- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzsolti1980
csendes tag
Sziasztok!
Juniper:
Pár éve úgy hozta az élet, hogy a legnagyobb magyarországi Juniper implementációt üzemeltető csapathoz csatlakozhattam. Mostmár átléptük a 2000 PE-t. Nem mondom, hogy nincsenek hibák mert vannak, néha elég komolyak. De nincsenek olyan horror napjaim mint mikor imádkoztam, hogy az ASR9K ne essen hanyatt csak ma ne, mert én vagyok a készenlétes. Ami nagyon pozitív, hogy ekkora elemszámnál már scripting nélkül élni nem lehet. Alapból benne van a Junos-ban a SLAX támogatás (amihez a TCL egynelőre köszönő viszonyban sincs) és újabban már gyakran használjunk az EzPython-is ami a Junos-ra kihegyezett Python. De ezek inkább az MX szériás eszközökre igazak. Az ACX-ek pedig nagyon megragadtak valahol 2000-es évek végi router-eiben, sok baj van velük és Magyar KKV-k inet kapcsolatihoz szükséges CE featuresek nagyon nincsenek. (pl. Nem rég jelent meg az ACX-ben az SVI interface-hez hasonló teljes IRB támogatás, de csak bridge-inggel sajnos)
Kb. 2003-ben találkoztam először Juniper eszközzel az M7i nevű MX80 előddel, már amikor is ugyanilyen volt az egész software-esen. Bár akkor a Candidate configot lehet unix VIM-mel szerkeszteniAz akkor egyeduralkodó 7200-NP400 (vagy 7200-G1) párosok mellett Edge funkcióra mint ég és a föld. Akkoriban vett az akkori cégem a Juniper az Unispere eszközöket (ebből lettek a Juniper BRAS-ok) és emiatt nagyon sokáig volt a Junos CLI-ben Cisco like CLI megoldás.
Ekkoriban még elég egyeduralkodó volt a Nokia - Checkpoint páros tűzfal területen, idehaza minimális alternatíva volt HW-FW területen, de talán a legelterjettebbek a Netscreen eszközök voltak. (Bár láttam olyan KKV-s ügyfelet anno aki MS ISA proxy szervert használt tűzfalnakEzt a Netscreen-t csomagoltak Junos környezetbe szőrőstül-bőrőstül Junos környezetbe. Amiben még mindig nagyon ott vannak a tűzfal területen az nagy teljesítményű un. High-End modelek (Statefull 30G-tól felfelé, CGNAT és társaihoz), de kis SRX-ek nagyon features szegények egy Checkpoint, Forti vagy PaloAlto-hoz képest.
Huawei:
Az elmúlt két év tizedben megfordult pár 3COM majd később H3C néven futó eszköz, de mikor Huawei felvásárolta és a Synergon beállt egyik napról a másikra fődistributornak idehaza, mindenki Huawei-akkart mert occó. Emlékszem, hogy olyan 2004 körül az nézegettük az egymás mellé rakott Quidway 8500 SW RE-t és a SUP2A, hogy nagyon hasonlítanak... Nem tudom mi volt belőle az igazság anno, de sok pletyi kerengett. Mondjuk személy szerint mindig élveztem, hogy display - show páros keverésétől a kollégáim röhögőgörcsöt kaptak. Aztán egy ideig nem nagyon láttam ilyen eszközöket, átkerültem az Enterprise üzemeltetésre és a jelenlegi helyemen jött vissza 1,5 éve a Huawei. Azért itt már van az eszközben tudás és anyag. Bár ez egy UGW-es és USN szintű router és MME köteg, de maga a vas nagyon ott van. De az átláthatlan license politika, sejtelmes doksik amiből konfigolni kell azért néha ad okott, hogy néha ne szeressem. Illetve, hogy nincs software train meg release notes, hanem kapsz vagy egy hot vagy cold patch-et és fogad el. De alapjaiban véve Telco szinten kezdnek nagyon feljönni. Ami idehaza nagyon rossz, hogy nincs majdnem, hogy nulla a support... Minden megy Romániába, aztán meg tovább. Aztán vagy megértik ott vagy nem. (Volt már olyan, hogy nekem kellett az ASBR fogalmát elmagyárázni nekik...)
De szó mi szó, nem annyira rossz már mint 10-12 éve voltak.Én mindig is úgy tekintek a Cisco-ra, hogy annak a gyártónak köszönhetek minden amit a hálózatokról tudok. Olyan dokumentációs, tréning politikája szerintem még az Ericsson-nak sem volt az AXE telefonközpontok idején. Még a mai napig ha valamilyen featurest keresek vagy megpróbálok körbe írni és nagyon nem megy akkor valamilyen Cisco-s példát veszek elő.Ciscoék nagyon erősek marketingben a többiekhez képest (Live,Techtorial vagy a megboldogult Cisco EXPO ) addig Junipernél pl. POC labok vannak. Amik kevésbé zsiroskényér túrák, de ott inkább laborban lehet sokat tanulni. Tavaly októberben részt vehettem egy ilyen POC labon és találkoztunk pár perc eréjig a CEO-val. De néhány hónappal korábban egyik ilyen alkalmával a közvetlen kollégám kezet foghatott Dr. Kompella-val (én még biztos a mai napig sem mosnék kezet
)
-
Cyber_Bird
senior tag
Mindig elvezet olvasni a valaszaidat, egyetemi eloadoskodasra, csak ugy mellekesen nem gondoltal meg? Szukseg lenne szerintem jo tanarokra
Btw a rollback funkcio a juniperben azert nem paratlan. IOS XR is kivalloan implementalta. Mondjuk teny, hogy a juniper az olcsobb hardwarekre is elerhetove teszi, a cisco meg csak a "carrier grade" ( ertsd: mocskosdraga) cuccaira
Egyebkent a juniper syntax nem rossz, de megszokast igenyel. En az ios xr-t preferalom
A huawei meg huvely es kesz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged