Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KilgoreTrout

senior tag

válasz schawo #11693 üzenetére

Nem vagyok szakértő, meg még csak most szálltam be pénzzel, de szerintem az alábbi okok miatt nem túl reális a 10.000 dolláros árfolyam:

1. Altcoin ICO-k. Rengeteg pénz ömlik be pusztán whitepaperekre és ígéretekre. Ha folytatódik a jelenlegi trend, és az altcoinok egy jelentős részével továbbra is többszáz százalékos hasznot lehet elérni napok-hetek alatt, akkor inkább oda ömlik a pénz. Ha pedig kipukkad az ICO lufi az átverések, lopások hatására vagy ráeszmélnek az emberek, hogy egy csomó altcoinnak nincs értelme - csak addig fenntartható, amíg spekulálnak vele, használni nem fogja senki rendeltetésszerűen -, akkor az akkora negatív sajtót generál, hogy sokan kimenekítik a pénzüket a kriptopénzekből.
    2. Ilyen árfolyamon legalább 164 milliárd dollár lenne a kapitalizáció, a mostani háromszorosa... Ki tudna ennyi pénzt berakni? Az infrastruktúra még nincs olyan szinten, hogy tényleg egyszerű legyen beszállni a kriptopénzek világába - az elhatározástól minimum napok telnek el, mire valaki btc-hez tud jutni - addig háromszor is meggondolja magát. Tehát maradnak az intézményi befektetők - de ők szerintem kockázatkerülőbbek, minthogy ennyire felpumpálják az árat - ha kockázatot akarnak, ott vannak az altcoinok, ahol nagyobb hasznot tudnak elérni. Arról nem is beszélve, hogy már csak 50%-os a bitcoin dominanciája a kriptopénzek között és úgy gondolom az intézmények valószínű portfoliót építenek, szóval valójában kétszer annyi pénzt kell befektetniük ahhoz, hogy 100 milliárd jusson a bitcoinra, amennyiben a kapitalizáció alapján osztják el befektetést a coinok között.
    3. A legutóbbi zuhanás előtt volt hasonló médiafigyelem. Amikor már az index is lehoz több főoldalas cikket a bitcoinról és az altcoinokról, az bevonz egy csomó olyan kisembert, aki csak annyit ért az egészből, hogy itt egy hét alatt megháromoszorozhatja a pénzét. Ez nyilván nem segít a kiegyensúlyozott piac létrejöttét. Bukik, kiszáll, "szar a kripto", rossz sajtó. Ezzel együtt jönnek a különböző scam-ek, amik szintén a bitcoin sajtónyilvánosságát használják ki: piramisjátékok, Ponzi. Ezek mind rombolják a bitcoin reputációját, ha Mari nénit átverték Onecoinnal, utána a rokonai, ismerősei sem fognak legális kripto-alapba fektetni.

Engem ez az egész coin spekuláció (leginkább az altcoinok) a dotcom lufira emlékeztet. Akkor is volt egy új technológia, amiről mindenki látta (vagy legalábbis hallotta), hogy nagy jelentőségű és valószínűleg meg fogja változtatni a világot. Mindenki be akart szállni az internetbe, ezt pedig kihasználták az élelmes (vagy naiv) vállalkozók: elég volt azt mondani, internet + állateledel vagy internet + társkeresés és az emberek utánuk dobták a milliókat. Én hasonlóképp látom a blockchainre épülő dolgokat, azzal a különbséggel, hogy ez még technikaibb, laikusok számára még nehezebben érthető, mint az internet. De a mechanizmus ugyanez: blockchain + az élet random szelete (nem is számít, hogy az adott alkalmazásnál van-e értelme az elosztott adatbázisnak) mindez megfejelve a saját céges "pénz nyomtatással". És az emberek befektetnek. Én úgy látom ennek is úgy lesz vége, mint a dotcom lufinak - nyilván hasznos az internet/internetes vásárlás és fent is maradt, de rengetegen mentek csődbe, és a lufi kipukkadása magával rántotta a teljes szektort, függetlenül egyes cégek életképességétől.

Persze lehet, hogy teljesen rosszul látom, még csak most szálltam be egy kis pénzzel "játszani", érdeklődésből azért időnként utánaolvastam, hogy épp mi a helyzet kripto-fronton.

Új hozzászólás Aktív témák