Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz dobolan #23598 üzenetére

Egyrészt írtam: "nem gondolnám, hogy augusztusig"
    "Ingatlanár beszakadást várni ilyen infláció mellett elég merész." Ennél sokkal komplexebb az a folyamat, hogy mi, mire, hogyan és milyen időtávon fog hatni.
    "Kizártnak tartom." Most még. Adj neki egy kis időt. 1-2 éven belül szerintem már érezhető/látható lesz.
    Ne haragudj, hogy nem akarok a fentihez hasonló hozzászólás szörnyeket írni már (általában ezért gondolkozok el azon, hogy egyáltalán kommenteljek-e, mert utána jön a végtelen beszélgetés a különböző elemekről), miért látom így, bár a fent említett folyamatokkal kapcsolatos ez is.
    szerk.: Látom közben almafa42 hsz-ét, és szerintem jókat ír, bár nem mindennel értek egyet.

Boond: Kifejezetten írtam, hogy nem gondolom, hogy vége van. :) Mindösszesen azt emeltem ki, hogy a valódi bottom lekaszálhatja a jónépet, aki elkezd 20k-nál (vagy már elkezdte feljebb) DCA-zni ettől függetlenül is. Főleg akkor jön ez majd elő, amikor majd döntenie kell, hogy mit tegyen pénzzé, hogy a mindennapi kiadásait fedezni tudja.

• almafa42

aktív tag

válasz dobolan #23598 üzenetére

Kifutnak az állami támogatások amik mind az új építésűeket tolták eddig. A kamat már duplázódott. A nyersanyagárak nemzetközileg emelkednek, a munkabérek is. Kis hazánk népessége erősen csökken, de lokálisan az észak-nyugati negyed (plusz Bp. agglo) nő.

Ez nekem azt mutatja, hogy be fog szakadni az új építések száma a legfelkapottabb területek kivételével. Az új építésűek ára tovább fog nőni, egyszerűen a gyenge forint, a nemzetközileg magas nyersanyagárak, az infláció mind ebbe az irányba mennek. Bekerülési költség alatt senki nem fogja adni majd a projektjét, inkább nem indítják el.

A használtaknál mindenképp várok egy lassulást, és hogy az olló nőjön az új és a használt között. Feleződés nem várható, de egy nominál értéken való stagnálás igazából a reál érték csökkenését jelenti. De ami biztos, hogy a kripto sokkal gyorsabban leköveti a makro változásokat mint az ingatlan. 2008-as válság után is 2013-ban volt az ingatlan alja itthon.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés