- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narim
tag
Hello!
Egy kérdésem lenne a gépem enyhe tuningolásával kapcsolatban.
Eddig minden auto beállításokon volt a BIOS-ban, de most szeretném a proci FSB-jét 333-ról 400MHz-re húzni. A RAM-ot mellette 800MHz-en járatnám. A memória 4-4-4-12-es időzítéseket tud alapból, én is azon akarom járatni.
Az lenne az egyik kérdésem, hogy a Cas Latency, Ras to Cas Delay, Ras Precharge és Ras Activate to Precharge értékeit kell 4, 4, 4, 12-re tennem ehhez (ebben a sorrendben)? Mert most ezek (auto-n) 6-5-5-9-en állnak.
Találtam mellettük, TWR, TRFC, TWTR, TRRD, TRTP sorokat is, ezek mind auto-n vannak, ezeket nem kell piszkálnom, a 4-4-4-12-es beállításhoz? (azt sem tudom ezek mik...)Továbbá lenne egy olyan kérdésem, hogy a procinál elég átírni csak az FSB frekvenciát 333-ról 400-ra, mást nem kell állítani? (Azt mondták, hogy a feszültséget nem kell, mert bírja, arra lennék kíváncsi azon kívül kell-e még valamit állítani).
A BIOS-ban továbbá nem az FSB / RAM sebességarányt kell megadni, hanem csak simán azt, hogy 667, 800, 833 stb. MHz-en járjon-e a RAM.
A végső kérdésem tehát: elég az FSB-t 333-ról 400-ra átírni, a RAM-ot 800MHz-re állítani, a 4-4-4-12-t beírni az általam felsorolt 4 "dologhoz"(
) (amik most 6-5-5-9-en vannak), és esetleg a gyári memória feszt beállítani? Mást nem kell állítanom?
Köszönöm.
u.i.: ugyanezt kérdeztem a "Nagy RAM-os Topic"-ban is, de ide irányítottak.
Remélem valaki tud segíteni.
-
Narim
tag
Na, még annyi hozzáfűzni valóm lenne a dologhoz (aminek ismét nem fog szerintem 1-2 ember örülni
), hogy a topic 3. hozzászólásában azt írta janos666, hogy neki 400-as az FSB és a legkisebb szorzóval megy neki 1000MHz-en a 800-as RAM
Vagyis nem tudja 400-as FSB mellett 800MHz-en járatni? (ezt csak ő rontotta el, vagy direkt így akarta, vagy az alaplapja nem tud kisebb szorzót, vagy én értettem rohadtul félre az egészet?)
A másik kérdésem, hogy a 800+ -os A-Data extreme edition 2*1GB kit elvileg 4-4-4-12-es időzítéseket tud (800MHz-en). Ha jól tudom, az 1066MHz-es pedig 1066MHz-en tud 4-4-4-12-es időzítést. Az 1066-os 800-on járatva (hogy 1:1-ben menjem a procival), vajon tud 3-3-3-8-as időzítésekkel menni? És megéri azért 10 ezret adni, hogy ennyivel jobb legyen az időzítés? Számit ez teljesítményben annyit?
Köszönöm. -
Narim
tag
válasz
subaruwrc #931 üzenetére
Kössz.
Jó, akkor felfogtam
Bocs, csak több helyen is érdeklődtem a témában, és volt egy kis keveredés.
De akkor elhiszem, hogy tud a 800MHz-es RAM 1:1-ben menni a procival 400-as FSB-n.
Mivel azt mondták máshol, hogy nincs sok különbség a 800-as és az 1066-os között pl. játékoknál, így akkor asszem maradok a 800-asnál.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. -
Narim
tag
válasz
szasanyi #927 üzenetére
Szóval akkor a 800-ast ajánlod?
Én is afelé hajlok (már csak az ára miatt is), a proci biztos bírja a 400-as FSB-t azt már megkérdeztem a topic-jában.
Egyedül abban nem voltam biztos, hogy 400-as FSB mellett akkor megy-e 1:1-ben a RAM a procival.
De akkor szerinted megy?
Neked is ilyesmi beállításokkal megy a géped? -
Narim
tag
válasz
szasanyi #921 üzenetére
Persze, vili
, csak a ''Nagy RAM-os topic'' elején pl. vagy egy link, ahol elmagyarázzák mi is az a DDR, és ott azt írják, hogy DDR (1) -nél 2-szerese, de DDR2-nél 4-szerese az effektív sebesség a mag sebességének... (és daa-raa is ezt mondta abban a topicban)
És mint mondtam daa-raa szerint a mag sebességének kell megegyezni az FSB-vel. -
Narim
tag
válasz
szasanyi #920 üzenetére
Mindenképp RAM kit-et szeretnék venni.
2*1GB-osat. Sokan az A-Data-t ajánlották, abból is a + -os extreme edition fajtát.
Szóval úgy néz ki ilyent fogok venni. A kérdés már csak az, hogy 800-as vagy az 1066-os éri meg jobban. Hosszú távra tervezem, tehát min 2-3 évig nem nagyon akarok beújítani. Szóval nem tudom, hogy az 1066-os megéri-e plussz 10-12 ezer forintért. Mondjuk főként játékoz kéne a gép.
Az lenne akkor a kérdésem, hogy szerinted akkor a 800MHz-eset tudnám 1:1-ben járatni a procival?
Vagy valahogy az 1066-osat is? (nincs igényem nagyon a tuningra)
Mennyire számít hogy 1:1-ben megy? (Arra gondolok, hogy ha a 800-as 1:1-ben megy, az 1066-os meg mondjuk úgy nem tud, akkor jobb-e az 1:1 arányú 800-asnak a teljesítménye, mint az eredetileg gyorsabb 1066MHz-es RAM-nak, ami nem megy 1:1-ben?) - remélem jól meg tudtam fogalmazni -
Narim
tag
válasz
szasanyi #917 üzenetére
Teljesen világos, amit mondasz.
Az emberek egy része eddig is így mondta.
Csak ott van az emberek másik része, akik szerint meg a 200MHz-es FSB-hez tartozik a 800MHz-es RAM, mert a 800MHz-es RAM mag frekvenciája 200MHz, és ennek a 4-szerese a tényleges sebesség. És az FSB-nek a mag frekvenciájával kell megegyezni, hogy 1:1 legyen az arány (lásd: 1066QPB-s (266MHz FSB) proci-val párban áll az 1066MHz-es RAM, azzal megy 1:1-ben, 1333QPB-s (333MHz FSB-s) procival meg az 1333MHz-es DDR3-as RAM megy 1:1-ben.)
Ez a magyarázat is elég logikusnak tűnik.
Szóval van 2 tábor, és nem tudom kinek higgyek -
Narim
tag
válasz
szasanyi #915 üzenetére
Jó ez a két különböző vélemény
Igazából én vagy 800MHz-es vagy 1066MHz-es RAM-ot akarok venni, lehetőleg úgy, hogy a procival (ami c2d E6750-es lesz, 1333-as QPB-vel, vagyis 333MHz-es FSB-vel) lehetőleg 1:1 arányban menjen. Ha meg nem tud egyik sem 1:1 arányban menni, akkor meg azt szeretném megvenni amelyik jobban megéri ár/teljesítményben, de erről is megoszlanak a vélemények, hogy mennyivel jobb az 1066-os mint a 800-as -
Narim
tag
Tehát akkor végülis te is azt mondod, hogy DDR2-es rammal, aminek vagy 166MHz (667MHz / 4), vagy 200MHz (800MHz / 4), vagy 266MHz (1066MHz / 4) a sebessége, azzal nem tudsz 1:1-ben járatni olyan processzort, aminek 333MHz-es az FSB-je...
333MHz alá nnyilván nem viszem az FSB-t, max. fölé. Szóval akkor ilyen processzorral az 1:1 arány kilőve, nem?
[Szerkesztve] -
Narim
tag
válasz
subaruwrc #911 üzenetére
Az a gond, ezzel nem vagyok teljesen tisztában, szóval azt akarom kérdezni, hogy elvileg 400-as FSB mellett a 800MHz-es RAM tud menni 1:1-ben a procival?
És az 1066MHz-es RAM milyen 333MHz-es FSB feletti értéken tud 1:1-ben menni a procival (mondjuk éppen 1200MHz-en vagy valahol 1066 és 1200 között)?
daa-raa nekem azt mondta, hogy a szorzóval elvileg az FSB és a RAM effektív sebességének a 4-ede közötti arányt adjuk meg. Tehát 200MHz-es FSB-nél, ha 1:1 az arány, akkor a RAM effektív sebességének a negyede is 200MHz, így az effektív sebesség 800MHz. És ekkor megy 1:1-ben a procival. Vagy akkor ez nem így van?
[Szerkesztve] -
Narim
tag
Ezt nem értem teljesen.
Úgy tudtam a RAM akkor megy a procival 1:1-ben, ha az FSB megegyezik a RAM sebességének a negyedével (Gorneck23-nél pl. ha 1200-on megy a RAM, akkor elvileg a negyede az 300MHz. A processzora meg szerintem nem 300-as FSB-n jár, amikor már alapból 333MHz az FSB-je)
Meg tudnád nekem akkor magyarázni, hogy mehet 1:1-ben a RAM a procival? (Lehet, hogy én tudom rosszul, de akkor elmondanád hogy van?)
Köszönöm. -
Narim
tag
Hello!
Szerintetek megéri 2*1GB A-Data 800MHz-es RAM helyett 1066MHz-eset venni?
Mármint pl. játékoknál érezhető a javulás? Több fps-sel megy?
Húzni nem akarnék egyik megoldás esetén sem. (Max. annyi hogy az E6750-es proci 1333-as QPB-jét, felhúznám 1600-ra, hogy így 400MHz legyen az FSB-je, de a RAM-okat az eredeti órajelükön akarom járatni.)
Szóval megéri egy a kb. egy tizessel drágább 1066MHz-es RAM?
Köszönöm. -
Narim
tag
Hello!
Azt tudja valaki esetleg, hogy a 2x1GB DDRII 1066 Extreme Edition A-Data RAM-nak milyenek az időzítései? És hogy mondjuk, ha 800MHz-en járatom, esetleg jobb időzítéssel megy, mint a 800MHz-es A-Data?
Továbbá kb. milyen időzítéssel bírja 1333 MHz-en? És ekkor elég rá egy hűtőventillátor, vagy a gyárinál jobb hűtőborda is kell rá? (Ugye van rajta gyári, mert a 800-ason van.) És nem ég-e szét 1333MHz-en, ha olyan dolgot futtatok a gépen, ami nagyon kihasználja a RAM-ot?
Vagy az A-Data helyett más fajtát válasszak ilyen célokra?
Köszönöm.
[Szerkesztve] -
Narim
tag
Ha mondjuk fel szeretném húzni 1000MHz-re a 800+ os A-Data-t, akkor elég rá egy ventillátor, hogy ne égjen szét, vagy már cserélhetem is le rajta a gyári bordákat? Továbbá ekkora húzásnál már az időzítéseket mind meg kell 1-el emelnem, vagy bírja a régin is?
Egy ehhez kapcsolódó kérdés: Az A-data vitesta extreme edition 800+ DDR2-es RAM időzítése szigorúan 4-4-4-12, vagy van ebből is több fajta, és lehet akár 3-3-3-8 is?
Valaki tud választ ezekre a kérdésekre?
Köszönöm. -
Narim
tag
Hello!
A-Data DDR2 800+ Extreme Edition RAM-ot szeretnék venni, és az lenne a kérdésem, hogy ha a proci 400-as FSB-n megy és a RAM 400*2-n megy 800MHz-et, akkor ez felel meg az 1:1 aránynak a proci és a RAM között? És a RAM minden extra hűtés nélkül, és az időzítések rontása nélkül bírja ilyen beállításokkal?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jövedelem
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Kicsit később jelenik meg a Heroes of Might and Magic: Olden Era
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen TV-t vegyek?
- Amazon Kindle
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest