Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6462) jeriko2 válasza thyeby (#6459) üzenetére


jeriko2
tag

Nekem 3 fúrógépem van (meg egy állványos), és egyik sincs még csak közelében sem a 20-25eFt-nak.
Az egyiket konkrétan 3000Ft-ért vettem kb. 20 éve, a legolcsóbb noname fúrógép, még talán ma is kapni ezt a fajtát. 550W, a kábele többször kontakthibás lett, úgyhogy cseréltem - ezzel együtt ezt használom a legtöbbet. Könnyű, gyorsan tudok benne fúrót / bitet cserélni, csavarozni is gyakran ezt használom ha lusta vagyok elmenni a műhelybe a csavarozóért. Kapott már rendesen, leejtettem tetőről, ezzel együtt működik.

A legrégebbi egy EVIG / Black & Decker kék fúrógép, kb. 50 éves. Egy ismerőstől kaptam. Ezzel már fúrtam betonba is, megkínlódtunk mind a ketten, de megcsinálta. A fordulatszámát nagyon finoman lehet adagolni, lehet vele percenként 3 fordulatszámot is tartani, és van nyomatéka ott is (ezt a mai fúrók közül is kevés tudja). Most szegény javítás alatt van (illetve kellene legyen), szénkefét kellene benne cseréljek. Az előéletéről annyit tudok, hogy két házat felépítettek vele, ha valami "kemény meló" van, én is ezt veszem elő. Betont is kevertem már vele keverőszárral :)

A 3. viszonylag új, kb. 2 éves Parkside, volt vagy 5000Ft, ahhoz hasonló amit most lehet kapni a Lidl-ben. Azért vettem, mert utolsó darabként nagyon le volt értékelve, és az Evig akkor már szénkefés volt, hirtelen szükségem volt valamire. Közel sem nyúztam annyit, mint a másik kettőt, de eddig tette a dolgát (főleg fát fúrtam vele, egyszer 6 mm vastag szögvasat).

Igazán profi gép egyszer volt a kezemben, egy meg nem mondom milyen kék bosch, csak kíváncsiságból próbáltam ki, de semmi olyat nem éreztem vele kapcsolatban, amit az enyémek ne tudnának. Hozzá teszem, nekem ez csak hobbi, nem ebből élek, van hogy hónapokig nincs fúró a kezemben. Ha óránként 100 lyukat kellene fúrjak heti 7/24-ben, valószínű más lenne a hozzáállásom.

Na szóval csak annyit akarok mondani, hogy teljesen más a helyzete annak, aki otthon barkácsol, és ha gond van valamelyik gépével, hát félre rakja egy hétre, amíg meg tudja javítani / javíttatni - meg annak az iparosnak, aki kiszáll 80km-re felszerelni valamit, megvan a napi beütemezett menetrendje, és ha beüt a krach, akkor borul az egész napja a bevétellel melóval együtt, borítva a további melókat.

Ja, még valami: szerintem ami viszont nagyon fontos, az a jó minőségű fúró / bit / fűrészlap stb. Amikor megvettük a házat, vettem 800 Ft-ért egy már nem is tudom milyen márkájú (számomra addig ismeretlen, szerszám boltban ajánlották) sds-es betonfúrót - hát nagyon meglepődtem, hogy szaladt a betonba. Pár másodperc volt egy 6-8 cm mély lyuk (az is noname fúrókalapáccsal - mai napig működik).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.