Hirdetés
-
LOGOUT.hu
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Hátha...
Van egy AX86U-m, ami egy frissítés után elfelejtette a wifi beállítások egy részét.
A frissítés sem volt egyszerű, mert csak sokadikra sikerült, de ment, és - legalábbis ez a része - azóta is rendben van.
Viszont azóta azt mondja a router, ha a wifi beállításokra kattintok, hogy:
"The Country Code is not exist! Please enter Country Code."
(igen, szó szerint, ilyen rossz angollal)
És a wifi nem működik.
Azt látom, hogy az nvram-ban a country, meg location kódok üresek:admin@RT-AX86U-68C0:/tmp/home/root# nvram show |grep country
fb_country=
modem_country=
size: 66847 bytes (64225 left)
wl0_country_code=
wl0_country_rev=
wl1_country_code=
wl1_country_rev=
wl_country_code=E0
wl_country_rev=
admin@RT-AX86U-68C0:/tmp/home/root# nvram show |grep location
location_code=
size: 66847 bytes (64225 left)
Valaki el tudná küldeni, hogy mik a beállítások? Hátha rendbe tudnám tenniNem tudom, hogy mi kellhet még, de nyilván teljes dumpot nem kérek, meg van, ami hw specifikus/egyedi. De ha van valakinek tippje, szívesen fogadom!
Az SNB fórumán találtam hasonló gondot, indítottam is egy topicot, és már kaptam visszajelzést is. De érdekes a probléma, és hátha meg tudom oldani én is - persze segítséggel
Meg hátha másnak is jól jön!Köszi!!
-
bcl
senior tag
válasz kpityu2 #21141 üzenetére
Nem, dehogy!
Itthon lett véve, a elvileg magyar. A cég, aki hozta a CHS-től vette. (Igazából még jövő szeptemberig garis. Elvileg..)
A frissítés a Asus recovery toolal ment, mert másképp nem akart, valamiért ragaszkodott ahhoz a Merlin verzióhoz, ami rajta volt (egy bő két éves)Azért frissítettem, mert fura dolgokat csinált:
- nem lehetett ssh-val belépni
- nem mountolta a lemezeket ("unmounted"), amiknek más baja nem volt
- nem lehetett fw-t frissíteni a webes felületen keresztül, de beállításokat nullázni sem (azt sehogyan)Az Asus recovery tool meg szívatott, pontosabban a gépem: van egy virtualbox hálókártya, és amíg azt le nem tiltottam, addig mindig azt mondta, hogy a router nincs recovery módban. (Jópár óra szívás volt az éjszaka, mire erre rájöttem )
Aztán jó lett, felment a FW, a legutóbbi Merlin.
És elment a wifiAzóta megy minden, a fw csere-bere, a reset, a hdd-k, az ssh... kivéve a wifit...
-
bcl
senior tag
válasz kpityu2 #21143 üzenetére
Igen, az snb forumon, ahogy írtam, indítottam is egy topicot, és a srác szerintem nem egészen egy órán belül írt is. Viszont mivel már hajnali fél 4 volt, én kidőltem. Ő meg valószínűleg jópár órával arrébb van, és szerintem most alszik.
Reggel válaszoltam neki, majd kiderül, mi lesz a vége.
A gariban nem bízok (hosszú; kaptam, céges)szerk: a frissítésbe nem avatkoztam be, elvileg rendben lement. Feltöltötte, mondta, hogy indítsam újra, és kész. Áramszünet nem volt...
[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
válasz kpityu2 #21150 üzenetére
Igen , ez nekem is eszembe jutott - utólag...
Most azt írta a srác, hogy ha volt mentésem, akkor, hacsak fizikailag nem sérült az NVRAM, menthető a dolog.
Én meg - rossz szokás - csináltam mentést.
Azt írta privátban, hogy nem tehetem publikussá magát a műveletet, mert a) nem szeretné, hogy aztán mindenki mindenféle egyéb routereket téglásítson, és utána rá mutogasson. Maga a folyamat nagyon erősen modellspecifikus.
Másrészt olyan műveletek vannak benne, amikkel megkerülhetők bizonyos korlátozások, és ez az SNB fórum szabályaival nem egyeztethető össze.
Meglátjuk. Kíváncsi leszek, hogy egyrészt hogyan zajlik (érdekesség), másrészt, hogy sikerül-e majd.
Szólok, majd, hogy mi lett a vége. -
bcl
senior tag
Ígértem folytatást.
Megvan, vége a sztorinak: a mentésből kellett/lehetett volna visszaállítani egy csomó dolgot.
Viszont, a backup file sérült.
Sikerült Colinnak kiszednie belőle a releváns dolgokat, és abból kiderült, hogy a router wifi adapterének (végfok? nem értek hozzá) kalibrációs adatai vesztek el.
Azt írta, hogy pont ilyen, és ilyen revíziójú routere van, de ezek az adatok, habár nagyon-nagyon hasonlóak, nem pont ugyanazok; mindegy egyes darab eszközt gyárilag kalibrálnak be, és mentik el ezt az NVRAM-ba.
Ezt a flash egy területéről a boot közben átmásolja a flash egy másik területére, és mentéskor onnan írja ki mentéskor fájlba. (ha jól értelmeztem, amit írt)Érdekes módon a beállításokat egyébként teljesen vissza tudtam állítani, "csak" a wifi ment el, de az nem a konfig fájl miatt. Valami más a gond.
(Azt is írta, hogy még két azonos típusú router között sem szabad backupot visszaállítani.)Úgyhogy annyiban maradtunk, hogy mivel nem lenne tökéletes a router az övének a kalibrációs adataival (minden más adatot ki tudott szedni a mentésből, MAC-ek, PIN kódok stb), viszont működne, így nehéz lenne gariztatni.
Így most viszont tudom, el is indítom holnap. -
bcl
senior tag
válasz kpityu2 #21163 üzenetére
Igen, a kulcsszavakat ismerve, és így utána olvasva már más a helyzet.
De ez már nagyon túl mutat rajtam.
A dühítő, hogy mielőtt nekifogtam, direkt készítettem egy mentést, amit ráadásul később vissza is tudtam állítani, szóval úgy tűnt, rendben van... nem volt.
Jó lenne egy szoftver, amivel le lehet ellenőrizni egy mentés integritását. -
bcl
senior tag
Nekem egy AX86U zakkant meg két hete, egy nagyobb frissítés után, írtam is talán itt, lentebb róla. Asszem a 388.5-re frissítettem.
Megszűnt a WiFi működni, de teljesen, se 2,4, de 5GHz. A ledek sem világítottak. Nem tudtam sehogy életre lehelni, gariztatnom kellett. Még nem is kaptam vissza.
Még jó, hogy az AC56U a szekrényben volt, most azt tettem vissza. -
bcl
senior tag
Volt több gyári visszaállítás is.
Sajnos megdöglött. Az SNB-ről vettem fel a kapcsolatot egy sráccal, és kiderült, hogy a rádió gyári kalibrációs adatai lettek oda, sajnos menthetetlenül. Ez pedig minden egyes darabnak egyedi, a gyárban végzik el.
Kb két (már talán három) héttel ezelőtt itt is írtam róla, lentebb megtalálod a részleteket.Volt ugyan mentésem, de az meg valamiért hibás volt (mármint maga a fájl). Érdekes módon a felhasználói beállításokat vissza tudtam állítani belőle, de a kicsit részletesebb vizsgálat során kiderült, amit fentebb írtam. Talán lehetett volna valamit kezdeni vele, de mivel még jövő szeptemberig garis, abban maradtunk, hogy nem állítjuk félig-meddig helyre, hanem csere/szervíz (ami).
-
bcl
senior tag
Nemtom, mit intéznek majd...
December 13-án vittem vissza a kiskerhez, ahol vettem, ott azt mondták, hogy valamikor január közepére számítsak. A dobozát nem is kellett vinnem, csak a routert, meg a tápját, ezt furcsállottam.Az mondjuk nem volt baj, hogy 2 usb3 volt rajta, mert ahogy nézem, a Pro-n csak 1db usb2, meg 1db usb3 van... bár igazából az egyikben nyomtató volt, a másik volt, amit alaposan kihasználtam egy usb hubbal.
-
bcl
senior tag
Pénzt biztos nem fogok visszakapni, mert nem én vettem
De a csere jól hangzik, reméljük, az lesz!szerk: Ja, igen... mondták, hogy az ünnepek miatt (plusz általában utána nagyobb leltározások vannak) fog nagyon elnyúlni a dolog. Bár... ez engem nem nagyon kéne, hogy érdekeljen...
[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
Boldog 2024-et!
-
bcl
senior tag
válasz MaCS_70 #21315 üzenetére
Ahogy írtam, nem is kérték a csomagolást (ezek szerint helyesen; de ezt írtátok is már lentebb is), viszont azt nem tudtam, hogy nem is kérhetik.
Korrekt a cég amúgy (eddig az ), az ügyintézés - mondták is - az ünnepek miatt húzódhat el. Csak annyit mondtak, hogy számítsak rá , de nem biztos.
Most elvagyok az AC56U-valA költségek térítéséről viszont nem tudtam, ez érdekes. Nem feltétlenül akarok élni vele (most biztos, de máskor sem feltétlenül), de ha a jövőben egy kereskedő hozzáállása esetleg olyan lesz, amilyen, elő lehet még ezt szedni
-
bcl
senior tag
Figyu, két napja írják, hogy nem mountolódik a rádugott eszközöd.
Ez nem feltétlenül a router hibája, nagyon sok tényezőtől függ. Rajta levő fájlrendszer, esetleges hibák, stb...
Én is torrenteztem vígan egy AX86U-val (míg ki nem vágtak ), és olyan nagyon sokat varázsolni sem kellett hozzá.
Sőt, nekem NTFS-re formázott SSD volt, egy USB3 hub-ra dugva.De eszembe jutott egy dolog, ami fontos lehet: az USB3 port nem biztos, hogy meg tud táplálni egy külső HDD-t. Az előbb említett hubom külső tápos.
És ezt már ssd-vel is tapasztaltam, amíg nem kapott plusz tápot, addig PC-n sem ment rendesen, le-felcsatolódott folyamatosan.Ki kellene zárni a hibákat, így hiába próbálsz bármit installálni, ha nincs mire.
Nincs egy 8, vagy 16GB-s pendrive kéznél, amin ki tudnád próbálni, hogy megy-e egyáltalán a leírás? Azt egyszerűbb formázni, meg táp is kevesebb kell neki.
-
bcl
senior tag
-
bcl
senior tag
válasz Intruder2k5 #21376 üzenetére
Ja, lehet. Nem sokat torrenteztem, és amire kellett, tökéletes volt
-
bcl
senior tag
válasz Márton #21456 üzenetére
Én nem tapasztaltam.
NTFS-sel használok több hdd-t is egy AX86u-n (előtte meg egy AC56U-val), és soha semmi ilyesmibe nem futottam bele. Pedig éppen filmeket nézek a megosztásról, amik elég könnyen 8GB felettiek
Sőt, a hdd-k meg 4T-sek, azaz túl annak a 2T kötetméreten.[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
válasz Márton #21471 üzenetére
2T-nél van egy logikai határ, az MBR partíciós tábla esetében a megcímezhető blokkok száma kifut a 32bites címtérből.
(2^32 blokk, ez 512 byte-os blokkokkal számolva 2TB)
A nagyobb partíciók esetén más partíciós sémát kell használni, ez lesz a GPT. Ott a maximum kötetméret asszem 256T. (Most hogy az egész hdd egy partíció, vagy több nagyobbra van osztva, mindegy)
Ezért írtam, hogy nemhogy az NTFS fájlrendszert, de a GPT partíciókat is kezeli a router fw. -
bcl
senior tag
Sziasztok!
Wired backhaul mehet switchen keresztül, vagy direktben kell a routereket összekötni?
Ez utóbbit nem hinném, de semmi tapasztalatom nincs vele...Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Segítséget kérek, már a hajam hullik, de szerintem én nézek el valamit...
Digis vagyok, a router egy AC56U (az AX86U még mindig sehol... ).Szeretnék port forwardingot beállítani, de egy istennek nem megy.
Van egy NAS, és FTP-zni szeretnék kintről rá. Itthon hálóról megy, szóval a szolgáltatás, NAS konfig jó.
Beállítom a port forwardot, de mindig time outot kapok. IP címmel is próbáltam, nem csak (Asus) DDNS névvel.
AZ IP is tuti jó, kintről a router saját felülete bejön a 8443-on.Most így néz ki a port forward táblám, és semmi gyanúsat nem látok, a CGNAT (vagy dupla nat) meg azért nem valószínű, mert máskor már volt, és olyankor a router saját gui-ja sem jön be.
Ugyanez a helyzet a "nas webgui"-val is (egy friss Truenas amúgy)[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
(bocsi, ez most új üzenet, mert csak lazán kapcsolódik)
A nyűglődésem onnan indult, hogy a DDNS IP nem stimmel. Láttunk már ilyet, kell idő, mire DNS rekordok frissülnek.
Látom ezt az SNBForums-on, Merlintől, hogy
"Asuscomm.com DDNS hosts cannot be shared between different routers, as they are tied to the router's MAC"
A vicces az, hogy bő két évvel ezelőttig pont ez a router volt az eredeti DDNS név birtokosa (kb 2014 és 2021 között), és az AX86U-val sem volt sosem gondom azóta. Egy időben értem, jogos. De ezek nem voltak sosem egy időben aktívak.
Tud erről valaki valamit? -
bcl
senior tag
válasz Intruder2k5 #21721 üzenetére
Igen, láttam a neten, de nálam nincs olyan opció:
-
bcl
senior tag
Oké, megoldódott... Két dolgot követtem el:
1.) ftp helyett sftp a 22222-es porton
2.) Újraindítottam a routert.Most működik. A port forwardingot ugyanúgy állítottam be, mint lentebb. Sőt először próbáltam az új portot (sftp, 22222). Nem ment. Reboot után igen.
Nyeh...Köszönöm mindenkinek a rám szánt időt!
-
bcl
senior tag
Már nem tudom szerkeszteni, de még megjátszottam, kíváncsiságból.
(sima) FTP-t újra bekapcsoltam, elpakoltam egy vad portra. Port forward beállít, nem megy
Router reboot, és aztán megy.
Hát, sose gondoltam volna...
(Persze, régi router, a legutóbbi Merlinnel, szóval lehet, már nem így van az újabb modellekkel) -
bcl
senior tag
Sziasztok!
Ma visszakaptam a routert, illetve egészen pontosan egy AX86U Pro-t az AX86U helyett.
Ami mindjárt nem esett jól, hogy ez 1db USB2.0 + 1 db USB3.0 az U 2db USB3.0-ja helyett.
Valamiben jobb, vagy más, a Pro, mint az U? Látom, picivel nagyobb a CPU órajele...Viszont: eszembe jutott, hogy nemsokára költözünk (panel lakás -> magánház), és esetleg jobb lenne egy árnyalatnyival jövőállóbb, és/vagy nagyobb hatósugarú eszköz, ami kb ebben az árkategóriában van.
Néztem a 88U Pro-t, meg az AX600-et. Ami tetszik, hogy mindkettő másikon 2db 2.5GbE van. Hátha a DIGI kihozná a 2GbE-t, és akkor maradna egy másik vonal a hálózat többi része felé.
Az AX6000-nek csak 512MB RAM-ja van. Számít egyáltalán?
Egyébként valamiben jobbak, vagy mások, mint a AX86U Pro? Mármint használat, esetleg lefedettség szintjén.Köszi a segítséget!
-
bcl
senior tag
válasz blakey #21842 üzenetére
Igen, aztán néztem, hogy egy picit megtévesztő az AX6000, és valójában a két hasonló típusjelzésű modell között elég nagy különbségek vannak.
Ha jól látom, a MediaTek-re nincs Merlin se?
Igazából jobban belegondolva az egyetlen dolog, ami piszkálja a csőrömet a 2db 2.5GbE port, mert mi van, ha a DIGI egyszer fejleszt... De aztán rájöttem, hogy ráérek majd akkor gondolkodni rajta. Ha egyáltalán akarok majd gyorsabb netet -
bcl
senior tag
válasz ArthurShelby #21843 üzenetére
Igen, más opció nem volt, az U-t már állítólag nem tudták beszerezni. Az USB-vel kapcsolatban van igazad, ettől függetlenül pici visszalépésnek érzem.
Viszont utána olvastam, és a Pro talán hosszabb ideig kap majd támogatást, ugyanaz a CPU van benne, mint az AX88U Pro-ban, meg a GT-AX6000-ben.
Köszi a hozzászólást!szerk: ja, igen, a VLAN. Egyelőre nem érzem hiányát, de lehet, csak azért, mert eddig nem volt Tudom, mi az, még jó lehet később. Akárhogy is, így legalább az opció megvan.
[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Az Asus DDNS nem frissül, mikor IP-t vált a szolgáltató.
Egyrészt nem olyan sokkal ezelőttig nem csinálta, bár igaz, a router is új (garis csere volt), meg a fw is újabb, mint az előzőn volt (AX86U -> AX86U Pro)
Ráadásul olyan opciót sem látok a DDNS beállításoknál, amivel á lehetne venni a bizonyos időszakonkénti, vagy valamilyen eseményhez között frissítésre.Más is találkozott ezzel? Eddig nem volt gondom vele, évek óta.
-
-
bcl
senior tag
válasz jookomak #22369 üzenetére
A fájlrendszer a kliens felé tökmindegy, nem az fogja írni-olvasni. A szerver intézi majd - mármint ez ebben a viszonylatban a router; illetve a rajta futó smb daemon.
Az ext4 is jó, meg nekem az ntfs-sel sincs bajom (2db 4T hdd, 1db 2T hdd, 1db 1T ssd).Talán azért praktikusabb ha az általad használt OS natív fájlrendszerével formázod (esetemben ntfs, vagy exfat), mert akkor a routerről lehúzva usb3-on még sokkal gyorsabban rá lehet pakolni a cuccokat, aztán mehet vissza a routerre. De ez csak apróság
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Formula-1
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Vírusirtó topic
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív + táska ( Nikon )
- Nintendo Switch Oled / Farming Simulator Játékkal / Dokkolókkal / 12 hónap jótálással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest