2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

eBay segítség kezdőknek

Hogyan csináljuk hatékonyan, egyszerűen? Tanácsok, tapasztalatok, intelmek!

[ ÚJ TESZT ]

Licitálás (BID)

Ezt a részt megpróbálom rövidre fogni.

Én ritkán licitálok, mert az a tapasztalatom, ha alaposan körülnézel a „piacon”, akkor licitálás nélkül is megkapod ugyan azt a terméket, ugyanazon az áron. Ráadásul megspórolsz magadnak egy csomó időt azzal, hogy kivárod a licit végét. Úgy is a licit utolsó pár percében dől el minden, tehát az is lehet, hogy fél órával előtte még nagyon olcsó a cucc, a végén meg annyi lesz már, mint ha azonnali vásárlásban vetted volna meg.

Persze vannak kivételek, ezért érdemes ezt is kipróbálni.

Ebben az esetben, ugyan úgy kell eljárni, mint az előzőekben leírtak elején (kiválasztás) és a végén (vásárlás, fizetés).

A köztes időszak menete más.

Amikor már eljutottunk, ahhoz a részhez, hogy meg van a termék és kifejezetten csak a licitálás érdekel, akkor a négy fül közül, amit bal oldalon találunk, válasszuk ki az Auctions only nevűt és a jobboldalon a Sort by-nál a Time: ending soonest-et.
Ekkor a legfelülre fog kerülni a leghamarabb véget érő licites termék. Az oldal jobb szélén a termékek mellett láthatjuk, mennyi idő van még hátra. Az utolsó órán belül már pirossal jelzi az időt.

Kiválasztod a Neked szimpatikusat és ráklikkelsz.
Középen a Your max bid mellett található négyzetbe beírod azt az összeget, amit szeretnél érte adni, és ráklikkelsz a kék színű Place bid gombra.

Ekkor felugrik egy másik ablak, ahol megerősíted a szintén kék színű Confirm bid-el az összeget. Ezután vársz és frissíted az oldalt folyamatosan, hogy lásd miként változik az ár.
Ha emelkedik, akkor újból licitálhatsz egészen az árverés utolsó pillanatáig.

Szerkesztve: 2012 március 27.

Mikor jó a licitálás és mi a praktikus benne?

Maradjunk az órás példánál.

Kinéztem magamnak álmaim óráját (CASIO PAW 1200T-7V), ami nálunk 110 000 Ft-ba kerül, külföldről 60 000 Ft körül szerezhetem be, az eBay-en egy kicsit olcsóbb 220-230$, ha azonnal vásárolom meg, de ha licitálok rá, akkor már akár 150$-ért is az enyém lehet ez kb. 35 000 Ft.

Tehát elkezdtem nézni a licites órákat, nagyon soknak egész alacsonyról indul a licitjük, de persze ez nem jelent semmit, mert a végén simán 200$ felett végzi, és akkor már inkább megveszem azonnali vásárlásban.

No de nézzük, hogy működik a licitálás, miért és hogyan érdemes használni.

Amikor licitálni akarsz, ne ülj a gép előtt és figyeld a licitet, hanem az elején döntsd el, mennyit szánsz az órára. Én ebben az esetben 170$-t gondoltam végső árnak, ha ennél magasabb lesz, akkor inkább tovább várok és lemondok róla.
Tehát amikor felfedeztem az „áldozatot”, akkor mindjárt rátettem a 170$-os tétemet.

Mi történt ekkor?

A licit 120$ körül volt és még 2 nap volt hátra. Amikor rátettem a tétemet, akkor nem 170$-al vettem át a vezetést, hanem csak 137$-al, ugyanis ilyenkor a második legmagasabb tét fölé teszi egy kicsivel az én tétemet. Tehát az előttem levő ember 135$ körüli maximális tétet tett meg, de az előtte levő csak 118$ körüli tétet tett, tehát amikor ő beírta a 135$, akkor 120$-al vette át a vezetést, de amikor én beírtam a 170$-t, akkor én az ő maximuma felett 137$-al vettem át a vezetés.
Ez így volt majdnem a licit végéig, aztán persze még a végén újra próbálkoztak mások, de senki sem írt be nagyobb tétet az enyémnél, így a végén 152$-al enyém lett az óra, úgy hogy nem is foglalkoztam vele csak egyszer licitáltam.
Persze végződhetett volna úgy is, hogy fölém licitálnak, ebben az esetben, kaptam volna értesítést, és ha akartam volna, akkor még tehettem volna egy újabb tétet.
Kicsit bonyolultnak tűnik, de igazából nagyon egyszerű a dolog csak ki kell próbálni.

Egy dologra kell odafigyelni, egyszerre több dologra ne licitálj ezzel a módszerrel, mert ha mind megnyered, akkor mind meg is kell venned. Ha nem teszed, akkor szankcionál az eBay.

Vannak más nem eBay-es licitáló programok is.

Itt egy ilyen progi: Auction Lotsnipe
vagy ez Hammer Snipe Power Tool 2.0.1

Én ezeket nem használtam és nem is tartom jónak, de próbálja ki, aki szeretné.

FONTOS: figyeld mindig a szállítási költséget is, mert az még pluszban hozzá megy az árhoz!

Ha lejárt a licitálás, akkor kapsz egy levelet az eBay-től, és innentől már a szokásos módon megvásárolhatod a terméket. Ha nem Te nyertél, akkor is jön a levél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.