embernek. Mondjuk Vmi marketinges okos elmagyarázta múltkor itt, hogy jó ez így, persze nekik jah.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Google a tervei ellenére végül mégis megtartja a sütiket a Chrome böngészőben.
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 16GB I 256SSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest