Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Őskoczka
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung PRO Ultimate microSDXC 512GB (MB-MY512SA/WW) a Galaxy A5x-be
- Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
.mf
veterán
Én azt mondom, vidd. A nap nagy részében úgyis sötét és hideg van, nem lesztek túl sokat kint. Amikor van auróra, felrakod a gépet az állványra egy ultra-szélessel, és otthagyod kattogni time-lapseben - közben nézhetitek a fényeket és a csillagokat.
T72: "hivatalos", "asztrofarm"? Na, pont az ilyen lehúzásokról beszélek. Itthon se kell Zselici csillagparkba menni, hogy csillagokat lásson az ember. Az ország 95% bortle 1, miről beszélünk?
Bőröndbe semmi értékeset. Cabin luggage. Néhány légitársaságnál duplát is vehetsz, ha 1x10 vagy 8 kg-ba nem fér bele. Nyilván nem EQ6 + 300/1500-at kell vinni...Pulsar: oh... kitartás
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
popey37
addikt
két szépséghibája van: max 50 perc egy sorozat a derotácio miatt, de az meg egy vagon foto még 10 másodpercel számolva is és a végeredmény egyáltalán nem rossz. söt az elkészült fotosorozatot le lehet rola szedni és saját magad is feldolgozhatod. korrekcios kép nem kell hozzá, 1-10 másodperces expon nincs semmi zaj.
a másik az icurka picurka szenzor, a rozetta kod csak 2 részletben fér bele, nagyobb ködök csak mozaikkal. de egy igazi fogd és vidd cucc, haverom megvette, teszteltük, tényleg jo.
nem beszélve arrol, hogy egy jo éjszaka lelöheted vele a fél égboltot.a redcat 51mm-es tripletje 419k a boltban, 4 lencse, gondolom a 4. a korrektor, helikális kihuzat meg egy vörös csödarab.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
-
t72killer
titán
A javítás igen valószínű belezabál az értékes adatokba is = buksz a jelerősségen.
Egy villanyász kolléga szerint spóroltak a hűtést és a kamerát ellátó áramkörök szeparálásán. Ezt tisztességesen csak forrasztgatással lehetne megoldani, nem a kép manipulálásával.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Lusta volt a szerző elég sub-ot lőni. A zaj a legegyszerűbb probléma: "csak" dolgozni kell rajta ezerrel, 2x, 4x, 10x annyi fotont kell begyűjteni. Persze, az utómunka is kell, de ha nincs adat, abból max a szobafestő tud eredményt kreálni.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Marha nehéz egyszerre exponálni meg oklikihuzat tekerentyűjét tekerni, szóval 50/50. De persze, elsőre nem ugranék bele egy extra helicoidba, amit úgyse használnék másra.
Reduktorral árulja az eladó (az ami a linkelt tesztben is van): az szvsz a legjobb megoldás, mert így kevesebb mm-t kell kitartani rövidebb expóidővel (még reduktorozva is 274mm a fókusza, azaz így is messzebb fog látni, mint a 200mm-es canon).Az eladóval még meg kell birkózni, mert 450 fontot tuti nem adok érte, amikor a 72ed-ket 400 alatt adják-veszik, nem Takahashulunk...
A nagycső projekt is tárgyalás alatt volt, de egy ebayes üziváltás után kiszálltam, az eladó szvsz egy nepper aki felvásárolt valahol használt cuccot és próbálja duplaáron eladni.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
de, win 10, amugy az a gond, hogy auto bekapcsol a turbo és olyankor 4,5 ghz a proci sebessége és indul a venti. a biosba meg nem lehet belenyulni: a tuning auto, a proci overlockos:23-45-ös szorzo között állitja magát ahogy jonak látja, 3,5 ghz felett már pörögnek a ventik.
-
popey37
addikt
az asztrofotozásban nem az a szép, hogy olyat csinálj mint Lorand/ ugysem fog menni /
nálam pl. az a helyzet, hogy ha van idöm és egem akkor irány az ég.nem csinálok nagyon sok expot, csak és kizárolag a magam örömére fotozok. van egy profi felszerelésem, mondjuk ugy, hogy felsöközépkategoria. és nagyjábol ennyi.
a kész képeket általában kinyomtatom fotopapirra, direkt vettem egy nagyobb teljesitményü nyomtatot, és szépen beteszem az albumomba.
kizárolag ködöket és galaxisokat fotozom, a halmazok nem érintenek meg igazábol, ezért azokat kihagyom. még vizuálisan sem szoktam megnézni öket. számomra nincs bennük semmi szépség. szoval gyüjtögetek, hogy legyen mit mutogatni az unokának.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
Email-piszkozatban gyűjtöm . szeretnék fénygyűjtő képességben továbblépni a c5-ön. A szakma körül ólálkodok már 30 éve, de azért kellett frissíteni az ismereteimet, kigyomlálni pár előítéletet. Ha túl hosszú, kivágható, tehát gondolatok a 30centi környékére/fölé lépésről - ismétlem, a cél NEM CSAK fotózás, hanem vizuális észlelés az Uránusz-korongtól a halvány üstökösökön át galaxisokig.
Newton+GEM
+ F/4, reduktor-kómakorrektorral akár F/3.xx
+ szép éles-kontrasztos kép jó optika esetén
+ jól hűl
+ optika nem párásodik- fotós tubus (erős váz+kihuzat) drága
- széllökésekre érzékeny
- a kómakorrektor f/4-esnél akár vizuális észleléskor is kell
- a vizuál észlelés ugrabugra, főleg a legjobban látható, zenitelő objektumoknál a lehető legnyakatekertebb helyre kerülő okulárral. Segédtükör+kihuzatforgató rendszer = hibalehetőség
- átmérőarányosan ez alá kell a legdrágább mechanika (refraktort nem számítva)
- személykocsiban nem 1xerű elrámolni a 150centi hosszú tubust
EQ platformon Dobson
+ F/4, reduktor-kómakorrektorral akár F/3.xx
+ ha a tükör jó+ jól van hűtve szép éles kép
+ nem párásodik
+ olcsó tubus
+ átmérőhöz képest könnyű
+ vannak könnyen szétszedhető/összecsukható példányok
- az EQ platformot marha macerás pólusra állítani, a gyártó a kézikönyvben a Scheiner-módszerrel szivat, ahelyett, hogy odab.ott volna egy pólustávcsövet az 1500€-s pajtaajtójára
- az EQ platform csak szűk földrajzi szélességtartományban használható, a TEPP még hagyján, de pl Kanárira már abból is külön gép kell (22-34 kontra 35-60°), ha vmikor leköltözne a távcső
- autoguiding csak egy gyártónál van (TEPP)
- kevés a könnyen, egyértelműen összerakható tubus = kitelepüléskor fél órát csak a tubus összerakásával vakerálok, hozzáadva a Scheinert, indításra kb elered az eső, felkel a nap...
SCT (c11, rengeteg mázlival c14, lxd200 12")
+ átmérőhöz képest rekord kompakt, c11 könnyű (még a c14 tubus is kijön 20 kilóból)
+ szuper bolygózó csövek = fényszennyezett helyen is "van műsor"
+ tubus alsó végén az okulár, a műszer szimmetriatengelyén = marhaegyszerű-kényelmes a vizuál munka, de kamerával is stabilabbnak néz ki
+ továbblépés f/2 Hyperstar irányba(!)
++ pofonegyszerű szállítás-kitelepülés: kihajigálod a csomagtartóból, pólustávcsővel 3perc alatt pólusra állítod és (reduktorozva) már repkedhetnek is a 4-5perces subok. A Dobsonnál ekkor még a Truss-rácselemeket méregetném, hogy miért is csavaroztam xy darabot fordítva...
- drága tubus
- nagyon nehezen hűl le
- rengeteg lágy, elmosódott, erőszakkal posztban élesített képpel találkozik az ember nagy SC-ktől is. Vizuálban viszont ezt nem tudom megerősíteni, amit a kis c5 oklijában látok, azzal teljesen meg vok elégedve kontrasztilag. Az újabb, Starizona f/6,3-as reduktorral már szépeket is látni
- Hyperstar nélkül(!) reduktorral is óriási fókusztáv, gyengusz fényerő (reduktorral f/6,3)
- Hyperstar nélkül(!) korlátozott látómező, APSC a maximum
Egyéb optikai rendszerek:
Schmidt-Newton, Mak-Newton: kommersz-kapható darabok kicsik, max 19centi
Refraktor: 30centi? nem én nyertem meg az €urjackpotot... pici fotós apo van, csak normális mechanikát nem kapott még - lehet pont ő fog a végén mélyegeket fotózgatni a nagy vizuális+bolygós melóra használt tubus hátán[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nem, a ccd privát eladótól sokéves használt, örül h végre vki megveszi tőle = nem fogja visszavenni. A cmost áruló boltok visszaküldési policyje meg változó.
"Érzésre" a ccd lenne az igazi asztrokamera, viszont kérdéses több év használat után nem örgedett-e el. Tudom, nem autó persze.
-
t72killer
titán
Lyuk+rács (dvd-ből, annak jobb a felbontása, mint a cd-nek) működik, a fenti dobozkám, amivel a #7308-as képeket csináltam se tartalmaz semmiféle extra lencsét . Tény viszont, hogy elég nyűglődős beügyeskedni a komponenseket ahhoz, h jól látszódjon a spektrum: precízen egy vonalba kell állítani a fényforrást, rést ÉS rácsot plusz(!) látatlanban beállítani a rács dőlésszögét. Ha ezek megvannak, egy CFL égő szépen prezentálja a #7308-as eredményt.
Ma bevásárláskor szereztem egy kicsit nagyobb, erősebb kartondobozt, egy kis tervezgetés és megcsinálom egyenesen a v1.1-et, árnyékolt belsővel, valamiféle "célzóalkalmatossággal" + hevenyészek hozzá kanerarögzítőt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
ezen én is gondolkodtam, ma éjjel kipróbálom mi van obi nélkül.
A 78£ maradjon csak a zsebben/menjen hasznosabb dologra, a spektrót megépítem magam*. Pénzt amúgy pont most tettem bele a projektbe, igaz ennél kevesebbet: vettem egy nikkor-E 1.8/50-es obit - úgyh megy a szurkolás, hogy az 50milis lencse látószögébe beleférjen majd a spektrum (elvileg pont belefér).
Csakhogy ez akkor is érték lesz - valszleg a mostani nominál ár többszöröse, amikor az unokák dobra verik az örökséget*Ha egyszer sikerül levakarni a kiccaládot a fejemről, akkor lehet összebarkácsolok egy ilyen csinos dobozkát fából, rendesen csavarozva-fekete textillel bélelve.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Lesz logout . Ma a webkamerával szerencsétlenkedtem: win10en nem hajlandó megnyikkanni, úgyh csinálok alá egy usb-linuxot. Jövő hétre várok kisdobozos szállítmányokat ebayről, úgyhogy lesz erősebb kuckó, aminél már a fekete belsőre is odafigyelek majd.
A noir pi kamera tökéletes erre [link]
-
Matska
senior tag
Vannak azért fokozatok, nyilván egy szélsőségesnek tűnő példát hoztam, bár amikor az Adriára utaztunk a nyáron, éjszaka, akkor Horvátországban sok falun átmentünk, ahol le volt kapcsolva a közvilágítás.
Lehet kezdeni a díszkiválgításokkal, mondjuk este 10 után, aztán le lehetne lőni mondjuk minden második lámpaoszlopot, szintén csúcsidőn túl. Úgy gondolom bőven van mozgástér ebben a témában, ésszerű keretek között, csak akarat kell.https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
f.lorand
Topikgazda
Nem kellett, de egy kis felfelé méretezés van a képen, az alap kép valamivel kisebb.
ati3x: gratulálok, a kép is tetszik és a távcsőhöz is sok sikeres percet kívánok.A Jupiter - Io a natgeora is felkerült, van némi leírás is: https://ng.24.hu/termeszet/2022/10/31/2022-oktober-asztrofotoja-az-io-arnyeka-a-jupiteren/
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
f.lorand
Topikgazda
Én 80 alatt nem mernék ajánlani semmit. Inkább csak a csalódás van vele, mint élmény. Sokkal inkább akkor egy jó binokulár. Az eget is jobban lehet élvezni vele (én máig szoktam binozni Tejutat, csillaghalmazokat, vagy fényes ködöket) és másra is jó. 30-ért már kiváló, amit ajánlottam. Ha teleszkóp, akkor 80 és felette.
-
f.lorand
Topikgazda
Köszönöm, örülök, ha kedvetekre van.
A Pelikán igazából a nagy ködösségben látszódik, ez csak egy szegmense. De ezekben az a jó, hogy bárhol megtalálhatunk benne formákat. Igen, akár ebben is látom én is - máshogyÉn ezt a szűrőt használom.
-
f.lorand
Topikgazda
Mindkettő fontos. A PS oldal pedig nem mérhető az átlag PS képzésekhez, az asztro oldal más, más dolgokat kell csinálni. De az oldalamon van mind egy komplett feldolgozás videó és van PS is. De részemről ok.
[ Szerkesztve ]
-
szkita
tag
Az úgy volt,hogy...iso 6400, f: 6.3, ugye ezt a 2x szorzó rendesen lecsapdossa... ami szerencsés hogy fénycsső volt a fehéregyensúly (ha az az) Nagyon szeretem ezt az obit, remekül rajzol. Rengeteg időt elvett megtalálni az objektumot. Itt kb. egyetlenegy csillagot sem látni az égen, csak ha gyakorlott a szemed veszel észre egyet-kettőt, na mondjuk az oriont pont látni amikor elég magasan van. Aztán azon kívül felejtsd el... Laptopra dugom, szerintem ezt te is tudod. eléggé meg van vágva a kép, nem sikerült pontosan középre beállítani de nem mertem megmozdítani a szerkezetet mert tényleg egy kálvária bármit megtalálni. egy 180-as sorozatból szedtem ki az anyagot, meglepően bemozdulás mentes lett a szél ellenére. 15 dark készült már bent a kanapén mert akkor jutott eszembe. Lehet ez is hatással van az eredményre (bent nem két fok van szerencsére). Ha az sw a progi, akkor minden ingyeneset, ami azonnal vagy előbb összefésüli a képeket. a rawokat sequator alá lököm, majd laptopon felpofozom photoshop expresszel, felpöccintem drájvra és a telefonra lehúzva a lightroom ingyenes verziója adja meg a kegyelemdöfést. Most már tudsz mindent. Sok sikert és derült eget!
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Neked nincs repülő autód? Én mindig azzal megyek a Hold bázisra.
A "stb." bármi lehet, ami rendesen fényes.
Amiket írtál, azokat tényleg király lehet átélni. Megnézni a Napfogyatkozást a Holdról, fényszennyezés nélkül csillagászni, stb.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
racskobalazs
senior tag
-
racskobalazs
senior tag
Szia!
Teljesen vadi új, szeptemberben vettem, párszor használtam már manuálisan. Számítógépre lehet kötni USB-vel, próbáltam, működik.
Mindennel együtt (hordtáskával, plusz okulárokkal, akkuval stb) ~500kAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
Az itteni ajánlások alapján választottam, EQ-5 GoTo és SkyWatcher 150/750 PDS. lett, de eddig csak manuális vezérléssel próbáltam (úgy is hatalmas élmény).
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
bmxbandita
tag
Igen, ez sanszos, hogy megoldaná, de a fókusz utánállításnál viszont sokkal macerásabb lenne.
A végső megoldás, hogy építek egy auto fókuszírozót, amivel APT-ből tudok fókuszt állítani, így remélhetőleg a stepper motor majd nem engedi, hogy eltekerődjön a gyűrű
Most egyelőre az a megoldás, hogy egy másik obit használok, aminek a tele végén már jó távol van a front lencse a gyűrűtől, így simán elfér a fűtő -
-
Matska
senior tag
Állvány, 15-20 másodperc záridő, legtágabb rekesz, iso 3200-6400, beprogramozod, hogy végtelen számú képet készítsen egymás után és hátradőlsz.
Augusztus 6-án elkaptam egy tűzgömb végét, egészen nappali világosság lett. A bal felső sarokban van a ojjektum, és összeraktam két egymást követő képet, hogy látszódjon, hogy megvilágította a tájat:
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ha komponálni akarod a tájat is, akkor az szerintem utómunkával oldható meg.
Vagy a táj lesz jó vagy a meteorok.
Aztán még ott van ugye a Föld forgása, aki nagyon elszánt az asszem' úgy szokta csinálni ahogy popey37 is mondta, hogy relatív rövid expóval és amelyik képen van találat az megy a másik mappába.
Utána ezeket a képeket lehet stackelni egymásra a tájképes képpel (abból ugye elég egy is).Én még sosem csináltam ilyet digitálissal, de szerintem ez az elmélet.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
-
ati3x
Topikgazda
Háát a tükörcsiszolás.. Nem egyzserű. egy F7-F8 körüli még megoldható. De egy fényerős tükör F5, de főleg F4 meg szívás. csináltam elsőre egy 150/965-öt. az egész jó lett.. A mostnai 200/750 no az azért eléggé szívás volt, a széle nem is lett jó. Amúgy erősen gondolkodom azon, hogy nekiugrok mégegyszer egy új 200/760-780 körülinek, de azt már pengére akarom csinálni. De építek egy interferométert, a csekkoláshoz. (már majdnem minden cucc megvan hozzá). Amúgy egy csiszolós tábor minenképp ajánlott, mert hiába nézel videókat, olvasol utána, a gyakorlat az gyakorlat. ÉS itt ez hatványozottan igaz. Sajnos nekem erre nem volt lehetőségem. Az első tükörnél Zsámba Istvántól kaptam instrukciókat skypeon. Maga a fényerős tükör sokáig tartott, hónapokig, És kell hozzá egy fasza kis mikrós "linear stage" minimum 2 tengelyes, a mérésekhez. Szóval nagy kihívás! Nem olcsóbb mint egy kész kínai optika, és nincs rá gari hogy jobb is lesz. De én nem is ezért csináltam...
-
szkita
tag
Igen. A család az család. Magam is eléggé hogyismondjam feldúlt vagyok. Leginkább mikor kimegyek az éjszaka legsötétebb óráiban s halványszürke-narancs az ég...
Vajon melyik lehetne járhatóbb? Sok rövidebb expó vagy kevesebb hosszú? ugye a rövid mellett szól hogy nem kell annyi felvételi időt kukázni ha rossz... A követés kb. 110mm-es fóusznál cca. 2 nagyonmax 3 percig megoldott. Utóbb naggyon jó pólusra állással. Csak ugye itt a sarkcsillagot sem igazán könnyű megtalálni[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
A bazárokban hirdetnek neked való távcsövet.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
ha jól emlékszem van olyan hátizsák ami keretes, az jó nagy, abba az én cuccaim is beleférnének talán, de a súlya miatt esélytelen lenne hurcolászni.
az AZ-EQ 5 Goto-m brutto kb.15kg lábbal együtt.
ez még nem is lenne sok, de van mellette 1 koffer, 1 börönd meg egy aksi. na ez a sok.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
én nem cipelném hátizsákban, ha adnak hozzá koffert. abba szinte minden belefér ami vizuális észleléshez kell, sőt nekem még a fotos cuccok is elférnek mellette: adapterek,szűrők, korrektor, zenittükör, lézer, bahtinov maszk,
eszem ágában sem lenne beletenni egy hátizsákba. a kofferben nagyobb biztonságban van.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
-
kuyarashi
őstag
Igen erre gondolunk. Kint mennyibe kerül a Lacerta? (Én Itthon még 145-ért vettem.) Ez lehet a TS Optics megfelelője, ez pedig az Artesky (én még nem találkoztam a márkával). Utóbbi kb. koppra ugyanaz, mint a Lacerta. A kihuzata bordázott, meg a papucsa picit más formájú. Még a fókuszírozó talán eltérő, mert a Lacerta-n gyári mikro Lacerta van.
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
igen, használtban már 100k környékén megkapod, és mellé a 50k a korrektor. mégse 300k.
ugyanaz majdnem mint a lacerta, csak nem forog körbe a fokuszírozó, és nem lehet visszatolni a harmatsapkát. de szerintem az optikája rendben van.
ezt ezzel lőttem, csak teszt céljából /kiprobáltam a nem hozzá való korrektort, kiderült, hogy hozzávaló. /5 kép átlaga DSS-ből ahogy kijött. 5 perces expo iso1600
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Ez 2 lencsés SEMI-APO, tehát nem triplet. Ebben az esetben sokkal jobban jársz a Lacerta-val, amit megvehetsz szintén gyári korrektorral együtt (quadrouplet). Persze külön is vásárolhatsz hozzá másik korrektort, ami csökkenti a fókusztávot - ha ez cél.
FPL-53 és NBM51 partnerüveg, ami a nagyok szerint a lehető legjobb kombináció 2 lencsés rendszerben. Ez gyakorlatilag a Megrez, csak már a Lacerta forgalmazza. Az építési minősége, a festése is, kb. mint egy 70-200 mm-es fehér, L Canon objektívé. A behúzható harmatsapkája is ugyanez az anyag. Ilyenkor olyan a hangja, ahogy össze-cippan', hogy egész nap tologatnád. A kupakja is konkrétan alumíniumból van, tehát sok műanyag nincs a tubusban. A kihuzata 8 csapágyas, atomstabil és körbeforgatható. Ez elég ritka. Kofferben, tokkal-vonóval.
Ebben a kategóriában gyakorlatilag nincs feljebb.Nagyon tudom ajánlani. Olvasd el a hozzászólásokat, főleg Levente tesztjét!
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Úgy látom 4 lehetőséged van, ha maradsz a márkánál.
- TSFlat2: M48 / APS-C / gyújtótávolság nem változik
- TSFlat2,5: M68 / FF / gyújtótávolság nem változik
- TSRed279: T2 / APS-C / 0,79×-es gyújtótávolság (DSLR esetén további kiegészítőkre lehet szükség)
- TSRed379: M48 / FF / 0,79×-es gyújtótávolságiNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Az a jelenlegi új árának a fele, tehát jó vétel. Használtan, külföldről viszont kissé bevállalós.
Egyébként milyen lehet az állapota, meg megvan minden tartozéka? Illetve mik azok?iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Amennyiben patika állapotú, szerintem 230.000 Ft alatt már elgondolkodtató, 200.000 környékén pedig kötelező.
Nekem a brutál építésű Lacerta "SEMI-APO" van meg (FPL-53 és NBM51) és már az is kimagasló teljesítményű. Konkrétan ehhez viszonyítva ez a triplet árérték-arányban drága (bár én akcióban vettem 72/432-t).
Ettől függetlenül én nagyon ajánlom, ha jó az ár, tényleg hátizsákos méretű. Mennyiért találtad meg?iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
-
Balinov
titán
-
popey37
addikt
ne viccelj, az AZ4 belefér a kempingszékem zsákjába, és vállra akaszthatós.
fotozni tényleg jó a 72-es, csak sajna képsikkorrektor kell hozzá, az meg annyi mint a tubus majdnem. és a fotót már vezetni kell, az meg egy másik 150k, ha nem akarsz laptopot és aksit is cipelni.
nézegesd a bazárt a makszutov oldalán, szokott néha feltünni egy-egy példány.
nekem egy SW AZ-EQ 5 Pro Goto van alatta. tuti elbirja.a 120-ast meg bűn lenne eladni. amugy én ugyanigy vagyok a 120/1000-el. nem kell senkinek, már vagy 3 honapja hidetem, ráadásul az enyém kicsit tuningolt példány.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
jaa, hogy van egy ilyened?
pedig mélyegezni brutális a tubus és egy jobb fotoálvány simán birja./ persze nem a 3000 forintos Hama/.
ez még a kék tubus, a mostani az barna és 4 kilo az egész.
nekem a nagytesója van:120/1000, na az már egy nehéz és hosszú dög.
fotózni tudom ajánlani az SW 72/420 ED-t. nekem is az van, hibátlan.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
f.lorand
Topikgazda
Nem udvariatlanságból nem válaszolok, soha nem fotóztam barlow lencsével a képminőség romlás miatt. Extenderrel igen, ott nincs vignettálás sem. Televue Powermate és Explore Scientific modelleket próbáltam, mind jó.
-
gilfoyle
őstag
-
popey37
addikt
hát, pedig az akromát sokkal jobb bolygózni mint egy MC, mivel az MC-nek a kitakarás miatt sokkal lágyabb a képe. persze ez csak 100-120mm körül van így. ha van egy 8"-9,25"-od az már ütős. az akromát szini hibáját meg egy szürővel simán el lehet tüntetni. nekem volt 127/1500-as MC-m, eladtam, és vettem helyette egy 120/1000 akromátot. nem kell hozzá barlow, hiszen egy 4 milis oklival már 250x nagyításod van. nekem van hozzá 3 milisem is, az 333x nagyítás, de nincs értelme.
ha nagyon kell barlow mert jó az ég, akkor egy Q-turret 2,25x -t szétcsavarok, ezzel 1,6x nagyításom lesz. a képet nem rontja, egy Baader semi apo szürővel meg szinezés sincs.a mélyégről csak annyit, hogy a bolygók nagyon évszak függők a láthatóság szempontjából, és kevés van belőlük, viszont a mélyegeknek se szeri-se száma, egész évben lehet őket bámulni. egy F5-ös lencséssel 40x nagyitás környékén rengeteg látnivaló van amit ténylegesen látsz is nem csak sejted hogy ott van: Androméda, Gyűrűs-köd stb...
-
popey37
addikt
ha mc-ben gondolkozol, a minimum a 127/1500. belefér a hátizsákba, mindössze 35 cm hosszú.
lencséből még hordozható a 102/600, igaz ehhez már nagyobb hátizsák kell, de mélyegezni brutál jó tubus, bolygóra nem annyira, mert közepesnél nagyobb nagyításon jelentős a színezése.
sajna newtonból nincs alternativa. itt a 150/750 a belépő szint, de az már nem hátizsákos kategória.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
ez a tubus nem 2" kihuzatu. de tisztában kell lenni, hogy ennek a csőnek van központi kitakarása, úgy kb. 30% körüli.
holdra bolygókra jó, bár a jupiter és a szaturnusz nem lesz túl nagy benne.
ha a helyedben lenék, kihagynám és gyüjtögetnék egy jobb tubusra. a makszutov.hu bazárjában elég sűrűn van eladó cső. ilyen is- olyan is. lehet válogatni.
az MC 127mm átmérőtől válik bolygógyilkossá,/tudom,mert volt nekem is./Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
háát, el tudod cseszni ha nem pontos a vágás ferde lesz a képsík, plusz menetet is kell vágni, ekkora átmérőben kicsit nehézkes.
az adapterrel nincs ilyen gond: kitekered a benézőt és betekered az adapterel a kamerát.
ha esetleg később váltanál valami miatt, el lehet adni. / ha megvágod, örök darab a polcodon/Teló: +36302105384 SW 120/600
-
.mf
veterán
Korábban is feldobta már párszor a yt, a 2 órát látva eddig kihagytam.
Most belenéztem, az első felében az NPF-en kívül nem volt újdonság (az az oldal viszont hasznos), azt nagyrészt csak pörgettem; DSS-t is használtam már korábban, addig megvoltak még a dolgok.
De ami utána jött PS-ben... Az a "fogjuk a képet és leszedjük a hátterét, majd kézzel festünk szaturációt a nebulákra" nekem már túmáccs, ott már megszűnik fotó lenni, az ilyen szintű belenyúlást már nem szeretem...Laskr99: fotós obik között is vannak olyanok, amik színi hibákban az apokromátokat közelítik.
Van, amelyiknek benne is van a nevében: pár Zeiss (pl. 135 f2 APO-Sonnar) és Voigtländer (pl. a tavalyi 65 mm f2 APO-Lanthar vagy a 110 f2.5 APO-Lanthar), vagy Leica (APO-Telyt).
Van, aminek bár benne van a nevében, mégsem az: pl. régebbi Sigma tele-zoomok.
És vannak, amiknek nincs a nevében, mégis majdnem apo-szintűek: - pl. a Samyang 135 f2 manuál elég népszerű asztrofotósok körében, mint budget majdnem-apo tele; valamint Canon és Nikon pro nagytele fixek közül sok közel apo-szintű.
A gond csak az, hogy a Samyang kivételével a fent felsoroltak elég drágák... Ha nem kell a széles látószög, távcsövet olcsóbban kapsz, mint 300, 400 és hosszabb f2.8, f4 fotós fixet...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
tvamos
nagyúr
astrobin.com-on van pár kép ezzel a setuppal, nem is rosszak. Nézd meg, és láthatod, mire képesek együtt, és, hogy milyen vázat használnak hozzá.
Amúgy egy átalakított Canon jó lehet kezdésnek, szoktak árulni használt astros oldalakon.
Egy laptop viszont nem árt a hátizsákba... Szóval nem lesz kicsi a cucc.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest