Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• róland

veterán

válasz Kobe #40299 üzenetére

HTPC - gyakorlatilag egy speciális PC. Legfőbb jellegzetessége, hogy illeszkednie kell az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök (tv, erősítő, stb.) közé, legyen csendes, keveset fogyasszon, kezelje a ma elérhető kép, videó és hang formátumokat.

Jó alap valamelyik ASRock N3150-re épülő integrált alaplap (nekem pl. az N3150DC-ITX változat van), legtöbbjük passzív hűtésű, nagyon alacsony fogyasztású.

Mivel ma már alap, hogy legalább kétcsatornás memóriakezelést támogatnak a rendszerek, így 2*1/2/4 GB memóriát érdemes mellé beszerezni (én a későbbi NAS+tv szerver felhasználáshoz 2*4 GB-ot vettem).

SSD és HDD preferencia kérdése.

Ha PC-ként is használni akarod, akkor valami billentyűzet+egér párosra is szükség lesz. A ma legmodernebb megjelenésűek a Logitech/Microsoft/Rapoo trióból választhatók, utóbbi még meg is fizethető.

Ház: illeszkedjen a meglévő szórakoztatóelektronikai eszközök közé, ezen túl személyes preferencia kérdése, ki mit választ. Persze férjenek bele a belevalók. :D

Operációs rendszer:
    - 90+%-ban HTPC-ként használva OpenELEC (kicsi, gyors, célrendszer, kiegészítőkkel bővíthető a funkcionalitása);
    - vegyes használatban akár Linux, akár Windows.

HTPC szoftver (frontend):
    Linux alapon KODI
    Windowson KODI vagy MediaPortal
    Ha mazochista hajlamai vannak valakinek akkor szóba jöhet még Meedio vagy Homesys is. :DDD

Távvezérlés:
    valamilyen távirányító beszerzése, telepítése
    Pulse-Eight USB-CEC adapter beszerzése és akkor használható mondjuk a tv távirányítója
    billenytűzet+egér páros
    KODI-hoz van telefonos, táblagépes alkalmazás: KORE vagy Yatse
    KODI vezérelhető más számítógépről

PVR funkció:
    legalább egy tv tuner szükséges hozzá (szinte bármelyik ajánlott, de én többet nem vennék Pinneacle/PCTV System terméket),
    ezen kívül Linux rendszeren a tvheadend szervert kell beüzemelni, Windowson a MediaPortal tv szervere talán a leghasználhatóbb.

A saját HTPC-m:
    Chieftec IX-03B ház
    ASRock N3150DC-ITX integrált alaplap
    2*4 GB Kingston KVR16LS11/4 SO-DIMM
    1 db 120 GB-os Samsung HDD
    TP-Link TL-WN821N wifi adapter
    noname bluetooth adapter
    Rapoo E6100 billentyűzet
    Logitech V470 egér
    Leadtek WinFast DTV Dongle Mini DVB-T tv tuner
    Bandridge BTV400 botantenna
    Castletech EZ100PU smartcard író/olvasó
    LG GP08NU10 DVD-RAM

• Sándor -P20-

senior tag

Bocs hogy bele vau-vau, mikor épp csak pár napja érkeztem.
    De, itt is mint oly sok helyen máshol szerintem úgy működik a dolog, hogy el kell dönteni mik az igények, miket vársz el a (egy) rendszertől.
    Ha ezzel már tisztában vagy, jöhet a megvalósítás, neadjistean jöhetnek a költséghatékony megoldások... :U
    Ha még kásás (nem tiszta) a feladatkör, akkor jól jönnek az előre összeállított megoldások, de ilyenkor ajánlott kissé túlbiztosítanod magad. Erősebb vas, STB...
    Részemre annó a legfontosabb kritériumok a hardvertől a következők voltak: Hangtalan legyen, és ha lehet maximálisan energiahatékony, és occsó...
    Ez kb annyira volt megoldható. mint a szervizes szentháromság, amiből egyszerre max kettő választható:
    Olcsón, gyorsan, jól.... :Y
    Aztán múltak az évek.... És ismét itt vagyok...
    Tehát leírod mire kellene és a szakik :R biztos tolják a jobbnál jobb 5leteket... :D

Mod:
    Naszóval mire leíródott a postom, már leírták közel ugyanezt.. :P

• cinemazealot

addikt

Szerintem első körben írd össze, hogy mit szeretnél kihozni az építendő gépből, arra már jóval egyszerűbben találsz alkatrészt Te magad vagy a többi topiclakó. De mondok egy példát:

Én egy olyan gépet szeretnék összedobni, ami NAS-ként, fejlesztői szerverként (adatbázisok, webszerver stb.), valamint médialejátszóként is funkcionál. Fontos tehát, hogy minél több HDD legyen ráakasztható, a fogyasztás ne szökjön az egekbe, ugyanakkor elég erős legyen a filmlejátszáshoz és 1-2 felhasználó szerverszintű kiszolgálásához ... és persze ha lehet, ne is legyen túl drága. Van itthon már egy tápom és úton van egy 32GB-os USB3-as pendrive is, erre telepítem az OS-t (valószínűleg Ubuntu).

Ennek fényében nekem a pl. (#40300) jézusom által javasolt ASRock N3700M nem annyira fekszik, mert ugyan remek a CPU fogyasztása és teljesítménye, de csak 2 db SATA3-as csatija van, ráadásul az ára is 32e Ft-nál kezdődik. A (#40301) varmi2 által javasolt ASRock QC5000-ITX már annál jobban bejön, főleg árban, hiszen az már 20,5e Ft-tól beszerezhető, de van rajta egy apró ventilátor, ami nem túl HTPC barát tulajdonság, bár többen írták, hogy nem annyira hangos. Ezért az én kiszemeltem, ennek passzív bordás tesója, az ASRock QC5000-ITX/PH, ami ugyan 2e Ft-tal drágább, de már csak RAM-ot kell beletennem és kész is a gépem.

</esettanulmány>

Szóval szerintem írd össze, hogy
    - mit szeretnél kezdeni a gépeddel (filmlejátszás, médiaszerver, TVtuner, NAS, kiszolgáló stb.),
    - hova szánod (háló, nappali, dolgozó szoba, kamra, pince stb.),
    - mekkora összeget szánnál rá,
    - mennyire vagy barkács lelkületű (zavarba hoz egy RPi/BPi/PC stb. összeszerelése / telepítése / hangszigetelése / alkatrészgányolása és szoftveres beállítása) vagy inkább kész terméket szeretnél?

Most nézem, hogy remekül összefoglaltam a topic összefoglalót. :)) Látod, én is előbb dumálok, mint olvasok.

• jézusom

addikt

1. hsz! amúgy jelenleg szerintem ez az alap, de biztos van alternatíva.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés