Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
Új hozzászólás Aktív témák
-
as_Rock
őstag
Ha Egerben vagy és szeretnél fajsúlyos borokat kóstolni menj el Tóth István Pincéjébe, nem a legolcsóbb, de szerintem nem fogsz csalódni (édes vörösre ne számíts
)
harminc-305-1646 a mobilszáma, előtte illik egyeztetni, mert gondolom mostmár inkább a szőlőben tevékenykedik. -
Lortech
addikt
Meg a merlot máshol se hiszem, hogy beérik úgy, hogy abból rendes édes bor kikerekedik. Írtam is, hogy megcsinált bornak tűnt. Ettől függetlenül még ízlett.
Hétközben Egerben vagyok, úgyhogy nem kell messzire menni a Szépasszony-völgyéig
. Ott van ''folyóbor'' bőven, hétvégén meg Sárospatakon (Hegyalja), it is akad, saját pince is
.
De én a palackosat verziót szeretem valahogy. (nem a tartalom miatt) -
lajafix
addikt
tegnap vylyan monteneovu(valami ilyesmi) 2005(vagy 2004) küvé: szesz, tannin, gyönyörű szín, fás illat, telt nehéz vörösbor. ÖÖÖ meghívtak rá, nekem nem a legideálisabb, de télre, hidegre a legjobb.
-
joe69
senior tag
ma vettem sparban egy 2006os egri merlot-pinot noir rose-t 700ert
decanter rose tesztjeben ez nyert, ugyhogy elvarasok vannak
-
as_Rock
őstag
A mi éghajlatunkon édes vörösbor nem jön létre természetes úton (illetve csak kivételes évjáratban, megfelelő helyen és akkor is aránylag kis mennyiségben).
Ezek után nincs értelme azon elmélkedni jó-e az édes merlot, meg valóban szőlőből készült-e (úgy fogalmaznék, szőlőt is tartalmaz
) továbbá vagy irdatlan mennyiségű kristálycukrot, vagy egyéb édesítőszert.
Persze van vörös''aszú'' (ménesi, tokaji, badacsonyi) de egyrészt csak jó évjáratokban, másrészt nem ekkora mennyiségben, mivel ahhoz igen sokáig kint kell hagyni a szőlőt a tőkén (kockázat, és még egyéb időjárási paraméterek is kellenek, de ezt most nem ragoznám) és a felsorolt dolgok miatt nem is vargabor árban mérik az ilyen borokat
A ''nincs 1000 ft-om rendes borra'' dolgot elfogadom, ha nem iszol meg hetente 5-10 üveg sört (árban ugyanaz)
másrészt nem is kell ennyit kiadni érte, csak keresni kell a közeledben egy tisztességes bort készítő termelőt, akinél folyóbor-árban (4-500ft/litér) beszerezhető kimért bor (vagy ha pesti vagy elmégy az ''El Hordó'' nevű helyre (XIII. ker. Balzac u. 38. Tel: 349-4442) és ott szerzel be valamit, esetleg ha van autód kiugrasz Tök-re a Nyakas pincéhez ahol szintén van folyóbor) -
lajafix
addikt
''Kiváncsi lennék tényleg, hogy mi a véleményed arról a merlotról, ha egyszer véletlenül összehozna vele a sors, ne habozz leírni. ''
Én leírom, remélem minél később.
Az igazság az, hogy ha valaki elrontja a renoméját, akkor nehéz visszakapaszkodnia.
jó száraz vörös:
nekem Mészáros Pál szekszárdi kadarkája és CS-e jön be legjobban.
Fehérben én a rizlinget keresem(tűt könnyebb a szénakazalban), furmintban szárazat a Corában szoktam néha venni, jók(nekem) de egy nevet sem tudok említeni. -
Lortech
addikt
Az általam említettek is szőlőből készültek, de ettől még ugye nem lesznek jó borok. MO-n még nincs meg az a tömegtermelés sajnos, ami az igazi nagy borhatalmaknál igen, hogy nagyon nagy mennyiségben viszonylag jó és stabil minőséget tudnak produkálni, az alsó kategóriában. Nem vagyunk versenyképesek a legnagyobb mennyiséget kitevő alsó - középkategóriában semmilyen tekintetben.
Amúgy mint mondtam, még nem alakult ki a preferenciám, de azért azt el tudom dönteni, hogy melyik ízlik, és melyik nem. Kiváncsi lennék tényleg, hogy mi a véleményed arról a merlotról, ha egyszer véletlenül összehozna vele a sors, ne habozz leírni. Kóstolás után kiköpheted.
Ha te is az alsó kategóriából szoktál választani, várom a tippeket. Hárslevelű és furmintot tervezek kóstolgatni legközelebb, meg valami jó száraz vöröset.
Egyébként bor- ill. ma már inkább csak szőlő kistermelő családból származom, de eddig csak meg-megittam a magamét, nem volt tudatos sem a fogyasztás sem a választás, így meg valahogy nem maradtak meg az emlékek az eddig elfogyasztottakról.
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
A családi béke érdekében kezembe vettem.
(a többit meg sem említettem, amit ebből a forrásból kellett nyelnem
)
''Én kóstolás után mondok egy borról véleményt.''
Ki nem? De egy idő után a termelő szerint ítélsz.
''Azért azt vedd figyelembe, hogy a nagy százalék MO-n nem tud meg vagy nem akar megvenni egy 1000FT feletti bort, sajnos alatta meg nehéz kifogni olyat, amit tényleg annak lehet nevezni.''
Én sem engedhetem meg. De az, hogy szőlőből készüljön és fajtajellegű bor legyen, az 600 forintos palackártól már alapkövetelmény(kellene legyen). Legalábbis nyugaton ugyanez 3 eurós palacknál már fentáll. (rajnai tömegrizling, ausztria)
(természetesen no offense)
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
Előitéleted alapján a 2 literes pet palackosat a kezedbe vetted volna? Én kóstolás után mondok egy borról véleményt. Vargáék meg különösen olyanok, hogy gyártanak mindenfélét, ahogyan te is írtad, nagy a szórás.
Csak kóstolgatok, még nem alakult ki a preferenciám.
Azért azt vedd figyelembe, hogy a nagy százalék MO-n nem tud meg vagy nem akar megvenni egy 1000FT feletti bort, sajnos alatta meg nehéz kifogni olyat, amit tényleg annak lehet nevezni. -
lajafix
addikt
én ezeket a gyártó(nem termelő)kat kézbe se veszem.
az édes merlot különösen bántó. Ha vörös, akkor száraz. Ha édes, akkor tokaj, vagy késői szüret máshonnan. De inkább rizling szárazan hétköznapokra.
Varga tényleg vargát rántat, büntető kategória. A badacsonyi pincéjükbe egyszer majdnem elmentem... -
Lortech
addikt
Varga Egri bikavér 2004 [link], 450FT körül nehéz becsületesen előállítani egy palack bikavért, de ez elmegy az áráért. Védett eredetű lenne, csakhogy betartják-e..
Másik olcsó, de (szerintem) élvezhető bor amit mostanában ittam, az a Balatoni Merlot édes 2004: [link] Nem vagyok oda az édes borokért, de ez valahogy itatta magát, noha kissé ''megcsinált'' bornak tűnt.
Weinhaus Dankó Kékfrankos édes viszont nem annyira jött be, habár az árát tekintve ezzel is elnézőbb vagyok.
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
Senki nem iszik? Vagy annyit, hogy írni sem bír senki?

Ma Gyöngyöspatai Tramini, Mátrai borvidék, a termelőt nem tudom, 2 literes pet palack, minőségét megőrzi 6 hónapig címkével, vendégségben, Boltban észre sem veszem, ezeket a kiszereléseket térdmagasságban kínálják. Literára egy gyenge sörnél is alacsonyabb lehet.
Nos, meglepően jó: illatra ez lehet a frissen kaszált rét füveinek szaga. Tehát zöldes illat, kellemes sav, iható, jó, tiszta fehérbor, valószínűleg nyári fröcssként okozná a legnagyobb örömet.
A termelőtől most kérek elnézést, amiért nem jegyeztem meg a nevét. Egy csomó palackozott lőre a lába nyomába sem ér. -
lajafix
addikt
égetett tölgyfahordóban tartják a bort ezáltal jellegzetes ''barikolt'' íze lesz. Állítólag ez jó. A bor árának biztosan, a barikos hordókat pár évente cserélik, így jóval nagyobb részt kell ebből beépíteni a palackárba...
Ezt írja egy szaki:
''a Barrique hordó egy 225 l-es kis tölgyfahordó, amelynek a belselye ki van égetve feketére. Az érlelés során a tölgyfából ill. az égett tölgyfából értékes íz és egyéb anyagok mennek át a borba, amely az eltarthatóságot is növeli, kissé füstös ízt kölcsönöz a bornak, amely az érés során átalakul csokoládés/kávés/vanilliás ízjegyekké.'' -
Integra
titán
nemsokára etyeki borfeszkó

[link] -
lajafix
addikt
Senki nem iszik? Senki nem iszik.
Varga Egri bikavér 2004 (?). Hát állítólag szőlőből van. Varga.
Szekszárdi Kadarka Mészáros 2005. Egyik kedvencem, jó ivású vörös, 1000ért, semmi nehézség, tannin alig, mégis jólesik, illatos, finom.
Teleki Merlot 2005 a drágábbik szériából. Barik + Tanin. És semmi más, a 800 forintos ócsóbik nekem jobb. -
Valami hatalmas borakció van a metróban, van hozzá jó vastag szórólap
Aki nagyobb tételben akar vásárolni, annak jól jöhet, bár az egyetlen, ami számomra is mond valamit, az a Thummerer Teknőháti Merlot, 1999-es, 5878,8 ft-ért.. -
F-ECT$
titán
Hétvége: Takler Bikavér 2000, Wylyan Duennium 2000. Jó kis hétvége volt...

-
Voltunk hétvégén Egerben. Természetesen benéztünk a szépasszonyok völgyébe is
.Kóstolgattunk, és ami felhúzott az az volt, hogy mostanság azt rebesgetik, hogy az egri borok híre megcsappant, hát nem is csoda, bementünk az egyik pincébe, a csávó önti a kóstolót, az meg pezsgett, az összes bora a csávónak, ki sem voltak forrva, kár érte szerintem
. Viszont amit tudok ajánlani az a 4-es pince, onnan hoztunk egy kis útravalót is 
-
divot
veterán
Vettem ma két bort: egy üveggel Fehérvári Károly somlói furmintjából 699 forintért, akciósan. Fehérvári a somlói borrend nagymestere, a bora pedig a legkeményebb somlói jelleget őrzi. Aki szereti a durván ásványos, porszáraz fehéret, annak telitalálat.
A másik meg Tóth István egri borász Carpe Diem küvéje, erről nagyon szépeket hallottam, de csak holnap tudok beszámolót írni.
-
lajafix
addikt
Lesence Rt, Balatonfelvidéki Olaszrizling 2004. nem érdemes, illat nuku, íz szintén.
hihetetlen, hogy 1000 alatt nics jó ivású balatoni rizling, Gere T. villányija klasszisokkal jobb. -
F-ECT$
titán
Hát a Capella/Polgár/Kopár/stb cuvée nálam is csak extra alkalmakkor figyel be, nekem sincs azért még annyi pénzem, hogy mindig ilyen árú borokat vegyek
Hétköznapi fogyasztás nálam nincs, a heti-kétheti ivásra meg én is az 1500-3000 Ft-os kategóriát veszem, és ebbe belefér szinte minden villányi termelő Cabernet Sauvignoja/Francja, vagy Soproni Kékfrankos, esetleg valami jó kis Bikavér az elmúlt 2-4 évből. -
as_Rock
őstag
Félreértettelek, én a capella-hoz viszonyítva írtam, hogy abból a pénzből veszek inkább a kevésbé sztárolt és elszállt árú borokból.
Vörösből én is a 1,5-2k körülieket veszem, hétköznapi iszogatásra meg ott van Tóth István Carpe Diem-je 12-es kartonnal véve 850 körüli áron
Szvsz vörösből csak száraz van
azt az 1-2 spéci kivételt ha nem teikintjük relevánsnak
-
Thyb
senior tag
Ezzel én is igy vagyok. Ha már bort iszom akkor az legyen minőségi. Sörrel engedékenyebb vagyok ott beérem egy Pilsnerrel vagy egy Heinekennel.
Amit most elhatároztam magamban, hogy veszek egy Gere A. féle kopárt. Kicsit huzós az ára de meg szeretném kóstolni, hogy mire annyira büszke a pincészet.
Kiszurtam magammal, mert általában Cabernet Sauvigont- szoktunk venni Gerétől, és most kóstogatni akartam egy kicsit ezért vettem egy üveg Cuvé-t a Polgár pincéből, de nagyon nem jött be. Sauvigon és Franc -ból keverték de tul sok lett benne a Franc és nagyon elhuzza sajnos. -
F-ECT$
titán
Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább ritkábban alkoholizálok, de akkor nem sajnálok elkölteni pár ezer forintot, legyen szó sörről, borról vagy töményről. Mivel nem vagyok nagy ivó, így ha még az is a cél, hogy berúgjak, arra elég kb 2 palack így nem gond kifizetni 2-3 ezer forintot egy-egy palackért. Főleg, hogy mivel én nem nagyon szeretem sem a fehér, sem a rozé borokat (max 1-2 dl-t azért megiszok kóstolásként, de többet max akkor, ha valamilyen ételhez nagyon illik az adott bor), és vörösből is csak a szárazat szeretem. És ha már száraz vörösről van szó, akkor bizony az olcsó kategória ezekből a borokból ihatatlanul rossz, kb 1000 Ft-tól vannak olyan borok, amiket érdemes meginni. Ehhez képest nekem már nem nagy ugrás árban a 2500 Ft és ízben/élménben pedig óriási a különbség.
-
as_Rock
őstag
Ja őket ismerem, korrekt bolt

Az az igazság, hogy én kiábrándultam Villányból, az alapboraik gyengék, a drágák korrektek, de annyiért ''mindenki'' tud jó bort csinálni, és akkor inkább ugyanabból a pénzből veszek 2 Tóth Istvánt, Heimannt, Vidát, vagy Demeter Zoltánt, neadjisten egy korrekt francia, spanyol, vagy elzászi bort.
(Mostanában a szép tartalmas fehérek jobban érdekelnek egyébként is pl. Fekete Béla, régebbi St. Andrea, az Oremus vagy éppen Szepsy borai) -
F-ECT$
titán
Jaja, Gere névvel fémjelzett bor is sok van, nem csak Bock ''gyanús''. A kérdés leginkább az, hogy milyen szinttől/árkategóriától várható az el, hogy azt kapd, amiért fizettél, pl a Bock Capella Cuvée-ről már elhiszem, hogy Bock csinálta, és azt is, hogy villányi szőlőből.
Árakat innen vettem: [link] - és itt a Bock, Gere Attila, Jekl, Polgár 2003-2004-es Cabernet Sauvignonok mind 2500 körüli áron vannak. -
as_Rock
őstag
Azt ne feljtsük el, hogy minden ilyen ''versenyen'' az induló borok kb. 60-70%-a kap valamilyen medált
, ebből kb. 5-10% aranyat, a másik, hogy árkategórián belül pontoznak nem abszolútértékben.
Ebből az irsaiból én is legurítottam már néhány palackkal, kb. mint a 100%-os szőlőlé
-
as_Rock
őstag
Geréből ugyanúgy dugig vannak a hyperek és borboltok polcai, mint Bock-ból, de Polgár szortimentjének egy része is ott figyel az A*ch*n vagy éppen az IVV polcain, szóval ez a kiről hisszük el, hogy mennyi a saját bora dolog más villányi termelőknél is felmerülhet

Én úgy gondolom, hogy egy sima Szemelt Rizling nem ér 1700.-Ft-ot, márpedig Polgárét ennyiért mérik a boltokban..
Árakat pedig vagy boltit boltival, vagy pinceárat pinceárral korrekt összehasonlítani. -
F-ECT$
titán
Gere Zsolt: Villányi Cabernet Sauvignon 2004 ''New Generation''.
Van még mit tanulni bátyóéktól
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
Teleki Zweigelt 2004.
Felejtős. Illat csak csak, de savanyú, kóláért kiálltana, ha a lefolyó nem lenne közelebb. -
hiúz
csendes tag
Én a száraz fehérborokat szeretem.Ezek közül is
legjobban a somlói borokat.A somlói borok erősek,savanykásak
és olyan mandulás jellegű utóízük van,de nagyon finomak.
Érdemes megkóstolni,bár nem sok boltban láttam.
Az édeseket különösen az aszú-t nem bírom meginni. -
Ha beírtam volna, akkor ennyit tudtam volna írni: zamatos, friss íz, mintha a természetben lennél. Még nem sok fajta bort kóstoltam, talán most kezdek fejlődni, és inkább a minőségibb borok felé tekinteni, a ''mindegy milyen, csak bebasszunk belőle'' ''borokat'' pedig kizárni. Például így, ahogy te nem is tudtam volna megfogalmazni. Kaptam szülinapomra 1-1 könyvet a fehér és vörösborokról, most ezeket tanulmányozom. (a fehér/vörösborok kóstolásának és kiválasztásának művészete. írta: Jim Ainsworth és Simon Woods)
-
lajafix
addikt
Beírhattad volna hogy mit éreztél.
Nekem ma megvolt az egész üveg 2006os Hilltopos Irsai Olivér(az eredménye a ph!olitikában
):
1. Illat: Virág, méz, fűszerek, rét, nemtudommi.
2. íz: szárazbor semmi különös érzettel.
Sajnos azt kell mondanom, hogy nem véletlenül szoktam le a HILLTOPról, rászokni a borra jó volt, főleg anno a 2000, 1999 környéki cserszegi fűszeres, ami Angliában valami komoly címet is nyert, de már soxor estem pofára velük, amit ez a 2006os évjáratú IO is igazol 0 ízével. -
F-ECT$
titán
Szerintem leírtam, de akkor még egyszer: a palackok kifizetése után mondták, hogy nem kell fizetni a kóstolásért. (Már nem akartunk több palackkal venni, de még volt a poharunkban bor, és még akartunk is egyet kóstolni, ezért akartuk előbb a palackokat kifizetni és csak utána a kóstolást.)
A kóstolásról meg még annyit, hogy mi elve 2-en voltunk, ami 2x1dl, de voltak borok amiből 2x2dl-t kértünk, és azért 4dl ingyen, még ha 2 palackkal is rendeltünk az adott borból az azt hiszem elég jó.
Én a Polgár borokat nem tartom túlárazottnak, hiszen Magyarország egyik legjobb termelője, és pl Cabernet Sauvignont már 2500 Ft körül lehet kapni, ami villányi átlagár (Bock, Gere A, Jekl, stb is ennyiért adja.) Az már inkább elgondolkodtató, hogy mióta pl a Bock borok ennyire felkapottak lettek azóta minden egyes ABC-ben, Tesco-ban, benzinkúton, stb helyeken lehet kapni, ergo annyi palackot árul, amennyi egész Villányban nem terem. Nézd meg a Polgár borokat (de ide még egy csomó termelő nevét beírhatnám): szinte csak Villányban lehet kapni a teljes palettát, és még borszaküzletekben is csak 3-4 fajtát tartanak, tehát azokról még el tudom hinni, hogy 100%-ban villányi szőlőből készült, nem úgy mint a Bock borok... -
as_Rock
őstag
Ez egy pozitív hozzáállás
kérdés persze, hogy a palackok megrendelése előtt, vagy után mondták, hogy a kóstolásért nem kell fizetni 
Tőlünk nyugatabbra (legalább is néhány osztrák és francia pincénél biztosan) ha vásárolsz, akkor a kóstolás automatikusan ingyen van.
Persze nem több decit kóstoltatnak, 1-1 tételből, de nem is arról kell, hogy szóljon a dolog..szerintem
szvsz Polgár alapborai túlárazottak, de akinek bejön, annak megéri annyiért is, és az is igaz, hogy ittam 2 éve 1995-ös Elixirt, és még volt benne potenciál
Ja és hátha ezt a boltot még nem ismeritek [link]
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
2003as Simon egri Pinot noir. Spagettihez volt jó ivású, de semmi különleges. Azaz fűszeres illat, érdekes, de finom korty, ízlett
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Tescoban (XVII. ker.) a Bátaapáti Chardonnay 600 forintért akciós. Kb. a háromszorosát is megéri, kiváló bor, aki erre jár, mindenképpen rakjon be egy rekesszel a bevásárlókocsiba.
-
lajafix
addikt
válasz
venember83
üzenetére
küldj mintát!

-
F-ECT$
titán
válasz
venember83
üzenetére
Nem vesszük, mondjuk nem is ígérem, hogy mostanában arrafelé fogok járni

-
lajafix
addikt
1 korrekt spanyol tempranillo volt az első vörös, kár hogy nem emlékszem a nevére. Utána volt Wunderlichnek egy állítólag nagyon különleges vöröse, még nem is árulják (pedig 2003as) hát felejthető volt. A francia hazaárulás előtt még volt egy olasz vörös, ami a sorban nálam a 2ik helyezést érte el. Nincs fent a webshopban, nem tudom linkelni, de megnéztem a polcon (minden kóstolt bor kapható palackosként), meglepő hogy 1300 ft volt palackja. A gyümölcsössége fogott meg, mintha málnaszüreten lettem volna, mint gyerekkoromban nagyapámnál.
-
lajafix
addikt
A rizling után egy pohár rosé következett a vörösök előtt (elnézést, ahogy eszembe jut, nem sorrendben írok) [link] Vylyantól. Finom korrekt rosé, ajánlom mindenkinek.
-
lajafix
addikt
[link]
Ennek a chilei cégnek van vagy 7 féle bora az említett helyen. Syrah-t az életben nem ittam, egy teljes palackot kértünk ketten.
Intermezzo: a 'Csengetett mylord' című sorozatot nagyon szeretem. Egyetlen dolgot nem értettem benne, hogy hogyan maradhat egy-egy főúri vacsora után maradék bor Stokesnak a főlakájnak(az hogy maga is kinyit hogy ellenőrízzen az tiszta
). Mert 1 palack bort meginni pár embernek nem nagy ügy, pláne ha satólafit vagy margó.
Ennél a bornál megértettem. Színe nem vörös, nem lila, hanem fekete. Illatának összetevőit nem tudtam azonosítani, talán kis lakk meg szeder? ízében is hihetetlen(tanin is volt rendesen) és a lényeg: egy pohár bőven elég lett volna belőle. Még egy bifsztekes vacsorához is, a másodikat már nem kívántam pedig igen jó bor volt. Persze megittuk a palackot, de eléggé 'disznók elé gyöngyöt' érzésem volt. -
lajafix
addikt
[link]
Ez az igen jó olaszrizling volt a nyitány. Erre még tisztán emlékszem. Aki szereti az egyszerű -lakkmentes
- száraz fehérbort, annak ajánlom. -
venember83
nagyúr
Sajnos nem olvastam vegig a topicot (de vegig fogom!!!!) de csak ajanlani tudom a roman borokat, ha valaki minalunk jar mindenkeppen megeri, h kiprobaljon vmi Jidvei vagy Murfatlar bort! Remelem nem veszi senki sertesnek/rosszneven, h kulfoldi borokkal ''pofatlankodok'' ide

-
lajafix
addikt
sikerült eljutnom az óbudai borparadicsomba néhány régi barátommal. Ez volt a kóstolósorban a csúcs:
[link]
Árban is...
Illata hihetetlenül összetett, enyhe lakk(azt hiszem ennél tanultam meg mit jelent a vörösbor illatában a szakik által sokszor írt lakk illat, tényleg mint amikor a frissen lakozott parketta, 3 naposan egészen enyhén), vanília, és ha a poharamban megpörgettem hihetetlen mély, sűrű eperillat(ez már tényleg eltéveszthetetlen) szabadult fel.
Ize fantasztikus az 1 decit negyed óráig kortyoltam. (ja 1700/dl)
Ja, mivel francia bor, ezért a hazaárulás minősített kategóriája a fogyasztása!
[Szerkesztve] -
F-ECT$
titán
Most hétvégén ismét óriásit nőtt a szememben a Polgár pincészet. Kis előtörténet: valamikor a 2000-es évek elején találkoztam először a Polgár borokkal és elsőre nagyon megtetszett a Cabernet Sauvignon-juk. Mivel faterom is a villányi borokat szereti, így az elmúlt években jártunk arra párszor, és sohasem kellett csalódnom egyik borukban sem. Aztán kb két éve egy horvát búvártúrán találkoztam Polgár Katival (az ifjabbikkal), aki az egész csapatnak tartott egy kis borkóstolást 6 féle borból. Ezt a kis sztorit elmondtam a fateromnak, aki a következő villányi látogatásakor (amin én nem voltam jelen
) ezt említette Katának, aki cserébe meghívta az egyik legdrágább borukból egy kóstolóra (ebből 2 dl kb 3000 ft).
Aztán múlt hétvégén végre együtt is le tudtunk ugrani Villányba, és utunk egyből a Polgár pince felé vettük. Mivel csak ritkán járunk erre, ezért gondoltuk, hogy végigkóstolunk pár bort, aztán ami tetszik, abból viszünk 2-3 palackkal. Kezdtük a 2000-es Aranyhárssal 1-1 dl, utána ittunk még Pinot Noir-t, Cabernet Sauvignon-t, Syrah-ot, Elixír Cuvée-t ('97-est és 2000-est) és Polgár Cuvée-t. Ezekből 1-1 vagy 2-2 dl-t. Ezek mindegyikéből vettünk 1-3 palackot, összesen 62000 Ft értékben. A rendeléseinket eleinte egy pincérnő szolgálta ki, de aztán előbb az idősebb majd a fitalabb Polgár Kata is leült az asztalunkhoz, és jó hangulatban elbeszélgettünk. Ezután kifizettük a palack borokat, majd külön ki akartuk fizetni a kóstolókat is (ezek ára 400-1500 ft/dl), mikor közölte az idősebb Kata, hogy erre mi meg lettünk hívva. Pontosan nem tudom, hogy mennyi lett volna a számla, de az biztos, hogy 10000 Ft-nál(!) jóval többet ittunk. (Én olyan 16-18000 Ft körülre adtam össze kb, bár néhány részlet már homályos.)
Életemben nem tapasztaltam még hasonló kedvességet egy vendéglátó egységben sem, pedig elég sok helyen jártam már itthon és külföldön is. Az pedig külön tetszett, hogy lényegében a termelőkkel beszélgethettem eszméletlenül jó borok mellett.
Az este zárásaként még elugrottunk vacsizni a Villány Gyöngyszeme étterembe, ahol egy jó bélszín mellett még lecsúszott 1-1 üveg Jackfall Magnum Cuvée és Bock Capella Cuvée.
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Tegnap este apósom házi kékfrankosát iszogattam, másfél literes műanyagpalackos kiszerelés, kb. húsz tőke termése, száraz és édes jegyek együtt, ahogy az már a sufnituningnál lenni szokott.

A furcsa, hogy anyósom sült kacsájához, meg a házi párolt vöröskáposztához nagyon illett, úgy látszik összedolgozott a két öreg.
-
lajafix
addikt
2006 Lesence Rt Pinot Grigio (szürkebarát talán). Semmi cécó, kis illat, könnyű korty, jó bor.
-
Még egy sparos vizit után kiderült tudatlanságom. A délelőtti vásárláskor rossz üveget fogtam meg, és egész eddig azthittem, hogy cserszegi fűszeressel van dolgom. Míg most egy barátom felvilágosított, hogy az Irsai Olivér nem a bortermelő neve, hanem egy szőlő/borfajáté. Eddig nem is hallottam ilyenről, de remélem azért nem lett rosz választás

mod: mentségemre szolgáljon, hogy a sparban össze vannak keverve a címkék
[Szerkesztve] -
Ma estére vettem egy Irsai Olivértől származó cserszegi fűszeres bort, a neszmélyi borvidékről. Hosszas gondolkodás után a 2006-os évjárat mellett döntöttem a 2005-össle szemben, remélem nem bánom meg.

-
lajafix
addikt
2006 Gere Tamás Villányi Olaszrizling 850 Ft Cora. A tavalyi jó év reményteljes borokat igér és ezt kóstolva tényleg jó borokra számítok. Az olaszrizling kissé kesernyés ízét szépen hozza, a Balatoni olaszrizlingek nagy része elbújhat mellette.
-
EchoNorbi
tag
A prohardver legjobb topicja.

Végre ráakadtam. Elsősorban a fehér borokat szeretem, dejöhet a vörös is.
Ja és a legfontossab ha lehet olyan száraz legyen, hogy porzik.
Bár mostanában félédes fehéreket iszogattam. -
Kibontva maradt itthon egy Rösszer Ottó féle cserszegi fűszeres. Pedig nem szeretem a száraz fehérborokat, ez viszont kifejezetten jól esik.
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Tavaly fedeztük fel ezt a bort, és azóta jó pár palackkal elfogyasztottunk belőle. Sajnos egy ideje nem lehetett kapni, de most megjelent a 2006-os évjárat. Megkóstoltuk, és talán még jobb, mint az előző évjárat. Mindenkinek csak ajánlani tudom: [link]
-
divot
veterán
Dél-Afrikából származó Chennin Blanc a mai tesztalany.
Amin meglepődtem, hogy 14%-os, ami fehér bornál ugye szép ''teljesítmény''. -
burgatshow
veterán
Én most ittam meg egy pohár száraz vörös bort amit Gere Tamás pincészete hozta a világra 2003-ban.
Eszméletlen finom!
Nyamm... 
-
divot
veterán
Újabb ajándék a barátoktól: aki tudja, kóstolja meg, nagyon finom kis produkcióról van szó - Chateau Kajmád Cabernet Sauvignon Barrique, 2003
[link] -
tütüke
tag
BB Kékfrankos Rosét fogok ma inni ünneplés és lazitás alkalmából. Igazán finom bor.
A másik kedvencem a Tokaji Aszu 6 puttonyos. Egyszerűen isteni. -
F-ECT$
titán
Nem lehúzás volt, tényleg csak figyelmetlenség (kb ugyanannyiba került a 2 bor.) Mint írtam már máskor is voltunk ott, és az egyik legkorrektebb 1. osztályú hely ahol valaha jártam, igaz leginkább a kaják és a kiszolgálás miatt éri meg, borkóstolásra van jobb hely is, de egy steakhez csak bort iszik már az ember

-
Thyb
senior tag
Na igen, ez nem az első ilyen hely amelyről hallok, hogy megpróbálták lehuzni az ügyfelet.
Amugy az a lent tág és felfelé szükülő üveg a decanter palack. Arra használják, hogy megszellőztessék a bort benne. Ez annyit jelent hogy a testesebb palackozott borok igencsak erős, savas illatuak, s ha te lágyitani akarsz rajta, akkor szólhatsz a pincérnek, hogy szellőztessük meg, ami annyit tesz, hogy kiönti a decanterbe, majd 20 -30 perc mulva már teljesen más izzel illattal állsz szemben. Én van amikor othon is használom, ez legtöbb esetben a cuve-k esetében esik meg. Amikor nagyon vadnak érzek egy izt, akkor áttöltöm a decanterbe azt a kb menyiséget amit ugy gondolom, hogy még aznap el fogunk fogyasztani -legtöbb esetben a teljes üveget-, majd hagyom állni. Ezt amugy te is tapasztalhattad, ha már nyitottál ki bort és 1-2 pohár után sem kaptál rá az izére, majd másnap megkóstoltad és akkor már teljesen más iznek tünt mint előző nap. Ez azért volt mert kiszellőzött.
Szerk:Mellesleg, ha jó sok dugót megszagoltál már, akkor egy idő után már arról meg tudod mondani, hogy kell-e szellőztetni a bort avagy nem. Nagyon sok mindent elárul a dugónak az illatvilága.
[Szerkesztve] -
F-ECT$
titán
No akkor az ígért beszámoló. Az eset Veszprémben a Villa Medici hotel 1. osztályú éttermében történt. Mivel már korábban is voltunk ott, ezért először a ház borát rendeltük (Cab. Sau.), de sajnos mivel eltelt már 2-3 év az utolsó látogatásunk óta, ezért valószínűleg már nem ugyanabból az évjáratból kaptunk, és a mostani nem volt az igazi.
Szóval borlap elő, nagyjából a szokásos kínálat, de úgy gondoltuk, hogy most kísérletezzünk egy picit, ezért a Szt. Anna pincészet egyik Cuvée-je (Cab. Sau, Franc és Merlot) mellett döntöttünk.
A bort egy külön pincér hozta ki egy kiskocsin, amin a következő cuccok voltak: a palack bor, egy kendő, egy kosár, egy bontó, egy kis tányér, egy gyertya, egy gyufa, 3 pohár és egy különleges formájú üveg (az alja nagyon öblös volt, majd hirtelen szűkült a nyaka felé). Kezdésnek a pincér meggyújtotta a gyertyát, majd a palackot a kendőbe csomagolva és kosárba téve megmutatta nekem. Egy pillantást vettetm rá, majd mondtam, hogy jó lesz, mert már itt látszott, hogy nem fog 2 perc alatt végezni. Ezután kibontotta a palackot, megszagolta a dugót, majd azt a kistányérra tette, és odahozta hozzám. Én nem vagyok a dugószagolgatás híve (a dugónak dugószaga van), szerintem max annyit lehet megérezni, hogy romlott-e a bor. Miután ismét bólintottam kitöltött 3-4 cl bort az egyik pohárba. Megforgatta a poharat, megszagolta, majd a gyertya fénye fölött is megvizsgálta. Ezután meg is kóstolta a bort (na ilyet nem láttam még sehol). Mivel mindent rendben talált ezért töltött kb 2-2 cl bort a maradék 2 pohárba, majd azokat lasan forgatva a tartalmukat az első számú pohárba töltötte de úgy, hogy mindkét pohár teljes belső felületén átfutott a bor. Mindezek után történt csak, hogy én is megkóstolhattam a bort, a dolog szépséghibája, hogy a vigyor, ami eddigre kiült az arcomra azonnal le is olvadt. Mivel nem volt romlott a bor, ezért nem küldhettem vissza, viszont sem illatban, sem színben és főleg ízben nem nagyon nem azt kaptam amit vártam. Mindenestre a pincér áttöltötte a bort az üvegbe, majd az eredeti palackkal távozott. (''Természetesen'' az üveg olyan messzire került, hogy én nem tudtam elérni, de bármikor kifogyott a poharam rögtön ott termett egy pincér és töltött.) A dolog végülis jól alakult, mert mivel nem hagyott nyugodni a bor minősége, ezért csak megreklamáltam a főpincérnél kb 2 korty után, hogy ez egy szar bor. Mint kiderült az a pincér hibázott, aki a borpincérnek a kezébe adta a palackot, és Pinot Noir-t sikerült hozniuk. A hibát elismerték és sűrű bocsánatkérések között kihozták az eredetileg rendelt bort, és bár az sem volt egy csúcsbor, de legalább ismét végigélvezhettem a nyitási procedúrát
A helyet egyébként mindenkinek ajánlom, ezt a kis kellemetlenséget leszámítva csak pozitív élményem van róla, és mint látszik a hibáikat is elismerik, nem úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy úgyis nekik van igazuk. -
as_Rock
őstag
Több cég is ajánl bortrezor-szolgáltatást, hogy mennyire megfizethető azt nem tudom, de 1-2 telefont megér a dolog jobb borok esetén.
A másik lehetőség, hogy keresel valami jó kis belvárosi 100 éves házat, aminek nem vizesedik a pincéje - azok elég jól tartják a hőfokot - és azt bérled ki bagóért, csak legyen rajta jól zárható ajtó... -
divot
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Sajnos nincs.

Sok bort kapok ajádnékba, de mivel nem tudom őket rendesen tárolni, kénytelen vagyok kvázi azonnal meginni. Édes büntetés.
Ennek eredménye, hogy ma este muszáj meginnunk az 1998-as Szepsy 6 puttonyost, mert látom, hogy nem érzi jól magát a meleg szobában.
-
Nowhereman
őstag
Őrült! Nincs valami pincéd ahol eltárolhattad volna még vagy 2-3 évig! Persze szigorúan nősténymentes helyen, ahol rendrakás közben nem hagyja felállítva a palackot valami asszonyállat. Nekem anyuka egyszer szabadult le, és sok 20-30 éves palacknak volt lészen szörnyű egy halála.
-
divot
veterán
Karácsonyra ezt kaptam a legjobb barátomtól. És épp ezt iszom.

[link] -
Notes
senior tag
Én nem szeretem a bort, de múltkor céges rendezvény okán itt jártam: [link] Nagyon szép hely, aki teheti feltétlenül látogasson el ide! A csopaki rizlingjük nagyon finom volt. Talán az első bor életemben amitől nem fanyalogtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)
.

. Viszont amit tudok ajánlani az a 4-es pince, onnan hoztunk egy kis útravalót is

, ebből kb. 5-10% aranyat, a másik, hogy árkategórián belül pontoznak nem abszolútértékben.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)