Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• benedekco

addikt

válasz Rowon #283 üzenetére

Jaja. PATA. Ugye általában modernebb vezérlőkőn meg alaplapokon két vezérlő van. Primary és Secondary. Szóval az csak annyi, hogy elsődleges és másdolagos vezérlő, vezérlőnként lehet két eszközt feltenni. A kábelen van 3 csati, egy messze a többitől és kettő relatíve közel egymáshoz. A távoli megy a vezérlő kártyába/alaplapra, a közeliek az eszközökbe. a középső a szolga, a drót vége pedig a mester.
    CD általában a slave, kivéve ha a secondary csatin van egyedül, akkor lehet master. Igazából érdemes a CD-t a secondary-re tenni egyedül még akkor is ha csak egy merevlemez van a gépben. Szóval
    Primary
    - Master a boot wincsi
    - Slave tár wincsi vagy akármi ha nem elég nagy a master tárhely
    De újabb lapokon már van RAID, azoknál általában egy csatornán kell lenni a raid-ben futó merevlemezeknek, azaz egyik master másik slave.

Secondary
    - Master a CD, hacsak nincs egy merevlemez előtte, ez akkor fodulhat elő ha a Primary-n master-re és slave-re is wincsi van kötve.
    Nekem mikor lett cd égetőm, akkor a cd olvasó volt a master, az író pedig a slave. (E és F meghajtó, de dos alatt sosem égettem lemezt).

Illetve PATA-n van a régi asszem max 16Mb/s aztán a 33mb/s és az ultra vagy mi a szar, annak új kábel kell, az a 66mb/s. Ahol sűrű/dupla szövésű a kábel az a gyors, a régi az szimpla/vastag szövésű kábel az max 33-ig tolja át az adatot. A két eszköz egy kábelen osztozkodik, szóval lassú régi eszközöknél is érdemes a 66os kábelt használni ha az alaplap támogatja (vezérlők már nagyon ritkán voltak 66osból, addigra ez integrálva volt az alaplapon, nekünk még volt ISA-s WD wincsi vezérlőnk, első időkben csak egy csatornával azaz Primary-val, ezeken a kártyákon volt általában a soros/párhozamos port vezérlés is).

Ja igen arra amit Darthsun mond:
    "bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyok"
    Ez így van, és amiről nem tud az nincs is ;)
    Na jó, lehet túlzok picit.

Új hozzászólás Aktív témák