Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BaLee

addikt

válasz #33802016 #23273 üzenetére

Innen már nincs visszatérés szerintem.
    Vannak olyan coinok amik direkt úgy vannak kitalálva, hogy benne van a rugpull lehetőség. Azaz pl. venni lehet de eladni nem, vagy valami kiskaput kihasználva a coin kitalálói ügyeskedhetnek, esetleg valami végzetes hiba a kódban esetleg hibák sorozata vagy olyan együttállás amire nem számítanak az alkotók. Ezek mind betönthetnek egy coint.

A LUNA esetén ez történt:

- miért dőlt be: valaki szándékosan megtámadta a hálózatot, és nagy mennyiségű UST-t öntött a piacra, ezzel depeggelve a valutát. de ez önmagában nem az egyetlen ok, közrejátszott az anchor protocol nemrégi frissítése, a globál piaci helyzet, és még sok más.

- hogyan dőlt be: az alapítók a piacra öntötték az összes BTC-jüket, ami extra fedezetként szolgált volna hasonló helyzetekre, így nem maradt más eszközük megmenteni a projektet. ha LUNA-t adnak el, akkor az lejjebb hajtja az árfolyamot és pánikot kelt, így egy öngerjesztő folyamat lett volna

- hibás az algoritmus?: igen, mivel a whitepaper egyik első oldalán core funkcióként állítják hogy 1 UST bármikor beváltható 1 dollár értékű LUNA-ra. Ez az úgynevezett mint-burn mechanizmus.

- miért nem működött a mint-burn?: mert hard limit van beállítva, hogy mekkora a maximum mennyiségű UST amit egy nap LUNA-ra lehet váltani. Ezért ahogy kifogy ez a virtuális pool, egyre nagyobb lesz a spread. Így olyan árakat írt a rendszer, amin senkinek nem érte meg váltani, így effektíve nem volt lehetőség eladni az UST-t

- átverés/Ponzi volt?: Nincsen kizárva ez sem. A jövőben ki fog derülni, hogy Do Kwon vitt-e haza egy zsák pénzt vagy sem.

- vissza fog-e menni fel?: Valószínűleg ez már teljesen menthetetlen, a LUNA nullát fog érni. Az oka egyszerű: Az UST-nek négyszer annyi market capje van, mint a LUNA-nak. Ergo nem lehet mindenkit kárpótolni, bármilyen beavatkozás is történik, azzal valaki veszíteni fog.

- lunám van - ust-m van, mit tegyek?: másodlagos piacon add el. ami biztosan nem működik per pillanat: binance kiutalás-beutalás, astroport, terraswap. Én quickswapen tudtam relatíve tűrhető áron eladni (ha tűrhető az hogy tulajdonképpen 7 számjegyet bebuktam ezzel a szarral)

- hol lehet friss infókat szerezni? twitter (stablekwon, luna, lunacrash, lunatics hashtag), terra agora forum, anchor forum, /r/terraluna reddit

Forrás: András Rápli 💯crypto | 🚀bitcoin | 🇭🇺Hungary

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés