Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  CSS topic

Hozzászólások

(#1701) PumpkinSeed válasza adam_ (#1696) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Nincs benne Bootstrape. :)

(#1700) Zedz

A table-nél még az is jobb ha inkább nem kódolunk oda semmit. :D

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#1702) fordfairlane válasza adam_ (#1696) üzenetére


fordfairlane
veterán

Köszi, én sem értem már, hogy így hirtelen miért táblázatos rendezést alkalmaztam a form-ra, pedig már itt is, és máshol is sokszor láttam, mondták, hogy "szentségtörés" ez a módszer, és eléggé elavult.

Ez azért túlzás. Általában érdemes layouthoz css gridet használni, de egy minimáloldalnál egy pársoros layout tábla nem a világvége.

x gon' give it to ya

(#1703) Sk8erPeter válasza fordfairlane (#1702) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Pontosan! Ugyanerre gondoltam, hogy itt sokan már picit túlzottan agyonerőltetik ezt a "fúj, táblázatot soha, semmilyen körülmények között" dolgot, mintha a táblázatoknak soha nem lenne létjogosultságuk, csak gondoltam inkább elengedem, de örülök, hogy más is így látja, hogy egy ilyen pici, csupán a rendezettség vagy egyszerűség miatt táblázatba rendezett űrlapnál kb. tökéletesen mindegy. Nyilván az ellene szól, hogy ha a jövőben bővíteni szeretné ezt az űrlapot, és az elemek elrendezését kicsit összetettebbé tenni, akkor már találkozhat a táblázatok fejlesztési maceráival (újabb sor/oszlop felvétele után bizonyos sorok/oszlopok merge-ölésének kényszere, csúnya code bloat, stb.) és nonreszponzivitásával.
Félő, hogy az agymosás eredménye még a végén az lesz, hogy ha valakinek ténylegesen klasszikus táblázatra van szüksége, akkor elkezdi divekkel és display:table-cell;-ekkel és hasonlókkal kialakítani azt... :DDD

Sk8erPeter

(#1704) Zedz válasza Sk8erPeter (#1703) üzenetére


Zedz
addikt

Persze van helye a táblázatnak egy oldalon, ha táblázatba szeretnénk rendezni bizonyos adatokat. De struktúra kialakításában szerintem messze kerülendő, pár indokot fel is soroltál, illetve ha megtanulja az ember hogyan is kell elrendezni table nélkül, azzal csak magának tesz jót. Másrészt a fórumtárs aki kérdezte épp webes kurzusra jár, ha komolyan gondolja a dolgot akkor illő a szebbik megoldással dolgozni. :)

(#1705) martonx válasza Sk8erPeter (#1703) üzenetére


martonx
veterán

És akkor még egy érv a táblázat létjogosultsága mellett: aki próbált már html emailt szerkeszteni, ami Outlook-ban is ki kell, hogy nézzen valahogy, akkor nincs más megoldás, mint a régi jó táblázat használata mindenre.

Amellett, hogy nyíltan IE használó vagyok (ebben a topciban ez majdnem olyan, mintha bizonyos körökben nyíltan vállalnám, hogy meleg vagyok :D), ba..... m... a Microsoft, hogy nem képes az Outlook alá egy sima IE renderelő motor tenni, hanem valami saját ősrégi semmivel nem kompatibilis megoldást használ.

Én kérek elnézést!

(#1706) fordfairlane válasza martonx (#1705) üzenetére


fordfairlane
veterán

hanem valami saját ősrégi semmivel nem kompatibilis megoldást használ.

A Outlook 2003-ban még IE motor van, az Outlook 2007-től viszont valami Word html renderert tettek bele. Gondolom kellett volna csinálni egy offline lebutított html kezelőt, ez meg kéznél volt. Egyébként tényleg botrányosan rossz.

x gon' give it to ya

(#1707) Sk8erPeter válasza Zedz (#1704) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Persze, ez is jogos, de nem hiszem, hogy ha hosszabb távon is komolyan gondolja a dolgot, akkor komoly törést okozna az életében, hogy most kipróbálta a táblázatos megjelenítést... annak idején, amikor tanultam a HTML-t, én is kipróbáltam a táblázatos megjelenítést (akkor még nem attól zengett minden fórum, hogy ha beírod a <table> szócskát, akkor elvisz egy dühös raptor, és letépi a fejed :DDD), és legalább szép lassan rájöttem, miért is tud undorító lenni, például akkor, amikor a táblázatba beágyazott táblázatot találod egyetlen kerülő megoldásnak. Hibázni is kell néha, még ha okos ember más kárából is tanul. :D

Szerk.: meg mint martonx írja, van, amikor nem úszod meg a gusztustalan kókányolást, milyen meglepő, hogy ez a különutas hülyeség és extraszopás igénye is a Microsoft nevéhez köthető... ;]

(#1705) martonx:
Ezt én sem értem, hogy ehhez miért tartozik különálló renderelő motor. Ez még a 2013-as Outlooknál is így van?

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#1708) martonx válasza Sk8erPeter (#1707) üzenetére


martonx
veterán

Igen a 2013-asnál is így van. Döbbenet. Ahogy fordfairlane is írta: a 2003-asnál még IE motor renderelt alatta (na persze, ez akkoriban IE6-ot jelentett), majd 2007-től jött valami számomra érthetetlen dolog miatt a saját külön, végtelenül buta, semmivel nem kompatibilis HTML renderelő, és azóta is ez fut az Outlook alatt. Egészen elképesztő.

Én kérek elnézést!

(#1709) Zedz válasza Sk8erPeter (#1707) üzenetére


Zedz
addikt

Igen, a <table> tag-re manapság már mindenki vérszemet kap, és azzal is egyet tudok érteni, hogy először szenvedjen meg az áldozat, aztán értékelni fogja a helyes megoldásokat. Csak én így tanultam az első órától fogva, a tanárom nem nézte ezeket jó szemmel (bukás, majd jövőre megtanulja a hallgató mire való a table :DDD ).

HTML leveleket ne említsük, voltak vele közös élmények. :R

(#1710) DNReNTi


DNReNTi
őstag

Ha már a témánál tartunk, lehet volt már a Campaign Monitor - Guide to CSS support in email hasznos posztja. (Hozzáteszem halkan: a táblázat valóban táblázat. :D) Itt is szépen látszik az Outlook (2007+) mennyire inkompatibilis. Az meg egyenesen vicc kategória, hogy a 2003-nak és az Outlook Expressnek (!!!) jobb CSS supportja van mint az újabbaknak. A másik gyönyörűség meg a GMail, ami nem enged linkelt CSS-t húzni az emailre. Ahogy azt (#1705) martonx is írta, sajnos ilyen esetben egyszerűen nincs jobb, mint vissza a kőkorba, táblázatos layout, és egy vagon nyugdíjazott tag használata, esetleg hekkmányolás inline CSS-el.

(#1709) Zedz
"a <table> tag-re manapság már mindenki vérszemet kap"
Csak akkor, ha rosszul van alkalmazva. A baj abból van amikor valaki egy oldalstruktúrát épít fel táblázatként, ez kb 10-12 éve volt menő, csak sokan sajnos még nem tették túl magukat rajta. Ha táblázatra van szükség, akkor arra a table tag perfekt. Az már a ló másik oldala, hogy egyáltalán ne használjon senki táblázatot mer' az szentségtörés. De ezt már Brian kifejtette a posztja végén.

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1711) Zedz válasza DNReNTi (#1710) üzenetére


Zedz
addikt

Igen, írtam is pár hsz-szel feljebb, hogy struktúrához még a kezdőknek sem ajánlom, nekünk sem engedték így. De nyilván ha táblázat kell az oldalra akkor nem <div>-ekkel kell szórakozni, hanem ott az erre való <table>

(#1712) DNReNTi válasza Zedz (#1711) üzenetére


DNReNTi
őstag

Oh igaz. Odáig má' nem jutottam. :D :U

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1713) adam_


adam_
senior tag

Lenne egy picit szubjektív témám, kérdésköröm, és kíváncsi lennék, hogy ti hogyan valósítanátok meg a következőket:

Mit gondoltok, ha csinálok egy referencia honlapot, amelyen többek között fent van az önéletrajzom, különböző oklevelek továbbképzésekről, motivációs levelem, referenciáim etc. , annak a honlapnak mennyire kell "fellengzősnek lennie"? Pl. a mai fjúcsöröknek mennyire kellene látszódniuk? Gondolok itt pl. a reszponzivitásra, minimalisztikus design, vagy a különböző JS,JQuery okosságokra (szépen popup-ban felnyiló képek, interkaciók satöbbbi..). VAGY legyen egy nagyon egyszerű sallangmentes honlap, akár normális középre igazított reszponzívitás nélküli? Ti hogyan oldanátok meg a designt úgy nagy vonalakban a mai piaci kritériumoknak megfelelően, és esetleg még mit tennétek bele az általam említett tartalmakon kívül, hogy elnyerjétek a munkaadó figyelmét? Mi lenne a TI adu ászotok? :)

Természetesen tudom, hogy a próbanap, állásinterjús teszt, etc. még! eléggé befolyásolja a dolgokat, de most csak elsőkörben a honlapra szeretnék fókuszálni, és egy olyat kifejleszteni, amellyel nőnek az esélyeim a többi pályázóval szemben az első lépésben.

Hogy egy konkrétabb példát említsek, pl egy ilyen fajta kialakításban gondolkozom jelenleg.

Előre is köszönöm a véleményeket!

Adam

[ Szerkesztve ]

(#1714) PumpkinSeed válasza adam_ (#1713) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Ha honlapkészítés pályáján szeretnél elhelyezkedni lehet érdemes követni a mai trendeket. :)

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#1715) adam_ válasza PumpkinSeed (#1714) üzenetére


adam_
senior tag

Erre valaki rákukkantana, már korábban a "félkész" változatot feltettem nektek, ergo bírálatra, kérlek valamelyikőtök erre is ránézne Inspektorral, hogy kódügyileg szép-e amit csináltam? Egyszerű pár órás összedobott honlap, az első heti projektzáráshoz kell a suliban, de szeretném azt is tudni, hogy a mögötte álló kód is szépen, rendezetten nézzen ki.

Előre is köszönöm ezt, és az eddigi hasznos tippeket. :)

PumpkinSeed: Akkor beleadok apait-anyait, csak nem akarom túl "fellengzősre" se fogni. Főleg itt a németeknél. :)

Adam

[ Szerkesztve ]

(#1716) Jim-Y válasza adam_ (#1715) üzenetére


Jim-Y
veterán

Szia,

Biztos nem en leszek a referencia, de szerintem ma mar nem html tagekkel oldjak meg a szoveg vastagitasat, eldonteset, hanem css-el. Illetve amig nem vagok a javascriptet addig szerintem ne gondolkozz olyanban, hogy CV honlap, vagy webfejlesztoi allas. Bar mondjuk ez lehet erosen hangzik, de a legtobb shiny honlap mogott eros javascript van.

(#1717) Zedz válasza adam_ (#1715) üzenetére


Zedz
addikt

Az oldal kódja alapjában véve jó, örömmel látom, hogy a <table> struktúrás formot mással helyettesítetted. Azonban ismét felmerült bennem egy kérdés: a <form> tag direkt van kihagyva, vagy csak megfeledkeztél róla? :) Szóval az inputok és a submit gomb megvan, de nem látom az ezt körül vevő <form>-ot. Link, link.

Egy javaslat, szintén a formmal kapcsolatos. Látom próbálod középre igazítani, amivel nincs baj, csak ezt most padding-left: 200px; formában teszed. Ahogyan az egész tartalommal teszed, úgy ezt is lehet margin: 0 auto; segítségével középre helyezni.

(#1718) adam_ válasza Jim-Y (#1716) üzenetére


adam_
senior tag

Biztos nem en leszek a referencia, de szerintem ma mar nem html tagekkel oldjak meg a szoveg vastagitasat, eldonteset, hanem css-el.

Ezenkívül a többi a struktúrában oké?

Illetve amig nem vagok a javascriptet addig szerintem ne gondolkozz olyanban, hogy CV honlap, vagy webfejlesztoi allas.

Egy erős alapfokú tudásom már van JS-ben, előlre tanultam, a tanfolyamon pedig a következő hetekben ismerkedünk majd meg a JS-el (JQuery,AJAX) nyelvvel részletesebben. Addig persze, hogy még perpill nem pályázok sehova. :) Csak elsőnek a HTML-CSS felállással akarok biztos tudást megszerezni.

Zedz

A form lemaradt, a poziciónálást javítom. Köszi! :K

[ Szerkesztve ]

(#1719) wis válasza adam_ (#1715) üzenetére


wis
tag

Megnéztem W3C Validator-rel és van pár hiba.

Szerk.: ok látom közben javítottad :)

[ Szerkesztve ]

(#1720) adam_ válasza Zedz (#1717) üzenetére


adam_
senior tag

Közben átírtam (ami eszembejutott, hogy már korábban is úgy kezdtem a form poziciónálását, hogy margin: 0 auto;. Most is így tettem, viszont nem igazítja a wrapper közepére. Szerinted hol lehet a hiba?

wis: Ezt a 2 darabot gyorsan javítottam is, köszönöm. :)

[ Szerkesztve ]

(#1721) Zedz válasza adam_ (#1720) üzenetére


Zedz
addikt

Adj arra az elemre egy widthet, amire a margint alkalmaztad. Vagy display: table, bár én utóbbit még nem alkalmaztam. :)

(#1722) adam_ válasza Zedz (#1721) üzenetére


adam_
senior tag

Szuper, width-tel megoldódott. :R

(#1723) Sk8erPeter válasza adam_ (#1713) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"a mai fjúcsöröknek"
Akarod mondani fíííííííícsöröknek. ;]
»»» feature:
USA: fiː'tʃəː· UK: fiːtʃər
vagy ˈfēCHər
kiejtés:
https://translate.google.com/translate_tts?ie=UTF-8&q=feature&tl=en
Sorry, nem tudtam kihagyni, mert már annyiszor írtad "fjúcsörnek". :DDD :P

"legyen egy nagyon egyszerű sallangmentes honlap, akár normális középre igazított reszponzívitás nélküli?"
Közelítsd meg a munkáltató felől a dolgot: ha arra vágynál, hogy legyen egy munkavállalód, aki képes összehozni egy igényes honlapot, akkor mi lenne a meggyőzőbb, egy, a mai kor adottságainak megfelelő, jól áttekinthető, mobilról is könnyen olvasható honlap, vagy egy faék egyszerűségű, mobilon nehezen olvashatóan, zoomolást, ide-oda görgetést igénylően megjelenő tartalom? Persze nehogy félreértsd, nem kell túlzásokba esni, szerintem egy Bootstrap és egyéb segédeszközök felhasználásával elkészített, alapvetően igényesen kinéző, reszponzív honlap elegendő lehet (aminek nem gány a kódja), nem kell telerakni csillivillivel ahhoz, hogy valahova felvegyenek, ami számíthat, az az, ha van referencia, meg hogy meggyőző legyél az interjún. :D

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#1724) honda 1993 válasza PumpkinSeed (#1691) üzenetére


honda 1993
senior tag

Sorry hogy nem válaszoltam.

Köszönöm a segítséget, viszont nem tudom hogy mennyire jó ötlet az hogy pont én írjak egy logout bejegyzést. :C

Sk8erPeter " Na de vissza a lényegre, attól mert már elterjedtebbek a nagyobb felbontások mint az ősi 1024-1260, én még nem tenném a desktop nézetet az e feletti felbontástartományba, rákényszerítve a kisebb felbontáson netezőket a tablet nézet használatára."
Ezt a tabletnézetre "kényszerítést" most nem értem: pont az a lényege a reszponzív kialakításnak, hogy nincsenek különálló desktop és mobil (vagy tablet) nézetek, hanem az oldal elemei felbontástól függően másképp helyezkednek el, kicsit máshogy néznek ki (pl. más szélességűek, stb.), de egyéb tekintetben az oldal ugyanaz. Szóval pl. teszteled, hogy kisebb szélességen hogy néz ki, aztán mi van, ha nagyobb felbontáson nézed, és így tovább, és közben szépítgeted.
Nem úgy, mint itt, a PH!-n, ahol a kissé lejárt, béna, különdomaines, mobilfelületre átirányítós megoldás van (m.prohardver.hu aldomainen).
"

Köszönöm szépen a hosszú válaszod, és bocsi hogy csak most írok vissza.

[ Szerkesztve ]

XD alias IKSZDé

(#1725) adam_ válasza Sk8erPeter (#1723) üzenetére


adam_
senior tag

"a mai fjúcsöröknek"
Akarod mondani fíííííííícsöröknek. ;]
»»» feature:
USA: fiː'tʃəː· UK: fiːtʃər
vagy ˈfēCHər
kiejtés:
https://translate.google.com/translate_tts?ie=UTF-8&q=feature&tl=en
Sorry, nem tudtam kihagyni, mert már annyiszor írtad "fjúcsörnek". :DDD :P

die Eigenschaft, oszt kész. :D Németes vagyok.

..és köszi a hasznos tippeket! :R

(#1726) martonx


martonx
veterán

Napi humor: [link]

Én kérek elnézést!

(#1727) Zedz válasza martonx (#1726) üzenetére


Zedz
addikt

:DDD

(#1728) DNReNTi válasza martonx (#1726) üzenetére


DNReNTi
őstag

Sad but true :D :D :D

On:
Infók a CSS 4-ről. Mondjuk én nem ájultam ki tőle. :D Kicsit részletesebben a W3C-n.

[ Szerkesztve ]

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1729) Zedz válasza DNReNTi (#1728) üzenetére


Zedz
addikt

Vannak benne azért jó dolgok. :) Az más kérdés, hogy ezek mennyire lesznek támogatottak. :D

[ Szerkesztve ]

(#1730) DNReNTi válasza Zedz (#1729) üzenetére


DNReNTi
őstag

Vannak vannak, de soká lesz még ennek teljes (vagy közel teljes) szupportja. Ráadásul, egy csomó mindent, még mindig kényelmesebb és jobb lesz megoldani preprocessorral. Amit én nagyon hiányolok, az a nesting. Nem igaz, hogy még mindig nem akarják szabványosítani.

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1731) Zedz válasza DNReNTi (#1730) üzenetére


Zedz
addikt

Na igen, ha használ az ember egy Sasst mondjuk, akkor igazából majdnem mindegy mikor terjednek el ezek a funkciók.

(#1732) honda 1993


honda 1993
senior tag

Sziasztok.

A múltkor már említettem ezt a problémámat.
Ha az oldalamat megnézem egy másik ezközön (másik monitoron, aminek más a felbontása), akkor az oldal tartalma mindenestül jobbra csúszik a képernyőn.
Míg nálam, a fullHD 22"-os monitoron minden tökéletesen működik.

#page {
width: 1100px;
height: 2300px;
background: white;
color: black;
left: 5%; (a százalékos érték előtt [B]px;[/B]-ben volt megadva, de akkor is ugyan ez volt a helyzet.)
position: relative;
top: 80px;
}

Ez lenne az a #page, amiben az egész oldal benne van. Még anno DNReNTI mondta hogy az egész oldalt egy fix szélességű containerbe tegyem bele és úgy jó lesz.
Igazábol tényleg stimmel is minden, csak ezt az egy dolgot nem sikerült megoldanom.

Valaki esetleg tudna segíteni ?
És sajnos nem tudok jsfiddle példát küldeni. :R

[ Szerkesztve ]

XD alias IKSZDé

(#1733) Zedz válasza honda 1993 (#1732) üzenetére


Zedz
addikt

Ezeregy példát küldtünk már arra, hogyan igazíts középre tartalmat. Olyan nem létezik, hogy különböző felbontásokon mást és mást jelent az, hogy középen van valami.

A megoldás mégegyszer: margin: 0 auto;. Ahhoz, hogy ez működjön, meg kell adnod egy fix szélességet.

Másrészt nekem szúrja a szemem az a height: 2300px;. Jól sejtem, hogy te előre megadod az oldalad magasságát? És miért? Ha netán annyi tartalom lesz az oldalon, hogy nem fér bele 2300px magas div-be, akkor írsz rá egy külön css-t ami ezt korrigálja? Remélem érzed, hogy ez nem egészen helyes megoldás.

left: 5%;. Az életben nem lesz középen ha oldalról még tologatod.

[ Szerkesztve ]

(#1734) honda 1993 válasza Zedz (#1733) üzenetére


honda 1993
senior tag

Tudom hogy nem fogod elhinni, de pont most akartam megírni hogy közben rájöttem hogy a margin: 0 auto; a megoldás. :K

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

És mivan akkor hogy ha nem fér el benne valami, akkor 2300- ról növelem a magasságot?
Vagy mi lenne a helyes megoldás?

[ Szerkesztve ]

XD alias IKSZDé

(#1735) Zedz válasza honda 1993 (#1734) üzenetére


Zedz
addikt

Egyszerűen nem kell neki magasságot adni, a content úgy is kitolja. Itt van kettő <div>. Mint látod teljesen ugyan azok. De a jobb oldalin a content megnöveli a div magasságát, nem kell neked ezzel törődnöd.

(#1736) honda 1993 válasza Zedz (#1735) üzenetére


honda 1993
senior tag

Hát ha tényleg csak ennyi, akkor ezt nem volt nagy munka kijavítani, köszönöm hogy felhívtad erre a hibára is a figyelmemet. :K

XD alias IKSZDé

(#1737) PumpkinSeed válasza martonx (#1726) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Ezt kb minden nyelvre ráhúzható humor: [link]

[ Szerkesztve ]

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#1738) DNReNTi válasza PumpkinSeed (#1737) üzenetére


DNReNTi
őstag

Imádom ezt a videót. :D Bármikor fel tud b*szni. :D

(#1734) honda 1993
Még szerencse, hogy pont a napokban (tegnap) volt erről szó. :D

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1739) Zedz válasza PumpkinSeed (#1737) üzenetére


Zedz
addikt

Ez hatalmas. :C :C Már találkoztam olyannal, amikor a megrendelő egy nagyon vékony elválasztó vonalat szeretett volna az oldalra. Megadtuk ennek a vonalnak a szélességét 1px-re. Kérdezte,nem lehetne még ennél is vékonyabb? :D És akkor rendesen el kellett neki mondani, hogy mi az a pixel, mennyi az 1px, és akárhogyan szeretné, azt mi nem tudjuk megfelezni.

(#1740) Sk8erPeter válasza Zedz (#1731) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"ha használ az ember egy Sasst mondjuk, akkor igazából majdnem mindegy mikor terjednek el ezek a funkciók"
Hát azért nem mindegy, hogy ezeket a funkciókat "külső" segédeszközökkel kell elérni, úgy, hogy viszonylag nagy kódtömeg generálódik a viszonylag egyszerű kódból (pl. a SASS-kódból CSS-kód), vagy a böngésző natívan támogatja, és ezáltal a kisebb kód és a belső implementáció esetleges optimalizációja miatt még akár gyorsabb is lehet. Persze ez a nagyon távoli jövő, addig is maradnak a preprocessorok, de azért a natív támogatottság a jobb esetekben faszább is - igaz, a CSS3-as animációknál is lehetett bugokba futni eleinte, például amikor Firefoxon egy transition igen durván izzasztotta a CPU-t. :) (utóbbit csak a natív megoldás minden esetben jóságának cáfolatára írtam :D De nyilván ez is olyan, amit szép lassan javítanak)

Azt én sem értem, az egymásba ágyazhatóság miért nem került képbe, ezt preprocessorok esetén mindenki szereti.

(#1734) honda 1993:
Ezek szerint tehát hivatalosan is elismered, hogy nem nézed meg a neked küldött megoldások egyikét sem? :D Zedz úgy emlékszem, mintha kétszer is írta volna már korábban is neked a középre igazíthatóságot. Ha nem nézed meg, amit javasolnak neked, akkor igazából minek kérdezed? :)

Sk8erPeter

(#1741) Zedz válasza Sk8erPeter (#1740) üzenetére


Zedz
addikt

Persze a natív jobb, gyorsabb, és örülnék én is ha ez már böngészőkbe épített támogatott dolog lenne. Csak én megszerettem a Sasst, nincs vele sok probléma, így el tudok lenni ezek nélkül is. :)

A kódmennyiséggel kapcsolatos felvetésed nem teljesen értem. Nem csak annyi az egész, hogy az .scss fájlból legenerál egy .css-t, amit majd a böngésző letölt és megjelenít a felhasználó felé? Szóval igazából a felhasználó ebből mit sem érzékel, hisz úgy is csak a kész .css fájlt kapja meg, amit akkor is megkapna ha mi azt "natívan" kódoljuk le. Javíts ki ha tévedek.

[ Szerkesztve ]

(#1742) fordfairlane válasza Zedz (#1741) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ami működik preprocesszorral, annál nincs igazán égető szükség, hogy a böngészőben is implementálva is legyen.

x gon' give it to ya

(#1743) honda 1993 válasza Sk8erPeter (#1740) üzenetére


honda 1993
senior tag

Ez azért így, ebben a formában nem igaz. :D.

Mert az hogy pl ma írtok nekem valamit és elolvasom, az nem azt jelenti hogy ma fogom alkalmazni, mert lehet hogy 2 napig nem is foglalkozok a témával mert éppen nem vagyok otthon, vagy nincs rá időm.
Aztán amikor pedig leülök a gép elé, valószínűleg elfelejtem a dolgot. :D

Egyébként tényleg elég sűrűn van olyan hogy telefonról szoktam fórumozni és ugyebár olyankor csak olvasgatom a válaszaitokat. :D.

XD alias IKSZDé

(#1744) DNReNTi válasza Zedz (#1741) üzenetére


DNReNTi
őstag

A preprocessorok a a lehető leginkább crossbrowser kimenetet adnak, tele van fallback-ekkel, és böngészőspecifikus prefixekkel, hogy korábbi böngészők is elboldoguljanak az eredménnyal. Csak egy példa ami a Sass "dokumentációban" is szerepel:
Amit te CSS-el elintéznél ennyivel:
.box { border-radius: 10px; }

Annak a SASS kimenete ez lesz:
.box {
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
-ms-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Ilyenek miatt még a minimalizált CSS kimenet is nagyobb lesz mint amit te amúgy bekottáznál. Szvsz ez egyébként nem probléma. Tegye má' fel a kezét aki mindezekre a prefixekre figyel mikor kottát ír. :D

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1745) Zedz válasza DNReNTi (#1744) üzenetére


Zedz
addikt

Én szoktam magamtól is prefixeket írogatni, próbálok figyelni a crossbrowser problémára, szóval ez eddig nem gond. :D

(#1746) martonx válasza DNReNTi (#1744) üzenetére


martonx
veterán

Jelzem a példában az összes prefix felesleges, ha két évnél fiatalabb böngészőkben gondolkodik az ember, márpedig miért ne abban gondolkodnánk?

Én kérek elnézést!

(#1747) DNReNTi válasza martonx (#1746) üzenetére


DNReNTi
őstag

Igen tudom, pont ezért választottam, és pont ezért jó példa, és támasztja alá azt amit Péter írt: "viszonylag nagy kódtömeg generálódik a viszonylag egyszerű kódból". ;)

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#1748) Sk8erPeter válasza Zedz (#1741) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"A kódmennyiséggel kapcsolatos felvetésed nem teljesen értem. [...] Szóval igazából a felhasználó ebből mit sem érzékel, hisz úgy is csak a kész .css fájlt kapja meg, amit akkor is megkapna ha mi azt "natívan" kódoljuk le."
Itt a felhasználó annyiból kerül képbe, hogy mennyi adatot kell letöltenie, és az általa használt böngészőnek mennyi időbe kerül feldolgozni a betöltött kódot. Ez például mobileszközöknél nem (sem) mindegy. Szóval így van, úgyis csak a kész CSS-fájlt kapja meg, hiszen azt előre legenerálod a SASS/LESS/...-kódodból. Viszont nem mindegy, hogy ebből a kódból mekkora legenerált kódbázis keletkezik: előfordul olyan eset, hogy míg Te egy darab sort írsz az adott kódblokkba pl. SASS+Compass segítségével, addig a legenerált CSS-kód már fog tartalmazni vagy 10 vagy több (!) sort, ami ebből az 1-ből keletkezett. Ez több letöltendő és feldolgozandó adat.
Csak egy kicsit talán túlzottan is extrém példa (most épp ez akadt a kezembe :D), ami mondjuk annyiból sántít, hogy a Compass a SASS-hoz képest is bővebb, szimplán csak összehasonlítás kedvéért, hogy a mennyiséggel kapcsolatos érvet alátámasszam:
http://compass-style.org/examples/compass/tables/striping/

SCSS:
@import "compass/utilities/tables/alternating-rows-and-columns";

.example {
table {
$table-color: #7a98c6;
@include alternating-rows-and-columns($table-color, adjust-hue($table-color, -120deg), #222222);
}
}

az ebből keletkező CSS-kód:

.example table th {
background-color: white;
}
.example table th.even, .example table th:nth-child(2n) {
background-color: #dddddd;
}
.example table tr.odd td, .example table tr:nth-child(2n+1) td {
background-color: #98c67a;
}
.example table tr.odd td.even, .example table tr.odd td:nth-child(2n), .example table tr:nth-child(2n+1) td.even, .example table tr:nth-child(2n+1) td:nth-child(2n) {
background-color: #76a458;
}
.example table tr.even td {
background-color: #7a98c6;
}
.example table tr.even td.even, .example table tr.even td:nth-child(2n) {
background-color: #5876a4;
}
.example table tfoot th, .example table tfoot td {
background-color: white;
}
.example table tfoot th.even, .example table tfoot th:nth-child(2n), .example table tfoot td.even, .example table tfoot td:nth-child(2n) {
background-color: #dddddd;
}

De mondjuk bevallom, ez tényleg túl extrém példa.

De ha a böngésződ natívan támogatna olyan lehetőségeket, amiket eddig csak preprocessorral tudtál kényelmesen elérni (anélkül, hogy a kódod átláthatatlan lett volna, mert például ebben is nagy segítséget nyújtanak ezek az eszközök), akkor az mindenképp egy jobb irány.

Sk8erPeter

(#1749) Sk8erPeter válasza honda 1993 (#1743) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"pl ma írtok nekem valamit és elolvasom, az nem azt jelenti hogy ma fogom alkalmazni, mert lehet hogy 2 napig nem is foglalkozok a témával mert éppen nem vagyok otthon, vagy nincs rá időm.
Aztán amikor pedig leülök a gép elé, valószínűleg elfelejtem a dolgot"

Hát pontosan erről van szó, erről beszéltem. :D Ha épp nem tudsz reagálni ezekre, meg nem is tudod kipróbálni, azzal semmi gond nincsen, de amikor mégis odajutsz, hogy lenne lehetőséged kipróbálni, amit javasoltak neked, akkor már nem nézed meg, sőt, elfelejted, aztán magadtól kezdesz el szenvedni pontosan ugyanazzal, amire rákérdeztél, és amire megoldásokat kaptál, tehát teljes mértékben értelmetlen neked válaszolni, mert úgyis elfelejted. :D

Sk8erPeter

(#1750) Zedz válasza martonx (#1746) üzenetére


Zedz
addikt

Mert sajnos ki tudja milyen böngészőn nézik épp az oldalt. :( Én lennék az egyik legboldogabb, ha végre alig kellene törődni a régebbi böngészőkkel de sajnos mai napig bizonytalan ez az egész.

(#1748) Sk8erPeter: Na igen, ez már tetemes kód a mi egy sorunkhoz képest, de általánosságban véve nem rossz a helyzet. De ahogyan írtad is, mindenképp natívan lenne az igazi! :)

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  CSS topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.