Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes

addikt

válasz upszilon #7407 üzenetére

"Ezt én egyértelműen a vételkészségre értem. Nem mindegy ugyanis, hogy egy gyengébb jellel melyik eszköz mit tud kezdeni."
    Egy USB-s (vagy PCI-os) DVB-T tévékártya nagyon leegyszerűsítve három részből áll: egy tuner chip-ből (frekvencia kiválasztása, frekvenciaváltás és jeltovábbítás a demodulátornak), egy demodulátorból (ez hozza létre a tuner chipből kapott jelből a digitális jelfolyamot, a transport streamet), és egy illesztőből (bridge vagy interface chipset, ez biztosítja a számítógéppel a kommunikációt az USB porton vagy PCI-n keresztül. Egy ábra alul az Intel referencia USB vevőnél szerepel. Néha a demodulátor és a bridge egyetlen chipsetbe van építve. Az érzékenység növelésénél a nehézséget az jelenti, hogy az USB porton a teljesítményfelvétel korlátozott (5Vx500mA, illetve hub-nál csak 5Vx100mA). A tuner chipek minősége az analóg vételnél fontosabb, a DVB-T vételhez általában mind megfelelő, ha behangolható az adott frekvenciákra. Tehát a demodulátor a kritikus elem. Ebből jelenleg néhány típuscsaládot használnak az USB-s vevők, egy részletes lista itt elérhető (csak a DVB-T sorok): [link], ezek közül talán legismertebbek az Afatech AF9015, a Philips TDA10046, illetve a DiBCOM-ok. A legérzékenyebbek viszont a korábbi Zarlink, jelenleg Intel típusok, például egy korábbi: [link], illetve a jelenleg elérhetők: [link]. Egy konkrét USB-s vevő Intel demodulátorral részletes leírással:[link] Ezzel is voltak egy időben driver problémák. Valószínűleg az ára az oka, hogy nem terjedt el. Végülis az USB-s vevőnél a küszöbérzékenység számít, onnantól kezdve már nem javul a vétel minősége. Illetve adott esetben, ha jó a rálátás, vagy van már van egy jó antenna, fölösleges egy drágább, érzékenyebb vevő.

• GBogyó

tag

válasz upszilon #7407 üzenetére

Az, hogy mennyi jelerősséget mutat, nem számít. Ezt a skálát mindenki úgy állítja be, ahogy akarja. Hiába mutat 30%-ot az egyik, 50-et a másik, ha a 30-on az első ad képet, a második 50-en nem. Ez nem mérvadó.
    De tapasztalatom nincs ezekkel, nekem egy Leadtek dongle van, közepesen érzékeny. Az otthoni beltérim sokkal jobb, a tv még annál is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés