- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
lesaux
veterán
Időlyárás, bazmeg, ilyet se láttam még.
[link] -
lacko81
tag
Hogy kell írni: LED-es vagy ledes? (pl ledes lámpa)
A google-ban a ledes-re van több találat, de nekem a LED-es valahogy jobban tetszik -
dokar
addikt
válasz
Winner_hun #641 üzenetére
te mégis melyiket használod:
kultúra vagy kultura?
túra vagy tura?
a google fight-nak pedig egyforma az 'u' és az 'ú'. -
vedini
őstag
válasz
Winner_hun #641 üzenetére
a magyar helyesírás szabályai szerint: kulturáltan, azaz rövid u
-
PazsitZ
addikt
válasz
Winner_hun #638 üzenetére
Valahol már kifejtettük ezt [link] googli fight döntetlent ad.
Wordben mindkettőnél helyeset ír ki, szinonimát viszont csak a rövid u-s változatra ír ki. Máshol is láttam már tehát ez a helyes kulturáltan.
Miként egy ilyen topiccím is van.
-
Gabás
addikt
válasz
Winner_hun #638 üzenetére
kulturáltan
-
Winner_hun
félisten
kulturáltan vagy kultúráltan?
[Szerkesztve] -
#gab_
őstag
-
eastsider
nagyúr
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #623 üzenetére
72.
Volt egy par ahol azt hittem tutira tudom, de megsem... -
Ősember
őstag
válasz
Szten Márs #620 üzenetére
hülyeség, félreértelmeztem az oldalt
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
válasz
Szten Márs #630 üzenetére
Korrektor. Köszi.
-
lesaux
veterán
válasz
96.
De volt már. Limlomot egybe kell. -
Apollo17hu
őstag
válasz
Szten Márs #625 üzenetére
Az mindegy, h mi az eredete a tesztnek. Az a lényeg, h úgy helyes, ahogy abban benne van, mivel a szerkeszt.hu munkatársai a magyar helyesírás szabályai szerint dolgoznak.
''<<Előfordul, hogy mi is nehéz helyzetbe kerülünk. Nemrégi egy plasztikai sebészetről, mellfelvarrásról, botoxinjekciókról szóló könyvet lektoráltunk. Ebben olyan teljesen új kifejezések, összetételek szerepeltek, amelyeknél tanácstalanok voltak a korrektoraink>> – ismeri el Sinkó Judit. A korrektorok ilyenkor az MTA Nyelvtudományi Intézetétől kérnek segítséget.'' [link]
Egyébként olvassátok a topikot (#512)-től. Ott már kitárgyaltuk páran a témát.
Itt is volt róla szó: [link]
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Apollo17hu #624 üzenetére
ÁLLÍTÓLAG egy Pázmányos magyar-szakos (ha így kell írni
) helyesírás dolgozat egy az egybeni átvétele, csak van amit az Élet és Irodalom úgy írt, ahogy én, ők meg nem... ami fura...
Ja, most chaten egy 14 éves gyerek 7 perc alatt (azaz válaszsebesség 4 mp / kérdés) megoldotta és 86 pont... el is hittem azonnal, mondta, h ha nem hiszem küld screen shotot, azóta is küldi... -
Apollo17hu
őstag
válasz
Winner_hun #622 üzenetére
MHSZ/102./b)
''A csak a végükön toldalékolható ikerszókat egybeírjuk: mendemonda, mendemondák; csigabiga, csigabigák; limlom, limlomot, limlomos; terefere, tereferél; hercehurca, ugribugri; stb.''
Ha elolvasod, mi alapján dolgoznak a szerkeszt.hu munkatársai, nem fogod megkérdőjelezni a tesztjük helyességét sem. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Winner_hun #622 üzenetére
Mennyi jött össze?
Eddig 2 magyar szakos bölcsészlánynak sikerült megmutatni, (ELTE BTK magyar-alapszakos bölcsészek) és 60, illetve 68 pontot kaptak.
-
Winner_hun
félisten
válasz
Szerintem sem az igazi, lim-lom szeritnem kötőjellel van, nem egybe.
-
mazda626
addikt
válasz
Nekem 57.
Pedig törekedem a helyesírásra.
-
Szten Márs
nagyúr
Csak kiváncsiságképp, ki mennyit ér el, személy szerint 65-öt, ami nem túl fényes, viszont ömm... nem vagyok benne biztos, hogy minden válasz helyes, hogy úgy mondjam...
[link] -
lesaux
veterán
folytatlyák
-
finest
addikt
Ez sok embernek feltűnik, pl. német ismerőseimnek is feltűnt, mert a török sok magánhangzót és főleg 'ö' hangot használ a magyarhoz hasonlóan. Mi valószínűleg meg pont a 150 éves török uralom miatt használunk sok 'ö'-t. Az is ismert viszont, h a magyar törzsek sokáig éltek török fennhatóság alatt, együtt a kazárokkal (ugyancsak török népcsoport). Olyan elmélet is van, h a honfoglalás korában a törzsfőnökök rétege, az uralkodó osztály török eredetű népességből származott és az alsóbb osztályokban éltek a finn-ugorok.
[Szerkesztve] -
ToZso79
csendes tag
Régóta várnék egy, számomra nem tisztázott kérdésre választ. Elméletileg a magyar nyelv a finn-ugor család tagja, viszont többször hallottam már, a török nyelvből ered a miénk. Ha hallgatom a török embereket beszélni, akkor inkább az utóbbit hiszem el.
Valaki?
(Hány helyesírási hibát ejtettem?) -
fasyrt
őstag
Milyen lökött dölög már, hogy a tanárnő egy szó, a tanár úr már kettő. Nem értem, legalább egy minimális logika lehetne a nyelvünkben.
-
tomcsi23
veterán
-
dabadab
titán
Ifju iropalanta kuzd a helyesirassal, keri a szamitogep segitseget is, am a vegen megis elbukja a huszforintos kerdest: [link]
(A ''batyja'' szot akarta betukbe onteni.)
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
válasz
Motion_Blur #611 üzenetére
Nem gyenge. A ''shift betű'', höhö.
-
Motion_Blur
félisten
Megreformált magyar nyelv: [link]
-
sekli
addikt
Hát ez szomorú, a PH!-ra miért kell betörnie ennek a színvonalnak...
[link] -
whitezo88
nagyúr
Egyik topikból:
''Már 2-hónaplya gazdálya vagyok ennek a fanatikus dögnek.'' -
dabadab
titán
''alszok''
Szerintem az ikes igek E/1-es rendhagyo ragozasanak ki kellene mar halnia es rendes alanyi/targyas ragozast hasznalni helyette (ahogy azt sok beszelo meg is teszi).
Ugyanis az -ik kepzo visszahatast kifejezo szerepe (ami amugy is eleg homalyos es esetleges (pl. torik, de robban)) ervenyesul az E/1-es fix -m vegzodes nelkul is.
(Egyebkent masok meg durvan tulkompenzaljak ezt a dolgot, egy masik Google-meccsel szemleltetve: a ''konyorgok'' 67300, mig a ''konyorgom'' 226000 talalatot ad, vagyis itt a helytelen forma majd' negyszer gyakoribb!) -
Át kéne írni a címben a helyesírás szót, hejesírásra, így hatásosabb lenne szerintem, na meg viccesebb
-
spirit007
senior tag
Csak egy saját észrevétel : a fórumozók nagy százalékban a milyen szó helyett mien -t írnak
.
Nos , amikor nekem a helyesírást tanították egy ilyen hibának a gondolatáért is szénné pofoztak volna .
Kérném a serdülő generációt , hogy ne a fórumokból tanulják a helyesírást . -
geot
csendes tag
Sziasztok!
Bátorkodom hozzászólni a témához...
A magyar helyesírás szabályainak tizenegyedik kiadása szerint a helyes írásmód:
pró és kontra
Az egy dolog, hogy a google melyikre dob ki több találatot... szerintem ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni... legfeljebb annyit, hogy a magyar emberek hogyan beszélnek, illetve írnak.
Gonosz példa:
alszom: 288 000 találat
alszok () : 66 800 találat (pedig helytelen, hiszen az alszik ik-es ige...)
''de viszont'' - 107 000 találat (pedig ez is helytelen)
Elnézést, nem akartam okoskodni. -
Apollo17hu
őstag
Hali!
Szerintem két helyes megoldás van:
pro és contra - ha az eredeti formát használjuk, valamint
pró és kontra - ha magyarosítani próbáljuk. -
Rive
veterán
Hoznal ra peldat is?
Pl. ugye egy-egy idegen eredetű szó integrálódása a magyar nyelvbe...
Azert, mert a nyelv termeszetenel fogva az orok valtozas allapotaban van...
Azért akadnak dolgok, amik lassabban változnak, és lehet rájuk tartós szabályokat hozni a fölöslegesség, túlszabályozottság veszélye nélkül. Meg vannak olyanok, amikre hozott szabályok már születésük pillanatában nevetségesek. Az előbbiek lefedik a nyelv nagyrészét - az utóbbiak pedig megtöltik az ilyen és ehhez hasonló topikok azon hozzászólásait, ahol a pro-pró kaliberű viták mennek...
Ui.: az 'egységes' helyesírást én is fontosnak tartom - de azt is, hogy ennek igenis legyenek határai.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''Nem kell teljesen egyértelmű leképezés, sőt: egyes területeken ez pont többet árt, mint használ.''
Hoznal ra peldat is?
''Az általános igénytelenség''
Nem kell fetetlenul annak neveznunk. A kozpontozas hianya is helyesirasi hiba - vagy szabad nyelvertelmezes. Egyebkent a ''vok'', ''mien'', ''mejik'' stb alakok meg - bizonyos szempontbol - korrekt fonetikus lekepzesek (amugy meg ordas helyesirasi hibak).
Utolso mondatnal arra kerdesre gondolsz, hogy miert kell valtozasban levo dolgokra is szabalyokat hozni? Azert, mert a nyelv termeszetenel fogva az orok valtozas allapotaban van, igy ha olyan nyelvvel akarunk foglalkozni, amit hasznal is valaki, akkor az allando valtozasban levo reszen kivul mast nem nagyon fog talalni. A mesterseges szabalyokat pedig azert kell meghozni, hogy legyen egy darab, egyseges helyesirasunk, amit en a magam reszerol tovabbra is fontosnak tartok. -
Rive
veterán
Nem kell teljesen egyértelmű leképezés, sőt: egyes területeken ez pont többet árt, mint használ.
Az általános igénytelenség - felteszem, erre céloztál egyes linkelt hozzászólásokkal kapcsolatban - ezzel nem függ össze.
Ui.: az utolsó mondathoz is fűzz valami megjegyzést, kérlek.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpársportok
- Linux kezdőknek
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Fotók, videók mobillal
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest