Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  CSS topic

Hozzászólások

(#1751) adam_


adam_
senior tag

Csináltam ma bent a suliban egy honlapot, azt nagy elánnal haza is hoztam, itt meg a notebookomon elég gányul néz ki. "Welcome to Frontend Development" ! Mit gondoltok, a benti nagy monitorú gépre optimalizált változat legyen az elsődleges, és az én notimra meg írjak szépen media queryket?, hogy ezen is úgy jelenítse meg mint a nagy monitoron?

Igazából mindenhol %-os értékmegadást alkalmaztam, és törekedtem a px-es meghatározást kerülni. :U De nem sokra mentem vele, mert ugye ami nagy monitoron 50% az a kicsin már össze-vissza töri a képet...
Mi a "best practice", ha az ember a monitor-független megjelenítésre törekszik? Az a baj, hogy most elég sok referenciahonlapot szeretnék csinálni, de sajnos a sulin kívül csak arra van lehetőségem, hogy egy 1360 x 768-as maximális felbontású notebookon fejlesszek, és így elég vaklövés lenne, ha a munkaadó amikor sasolja a honlapjaimat, össze-vissza csúszkálva találja a tartalmat.. Tehát az én esetemben nem elégséges "lefelé nézni" etc. tablet, mobil hanem még a nagyobb megjelenítéssel bíró monitorokra is ki kéne ötlenem valamit. Mit gondoltok, mi lenne a járható út? Bootstrap oszt kész? :)

Valamint ti mely ingyen webhosztot ajánlanátok, ahova egy pár honlapot feltölthetnék? Több domainre szükségem lenne, amelyek lehetőleg stabilok..
Ezeket találtam, ezek közül valamelyikkel voltak, vannak tapasztalatok?

Előre is köszi az észrevételeket,

Ádám

[ Szerkesztve ]

(#1752) honda 1993 válasza adam_ (#1751) üzenetére


honda 1993
senior tag

Ha normálisan meg van csinálva, akkor az összes létező felbontáson úgy jelenik meg ahogy kell.
Szerintem linkelhetnél egy egyszerű jsFiddle példát, persze olyanra gondolok amiből nem derül ki hogy min dolgozol ( Már ha még titkolni szeretnéd), hanem csak egy alap forráskódra gondolok.

Azt nem tudom ugyan hogy milyen oldalban gondolkozol, de azt jó ha tudod, hogy az ingyenes tárhelyek mindegyike ugyanúgy tele fogja szemetelni az oldalad reklámokkal. ( Persze szép fokozatosan, elősször kevesebb reklámot, majd aztán egyre több és több reklámot pakolnak az oldaladra).

[ Szerkesztve ]

XD alias IKSZDé

(#1753) Zedz válasza honda 1993 (#1752) üzenetére


Zedz
addikt

> honda 1993
> Ha normálisan meg van csinálva, akkor az összes létező felbontáson úgy jelenik meg ahogy kell. ( napokon keresztül magyaráztuk, hogyha valami középre van igazítva akkor annak ott a helye. :DDD )
> JSFiddlet kér

Eltévedtem? :D

(#1751) adam_ Az ingyenes tárhelyet kerülném, már egész jó áron lehet kapni egész jó tárhelyeket. Szerintem inkább fizess egy kicsit és legyen egy rendes tárhelyed, mint keresni a megfelelő ingyen kínált szolgáltatást.

Az oldalon attól függ, hogy mit szeretnél. Több féle szemléletmód is van, említettük már itt is a manapság divatos "mobile first" félét, mi szerint először a kisebb eszközökre optimalizálunk és úgy haladunk a nagyobb kijelzők felé. A media-queryzést nem fogod megúszni, de ezeket ma még általánosságban csak a mobil eszközök miatt fogod használni.

[ Szerkesztve ]

(#1754) honda 1993 válasza Zedz (#1753) üzenetére


honda 1993
senior tag

Do you have a problem? :D

Nyílván nem azért írtam a jsFiddle-t hogy majd pont én tudjak neki segíteni, de a következő úgyis az lett volna hogy ti írjátok neki ugyan ezt.

"napokon keresztül magyaráztuk, hogyha valami középre van igazítva akkor annak ott a helye."
Ezt most értsem úgy hogy.... hogy? :C

XD alias IKSZDé

(#1755) Zedz válasza honda 1993 (#1754) üzenetére


Zedz
addikt

Ha tudsz akkor segíthetsz másnak nyugodtan, nincs ezzel probléma. :D

Ezt most értsem úgy hogy.... hogy?

Értsd jól. :P

(#1756) Jim-Y válasza honda 1993 (#1752) üzenetére


Jim-Y
veterán

Szerintem te tulparazod ezt a vedjuk a kodot dolgot. Hidd el nekem, hogy senki sem fogja ellopni egy kezdo fe-dev jsfiddle-re feltett, rossz megoldasoktol, es kezdeti semaktol hemzsego kodjat. Valoszinuleg a honlap temaja sem egy vilagmegrengeto otlet alapja, szoval mi ertelme lenne, NEM megosztani, es ezzel meggyorsitani a valaszt?!

(#1757) honda 1993 válasza Jim-Y (#1756) üzenetére


honda 1993
senior tag

Én csak ezzel a résszel nem értek egyet.

"Valoszinuleg a honlap temaja sem egy vilagmegrengeto otlet alapja."

Mi van akkor, ha mégis jó az ötlet és az ember nem akarja idő előtt megosztani ?
Ezzel csak azt akartam mondani hogy ha olyan dologról van szó amit nem feltétlenül szeretne a kérdező elmondani, akkor ne érezze azt hogy kötelező az egész oldalt megosztania a válasz érdekében.
Egyébként pedig nem véletlen tettem feltételes módba azt a mondatot.

[ Szerkesztve ]

XD alias IKSZDé

(#1758) Jim-Y válasza honda 1993 (#1757) üzenetére


Jim-Y
veterán

Hat, ha mondjuk te haromlabu szekekbol akarsz meggazdagodni, es azokat egy honlapon akarod ertekesiteni/bemutatni, akkor nyilvan jsfiddle-re olyan kodot tolsz fel, amiben nem azokat az adatokat hasznalod ami utalna ra, hogy te szekeket akarsz az oldalon bemutatni, hanem csak siman atemeled a html + js strukturat.

(#1759) Zedz válasza Jim-Y (#1758) üzenetére


Zedz
addikt

Jim, te Sublime Textet használsz? :)

(#1760) bazaar


bazaar
csendes tag

Sziasztok! Szeretnék csatlakozni a kezdők táborához. :D
Lenne is egy kérdésem. Hogy lehetne megoldani, hogy a színes négyzetek és az alatta lévő szöveg vízszintesen egy sorban legyen. Ha mind a 3 h2-es elem kifér egy sorba akkor minden rendben, de ha össze húzom az oldalt és mondjuk csak az első h2-es elem egy soros és a többi 2 vagy 3 akkor szétcsúsznak a négyzetek. Remélem érhetően fogalmaztam. [link]

(#1761) Jim-Y válasza Zedz (#1759) üzenetére


Jim-Y
veterán

De, is. Melóban WebStorm, meg a kisebb dolgokhoz ST , illetve otthon is ez a felállás.

(#1762) Zedz válasza Jim-Y (#1761) üzenetére


Zedz
addikt

Kérlek mond, hogy Windows alatt. :DDD 1-2 shortcut az istenért nem akar nekem működni ST-ben. Olvasgattam utána, ami másnak ment az nekem nem. Pl. nem tudok blokkot kikommentelni. :(

(#1763) Jim-Y válasza Zedz (#1762) üzenetére


Jim-Y
veterán

Hat, nem is tudom, hogy erre milyen -windows szamara kevesse megalazo- valaszt adjak. Szoval nem, nem windows alatt :D De pl hatha segit, hogy a kommenteles az asszem CTRL+/ by default, es ez angol billentyuzettel megy is rendesen, magyarral viszont a keypad-en levo '/'-re nem mukodik, tehat ez ott mar CTRL+SHIFT+ (ami a felso soron a / billentyuje -> angolon nincs felfestve igy nem tudom pontosan).

(#1764) Zedz válasza Jim-Y (#1763) üzenetére


Zedz
addikt

Alázd meg, kíváncsi vagyok a véleményedre. :D Amúgy ha nem túl személyes kérdés, mint front-end fejlesztő dolgozol? Szóval nem szerverezel, csinálsz egyebeket mellette a munkahelyeden.

(#1765) Jim-Y válasza Zedz (#1764) üzenetére


Jim-Y
veterán

En egesz sokaig nagyon Windows parti voltam. Amikor mondta haverom, hogy szerinte a Linux is ugyanolyan jo fejlesztesi platformnak mint a Win, akkor lehurrogtam. Ez szerintem annak volt a kovetkezmenye, hogy nem volt tapasztalatom masban, csak abban. Otthon gyerekkorom ota az volt a gepeken, a gimiben info oran is az volt a gepeken, az egyetemen is a Microsoft termekek voltak elerhetoek ingyen. Aztan egyszer gondoltam adok egy eselyt, es hat azota palfordulas tortent. Mar nem szivesen mennek vissza Windowsra. Marmint... az itthoni gep hasznalatom 95%-ban (ha a fejlesztest most abszolut nem nezem) olyat csinalok ami mindket platformon detto ugyanaz. Netezes, meg filmnezes. Meg az ehhez hasznalt programok is ugyanazok. De..

Munka szempontjabol a korabbi munkahelyemen windows volt, nem szerettem, a mostaninal RHEL van, ezt nagyon szeretem, illetve itt meg OSX is van, de azt sem szeretem. Tehat annyi valtozott a kezdeti gogos Windows lover enemhez kepest, hogy mar munka kornyezetben sikerult kiprobalnom hasznalnom mindharom fontos rendszert, igy mar van, igaz szubjektiv, tapasztalatom. Nalam Linux > OSX > barmi mas ;] > Win

A masik kerdesedre privatban valaszolok.

(#1766) Zedz válasza Jim-Y (#1765) üzenetére


Zedz
addikt

És mi fogott meg ennyire a Linuxban? Minek köszönhetően sikerült ennyire elcsábítania a Windowstól? :D

(#1767) Sk8erPeter válasza Zedz (#1766) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Csomó dolog nekem nagyon szimpatikus a Linuxban, volt egy elég hosszú idő, amikor próbáltam átállni rá, de egyszerűen annyi Windows-hoz kötődő program van, amire tényleg nem találtam Linux-alternatívát (ami TÉNYLEG megfelelt volna minden igénynek, pedig rengeteg kapcsolódó programot próbáltam, alapos keresés után, hogy ki mit ajánl), és még Wine-nal sem működik, hogy aztán úgy voltam vele, hogy ami nem megy, azt nem kell feltétlenül erőltetni. :D Pedig imádom a függőségeket behúzó csomagkezelést, az egysoros scriptelgetést, amivel egyszerre rakok fel felügyelet nélkül 30 programot, ha olyanom van, tetszetős, hogy szanaszéjjel tudom konfigurálni a rendszert, blablabla... Valahogy a két OS kombója lenne az igaz, bár ezzel nem mondok túl nagy bölcsességet. Például a Windows tárhelyzabáló terpeszkedése zavaró (elég megnézni a Windows-könyvtár méretét a rendszerpartíción), meg az olyan nyomorék dolgok, mint hogy 2014-ben nem lehet billentyűzetről copy-paste-elni a command promptba (még Windows 8.1 esetén sem, a 10-et még nem próbáltam), csak 3rd party szoftverek segítségével (ez most csak egy példa a zavaró dolgokból). Cserébe továbbra is a Windows az elsődleges célplatform, a Linux mindig másodlagos (valószínűleg még jó sokáig így is marad), így sok alkalmazás utóbbira el sem készül, emiatt az ember nagyon sokszor falakba ütközik (és még ha talál is a feladatot elvégző szoftvert, az nem olyan, vagy nem úgy, vagy majdnem jó, de mégsem, vagy tök más megközelítést igényel, stb.). Persze vannak, akiknek simán megfelelnek az alternatív szoftverek is, azoknak tök jó.

Sk8erPeter

(#1768) Zedz válasza Sk8erPeter (#1767) üzenetére


Zedz
addikt

Én az OSX-szel dolgoznék szívesen, nagyon kíváncsi vagyok mi rejt a hype. Tényleg egy kezünk alá dolgozó rendszert, vagy mindez csak túl van hypeolva. :D Mindenesetre a Windows 10-re is nagyon érdekel, ahogy olvasgattam lesznek benne elég pofás megoldások. :)

(#1769) Sk8erPeter válasza Zedz (#1768) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Tényleg egy kezünk alá dolgozó rendszert, vagy mindez csak túl van hypeolva"
Utóbbi. Túlhype-olás és sznobizmus az Apple-buzik lételeme, anélkül levegőt venni is nehezen tudnak (ha nem ájfónnal telefonálnak, akkor nagy ütemben kezd elrohadni a fülük, és a szívük is erősen elkezd szúrni, mert nehezen bírják elviselni ezt a stresszt).

Sk8erPeter

(#1770) adam_


adam_
senior tag

Az alábbi problémám lenne, a kereső mezőt ilyenre szeretném megcsinálni:

Viszont hiába rakom be a background-color-t, és a background-image-et egyszerre, vagy az egyik, vagy a másik párhuzamosan nem jön elő. JSFiddle Hogyan lehetne ezt belőni?

A második kérdésem, a linkelt képen is láthatjátok, hogy az input box placeholdere "Search" vastag betűvel van írva, amikor még bele sem kattintanak akkor is. Hiába rakom az input boxban a font-weight-ot, boldra, akkor csak akkor teszik félkövérré a szöveget ha benne gépelek, viszont nekem már a megjelenés pillanatában is a placeholderemnek vastagítottnak kellene lennie.

Előre is köszi!

Ádám

(#1771) Sk8erPeter válasza adam_ (#1770) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Tudod, hogy mi volt a hibád? Hogy a background-color: #E4E4E4 mögül lehagytál egy sorzáró pontosvesszőt. :DDD

Másodikra: asszem ezt csak ilyen tákolásokkal lehet.

Sk8erPeter

(#1772) TomKiss válasza adam_ (#1770) üzenetére


TomKiss
tag

a background-color-nál lemaradt a ";"
a placeholderre egy megoldás:

::-webkit-input-placeholder {
font-weight: bold;
}

:-moz-placeholder { /* Firefox 18- */
font-weight: bold;
}

::-moz-placeholder { /* Firefox 19+ */
font-weight: bold;
}

:-ms-input-placeholder {
font-weight: bold;
}

megelőztek :D

[ Szerkesztve ]

"Nincs az a magánélet, ami ne lenne leleplezhető. A civilizált világban nem lehet titkot tartani. A társadalom olyan, mint valami álarcosbál, ahol mindenki eltitkolja az igazi személyiségét, de rejtőzködés közben lelepleződünk."

(#1773) adam_


adam_
senior tag

Zsenik vagytok, köszi! Nekem meg rámférne egy KV, ha ilyen bizb@szok miatt nem haladok. ;]

Amúgy én jelenleg gyakorlásképpen nem nagyon figyelek arra, hogy ilyen -ms, -o, -webkit prefixeket írogassak, pedig nem ártana ugye? :U Vagy később a preprocik majd ebben úgyis segítenek?

[ Szerkesztve ]

(#1774) Zedz válasza Sk8erPeter (#1769) üzenetére


Zedz
addikt

De valami alapja csak van, ha rengeteg mindent először arra készítenek, aztán majd a Windows megkapja. :D

(#1775) DNReNTi válasza adam_ (#1773) üzenetére


DNReNTi
őstag

A CanIUse-on meg tudod nézni, hogy az egyes attribútumokat hogyan támogatják a böngészők, azaz kell e a prefix. Azt pedig és/te vagy a projekt dönti el, hogy visszamenőleg meddig támogatsz böngészőket. A CanIUse ebben is segít, mutatja mely korábbi verziók milyen prefix-ekkel működnek.

(#1774) Zedz
"De valami alapja csak van, ha rengeteg mindent először arra készítenek, aztán majd a Windows megkapja"
Pl? :D

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1776) Sk8erPeter válasza Zedz (#1774) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez tipikusan fordítva szokott történni... :U

Sk8erPeter

(#1777) Jim-Y válasza Zedz (#1766) üzenetére


Jim-Y
veterán

Hat nezd, egy programozo azert eleg surun szokott matatni a terminalban. buildel, masol, telepit, keres stb.. Ezt mind windows alatt powershellben is meg lehet tenni, de egyreszt, a bash jobb, masreszt a szerverek altalaban unix alapuak, igy az atlag szerveren tobbre megy az ember egy alap bash tudassal, mint egy alap ps tudassal. Szoval egesz egyszeruen munkara alkalmasabb egy Linux rendszer -szerintem-, mint egy windowsos. De ezt addig ugysem erzed at, amig nem kerulsz olyan helyzetbe, ahol az ido mondjuk 20%-ban a terminalban kell matatnod.

svn, git | commit, update, add, stb..
ant, maven | build, init stb..
node, npm, grunt, gulp stb..

satobbi satobbi satobbi.. Azert az se veletlen, hogy ahol fejlesztes folyik, es nem kimondottan Microsoft technologiakkal, ott surun unix rendszer van :)

(#1778) adam_


adam_
senior tag

CSS-HTML gyakorlásképpen megpróbáltam lemásolni a BBC.com aktuális indexoldalát. Ezt sikerült összehoznom: [link] Egyenlőre oohne JS-el, mivel azzal később fogok foglalkozni.

Ismét a szakértőkhöz fordulnék. :) Valaki rákukkantana a honlap mögötti kódra, hogy struktúraügyileg okés vagy van még mit csiszolni rajta?

Megjegyezném az aside-nál, az "In your head" rész és az alatta lévő element poziciónálásának a kódját inkább ne nézzétek meg, sztem nem lett túl szép, de csak így tudtam összehozni. :B

Várom a kritikákat.

JA, és a search résznél még nem sikerült mindig belőni a szöveget félkövérre, hiába adtam be az általatok ajánlott kódot placeholderre. Ez egyenlőre ki van kommentelve CSS-ben.

Előre is köszi!

Ádám

[ Szerkesztve ]

(#1779) martonx válasza Sk8erPeter (#1767) üzenetére


martonx
veterán

Jelzem win10-ben már lehet consolba ctrl-c, ctrl-v-zni. Joe Belfiore a bemutatójában direkt ki is emelte ezt az új feature-t. Mondtam is magamban, hogy így 2014-2015 fordulóján erre én már nem lennék olyan büszke... De legalább ez is menni fog.

Én kérek elnézést!

(#1780) adam_ válasza adam_ (#1778) üzenetére


adam_
senior tag

Közben javítottam a poziciónálási problémám. :B

(#1781) martonx válasza Jim-Y (#1777) üzenetére


martonx
veterán

ööö bármerre is nézek csak windows szervereket látok ASP.NET-et (elvétve PHP-t futtatni). Na jó, ez irónia volt. Consolban maximum néha olyan parancsokat futtatok, az itthoni hálózatom belövésekor, hogy ipconfig, meg ilyesmik. Pár évente egyszer. Ja és tavaly, egyszer lerohadt az opnewrt-s routerem. Akkor letöltöttem egy puttyot a gépemre, de már töröltem is, miután újraélesztettem.

Illetve a korrektség kedvéért még megemlíteném, hogy ahol nem MS technológiákkal fejlesztenek, és nagyban játszanak (pl. pénzügyi világ jó része), ott erősen jelen szokott lenni az Oracle technológiai is, mondjuk hirtelenjében nem tudom, hogy a méregdrága Oracle szervereken milyen oprendszer fut, de szvsz nem linux.

És igen, a harmadik fő megoldás a Linux vonal. Te ebben mozogsz egyre otthonosabban, de azért kár úgy tenni, mintha kb. az lenne az egyetlen üdvözítő irány.

Én kérek elnézést!

(#1782) Jim-Y válasza martonx (#1781) üzenetére


Jim-Y
veterán

"Illetve a korrektség kedvéért még megemlíteném, hogy ahol nem MS technológiákkal fejlesztenek, és nagyban játszanak (pl. pénzügyi világ jó része), ott erősen jelen szokott lenni az Oracle technológiai is, mondjuk hirtelenjében nem tudom, hogy a méregdrága Oracle szervereken milyen oprendszer fut, de szvsz nem linux."

Hat, mivel tortenetesen nalunk pont van ilyen ezert el tudom mondani, hogy SunOS - Solaris

Amugy, tisztaban vagyok vele, hogy nem csak ez a vonal letezik, es nem is vagyok u.n "szakbarbar", vagy erre a helyzetre nem tudom milyen szo illik, de teny, hogy a klasszikus ertelemben vett szoftveres cegeknel a szervereken leginkabb Linux fut. Ezt a tapasztalataimra meg masok tapasztalataira alapozom.

Meg.. ezen nem is vitatkozni akarok, volt, hogy Windowson fejlesztettem, meg volt hogy windows alol kellett szerverre ssh-znom, es en is a jo oreg puttyhoz folyamodtam, de na.. egy fejleszto csak ertsen mar a bash-hez, es azt csak terminalbol nyissa mar meg :D

[ Szerkesztve ]

(#1783) Sk8erPeter válasza Jim-Y (#1777) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Ezt mind windows alatt powershellben is meg lehet tenni, de egyreszt, a bash jobb"
Bocs, de ez ebben a formában egy nagyon nagy baromság. Programoztál már huzamosabban Powershellben? Mert az egy dolog, hogy a bash scriptek írását vágod, és ránéztél egy PowerShell-kódra, és azt mondtad, hogy az ocsmány, de nem árt tisztában lenni a PowerShellel is ahhoz, hogy véleményt alkossunk róla.
Például az egy igen komoly és jelentős különbség a PowerShell javára, hogy míg bash-ben stringeket passzolgatsz és vagdosol, meg kell feldolgoznod, addig PowerShellben a pipe-pal objektumokat (!!!) passzolgatsz, és tudsz felhasználni egy másik kódban, ennek megfelelően tudsz attribútumokat elérni, metódusokat hívogatni, illetve függvényeknek objektumot passzolsz át. Nagyon nem mindegy. Mondom ezt úgy, hogy elég sok bash scriptet is írogattam már, és annak is megvan a szépsége. Például külsőre szebb, meg sok dolog intuitívabb.

"Szoval egesz egyszeruen munkara alkalmasabb egy Linux rendszer -szerintem-, mint egy windowsos."
Ez a mondat már megint teljesen értelmetlen hülyeség, csak flamewar kiváltására jó. :) Tökéletesen alkalmas a Windows is a fejlesztői munkára.
Például ha C#-ban dolgozol, akkor b@szakodhatsz a Linuxos fejlesztőkörnyezettel, de hamar rá fogsz jönni, hogy amíg a Visual Studiónak nincs egy Linuxos változata, addig a Windows lesz az igazi, plusz ha ASP.NET-ezel, akkor ezenbelül az IIS (bár egyre komolyabban veszi a Microsoft szerencsére a Linux-környezetet is, de egyelőre problémákba lehet ütközni (pl. kényelmetlenebb fejlesztőkörnyezet), ahogy olvasható fórumokon).
Attól, hogy az ember alapvetően olyan programozási nyelveken dolgozik, meg olyan alkalmazásokat használ, amihez a Linux is megfelelő, attól nem kell kapásból kijelenteni, hogy az, amit én használok, az jobb. Főleg, ha elég sok példa bizonyítja, hogy Windows-on is tökéletesen jól lehet fejlesztői munkát végezni. Sőt, nekem hosszú távon kényelmesebbnek bizonyult a Windows-környezet (ld. pl. Visual Studio ;)), igazából ezért "tértem vissza" rá (pedig becsszó próbáltam átállítani magam, igaz, annyira nem volt nagy a kényszer, de úgy gondoltam, próbát mindenképp megér).
Ettől még Linuxon is tök jól elboldogulok. Akkor is vannak olyan alkalmazásaim, amiknek a Linuxos megfelelői számomra nem megfelelőek. Sok mindent meg nagyon szívesen emelnék át Linuxból, aminek nincs Windows-alternatívája (de a jellemző az, hogy Windows-változata gyakrabban van az alkalmazásoknak).
Hogy átalakítsam a mondatodat: Szóval egész egyszerűen munkára mind a Linux, mind a Windows alkalmas. :))

"svn, git | commit, update, add, stb..
ant, maven | build, init stb..
node, npm, grunt, gulp stb.."

Az a jó, hogy az általad írtak közül az ÖSSZES (!!) elérhető Windows-on is, command promptból. :DDD Nem beszélve arról, hogy ott a MinGW és társai.
Tök jól lehet Windows-ban is command promptból dolgozni.
Amúgy Githez van a Git Bash, amit eleve kapsz telepítéskor, így kicsit Linuxos feelinged lehet Windows-on.

A korrektség kedvéért mondom megint, amit írtam korábban is, hogy a Linuxos terminálban pötyörészést, meg az ottani csomagkezelést én is jóval kényelmesebbnek és kézenfekvőbbnek találom. De azért a legtöbb dologra bőven megvan az alternatíva (igaz, lehet, hogy Windows-on GUI van erre, ami adott esetben (pl. webszerver) nem feltétlenül baj (főleg, hogy pl. az IIS a GUI mellett konzolos babrálhatóságot is lehetővé tesz)).

"Azert az se veletlen, hogy ahol fejlesztes folyik, es nem kimondottan Microsoft technologiakkal, ott surun unix rendszer van"
Igen, például ennek egy igen egyszerű oka van: hogy nem kell pénzt költeni a Windows-ra... :U :DDD Ez semmit nem igazol abból, hogy Linuxon alkalmasabb lenne dolgozni. Nem beszélve arról, hogy ha a vállalati kultúra azt követeli meg, hogy az X operációs rendszert használd az Y helyett, akkor nyilván az X-et fogod használni, és kész. Vagy elmész máshova. :)

Szerk.:

(#1779) martonx:
Na, király, legalább ennyivel beljebb vagyunk! :DDD Amúgy tényleg egy vicc, hogy ez a 10-esben került elő, mint valami komolyan vehető feature...

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#1784) Jim-Y válasza Sk8erPeter (#1783) üzenetére


Jim-Y
veterán

Az a baj, hogy már le se tudom írni a saját véleményemet, mert nem elég ha odairom, hogy szerintem, ugye erre jön a válasz, hogy a 'szerintem' az egy dolog, és hogy ettől még nem kéne általánosítani, megjegyzem ezzel nincs gondom, sőt igazatok van. Ettol fuggetlenul, akkor maradjunk annyiban, hogy nekem, az igenyeimnek, és az aktuális elethelyzetemnek (pl meló) alkalmasabb és kényelmesebb a Linux, és akkor talán így a realitás talaján maradtam. Hát ja.. Na ezért nincs sok értelme amúgy ilyenekről beszélni, mert kb semmiben sincs olyan, hogy na ez biztosan jobb, mint a többi, mert mindegyik sokvaltozos.

(#1785) Sk8erPeter válasza Jim-Y (#1784) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

A véleményekkel semmi baj nincsen, meg azzal, ha az ember azt írja, hogy neki egyszerűen jobban bevált valami, és kész, mert az tök szubjektív, azzal vitatkozni nincs is nagyon értelme. Azzal viszont már van, ha kész tényként állítunk valamiket. :) Mint pl. "a bash jobb", ezt úgy lehet értelmezni, hogy egyszerűen többet tud, pedig ez közel sem igaz. Ha azt írod, hogy a PowerShellt nem ismered, a bash-t viszont szereted, abba a mondatba nem lehet belekötni sem. :D Csak azért érdekesek ezek a kijelentések, mert még lehet olyan is, aki elhiszi, aztán még a végén továbbterjeszti azt, ami nem igaz. :) De remélem, legalább Te nem sértődsz meg azon, ha az ember vitatkozik, mert sokan ilyenkor teljesen magukra veszik, pedig ez egy szakmai fórum, erről szól. :D

Sk8erPeter

(#1786) PumpkinSeed válasza martonx (#1781) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Amikkel találkoztam eddig Oracle szerverekkel vállalati környezetben Red Hat Linux ment, illetve elvétve Win Server. De A leggyakoribb esett, hogy mind a kettő platform (Linux, Win) is megy rajta és a bejelentkezési képernyő előtt döntheted el, hogy melyiket szeretnéd használni. Bár ezek nem fejlesztés ügyileg dolgoztak rajta, szóval nem tudom mennyire kapcsolódik a te témádhoz. Azt tekintve, hogy már irodai környezetben is egyre többen használnak valamilyen Linux disztribúciót elég erősen az ő malmára hajtja a vizet. Kis és közép vállalatok (ahol egyre több mindenen spórolnak) kezdenek rájönni a szoftverek ingyen alternatíváinak az előnyeire.

Én amúgy erősen Linux párti vagyok szervereket tekintve. A laptopomon van mind a kettő, egy Kali a tesztelések miatt és egy Win is, de amikor programozok akkor azt Win-en teszem (Notepad++-ban). :D

[ Szerkesztve ]

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#1787) Zedz válasza DNReNTi (#1775) üzenetére


Zedz
addikt

Javarészt itt a grafikus, videó és hangszerkesztő programokra gondoltam. Én úgy tudom ennek a fő közönsége a Mac, és csak mellékes tábor a PC. Fogalmazhattam volna pontosabban is, ez tény. :R

(#1788) Sk8erPeter válasza Zedz (#1787) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ugyan már, nincsenek ilyen különbségek. A legtöbb komoly és népszerű kapcsolódó proginak van Windows-os változata.

(#1786) PumpkinSeed:
De vágod, most fejlesztői környezetről beszélünk, nem szerverekről. Szerver simán lehet headless is, tehát olyan, ami nulla grafikus felülettel rendelkezik.

Sk8erPeter

(#1789) Zedz válasza Sk8erPeter (#1788) üzenetére


Zedz
addikt

Van persze, én nem azt mondom hogy nincs, csak nem a Windows az elsődleges piaca neki. De nem grafikusok vagy médiások vagyunk, szóval ez a téma tárgytalan. :DDD

(#1790) PumpkinSeed válasza Sk8erPeter (#1788) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Én csak a martonx "nem tudom, hogy a méregdrága Oracle szervereken milyen oprendszer fut, de szvsz nem linux." kérdésére válaszoltam ezzel. :)

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#1791) Sk8erPeter válasza PumpkinSeed (#1790) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, akkor bocsi, figyelmetlen voltam. :B

(#1789) Zedz: jaja, csak ijesztő volt azt hallani, hogy tervezed, hogy átnyergelsz OS X-re. :DDD

Sk8erPeter

(#1792) Zedz válasza Sk8erPeter (#1791) üzenetére


Zedz
addikt

Nem lenne olcsó átnézni a másik oldalra, szóval ez a kipróbálás még várat magára. Én Winnel is teljesen jól megvagyok, mint írtam a 10-re nagyon kíváncsi lettem egy kis olvasgatás után. :)

(#1793) adam_ válasza adam_ (#1778) üzenetére


adam_
senior tag

:U :U
Hogy kis ON is legyen ;]

[ Szerkesztve ]

(#1794) Sk8erPeter válasza adam_ (#1778) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Gyors ránézés alapján jónak tűnik, most akkor jöhetnek a media query-k. :D

Sk8erPeter

(#1795) adam_ válasza Sk8erPeter (#1794) üzenetére


adam_
senior tag

Köszi, a media querykhez kapcsolódva. Mi az általános, ha egyáltalán van ilyen, a kijelzőméretek meghatározásánál? Nagyon leegyszerűsítve magamat, van desktopra, tablet meg mobil? (Bár csak ennyi lenne :) ...Vagy hogy szokták ezt meghatározni, hogy milyen kijelzőméretekre írják a queryket? :U

[ Szerkesztve ]

(#1796) Sk8erPeter válasza adam_ (#1795) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Pont nemrég volt szó ugyanerről, ugyanitt:
http://prohardver.hu/tema/css_megjelenitesi_problemak/hsz_1635-1698.html

Sk8erPeter

(#1797) adam_ válasza Sk8erPeter (#1796) üzenetére


adam_
senior tag

:R :R

(#1798) DNReNTi válasza adam_ (#1795) üzenetére


DNReNTi
őstag

Igazából szuperhelyesen, nem a designt/tartalmat kellene a kijelzőméretekhez/breakpoint-okhoz alakítani, hanem éppen fordítva. Ez így lehet furán hangzik, de egyre több poszt van ezzel kapcsolatban a neten, designerektől, UI és UX guruktól. A lényeg az lenne, hogy ne zárt magad korlátok közzé, egy layout-ot nem kell megváltoztatni teszem azt 768px szélesség alatt, csak azért mert ez a szokás, ha közben meg ugyan az a design, teljesen jól néz ki, jól olvasható és használható, 540-1200px tartományban. Nem kell ezeket a számokat kőbe vésni. Persze ez így leírni könnyű, szerintem elég nagy designer gyakorlat kell ahhoz, hogy ez ne csak egy utópikus elmélet hanem valóság legyen. Megsúgom: én sem így szoktam, egyszerűen ez egy más látásmód, amit nem lehet csak úgy egyik napról a másikra elsajátítani. A procedurális és objektum orientált programozás közötti különbséghez tudnám hasonlítani, ahol szintén látásmódváltozásra van szükség. Ráadásul szigorúan véve ezt nem is nekünk kell elsajátítani, nekünk csak meg kell valósítani amit a graffer elénk rak. Ő meg vagy így rakja elénk, vagy nem.

Így visszaolvasva lehet innom kéne valamit. :D

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1799) Sk8erPeter válasza DNReNTi (#1798) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Milyen filozofikus hangulatú lett ez a hozzászólás. :DDD

Sk8erPeter

(#1800) DNReNTi válasza Sk8erPeter (#1799) üzenetére


DNReNTi
őstag

Egyszer beültem egy bölcsészeti előadásra. Kár volt. :DDD :DDD

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  CSS topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.