Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sellerbuyer
    őstag

Remélve, hogy nem halt még ki a topic:

Banana Pi M3, Ubuntu 16.04 SD kártyán:
    Vsftpd-vel, 1TB-os laptop HDD-vel (5400rpm), ami a "SATA"-n lóg 14MB/s-nél nem megy feljebb a feltöltésem, a letöltésem pedig még lassúbb. Ugyan ez a jelenség belső hálón és neten keresztül is. Próbáltam többféle klienssel is, nem ezekkel lesz a gond.

Nem bírok rájönni, hogy hol lehet a szűk keresztmetszet.

A belső háló gigabites, csatlakozik is minden eleme gigabittel rendesen. A local_max_rate=0. Érthetetlen, hogy miért ilyen lassú az átvitel. Az a fura, hogy Samba-n is ugyan ennyivel megy a másolás, ezért gyanakszom hardveres korlátra.

Van tippetek esetleg? Akinek ugyan ez a konfigja, mennyit mért?

• sellerbuyer
    őstag

Srácok, M3-ra Tramsmission+FTP-hez melyik kernelt javasoljátok feltenni? Ugye kell a "SATA", LAN alapvetően, esetleg wifi, de az annyira nem lényeges és más különösebben nem nagyon.

• sellerbuyer
    őstag

Miután a HP 1.5GHz-es microserverről (ami régen nagy szerelmem volt, mai napig van belőle 3db otthon) pontosan tudtam, hogy nem bírja már a fullHD-t sem normálisan vinni, Bananat eszembe sem jutott volna ilyen feladatra venni.

Ez egyértelműen kisfogyasztás+24/7-es üzemű kiszolgálónak tökéletes. A grafikai megjelenítést el kell felejteni még akkor is, ha van GPU-ja és be tudod üzemelni.

Azt már látom én is, hogy csak komoly mókolgatás árán lehet bármilyen eredményt elérni vele, de én úgy gondolom, hogy ha ezt meg akartam volna úszni, akkor veszek ennyi pénzért egy USB-s routert és csaknem minden faja anélkül, hogy bármit kellene csinálni vele. Szóval ez benne van a pakliban, ha az ember emellett dönt. Akkor kicsit én is kétségbe estem, amikor azt láttam, mennyire nem támogatott, ill. az összes kernel siralmas, amit heggesztettek rá és most sem mondom, hogy látom már az alagút végét, de legalább már kiderült, hogy azért (bár sok melóval) el lehet majd érni azokat a célokat, amikre gondoltam.

• sellerbuyer
    őstag

Egyébként az óta annyi történt, hogy:

Feltettem mégis csak azt az Ubuntu Mate Lts-t, amit említettem lentebb. Ez eddig a leghasználhatóbb, csak nagyon át kell gyomlálni és persze ez is bugos sajnos.

Az oprendszernek allokált helyet ki tudtam bővíteni a teljes kártyaméretre (32GB). Van erre egy gomb a Welcome képernyőn megjelenő málna ikon alatt, mint felfedeztem.
    Ezen a téren következő lépésem a HDD boot lenne (SATA-ról), bármilyen lassú is legyen az. Az eMMC boot hüpeség, mert az is csak egy memkártya (még ha beépített is), ami nem bírja a rengeteg írási műveletet elviselni és half duplex ráadásul... akkor már inkább marad a microSD(HC), ha nem fog menni a HDD-s verzió. Fura amúgy, hogy SD-nek jelzi a beépített storage-et és nem MMC-nek... lehet, hogy újítottak már ezen az M3 v1.2-őn...

Aztán jönne a Samba (NAS funkciók), persze csak miután a sok előre telepített cuccot legyalultam, amik nem kellenek. Aztán tesztelem, hogy műxik-e rajta rendesen a fájl- és mappamegosztás. Ez lenne az egyik legfontosabb terület, aminek műxenie kellene, hogy net felől Wines gépekről biztonságosan(!) elérhetőek legyenek vinyón elhelyezett dolgok.

A másik terület a router, amire használnám és Wifi AP. Ezen a területen sajnos óriási a kudarcélményem az utóbbi pár nap próbálkozásai alapján. Bár van lehetőség létrehozni hot spotot (AP mód), de nem működik egyelőre sajnos egyáltalán. Pedig ígéretesnek tűnt először. Kínlódok majd még vele persze párszor, de egyelőre ez a tervem is meghiúsulni látszik sajnos. :(

• sellerbuyer
    őstag

Köszi a tippet!

Hát igen, nagyon megszívtam, hogy nem tájékozódtam előbb... Így kidobtam csaknem 30 rugót az ablakon. :W

Fene gondolta, hogy ilyen drága cuccnak lófütty a támogatása, sőt még az se... Ennél többet értem volna egy NAS-al, vagy routerrel, ennyiért már egész jót kaptam volna. Nem kicsit dühítő... :W :O

És tényleg nagy kár érte, mert a vas eszméletlenül jó. De szoftver nélkül valóban nem sokat ér. :O

• sellerbuyer
    őstag

Most épp leszedtem a gpu,bt, stb-t beígérő változatot, de már rögtön az elején azzal fogad, hogy az oprendszernek allokált hely (7.3GB) túl kevés, mert már csak 194.4MB szabad hely van! :W

User van vagy benne vagy négy... tiszta röhej...

Hogy lehet ilyen gázul elkészíteni egy kernelt?

És ezt a málnapc.hu pénzért adja (banana honlapjáról letölthetőek ingyért)! Igaz, kártyával együtt adják, de az csak 8GB-os...

Sajnos Android nem jó az én céljaimra. :(

Ubuntu lenne jó, mert ahhoz konyítok vmennyire... Csicsóka írta, hogy neki Debian 8 min. van az M2U-ján és műxik, lehet, hogy én is megpróbálom, ha ez a fenti változat sem válik be... :F

• sellerbuyer
    őstag

Sziasztok!

Banana Pi M3-at próbálok életre kelteni, egyelőre kevés sikerrel, segítségre lenne szükségem:

Innen töltöttem le a 16.04-es Ubuntu Mate-et (Desktop), amit ugye a Bananara átvariáltak. Sajnos azt kell mondjam, hogy egy hulladék. GPU nincs, Bluetooth nincs és semmit nem lehet telepíteni, mert hibaüzenet hegyeket dob, hol a Libreoffice miatt, hol más miatt, a lényeg, hogy sem update nem fut le végig rajta, sem package telepítés, sem semmi. Wifit be tudtam üzemelni, net megy és ennyi kb. Semmilyen szoftvert nem tudok sem rátelepíteni, sem a meglévőeket eltávolítani (gondoltam, kidobom a Libret pölö), mert hibát dob.
    Totális hulladék ez az image.

Próbáltam más Ubuntukat rátenni, de nem hajlandó bootolni velük a cucc. Lubuntu is jó lenne, vagy a Mate-nek a legújabb verzióját (17.04) megpróbálnám, ami egyébként kétszer akkora méretű, mint a kiherélt Banana-s marhaság, úgyhogy gondolom, esetleg volna benne támogatás a VGA-hoz talán, meg a bluetooth-hoz, nem tudom...

Azért az fura, hogy a kifejezetten Banana-ra átvariált Ubuntuban sem a GPU, sem a Bt nem műxik...

Van esetleg ötletetek, milyen Linuxot használjak, amin minden megy rendesen a fenti banánon?

Új hozzászólás Aktív témák