Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
Hali.
A golf 4-es kocsimba a következő van:JVC fejegység
Front: Soundstream 2 utas szett ezt egy Phase Linear PB Two 2X65W RMS
Sub: DLD 500 + Hertz 1D.1 1X200W RMS 4 ohm
+ kondiA problémám a DLD sub-bal van. Hatalmasat szól, Vesekövet aprít, viszont azt kell mondjam hogy nem minőségi a hangja. Nem megy elég mélyre és inkább dübörög és hangos minthogy jól szólna. A házi mozimban van egy Klipsch sub lényegesen lágyabban szól és sokkal mélyebbre megy le.
Nos a DLD hangszórót akarom lecserélni egy olyan hangszóróra ami szebben szól és azért hangja is van. A DLD reflex ládába raknám az új hangszórót. A láda kb 50Literes bas reflex.
A következő erősítővel hajtanám: Hertz 1D.1-el.
Ennek a teljesítménye a következő:
1X200W RMS 4ohm
1X320W RMS 2ohm
1X450W RMS 1ohmTöbb hangszórót néztem:
[Galden Audio RS12]
4 Ohm 400W[HIVI Swans F12S]
4 Ohm. 300W Ez azért lehet érdekes mert kb 90 ezer az eredeti ára és most 25 akcióban. Swans Diva hangsugárzók a házimozim minden hangfala kivéve a sub. Nagyon jól szólnak.[Skar Audio IVX12]
2+2Ohm illetve 4+4ohm-os változat 400W.
Ez a következő miatt lenne nekem érdekes. Az erősítőm 2 és 1 ohmon is terhelhető így a 2+2Ohm párhuzamosan 1ohm lesz a 4+4Ohm párhuzamosan 2 ohm lesz. Ezzel jobban ki tudnám hajtani az erősítőt. Nem tudom van-e értelme és mennyit hoz. nem halottam még dupla tekercses hangszórót. Illetve mennyire melegedne az erősítő 1 és 2 ohmon.[Hertz ES300D4]
4+4Ohm 350W Ezt is meg tudnám hajtani mivel 2ohm lesz az ellenállás.Szóval a Hertz monoblok erősítőmet nem cserélném le.
Szerintetek?
-
Khaosz55
addikt
válasz opeter70 #36825 üzenetére
A fejegységem JVC KD-X50BT.
A mély külön kimeneten van. Az erősítőn 80HZ nél vágom 50 hz-nél +6db emelek kb. Minden beállítást próbáltam már de sajnos a DLD500 nem ad szép telt mélyet.
Az RMS 200W nem a legizmosabb viszont nem az erősítőm teljesítményével van a gond hanem a hangszóró hangzásával ezért akarom cserélni. Alacsony hangerőn sem a szép a hangja. Nem lágy mély hanem vesekő aprító.
Ma hosszú útról jöttem haza és Morning show-t hallgattam ilyenkor leveszem a Sub hangerejét a fejegységen. Megálltam pihenni és észre vettem, hogy a Hertz 1D.1 erősítő tűz forró. Levettem 0-ra akkor is tök meleg 1-2X kikapcsolta védelem az erősítőt. Ez miért van ? Nem is hajtottam. Mi lesz ha 2 ohmra terhelem folyamatosan kikapcsolt túlmelegedésre? Nem tudom hogy működnek a digitális erőlködők. Azok is akkor melegednek ha terhelve vannak? Megpróbálom hogy lehúzom a 2 db RCA-t és megnézem milyen meleg lesz. Az autóm egy Golf 4 .
Ez a Focal SUB P30 DB érdekel. Remélem a focal a Jm lab focal, mert akkor jó lehet, viszont ott a HIVI F12S amit felső kategóriába sorolnak.
-
Khaosz55
addikt
Ez a bekötése az erősítőnek:
Ha jól értelmezem akkor ha dupla tekercses hangszórót veszek akkor a párhuzamos bekötéshez min két csatornát be kell kötnöm. Szóval az erősítőből 2 pár hangszóró vezeték megy majd a sub-ba.
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #36860 üzenetére
Szerintem a DLD-t el kell felejteni minőségi mélyre. Legalábbis ezt, gondolj be a hangszóró kb 15 rugó ujonnan ehhez vegyek 60-70 rugós erőlködőt. Egyébként ne rossz ez a Hertz 1D.1, nekem elégséges. +6db azért emeltem ki mert nélküle még jobban kopog a DLD és elveszik még jobban az alsó mély tartomány. Ez szerintem a műanyag membrán nagyrészt a felelős. Könnyű jól tolja a levegőt, de hangzásban nem igazi.
-
Khaosz55
addikt
Ok megpróbálom. Álítgatok holnap tesztelek.
Viszont egyáltalán nem tiszta, hogy egy dupla tekercses 4+4 ohm hangszorót hogy kell erre a hertz monoblok erősítőre rákötni.
"A" kimenetre kötöm a két hangszóró tekercsét
vagy
"A"-ra kötöm az egyik tekercset "B"-re a másik tekercset.A rajz azt mutatja ha 2 db hangszórót kötök rá. Viszont 1 dupla tekercses esetén mi lenne az eljárás?
Én úgy látom hogy akkor használom ki az erősítát ha az egyik tekercs megy az "A"-ra a másik meg a "B"-re.
-
Khaosz55
addikt
Hali,
a következő erősítőm van:
[Hertz HE 1D.1]4Ohm 200W RMS
2Ohm 320W RMS
1Ohm 450W RMSJelenleg egy kék membrános DLD-t hajtok vele. DLD-t lecserélem és helyette dupla tekercses (4+4Ohm) hangszórót akarok venni. Szóval 2 ohmon akarom terhelni az erősítőt. Nem tudom jó ötlet -e vagy inkább 4 ohmnál maradjak.
A következő dupla tekercses hangszórókat néztem ki.
46Literes Refelx ládába kerül.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
a két hangszóró közül melyiket ajánljátok ?
2 Ohm 320W RMS erősítővel lesz hajtva. Tudom gyenge de nekem elég.
A focal a reflex láda méretemhez 80mm-es átmérőjű 20cm hosszú reflex csövet ír. Hertz 80mm 23cm.
Sajnos Győrben sehol nem tudom meghallgatni ezeket a hangszórókat.
Nekem mind a kettő szimpatikus talán a hertz jobban bejön kinézetre, de nem ez akar lenni a döntő szempont. Melyik lenne szerintetek a jó választás ?
-
Khaosz55
addikt
Erről a szettről van valakinek tapasztalata?
-
Khaosz55
addikt
Itt néztem ki azt a 12" sub hangszórót is amit most 25-ért adnak. 90 körül van az eredeti ára, de végül is Hertz lesz belőle.
HIVI hangfalaim vannak otthon azok igen jól szólnak igaz az nem hangos zenére való mert nem tud hangosan szólni.
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #37444 üzenetére
SQ- mit jelent?
Lenne egy kérdésem. A mély ládámat egy Hertz HE 1D.1 erősítővel hajtom. Ha meghajtom akkor 15 perc alatt lesz kb langyos. Viszont ha hosszabb útara (1 óra) megyek és szinte 1-ra vissza veszem a fej egységen a sub hangérerejét nem is szól semmit a hangszóró az erősítő nagyon meleg lesz kn 50-60 fokos úgy hogy szinte nem is megy. Semmi rendellenességet nem tapasztalok ezen kívül. Most majd rakok be távtartót hogy az erősítő háta mögött is ki tudjon rendesen bukni a levegő. Az erősítő a hátsó üléssorra van rögzítve.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #37452 üzenetére
Különben nagy érzékenységtől max hangosabb egyáltalán nem biztos hogy jobb a hangminőség. Én tapasztalatom hogy alacsonyabb érzékenységű hangszóró lágyabban szól mély tartományban nem hangosabban hanem lágyabban. Kinek mi kell...
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #37464 üzenetére
HIVI az amcsi cuc amit Kínában gyártanak mint szinte minden hangszórót. Nekem a Házimozim és HIFI-m is HIVI Swans Diva. A kocsimban frontnak egy Soundstream XSC6-van.
SQ-ra ha otthoni HIVI cucc lényegesen jobb mint a sounstream. Persze nem lehet össze hasonlítani az otthonit a kocsiba lévővel.
A Soundstream XSC6 kb milyen minőséget képvisel? Lehet veszek egy Hivi D620-at és kipróbálom. Otthon nem csalódtam benne remélem autóba is beválik.
Ha a D620-nak van olyan részletgazdag magasa mint a HIVI TN28-as magas sugárzónak akkor nincs gond.
-
Khaosz55
addikt
Megrendeltem a HIVI D620-at. Kíváncsi leszek a hangjára. Ha hozza azt mint a swans diva akkor no problem. Elméletileg ugyan az a magas van benne.
Most sokat gondolkodom, hogy a mély hangszóró az Hertz ES300D.5 2ohm így az erősítő RMS320W-ot tol vagy legyen a HIVI F12S 4ohm ebben az esetben RMS200W.
A Hertz 38ezer a HIVI 25 ezer igaz a HIVI eredeti ára 90 rugó. Szerintem a HIVI SQ-ban jobb viszont azzal nem lehet döngetni.
-
Khaosz55
addikt
Most olvasom a hogy simán kábelezhetem újra 20-as tápkábellal. maxon kb 70 amperom lesz 10-es kábellal kevés.
-
Khaosz55
addikt
Valahogy nem értem ezt az áram számítási dolgot.
P=UxI
I= P/U. szóval nálam. 440W RMS/ 12V = 36 Amper. 14,4V esetében: 30,5Amper.Valamelyik oldalon azt írják hogy úgy kell számolni, hogy I=(Px2)/U.
Az erősítő hivatalos oldalán is a I=P/U-val számolnak, így kijön a 12V-on a max 36 Amper. Ezt el kell vinnie a 10-es tápkábelnak kondival.
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #37504 üzenetére
Persze meg lehet. Győri vagyok. Hozzá teszem én építem és nem vagyok profi.
A következő lesz:
Front: Jelenleg soundstream Xsc6 leváltom HIVI D620-ra.
Erősítő: Phase Linear PB2 2X60W RMS
Sub erősítő: Hertz He 1D.1 4ohm=200W 2Ohm=320W
Sub hangszóró jelenleg DLD kék membrános ezt váltani akarom vagy Hertz ES300D5(2ohm) vagy HIVI F12S-re 4 ohm. -
Khaosz55
addikt
Na ma átkábeleztem mindent 20-as tápkábelra. Átrendeztem az erősítőket. Jöhet a HIVI D620-as beépítésre. Sajnos még nem érkezett meg.
A következő hogy a szivacsot akusztikai szivacsra cserélem a mély ládában.
A mély ládám netto 42 liter, átmérő 75mm X200 mm reflex csővel. A hertz a ES 300D.5-höz a következőt írja:
Reflex láda esetében 38 Liter, Átmérő 82mm X230mm.
Akkor én most mit tegyek majd a 42 literes ládába. Mekkora reflex csövet? Egyáltalán hol kapok ilyen reflex csövet?
-
Khaosz55
addikt
Hali,
A mély ládámat kibéleltem ma akusztikai szivaccsal. Úrtartalma 38 Liter. Egy darab átmérő 75mmX200mm-es reflex cső van benne. Elméletileg 38 HZ-re van méretezve így.
Korábban írtam, hogy két mélynyomó között vacillálok.
Mind a kettővel 2 ohmra terhelném az erősítőt vagyis az adatok szerint a valós kb 1,7 Ohm. Erősítőm 1 ohm stabil 2 ohmon 320W RMS-t tud.
Nem tudom melyik lenne megfelelőbb. A Hertz technikai adatait megnézve nagyon hasonlít a DLD-re. Persze ettől a hangja lehet más, viszont minőségibb hangot akarok a DLD500-hoz képest. 200W rms-el hajtom a DLD-t ez nekem megfelel hangerőben. A focal és hertz érzékenysége jóval nagyobb a DLD-nél. Az adatokból az derül ki, hogy a hertz membránja jóval keményebb mint a focal-é. Egyiket sincs lehetőségem meghallgatni, viszont a tapasztalatom, hogy a puhább membrán-pille lágyabb mélyet ad.
Meg tudnátok mondani hogy a hangszóró technikai adatinak mi a jelentése? Nem tudom eldönteni melyiket válasszam.
Persze még harmadiknak itt van HIVI is. Viszont az 4 ohmos és nem tudom kihajtani. Viszont árban 25 Ezer ami több mint jó.
HIVI F12S -
Khaosz55
addikt
A HIVI zárt ládába való jobb eredményeket hoz zárt ládába.
Ezt megnézem akkor azt mondom focal-t a jó választás. Hertz egyértelműen hangerőben és zúzásban a jó.
-
Khaosz55
addikt
Megjött a HIVI D620-as szett. Ez nagyon komolyan néz ki. Rikít róla a minőség. Holnap vagy hétfőn fogom beépíteni.
Kérdésem, hogy érdemes a az ajtót bitumen lapozni? A Golf iv-ben bellül van alapból bitumen lap. Mármint az ajtó belső oldalán. Az ablakemelő szerkezeten nincs lap.
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #37612 üzenetére
Rakok fel majd képet. A bitumen lappozást az ajtó és kárpit közé gondoltam.
A golf 4-ben van bitumen lap bár nem ekkora vannak helyek ahol látszik a lemez. Egyenlőre hagyom most nem visz rá a lélek, hogy az ablakokat is kivegyem.
Még mindig agyalok, HIVI F12S legyen zárt ládába vagy a Focal Sub P30DB.
-
Khaosz55
addikt
Bitumenlapoztam az ajtókat. Bellül mindenhol. Javult a hangminőség. A mély hangok jobbak lettek. Még nem raktam be a hivi szettet mert sajnos nem érkezett meg a tükörháromszög.
-
Khaosz55
addikt
Most jelenleg reflex ládám van.
Vacilálok melyik legyen. Ha Foca- hangszórót veszem akkor az reflexbe való. Viszont a Hivi zártba. Frekvencia átvitelben kb ugyan úgy muzsikálnak viszont a zárt esetén lineárisabb az átvitel. Nem késedelem is kisebb. Hangerőben pedig a reflex jobb. Nem tudom 4-5 db mennyit számít.
-
Khaosz55
addikt
Persze dB-re gondoltam.
Számítás alapján.
Zárt: HIVI F12S 200W RMS 4 Ohm (KÉK)
1 meter
30 Hz = 101 dB
40 Hz = 107 dB
50 Hz = 110 dB
60 Hz = 110 dBReflex: Focal Sub P30 DB 320W RMS 2 Ohm (ZÖLD)
1 meter
30 Hz = 105 dB
40 Hz = 111 dB
50 Hz = 114 dB
60 Hz = 114 dBPersze tudom ezek csak számok, de csak ebből tudok kiindulni. Ezek szerint melyik lenne a jobb választás.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #37737 üzenetére
Igen, de szeretem a rap és disco, hip-hop számokat is ahol jókat szoktam döngetni. Igaz nekem a DLD 200W RMS-el kb 15 perc és cseng a fülem. Nem tudom ki tud tartósan 1000W RMS-en zenét hallgatni én nem bírom pedig nem vetem meg a hangerőt.
A lényeg, hogy WinISD alapján és gyártó szerint is a focal P30 DB zárt és nyitott ládában is használható. Viszont a A Hivi F12S kizárólag zárt ládában és adatokat beírva kiderül, hogy lényegesen jobb a zártban a HIVI. 50 HZ-nél a Hivi +2,5 dB. A Focal a zártban pedig 50 Hz-e, -3 db a 0-hoz képest. 70Hz alatt lekezd meredeken esni. Reflexben meg jól tolja. Szóval úgy néz ki, hogy veszek egy Hivi 12FS-t. Most 25 rugó, anno ez 90-100 ezres kategória volt.
Most úgy vagyok vele, hogy veszek egy HIVI-t ha nem tetszik akkor építek belőle otthonra ládát. Régen nagy hangerő fun voltam viszont közel 40-hez inkább a SQ érdekel.
Különben érdekes, hogy az autó hifiben ha megnézel egy oldalt akkor minden a teljesítményről szól. A Hi-fi meg házimozi meg SQ-ról. Autóhifiben röpködnek a 500W-os mély nyomok pedig az autó térfogata lényegesen kisebb egy nappalihoz képest.
-
Khaosz55
addikt
Beépítettem a HIVI D620-at. A magas beépítése nagyon körülményes volt. Még bejáratos és következőt tudom mondani a soudstream xsc6-hoz képest:
A magas visszafogottabb de az egész magasa tartomány részletgazdagabb. Érdekes hogy eddig olyan érzésem volt hogy csak a bal oldalról szól a zene most külön meghallom a jobb oldalt is. Akusztikus hangszerek és az ének egyértelműen jobbak. A mély lágyabb. Most így tudnám jellemezni. Nehéz ezt megfogalmazni, zenére jobb, ez nem a döngetős kategória. Viszont a magas részletgazdagsága elmarad az otthoni HIVI Swans diva magasától.
-
Khaosz55
addikt
D-osztályú erősítőt szoktak használni front szett hajtására? Úgy halottam, hogy inkább mély ládákhoz használják mivel a hangminősége elmarad az AB-osztályhoz képest. Hatásfoka igen jó a D-nek de, hangminősége nem ezért mély hajtásra jó. Ez igaz ?
Ezen akadt fenn a szemem: Krüger & Matz KM1002
-
Khaosz55
addikt
Hali,
voltam a MM-be és meghallgattam több 16cm-es front szettet. Döbbenet mennyire máshogy szólnak egyes gyártók hangsugárzói. Leginkább a magas terén különböznek. Melyik volt jó az gőzöm sincs. Tuc-Tuc zene szólt rajta. Semmi énekhang szóval egyik így szólt másik úgy. Persze lehetett érezni melyik volt a disco zenére hangolva, alacsony hangerőn is sivított a magas.
Feldobok képeket a Hivi D620-ról. Ez zenére való, hangerőt nem tud a 86db-el, és 60w terhelhetőséggel. Érezhetően halkabb ez előző szettemhez képest, viszont SQ-ra jobb.
-
Khaosz55
addikt
válasz gabber01 #38024 üzenetére
Phase Linear TB Two . Szerintem kevés kicsit alá ez a vas azért néztem valami erősítőt 4 csatornás-t hidalva vagy Krüger@matz KM1002-t. Viszont a Krüger digtális és ha jót tudom a D osztályú erősítőknek nem olyan jó a hangja, Mármint az A+B osztálynak szebb melegebb hangja van.
Alapból az olyan hangszórók aminek ilyen nagy átmérőjű cséveteste van nehezen hajthatók mint pl dynaudio.
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #38025 üzenetére
Ez 35K volt az új ára külföldön 100K körül van. Igaz hozzá teszem, hogy szerintem kb 5-6 éves lehet raktárkészletről megmaradt, de ez egy hangszórónál nem sokat számít. kb 20 éve tudják már mi a jó hang egyes hangszóró gyártók.
Én úgy látom, hogy az autóhifibe nagyon sok pénzt kell bele ölni, hogy megközelítse a home hifi hangját. Alapvetően én úgy érzem a legnagyobb problémát az jelenti, hogy fém dobozba vagy hiába bitumenlapozol, a másik meg, hogy kicsi a légtér és közel vagy a hangszóróhoz így nem tud teret képezni a hang. Meg persze az hogy nem középen ülsz.
Kíváncsi vagyok ez ezüstözött hangszóró kábel mit hoz rajta még. Otthon azt használom.
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #38029 üzenetére
Lehet hídba leterhelem majd az erősítőt és meghajtom az egyik oldalt, hogy akkor mi a helyzet.
Sajnos nincs jobb mikrofonom, meg szerintem nem hozza elő, hogy milyen valójában mivel más hangszórón hallgatod meg. Ahogy nézegettem egyes gyártóknak vannak 400-500K fornt hangsugárzói. Hát mit mondjak az már elég elvetemültség....
-
Khaosz55
addikt
A következőt néztem ki a HIVI D620-as fronthoz erősítőnek. Jelenleg egy Phase linear PB Two-val hajtom. Szeretném ha lenne elég tartalék az erősítőben ezért a következőt néztem ki.
-
Khaosz55
addikt
1-2 dolgot nem értek.
Ha a zenét nézzük és azt hogy lináris legyen a hangátvitel 20-20Khz között akkor hogy lehet összehozni, hogy egy front szett ami pl kap 2X100W RMS-t és hozzá teszünk egy sub ládát ami 600W RMS-t kap.
Én akár hogy kísérletezek a nem tudom normálisan összehozni azt hogy a Front 2X65W RMS és sub 350RMS egy hangban legyen. Szerintem nem is lehet. Ha vissza veszem a sub hangerejét akkor tökéletesen hozzá lehet igazítani fronthoz. Persze egy elektromos rap és rave zenénél nem lényeg hogy a sub szét töri a kocsit, de a többinél eltorzul a hangkép mivel a abban a tartományban ahol a sub dolgozik lesz lesz egy hatalmas kiemelés amit nem képzeltek oda a hangmérnökök.
-
Khaosz55
addikt
Na ezt 2X sikerült.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok