Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- norbx: Számítógép.hu
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Candy: Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a gémergépe
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Kész vagy!
A landmarkot bírtam én is, vicces a 16ghz-es 486-os. a minusz 32 mhz meg pláne jó.Quake-eket nem lehet valami opengl vagy emulált glide-al futtatni hogy ne software render-ben menjen?
Mondjuk mekkora vicc, hogy ilyen fps-eket tol software-ben.Baszki, eddig le sem esett, hogy a superscape bench az virtual reality kreálmány! Wow.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Jaja, igazából tök mindegy. Csak megszokás kérdése. Attól függ ki milyen meghajtó betűjeleket szeret használni, ugyanis régen ez határozta meg melyik eszköz milyen betűjelet kap. Persze ezt felül lehet írni én pl valamiért mindig E-re tettem a CD-t mikor lett optikai eszközöm.
Szintúgy a floppy lemezes meghajtóknál. A a master, B a slave.
IDE Primary Master C, Slave D (természetesen ha a slave üres és a CD meghajtó a Secondary-n van akkor az lesz a D, a lényeg, hogy a sorrend így jön) -
Jaja. PATA. Ugye általában modernebb vezérlőkőn meg alaplapokon két vezérlő van. Primary és Secondary. Szóval az csak annyi, hogy elsődleges és másdolagos vezérlő, vezérlőnként lehet két eszközt feltenni. A kábelen van 3 csati, egy messze a többitől és kettő relatíve közel egymáshoz. A távoli megy a vezérlő kártyába/alaplapra, a közeliek az eszközökbe. a középső a szolga, a drót vége pedig a mester.
CD általában a slave, kivéve ha a secondary csatin van egyedül, akkor lehet master. Igazából érdemes a CD-t a secondary-re tenni egyedül még akkor is ha csak egy merevlemez van a gépben. Szóval
Primary
- Master a boot wincsi
- Slave tár wincsi vagy akármi ha nem elég nagy a master tárhely
De újabb lapokon már van RAID, azoknál általában egy csatornán kell lenni a raid-ben futó merevlemezeknek, azaz egyik master másik slave.Secondary
- Master a CD, hacsak nincs egy merevlemez előtte, ez akkor fodulhat elő ha a Primary-n master-re és slave-re is wincsi van kötve.
Nekem mikor lett cd égetőm, akkor a cd olvasó volt a master, az író pedig a slave. (E és F meghajtó, de dos alatt sosem égettem lemezt).Illetve PATA-n van a régi asszem max 16Mb/s aztán a 33mb/s és az ultra vagy mi a szar, annak új kábel kell, az a 66mb/s. Ahol sűrű/dupla szövésű a kábel az a gyors, a régi az szimpla/vastag szövésű kábel az max 33-ig tolja át az adatot. A két eszköz egy kábelen osztozkodik, szóval lassú régi eszközöknél is érdemes a 66os kábelt használni ha az alaplap támogatja (vezérlők már nagyon ritkán voltak 66osból, addigra ez integrálva volt az alaplapon, nekünk még volt ISA-s WD wincsi vezérlőnk, első időkben csak egy csatornával azaz Primary-val, ezeken a kártyákon volt általában a soros/párhozamos port vezérlés is).
Ja igen arra amit Darthsun mond:
"bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyok"
Ez így van, és amiről nem tud az nincs is
Na jó, lehet túlzok picit. -
Tök egyszerű, a Master-re rakod a jumpereket annál a lemeznél ami előbb van. Pl rendszernek van egy 40megás WD-d és tárnak egy másik mondjuk 20as. A 40-est masterre teszed, a kábel végén lévő csati megy a wincsibe, a másikat slave-re teszed és a középső kábel megy rá. Ennyi. Aztán BIOS-ban felszetupolod pont úgy ahogy kötötted. Mikor a bios-ban meg kellett keresned a wincsidet... vagy manuálisan felparaméterezni, kemény idők voltak. Imádtam. Ma meg feldugod és megy és évekig hozzá sem nyúlsz semmihez. Akkor meg hetente lehetett pimpeilni valamit.
-
Dos Navigator-ra még talán 90es évek elején léptem át. A legfőbb érv a színek voltak
meg a descript.ion rendszer. 
A jobb oldalra lehet kitenni leírást, hogy mi micsoda. A hosszú fájlnevek előtt ez jól tudott jönni.Amúgy Duke3D-t csak SVGA-ban! Emlékszem mekkora hatalmas előre lépés volt mikor lecseréltük a VGA-t egy 2mb-os pci kártyára amin ment a Duke 640-ben. Avance Logic kari volt. Nagyon meglepődtünk, hogy hozta az S3 Vision-on szintjét tempóban.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Hajjaj! Dashboard! Milyen király cucc volt.
PCEm? Sosem hallottam róla, na majd ha egyszer lesz időm rendesen újra akkor megnézem mi is ez pontosan.
DosBox-al nyomultam eddig, de néha nehéz volt belőni a gépet. Kár, hogy 21-ben leállt a fejlesztés.
Sound Blaster AWE32 kompatibilis a cucc! Ez midi-re is vonatkozik, vagy csak wav-ra? -
válasz
MasterMark
üzenetére
Sajna nem tudok okosat mondani. Annak a proginak már csak a win-es változatát láttam, de azt sem használtam sokat.

-
válasz
MasterMark
üzenetére
Látom máshol is gond ez. Baromi régen volt nálunk ez porondon. Sajna már nem emlékszem hogyan oldottuk meg a dolgot. De látom az is lehet, hogy alap dosbox-al nem fog menni, lehet csak megabuild-al amit innen tudsz letölteni.
Amúgy itt egy leírás, angolul van, remélem segít. Ebben egy másik változattal próbálkoznak.szerk:
úgy rémlett, hogy pikk-pakk megoldottuk box-al, de akkor valószínűleg nem így volt, vagy beszereztünk valami spéci build-ed... -
válasz
MasterMark
üzenetére
a dosbox lpt-t és lan-t is rendesen kezel
-
válasz
lordring
üzenetére
xcopynak vannak asszem könyvtár másoló parancsai...
sajna most nincs w98-am meg dos-om nem tudom megnézni Neked, de "xcopy -help" megoldhatja a gondot
(vagy xcopy32, ez nemtom miben különbözik, gondolom win alól promt alatt)
esetleg még diskcopy??? rég volt hogy ezeket használtam bocsi...
remélem azért sikerül megoldani a problemát -
válasz
angyalpc2
üzenetére
ha himem.sys-t is betöltöd akkor autoexec.bat:
lh mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
lh mode con codepage select=852
lh keyb hu,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
config.sys:
devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
ha nincs himem.sys:
autoexec.bat:
mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb hu,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
config.sys
device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
sok sikert! -
válasz
Rickenstein
üzenetére
w98-as boot lemezen nincs rajta?
nekem van egy jóóféle boot lemezem... azon pl rajta van, de sztem ez alap... -
-
tegnap keresgéltem DOS-os totyikok iránt és elkeseredve láttam, hogy manapság elég kevés emberkét érdekel ez a téma

ON: nem tud vki dos 7.XX alatt futó rar (ki)tömörítőről? nekem van egy 2.5-ös dos változatom, de azzal szinte már semmit nemtok kitömöríteni...
a legszimpibb weboldal amit eddig láttam: www.dnosp.com (Dos Navigator Open Source) és innen letölthető a magyarítással együtt a világ legjobb navigatora(commandere)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- TCL LCD és LED TV-k
- iPhone-t használók OFF topikja
- One mobilszolgáltatások
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Akciós! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- Apple iPhone 16 Pro 128 GB Natural Titanium 2027.01.28-ig ISTYLE Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal, plusz csuklótámaszok
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 SSD!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 G2i - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

meg a descript.ion rendszer.

de ha mégis áll a bál akkor meg szívesen segítek