- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Antenna94
üzenetére
gondolom nem a ventilátor meríti le
Csak összecsukott, táskában lévő gép megfő. De ahogy felébred, valsz 100% terhelésre kapcsol, mert bepánikol a windows és azért is merül le gyorsan. Míg munka közben valsz nagyrészt idle megy a gép, mert vár arra, hogy gépelj dolgokat.Az S0 mód az az idióta lusta megoldás, amit a microsoft és a hardvergyártók bevezettek, aminek a lényege, hogy sosem alszik a gép, hanem csak úgy tesz, mint egy mobiltelefon.
Csak sokszor a wifitől eltávolodva például, amikor megszakad a jel, akkor felébred. Vagy valami driver nem támogatj azt hogy takarékos módban fusson csendben. Vagy "alvás" után pár perccel felébred csinálni valamit, módot váltani és úgy marad.Win alatt a sleepstudy esetleg kiírhatja, hogy miért ébred fel [link]
-
azbest
félisten
válasz
Karva112233
üzenetére
Ha forró a gép, az degradálja az akkut. Esetleg valami hűtő padot alá érdemes tenni.
De ahogy más is írta, van úgy, hogy nagy terhelésnél a töltő árama nem elég és akkor az akkuhoz is nyúlnak. Nem tudom ahhoz mekkora töltőt adtak, ha relatíve kicsit, akkor többször hozzányúlhat.
-
azbest
félisten
3 féle szintű a plemium care is, érdemes elolvasni a weblapon, hogy melyik mit ad. A kibővített meg gondolom az alap garit hosszabbítja. [link] [link] De kicsit kusza a szöveg, hogy csak fordítás vagy teljesen más a különböző oldalakon lévő garis cucc.
Mi múltkor a weblapjukon aktiváltuk be [link] , a termékregisztráció után ott volt valami felület rá.
Lehet az myasus app és a weblap más árat írt és lehet más szolgáltatást árult, nem vagyok benne biztos. -
azbest
félisten
válasz
tylerddd
üzenetére
igen, vannak jó cuccaik nekik is, dell gépekhez vettünk már tőlük pótalkatrészeket.
Hát ha a gyári kereső jól írja, akkor szerintem a 4.0x1.35mm fajtákból a legalább 45w-os jó kéne legyen. De a tuti persze az, ha meg is nézed. Remélem nem csináltak minden szériához más ellenállásos felismertetést. [link]
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Wizard1
üzenetére
Nekem az inteles vivobook oled S14 K3402za (2021-es model, 2022-ben véve, 3 év 4 hónapos).
Nálam 70-ből 54Wh még az akku. De ez több körülménytől is függhet. Dyna akkus (hwinfo), általában csendes módban használtam, aki a fogyasztást csökkenti. És legtöbbször type-c dokkolóban, amin át kap áramot. Az irodában a gyári 90W, itthon egy 100W töltővel. Nagy terhelésnél bele-bele nyalna az akkuba is, úgy lehet jobban kopik. Minden nap hozom-viszem az iroda közt. Lekapcsolom addig, mert az alvás win11 alatt hülye és könnyen felébred vagy nem megy le teljesen pihenésbe, hanem pörög tovább a venti, ha olyanja van. Amúgy csak szállításkor kapcsolom ki szinte, napi 20-22 órát megy átlagban.
Külsőre szinte makulátlan. Fekete színűt vettem, ami anyagában is fekete, nem csak a festése. A kijelző szélén lévő gumi támaszok, a rájuk tapadó por miatt leeték a festést a széléről, de nem feltűnő, mivel hasonló színű az anyaga. Zsanér most is erős. Ja és hurcolászás közben egy neoprém tokban tartom, hogy ne karcolja össze semmi, esős időben is segített már megvédeni a hátizsák beázásakor.
Anno moddoltam picit: tettem plusz hővezető gap padot a hűtőcsövek tetejére a cpu tetején, hogy hozzáérjen és vezessen hőt az alján lévő rézfóliára is, mert annak idején counter strike framerate nagyon ugrált az alulméretezett hűtés miatt anélkül. Nekem i7-12700h van, de sebességben valsz ugyanaz, mint az i5-12500h, mert lefogják a limitek, legfeljebb pillanatnyi rövid terheléskor számít az i7. Egyébként ezt tapasztaltam az utóbbi hetekben expertbook p1 gépeknél is, i7-13620h vs i5-13420h kapcsán. Ja meg a vrm-en trógerül volt feltéve a gyári gap pad [link]
Amúgy asusnál hasonló nevű gépek közt is óriási különbségek vannak, mindig a konkrét típust kell nézni, hogy az mit tud, mennyire bővíthető vagy milyen a hűtése.
Kicsit a bal oldali usb2 piszkálja a csőrömet. Keresgéltem nincs-e más változat, amin az is usb3 és át lehetne cserélni a kis kiegészítő boardot olyanra benne.
-
azbest
félisten
válasz
azbest
üzenetére
No megjött az első ExpertBook gépünk. P1503 + 16GB ddr5 5600 sodimm.
A gyári 16os modul is 5600-as, egy skHynix, amellé tettem egy kingston-tMaga a gép nem tűnik rosszabbnak fizikailag, mint hasonló árszinten lévő dellek.
Picit a kijelző jobban leng, hagylik hozzá picit a ház. De talán ez sem vészesebb.
Négy csavar és középen egy klips tartotta egyben az alját.
65w-os asus typec töltőt adtak mellé.Az tetszik, hogy van egy komplett driver pakk, amit le lehet tölteni az asus támogatás oldalánál és csak azt kell elindítani, mindent feltelepít. És a myasusban megjelennek a dolgai. Nem a myasus rakja fel őket úgy tűnik. Bár a win11 is látta a hardvert, csak úgy hiányoztak opciók a myasusból. Ez egyébként pont már 25h2 win 11 pro rendszert kapott, lehet érdemesebb lett volna még a 24h2-vel telepítenem, mert a pack hivatalosan ahhoz van.
Viszont, mintha a myasus venti mód állítás nem működne jól. A hwinfo progival nézve a cpu kisebb power limiten van, nem változik, ha kapcsolgatom a 3 állás között. A venti is lehalkul, nem forró. A biosban is lehet ezt állítni egyébként. A 80% max töltéses akku kímélő módot is lehet biosban kapcsolni. Viszont az intel rst/vmd kikapcsolás opciót nem láttam, így drivert kellett betöltenem telepítés közben. Ja és a touchpad nem működött a 25h2 installer alatt még, kellett egy egér mellé.
Sebességben érdekes még. A 6+4 magos móka alapból talán 11ezer pontot alulról nyalogatja cinebench r23-ban. Viszont a 10 perces teszt alatt fokozatosan lemegy 8 ezerig. Ahogy láttam a hwinfóban megy le a watt limit is és nem jön vissza fel. Ez bosszantó még, nem tudom miért van. A bios 317-es már.
Vásárolható hozzá extra garancia is. [kép] Alapból kiír 10% kupon kedvcsinálót is hozzá.
-
azbest
félisten
Régebben lehet már emlegettem, van esetleg valaki, aki asus expertbookhoz kiterjesztett garis szolgáltatást vett?
Létezik még ez itthon például expertbookok mellé?bronz csomag 10 ezer, [link] (3 év helyi kiszállásos szerviz szolgáltatás)
ezüst csomag 27 ezer, [link] (3 évre történő garancia bővítés, háttértár megtartás, akkumulátor csomag és helyi véletlen károk elleni védelem)
arany csomag 37 ezer [link] (3 évre történő bővítés helyi kiszállásos szerviz szolgáltatás, háttértár megtartás, akkumulátor csomag és helyi véletlen károk elleni védelem) -
azbest
félisten
válasz
milkabrams
üzenetére
hát abból szeirntem sokat nem fogsz kibogozni, pláne, ha a cpu terhelés nő meg, amikor a belassul a grafika. A hwinfo tud grafikonokat is rajzolni az értékekből, amikor szenzoros nézetben van és jobb klikk az értéknél.
Tápegységből a gyárit használod? Nem cserélted át valami másik fajtára, ami kisebb teljesítményt tud vagy type-c dokkon/donglen át kap áramot? A cpu órajele nem gyanúsan alacsony? Akku nem merül játék közben bedugott táp mellett?
Véletlenszerűen jelentkezik vagy könnyen reprodukálható?
Mintha panaszkodnának a régebbi nvidia gpu-knál az újabb driverekre. Teljesítményre, alvás utáni problémákra... desktopon legalábbis
I think NVIDIA is doing this on purpose now... New driver issues. BEWARE!!! [link]
Get It Together, NVIDIA | Terrible GPU Driver Stability [link]Néhány játékkészítő cég már külön meghatározott régebbi driver ajánl a 30 és 40 szériához. DDU-val takarítani és úgy telepíteni a régebbit, windowsban meg kikapcsolni hogy drivereket frissítsen.
Azt hiszem ezt például [link]
566.36 a 30as szériához -
azbest
félisten
válasz
milkabrams
üzenetére
nem volt valami driver update? A win11 maga is telepítget driver frissítéseket alapból.
Csak egy játékban csinálja? Ahhoz nem jött frissítést, ami elronthatta?A hiba képen a cpu maxon pörög, nem fut a háttérben valami más program? Bányászik vagy windows updatel vagy vírust keres?
-
azbest
félisten
válasz
EA's hit
üzenetére
Régebben a chrome böngészőben tapasztaltam, hogy nem szereti azt, hogy ha fut a böngésző és közben változik a képfrissítés sebessége. Ha változott a futó chrome alatt, akkor nagyon ette a procit és képkockákat dobál a youtube. Nekem 90Hz-es a belső és a külső csak 60, de csak intel beépített gpu.
A chrome a háttérben is fut az alapbeállításokkal, szóval hiába x-eled ki az ablakot, Nekem be van állítva, hogy ne legyen háttérben futó, így ha bezárom, akkor tényleg leáll.
Most gyorsan kipróbálva mintha nem lenne vele gond. De én az intel videodriverből nem a régi, asus által ajánlottat használom, hanem relatíve frisset az inteltől letöltve.
A touchpadot nem tudom, fel van telepítve rendesen minden driver? MyAsus? A funkció gombokkal nem lehet ki-be kapcsolni?
-
azbest
félisten
válasz
Lewzke
üzenetére
lehet gyárilag is pasztás volt, ez újabb, kicsit növelt hűtésű változatról videó [link].
A procin nem sok paszta látszik a korábbi képen, a szélén kinyomódott ami jobban látszik.Nekem egyébként a vivobookomban 12gen procin nem vált be az mx4, pont azért, mert teljesen kinyomódott pár hét után a nagy hőkülönbség pumpálása miatt és elkezdett romlani a hűtés. A 10gen nem tudom mennyire máshogy viselkedik. A gyárihoz hasonló hosszútávú megoldás nekem ptm7950 lett. De ilyen túlmelegedést nem kéne okozzon.
-
azbest
félisten
válasz
Karcub
üzenetére
a lekapcsolás már a végső védelem. De előtte ha meleget érez, megpróbálja throttlinggal lekorlátozni a teljesítményt, hogy kevésbé melegedjen. De ha az is kevés, akkor mégis túl tud melegedni. Azért lehet érdekes a hwinfo64 felülte, mert ott látszik, hogy próbál -e egyáltalán visszafogni teljesítményt.
Esetleg bios load defaults, ha ott is lehet valamit teljesítményes dolog állítás. (a háttértár beállítást érdemes előtte megnézni, hogy milyen módban volt, mert ha nem alapállapot, akkor azt újra be kell állítani visszaállítás után, hogy nvme vagy raid módban van)
-
azbest
félisten
válasz
Mikulásbá
üzenetére
fizikai hiba lehet az is, hogy megsérültek a hőcsövek és nem működnek. Érdemes lehet neki azt is figyelnie, hogy a hőcső felforrósodik-e 100 fok környékére vagy sem.
Persze, ha a pasztázás valóban jó és megfelelő pasztával történt.szerk:
Még az eszembe jutott, hogy a hwinfo64 progival meg lehet nézni, hogy van -e throttling.
A szenzoros részen van core thermal throttling és performance limit reasons.
De az enhanced részen lévő power limitek is érdekesek lehetnek.Ott látszik elvileg, ha szotfveresen el van valahogy állítva, ki van kapcsolva limit és azért engedi túlmelegedni. Esetleg egy screenshotot tolni róla. Például ha throttlestop progi fut abban ki lehet kapcsolni dolgokat, ami védelem és fagyást okozhat.
Pl nekem picit késve pörög fel a venti, ezért terhelésnél először jól bethrottlingol a melegedés miatt, aztán engedi újra, ahogy fújni kezd. [kép] Adott értéknél jobb klikk - show graph, grafikont is tud akár rajzolni ha úgy érdekesebb valami.
-
azbest
félisten
válasz
sirály69
üzenetére
az eseménynaplóban esetleg lehet árulkodó bejegyzés utána... plusz a kékhalálnál is lehet ír valami hibakódot.
A gépedhez egyébként bios upate is jött ki a napokban, nem tudom az számít-e.
Mediatek bluetooth driverből az van fenn, ami a weblapon is?
https://www.asus.com/supportonly/m5406ua/helpdesk_download/ -
azbest
félisten
válasz
ndomokos
üzenetére
Nem prüttyög közben a hanggal a windows? A windows eseménynaplóban nincsen esetleg valami hiba jelzés (pl videodriver elkressel).
Nincs rádugva olyan külső eszköz, amin van video kimenet? (esetleg köztük akar oda-vissza váltani). A beállításoknál a képernyő frissítése Hz vagy felbontás nem váltott el valami rossz értékre?Intel video driver újratelepítése esetleg?
Valamint esetleg egy ubuntu pendriveról futtatva, hogy azon is ugrál-e a kép - ha igen, akkor hardveres probléma lehet.Esetleg a hwinfo / cpuz / gpuz mit mond a ramoknál, dual channel vagy milyen módot hisz? Bár lehet nem tudják megbízhatóan kiolvasni.
Az eszközkezelőben változott uhd-ről iris xe-re a neve vagy eredetileg is irisnek írta? Csa azért kérdem, mert írtak olyan, hogy single channel módban tán csak uhd-ként megy vagy annak mondja. De szerintem, a 12genes intel gépemen az integrált 1 csatornán is irisnek írta már, szóval zavaros.
-
azbest
félisten
válasz
buek1967
üzenetére
Az ssd vastagsága számíthat, vagyis hogy mindkét oldalán vannak-e chipek vagy csak a felső oldalán. A régebbi fajta, nagyobb kapacitású ssd-k még két oldalasak voltak, ami nem minden laptopba fér bele, mert a slot rajta fekszik teljesen az alaplapon. Például a kingston kc3000 vastag, valsz nem férne bele. Szóval ezt érdemes megnézni a kiválasztott ssd-nél.
Samsung 990 pro belefér, 980 pro-t nem ismerem, de neten mintha azt is vékonynak mutatnák, de meg kell nézni adott kapacitásút. Ezek azért talán kissé overkillek gen3 gépbe, de meg kell nézni a kínálatot.
Gondolom a te gépedben is a laposabb slot van [link]
A másik meg a fogyasztásuk. A nagyobb teljesítményű ssd-k hajlamosabbak többet fogyasztani és ezért jobban melegedni. Ami akkor gond, ha nincs hová elvezetni. Ha hővezető gap paddal át tudja vezetni máshová, akkor ez is okés. De van ssd ami egészen hűvős úgy is, hogy nem rossz a teljesítménye sem. Péládul a vivobook-omban lévő gyári micron 2450 ssd egész jónak tűnt, bár az lehet már kifutott és talán 2TB méretben nem is volt. Nekem 990 pro került bele, de nekem gen4-es pcie van, így ki is tudom használni a sebességét és egyébként a hűtésére is figyelni kell.
Ha kifejezetten sok adatot írsz napi szinten, akkor érdemes nézni az ssd gyártó által ígért TBW vagy PBW értéket, értelem szerűen hány terabájt vagy petabájt írást ígér az élettartalma alatt. Ez manapság 2TB esetén sokszor 1200-2000 TBW vagy 1.2 - 2PBW közt van. A gyengébb képességűeknél szokott lenni kevesebb.
Ezen kívül az is számíthat hogy TLC vagy QLC fajta, a régebbi QCL változatok elég rossz sebességűek voltak és az írásmennyiség is gyengébb azokon.
Árban lehet akár iylen wd blue sn580 2TB is optimális lehet, ahogy látom 900TBW-t írnak a sebessége is tán kimaxolja a gen3-at, tlc, 5 év gari és azért mégsem olyan noname. br 50k huf körül. Nem 70 körül, mint a samsung. De persze meg kell nézni hogy stimmel-e minden paraméter, sebességteszt cikkekben mit írtak róla.
-
azbest
félisten
válasz
Hoorus
üzenetére
ha jól látom, akkor abban a gépben az egyik m.2 nvme slot alatt van a wifi slot.
Nem lehet, hogy a wifi kártya antenna csatlakozása, vagy a chipseten lévő fémburkolat hozzáér az ssd-hez és zárlatot okoz?
Minipécémben volt úgy, hogy kapton szalagot kellett tennem a wifi antenna csatira, amikor két oldalas m.2 ssd-t magába fogadó hűtével szerelve tettem a fölötte lévő slotba mert összeértek volna. Nálad meg a wifi kártya képe alapján nincs matrica az chipseten lévő fémkalitkán sem.
-
azbest
félisten
válasz
jeff_lynn
üzenetére
hm, nekem inteles k3402-vel monitor lekapcsolás után egyszer ébred fel, majd újra kikapcsol. De nekem külső type-c dokk van és arra van kötve a monitor és töltés. Ja és most nézem, hogy táp mellett ne aludjonra állítottam be.
De lehet ahhoz is köze, hogy win11 alatt hülye alvás van, amikor alacsony energiaszinttel fut a gép és netezik is akár, olyankor a hálózat megszakadására is felébredhet. Külön beaktiváltam hogy hálózat nélküli "alvás" módba menjen, ne hálózatosba, mert bekapcsolgatott a táskában távozáskor és wifi szakadáskor... botrányosan rossz win alatt az alvás kezelés.
-
-
azbest
félisten
válasz
sarkany92
üzenetére
lan, hálózatot nem látja?
Ha net kell neki, akkor telefonról usb megosztással lehet látja a netet, ha nincs kéznél usb-lan adaptered.Ha olyan gépre telepítek windowst, aminek a telepítő alapból nem látja a lan chipsetét, mert külön driver kellene hozzá, akkor is a telefonról usb kábellel megosztás az egyik opció.
-
azbest
félisten
válasz
sarkany92
üzenetére
nem biztos, hogy támogatja az usb-ről indítást.
"A Qualcomm platformú (ARM architektúrájú) laptopok nem támogatják az operációs rendszerek önálló telepítését" https://www.asus.com/hu/support/faq/1053585/
A Qualcomm platformú (ARM architektúrájú) laptopok nem támogatják az operációs rendszerek önálló telepítését
※A B3000DQ1A nem támogatja az USB flash meghajtók használatát a Windows operációs rendszer újratelepítéséhez vagy az operációs rendszer visszaállításához az ASUS Cloud Recovery funkcióval. Ha a B3000DQ1A operációs rendszere nem használható, forduljon az ASUS ügyfélszolgálati központjához.A Qualcomm platformú (ARM architektúrájú) laptopok nem támogatják a Windows operációs rendszerek önálló telepítését, ezért kérjük, ne formázza a rendszert saját maga.
Ha helyre kell állítania a rendszert, használja az ASUS Cloud Recovery funkciót. A részletekért lásd: Cloud Recovery a MyASUS in WinRE környezetben - Bevezetés | Hivatalos támogatás | ASUS GlobalNeked melyik van? a B3000DQ1A azt írja, nem tud cloud recovery-t, hanem szerviz kell.
De találtam egy leírást, kézzel kell valamit matatni hogy a pendriveről bootolni tudhasson
How to reinstall Windows 11 Home on a Snapdragon X Elite device [link]Persze előfordulhat, hogy már van hivatalos, egyszerűbb módi is. A rufus nem biztos, hogy jó telepítőt hoz létre armoshoz.
Például itt amiket írnak, lehet nem települ simán az armos isoból sem, ha kell valami gyártói driver. [link] Szóval szerintem kérdezd meg az asust ügyfélszolgálatot, hogyan kell vagy vissza kell-e küldeni szervizbe.Az is lehet, hogy ha van már egy működő géped, akkor azon tudsz csinálni telepítő pendrivet, amit el tudsz tenni későbbre, baj esetére.
-
azbest
félisten
válasz
Roland861010
üzenetére
ha fel van nyomva csutkára a fényerő, akkor jobban látszik. Próbáld 50% fényerővel

-
azbest
félisten
válasz
Longeye
üzenetére
Ha inteles raidet akarsz használni, akkor persze, lehet. Egy ssd-vel viszont 10 éve értelmetlen bekapcsolni, csak az intel marketing anyagokat idézgetik mindenütt, de senki sem tudja megindokolni miért kéne.
A win11 lehet már megkerüli, hogy az ms nvme driver kezelje őket. De telepítés alatt még mindig fennakadást okoz, ahogy látod. Használat közben a DirectStorage és BypassIO támogatás hiányos lehet rst/vmd/raid módban. [link]
Nekem ezt írja:
C:\Windows\System32>fsutil bypassio state c:\
BypassIo on "c:\" is currently supported
Storage Type: NVMe
Storage Driver: BypassIo compatibleA DirectStorage pedig úgy nézhető meg, hogy win+g és ott a fogaskerék, játékfunkciók

de lehet, hogy újabb win11 és rst driverrel már megoldották, hogy ne legyen gondja. Ha mégsem működnek ezek a funkciók, akkor valószínűleg a raid mód miatt (ami felesleges 1 meghajtóval). Ha nem támogatja vele, akkor lehet rosszabb lesz az általános és játékbeli teljesítmény.
-
azbest
félisten
válasz
Pyttawrx
üzenetére
az az opció továbbra is a raid mód bekapcsolása. És általában elfedi a valódi driveot és nem tudja frissíteni a gyártó toolja a fw-jét, mert nem ismeri fel. [link]
De ezt már írtam többször is, csak nem fogadod el.Valahol azt írják, hogy 13 gen procis win11-es gépnél már lehet eleve megkerüli valahogy a vmd módot és a driver a sima ms nvme lesz akkor is. De telepítés közben gondot okoz.
-
azbest
félisten
válasz
Pyttawrx
üzenetére
és továbbra sincs értelme bekapcsolni a raid-et, ami megakadályozza az ssd fw frissítését és laptopban csak 10 évvel ezelőtt kellett, hogy hdd-vel egybe tudja húzni optane kártyával. Egyedül azért van még a biosban alapból bekapcsolva inteles laptopokban, mert így kellemetlenséget okoz amd gépbe átteni az így telepített windows ssd-jét.
-
azbest
félisten
válasz
joey04
üzenetére
- natív felbontáson használja a monitort, amikor fura a szöveg?
- fakó képnél, a black level 0-255 vagy 16-235 értéktartományban lehet, ha rosszul választja ki melyik módot használja, akkor fura lehet a kép. A monitoron is ugyanolyan beállítás kell rá. A 0-255-nek megfelelő a legrészletesebb. Hogy low / high vagy normal vagy milyen néven van, az monitoronként változó. A gépen pedig a gpu driver/utility részen szokott lenni erre opció. Az intelesnél is szokott kelleni igazítani.
- az elmászó ikonok is lehet a különböző felbontások tünete.Egyébként windows 11-ről van szó ugye? A linux furán kezelheti a nagy felbontású belső és normál felbontású, skálázású külső monitort egyszerre.
Ha váltogatja a felbontást rádugásonként vagy újraindításonként a külső monitoron, akkor lehet a kábel gyenge minőségű vagy sérült. -
azbest
félisten
válasz
OceanStorm
üzenetére
elvileg lehet, de ilyen öreg gépnél inkább a szórakozás kedévért érdemes, nem pedig a napi használatra.
Még akár az is lehet, hogy 4 magos proci közül is kezel valamit, de több változatban árulták a laptopot, pl Asus X54C -be ír valaki i7-2760QM -et [link] ha a biosban benne van a cpu támogatás, akkor mehet vele.A dvd helyére ventilátor szerintem felejtős. Az ssd alapból sokat dob a gördülékenységen, ha még hdd van benne.
Én anno thinkpad t430 ivy bridge gépeket bővíettem fel a 2 magos i5-ről 4 magos i7-re. Ott a tápegységből is nagyobb (min 90w) kellett hozzá, hogy töltse úgy. De ma már kb egy n100-as proci hozza a sebességüket.
-
azbest
félisten
válasz
Gtaati
üzenetére
Ha több háttértárből álló raid tömböt használsz boot meghajtónak,
ha Optane gyorsítókártyával támogatott hdd-t használsz,
akkor töltsd le a drivert és tedd oda, ahogy írták.Ha ezek egyike sem igaz (tehát egy háttértárról fut a rendszer, nincs raid, nincs optane), akkor simán kikapcsolhatod a biosban és nvme módban használhatod az ssd-t.
Ennek előnye, hogy az ssd firmware-ét képes frissíteni a gyártó toolja így, ki lehet olvasni az ssd egészségét.. És ha esetleg néha pendriveról/külső ssd-ről is indítanál valami rendszert, úgy az is látni fogja a belső ssd-t külön állítgatás nélkül.Forrás a driver letöltő oldaul [link]
Az optane támogatás 4 éve egyébként megszűnt, nem gyártják régóta [link], az intel is eladta az ssd részlegét pár éve.
A teljesítményt nem változtatja laptop egy ssd felállásnál, akár be van, akár ki van kapcsolva.Sőt, lehet, hogy rosszabb bekapcsolva, mert a windows DirectStorage nvme-t vár [link]
-
azbest
félisten
válasz
Tigerclaw
üzenetére
A myasusban a felhaszálói kjözpont - saját termék alatt a gépre kattintva - műszaki adatok gombra kiadja a tételes listát a gépről sorozatszám alapján.
Az oldalakon nem láttam egyértelműen, hogy kell -e tudnia hdr-t, bár oledként eléggé esélyes és mindha valamielyik vivobook 15 pro gépben is lenne ilyen panel. Nekem hdr true black szöveget is ír az enyémre.
A go azért olcsóbb model és a panel is belépőszintűbbnek tűnik, szóval lehet azért nincs. De az meg fura, hogy pantonet és hasonlókat meg adnak rá.
Ja és a myasus ügyféltámogatás részen kikeresve a gépet, lehet beküldeni kérdést magyarul a supportnak. Esetleg őket érdemes lehet kérdezni, hogy adott gépnél kellene -e mennie a hdr-nek és vajon mi hiányzik hozzá, ha igen.
-
azbest
félisten
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Egyébként nálam is 2006-osnak írja a képernyő dátumát, azt valsz ignorálhatod.
A magyar leírás kicsit kusza, mert össze öntve bele ips és oled leírás egyben. Az angolban szerepel a hdr szó is az oled sorában (400nits, 600nits HDR peak brightness,).
Biztosan az oled változat van neked? Hwinfo64 vagy valami progi kiírja, milyen paneles.
Bár gondolom myasusban inaktív lenne a színtér állítás, ha nem oled lenne. -
azbest
félisten
Nocsak, úgy tűnik az amros snapdragon elite x procival lesz majd vivobook S 15 változat is. Van ahol már kiszivárgott róla pár dolog.
A svédeknél úgy túnik 5-600 ezer forintnyi koronáért lesz [link]
Mondjuk átlagembernek valsz jobb még mindig a 320 körüli ryzen 5600h/5800h és 12500h körüli procis 2022-es vivobook s széria. (az armos cuccnak emulálnia kell a legtöbb alkalmazáshoz még x86-64-et). Hm 400 alatt van ryzen 8945hs procis [link]Sőt, már fenn van a magyar storeban is az ára [link]
-
-
azbest
félisten
válasz
PIROPLAST1
üzenetére
ha jól látom rajta hagytad a csomagolást, ami szállításkor védi a képernyőt?
ettől függetlenül, ha élőben is ennyire látszik, az nem túl jó. Esetleg nyomja valami a panelt. De amíg rajta van a csomagolás, addig az is szétviheti a fényt.
Ez a kép beillesztés elég érdekesen sikerült
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
PIROPLAST1
üzenetére
most akkor oled vagy ips kijelzős? Mert olednél nincs háttérvilágítás, bevilágítás.
Ha telefonnal fórumozol, akkor válts át asztali nézetre és akkor lesz képfeltöltés komment íráskor.
A kijelző panel típusát például hwinfo ingyenes programmal is ki lehet olvasni [link]

Van ám ips és oled változat is forgalomban
Ha fenn van a myAsus, akkor a felhasználói központ részen a műszaki adatok menüben egészen részletesen leírja, hogy milyennek kéne lennie adott gépnek.
Az asus garancia lekérő oldal a gép sorozatszáma alapján kiírja a pontos modelt is, hogy valójában milyen [link]
A korábban írt modelt ( TN3402YA-LZ032W) keresőbe írva, mintha ips változatokat adna ki. Szóval vagy figyelmetlenségből ips változatot vettél, vagy esetleg rosszul volt feltüntetve, ha ők oledként árulták. Vagy ha ez az, akkor mintha ki sem lenne írva [link]
-
azbest
félisten
válasz
PIROPLAST1
üzenetére
Olednél nincsen bevilágítás.
Nem lehet az, hogy a filmekben az agyon tömörített képkockákat látod, hogy egyszínű sávok vannak? Vagy valami kamerás film felvételt nézel.
Esetleg hdr módban használod és sdr filmet nézel. Vagy a színprofil van valami furára állítva. Youtube -on van olyan videó, ahol látsz olyan "bevilágítást" és tudod linkelni? Vagy azt a "black screent" amit te töltöttél le, tudod linkelni?MyAsusban milyen beállítások vannak? Tru2life, splendid, cél üzemmód és hasonlók?
Ha egyszínűre állítod a háttérképet winen akkor megszűnik a folt?Teljes képernyős fekete paint képszerkesztő vagy valami hasonló az rendesen homogén?
Az oled még nyomódásra sem foltosodik úgy, mint az lcd, szóval én valami szoftveres szivatásra tippelnék.
#38425 Pyttawrx
nem ebben a topicban panaszkodott egyszer valaki hogy a parancssor ablak fekete háttere fura foltos volt és kiderült, hogy valami átlátszóság volt beállítva neki és a mögötte lévő dolgokat látta?
-
azbest
félisten
válasz
kengyel
üzenetére
nekem utólag írták bele a plusz évet, amit egyébként jogszabály alapján kell nálunk adniuk 3 évet. Volt egy más jellegű kérdésem a myasusból az ügyfélszolgálathoz és akkor állították be attól függetlenül.
De időpontban is lehet eltérés, például most látom, hogy nekem a gép gyártási idejétől van a rendszerben (4 hónap eltérés) és a myasus app írja is, hogy fel kell tölteni a számlát, hogy a vásárlás napjától éljen.
Szóval szerintem a felhaszálói központból a linken belépve töltds fel a számlát, ha még nem volt. Az ügyféltámogatás fül alatt kérheted az ügyfélszolgáltatot, hogy igazítson rajta.
-
azbest
félisten
Tudja valaki hol árulnak Asus vivobook S oled sorozathoz való csavarokat?
Kollégának ram bővítéskor sikerült a t5 fején szétkenni a lyukat, túl erősen húzta.Neki ezüst színű S5402ZA van. Én a K3402ZA -mon néztem, hogy ebben 2mm vastag, t5 lapos fejes (a fej kb 4.4mm széles), nem süllyesztetten lapos a feje. A rövidebb négy csavar kb 3.2mm hosszú, a hosszabbak pedig kb 8.6mm körül vannak. Tényleg m2-es vagy imperial mértékegységűek lehetnek?
-
azbest
félisten
válasz
poli27
üzenetére
Csak tippelek, de esetleg azt nézd meg, hogy az integrált grafika vagy az nvidia aktív netflix és disney alatt, abból lehet sejteni melyik gpu-val nem jó, ha máshogy megy netflixnél. Gondolom terhelés alapján váltogat a gpu-k közt. Esetleg max teljesítmény módban lehet az nvidiához ragaszkodik.
Eszközkezelőben nem maradtak ismeretlen eszközök?
Az asus oldaláról minden driver és segédprogram felkerült? MyAsus? -
azbest
félisten
válasz
laci666
üzenetére
hivatalosan lehet win11 támogatott hozzá, de lehet attól megy win10 is nagyjából.
A gyártó termékoldalán vannak driverek [link]
Neked azt kell kideríteni eszközkezelőben, hogy a wifi eszköd eszközazonosítója alapján abban a gépben realtek, mediatek vagy intel wifi van. És azt letölteni (összes mutatása linkre kinyílik is mutatja a többi fajtát is az oldalon).Egyébként érdemes feltenni a myAsus appot is, hogy a beállításokat és frissítéseket kezelje.
-
azbest
félisten
válasz
VanAzAPénz
üzenetére
nekem az inteles van (12700h), ritkán használom úton, de úgy emlékszem 5 óra körül elment vonatozás közbeni munkával. Hasonló fogyasztású lehet az amd is. Az intelesnél a 12700 proci felesleges, mert a limitek lefogják hasonló sebességre, mitn a 12500.
Az amd esetén nem tudom szintén így van-e, de valsz az 5600h, amit linkelték bőven jó. Az 5800h változat hő és fogyasztás limitekkel nem tudom kifutná-e magát.
-
azbest
félisten
válasz
VanAzAPénz
üzenetére
pwm effekt nem tűnt fel még nekem.
A myAsus appban lehet állítani 60-80-100% töltéshatárt és azt hogy a teljesítmény és hűtés hangja mekkora legyen. Amd-nél azt hiszem az 2 állású, az intelnél procitól függően 2-3 állású.Ezzel együtt, ha linuxszal használnád, akkor lehet nem mindent tudsz állítani, bár én mostanában főleg winnel futtattam, így nem tudom van-e komolyabb hiányosság linuxon.
-
azbest
félisten
válasz
VanAzAPénz
üzenetére
Szép, nagy fényerős képe van. A 2880 x 1800 felbontás szépen, élesen skálázódik 200% (1440x900) és 150% (1920x1200) logikai méretre is. Bár fényes, de a nagy fényerő miatt nagyon világos környeztben is használható tud lenni.
A subpixel elrendezése más az olednek a tft-hez képest, de szerintem az abből adódó pár apróságot bőven ellensúlyozza a kép többi tulajdonsága. Hasonló tft-s géphez képest valsz az akkut jobban eszi az oled, de ha hasonlóra le van csökkentve a fényerő, akkor lehet nem is olyan nagy a különbség.
A linkelt gép elvileg még az a széria, amiben csak 8GB memória van integrálva, a másik 8GB kártyán van, így ha később szükséges, bővíthető 16-ról 40GB-ra egy 32-es modullal.
-
azbest
félisten
válasz
Mikulásbá
üzenetére
alapból, ha jól emlékszem 2 év gari volt és amikor az asus ügyfélszolgálattól kérdeztem valamit, akkor aktiválták az ár miatt kötelező 3adik évi jótállást a rendszerükben. Érdemes beregisztrálni asusnál a gépet.
A cégre rákeresve úgy látom több márka nevében, termékeivel is üzemeltetnek webshopokat az asuson kívül. (roidmi,
xiaomi ) -
azbest
félisten
válasz
Pacee87
üzenetére
gondolom uefi módban kéne csinálni a boot pendrivet, mert manapság az újabb gépek azt tudják. Gondolom uefi módban van telepítve is. Te meg lehet legacy bios módú telepítőket csinálsz valahogy.
De ha nem látja a lemezt, az még raides kavarás miatt is lehet.
Nézd meg a biosban, hogy van-e olyan opció, hogy bootnál legacy vagy uefi, mire van állítva? Azzal most a belső win11 indul-e.
Win telepítőt meg lehet a hivatalos telepítő készítő toollal érdemes csinálni, az kompatibilisebb. -
-
azbest
félisten
válasz
pazola
üzenetére
Egyik dell gépünkben a kingston nv2 512-es ssd eldobálódott, ami kék halálként jelent meg - win event logban sikerült látni pcie hiba eseményeket. Feltettük kingston ssd utility-t, ami frissítette és azóta nem volt vele gond. Más gépeinkbe már az újabb fw volt eleve rajta és azoknál nem volt gond. Igaz ezek bolti bővített gépek voltak. De a gyári oem ssd-khez is előfordul hogy adnak ki javításokat később.
Neked milyen ssd van ebben az asusban? Gyárilag azzal jött vagy bővítve lett?
Fw hiba lehet nem azt jelenti, hogy most sérült meg, hanem volt egy hiba a programjában, ami bizonyos együttálláskor problémát okoz és ezért jött ki frissítés hozzá, amiben javították.
-
azbest
félisten
válasz
F_Gergely
üzenetére
Melyik változat ez a gép?
Ha thunderbolt4 vagy displayport alternate módos type-c van rajta, akkor ahhoz van olcsó kábel / dongle.
Milyen monitor? 4k vagy fullhd?Akár csak videokimenet [link] [link] [link] ahol nem írja kifejezetten a 4k 60Hz-et, ott valsz fullhd vagy 2560-as felbontás lehet a max 60Hz-cel.
meg vannak egyszerűbb több portos donglek is képességtől függően különböző árakon. -
azbest
félisten
válasz
Pyttawrx
üzenetére
ez az amit már beszéltünk korábban, hogy egy laptopban semmi értelme és senki sem tudja megmondani, hogy miért kéne használni.
- xeon proci? nem
- hotplug ssd? nem
- több tucat ssd van a procira kötve? nem
- a több tucat ssd közül meg kell tudni villogtatni a ledet, hogy a szerviz technikus tudja melyiket kell kicserélnie a szerverben? nem
- raidben van más ssd-vel? nem
- optane cache ssd van mellette? nemDe légyszi írd le, hogy mire jó egy laptopban, ha tudod

Negatívumként azt szokták mondani, hogy az ssd gyártójának management toolja nem tud kommunikálni, firmwaret frissíteni, ha vmd be van kapcsolva, mert nem éri el.
-
azbest
félisten
válasz
djsunstealer
üzenetére
-
azbest
félisten
ha a gyártó nem írja le sehol, akkor nem lehet tudni. A techpuweup adatbázisában a 2TB-re írnak értékeket [link] max 8.3W. A nagyobb valsz még több.
Mondjuk a samsungnál a gyártó segédprogijában lehet állítani, hogy takarékosabb legyen vagy ahogy a csövön kifér, nem tudom nekik van -e hasonló beállítási lehetőség.#38179 Smithy87
arra érdemes figyelni, hogy nem minden ssd olyan laptopokhoz készül, ahol nem lehet hűteni, van ami asztali gépbe, ahol lehet rátenni bordát.
És bár valsz nem hal meg gyorsan a melegtől, viszont ha 80 fokra (gyári limitre) felmegy, akkor egyrészt megjegyzi a meghajtó (lehet a gari ugrik?) plusz lelassul, hogy megvédje magát. Hwinfo64-ben úgy láttam ki szokta tudni olvasni a warning és a throttling hőfokot a meghajtóból (nekem 82 - 83 fok köül írta nekik a warningot, 85-re a throttlingot).Az nem mókás, ha játék közben random beszaggat a gép vagy ha valami más feladat közben akad az egér, mert a win a bedugult háttértár írás miatt kezd fejreállni.
Nekem a vivobookban ha nem használom nagyon az ssd-t, de a procin mondjuk cinebench fut sokáig, akkor a gép átmelegedésétől felmegy 40 fokról 60-ra. Ha még közben az ssd-t is pörgetné valami, akkor lehet elérné a lassítás limitet.
Persze az is egy megoldás, hogy ne a leggyorsabb csúcs ssd-ket használjuk, amelyekt többet fogyasztanak.
-
azbest
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
te is figyelj arra, hogy egy oldalas ssd megy a slotba. Látszik a csavar helyén, hogy majdnem egy színben van a külső karimája a nyákkal. A 2TB-seknél is figyelni kell, de a 4TB-nél még gyakoribb, hogy alul is vannak chipek, az nem fér el az ilyen alacsony profilú slotban.

a magasabb slotnál a csatlakozó magasabban kiemelkedik. A másik oldalon a csavar helye is vagy magasabb, vagy még egy plusz magasító anya jár hozzá. Azokba fél a dupla oldalas. (például kingston nv2 2TB, samsung 990 pro 2TB - de csak példának írom, meg kel nézni akkor is, hogy nem változott e, mert van amiből többfélét is árulnak egy néven és a 4TB lehet abból is kétoldalas)Péládul ez egy magasabb slot, ami alatt is van hely. Persze ez asztali gépes kép, nem találtam jól látható laptoposból magasabbat.

Melegedés kapcsán azt tudom mondani, mint nemrég. Meg kell nézni a gyártó technikai adatait. 7-10W körül már szinte biztos, hogy túl sok és nem biztos, hogy van mód hővezető paddal elvinni a hőt az aljára vagy máshová. a kevesebb chipes, kisebb teljesítményű újabb fajták általában takarékosabbak (a qlc nem tudom kerülendő-e még mindig).
-
azbest
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
az 1 oldalas biztosan belefér. Mivel vékony gép, valsz 2 oldalas nem. Nekem a vivobookba is 1 oldalas fér, pedig ott lenne hely. Nincs olyan kép ahol látszana, leírva meg nem tudom asusnál van -e valahol [link]
Egy ssd tipuson belül is lehet különbség a kapacitás szerint, Az újabbakból lehet a 4TB két oldalas. De ezt érdemes megnézni a jelölt weblapján, adott modelnél, kapacitásnál.
Azt tudom, hogy az olcsóbb kingston nv2 2TB egy oldalas nekem, és a samsung 990 pro is (utóbbi nagyobb fogyasztású, jobban melegszik, rendesen kipárnáztam hővezető paddal). Teljesen a cpu mellett van az ssd ebben a zenbookban.
-
azbest
félisten
válasz
tibbike01
üzenetére
Ha olyan, mint az inteles változat, akkor kissé szopatós. Két gumitalp alatt is van csavar.
Azután már viszonylag könnyen bontható, ha az aljából ki vannak csavarva a csavarok. Műanyag gitárpengető, vagy kifejezetten erre való műanyag szerszám praktikus a sérülésmentes szétpattintgatáshoz, mert kapaszkodik műanyag körmökkel is az alja valsz.Középen ott van az ssd, úgy már simán átcserélhető. Arra viszont vigyázni kell laptopoknál, pláne ilyen vékonyaknál, hogy nagy fogyasztású ssd-k melegednek is nagyon és nincs hőtőborda. Hővezető gap pad van legfeljebb, amivel az aljához vezet némi hőt. Szóval érdemes utánanézni, hogy mennyit fogyaszt az ssd, a gyártónál vagy más IT oldalakon lehet leírják (techpowerup-nak van ssd adatbázisa például).
Elég nagy különbségek vannak, pláne a nagy teljesítményű ssdk közt van ami elég kazán tud lenni.Plusz arra is figyelni kell, hogy egy vagy két oldalas az ssd. Nem minden vékony laptopban lehet két oldalast, mert annyira alacsonyan van a slot, hogy alul nem lehet chip rajta.
A garit elvileg nem kéne, hogy befolyásolja, de azért garantálni nem tudom, hogy viselkedik adott bolt vagy szerviz. Elvileg cserélhető alkatrész, szóval, ha nem okozol kárt benne, akkor elvileg nem kéne gond legyen. Ja és lehet érdemes az akkut lehúzni szerelés előtt, mert egy rossz mozdulat a csavarhúzóval és kijöhet a füst.
-
azbest
félisten
lehet helyhiány miatt fejjel lefele forgatva van gyárilag beépítve és az asus driver állítja alapból át elforgatottra. (tehát fizikailag elfogatottad a gyári driver visszaforgatja)
Lehet, hogy win7 64bit-es driver is felmegy, ha az van hozzá gyári. [link] win 7 64 bitet választva, a kamera alatti összes mutatása és kilistázza mind a háromfélét.Többféle kamerával gyártották a gépet (azurewarem suyin, chickony), eszközkezelőben meg tudod nézni azt, hogy milyen vendor és device id-je van az usb camera eszköznek, abból kiderül valójában mi az. [link]
VID_064e az suyin
VID_13D3 az azurware
VID_04f2 az chickonyEszközkezelőben, manuális driver frissítésnél ki lehet böngészni, hogy melyik könyvtárból kell a driver és így a kicsomagolt asus driver mappát választva elvileg fel tudod tenni. Ne ment bele az x64 alkönyvtárba választáskor. A csomagban lévő telepítő nem tudom működne -e, így manuálisan esélyesebb.
Ha nem akarja, hanem azt mondja már a legjobb van fenn, akkor lehet előtte eszközkezelőben el kell távolítani úgy, hogy törölje is a drivert pipa legyen benn. És ott az eszközkezelőben frissítés és kézzel kiválasztani, nem win updateről szedni.
(nem is értem miért nincs a beállításoknál forgatás opció a fényerő és hasonlók mellett)
-
azbest
félisten
válasz
wéercé
üzenetére
Talán valami kontakthiba vagy zárlat volt és segített végül az újra összerakás.
Van amikor gap padot tesznek a kevésbé melegedő helykre, mert egyeneltlenebb felületek közt, változó távolágok áthidalására jobb, mint a szétlapuló paszta.Meglepett, hogy létezik még ember, aki eeepc-t használ, emlékszem ezek az atomos laptopok új korukban is nagyon lassúak voltak. Olyan gyenge volt a procijuk, hogy a videolejátszás sem ment jól és az integrált gpu sem gyorsította, ezért több gyártó broadcom crystal hd kártyát tett beléjük, hogy h264 és mpeg2 videókat le tudjon jászani folyamatosan, vagy youtubeot. De a mai oprendszerekben, böngészőkben már a crystal hd kártya támogatás sem megy valsz. Anno thinkpad t61-be tettem ilyet [link]
Ha azóta lassult, hogy a régi cmos elem lemerült, talán valami teljesítményt javító beállítást elfelejtett a biosa, az alapértelmezett lehet valamiben lassabb.
-
azbest
félisten
válasz
wéercé
üzenetére
ha lehúzod a cmos elemet, akkor sem indul? Nem lehet hogy fordítva kötötted be vagy a forrasztástól tönkrement az elem? Egyébként lehet kapni készen is hasonló elemet csatlakozóval. Ha elég hely van, akkor akár olyat is, amiben cserélhető az elem.
Azt írják, hogy lemertül akkuval sem kapcsol be a gép, hanem olyankor várni kell míg töltődik [link]
uh ez az eee pc nagyon ősi, nagyon lassú gép lehet.
-
azbest
félisten
válasz
m.martin
üzenetére
esetleg, ha a biosban ki lehet kapcsolni a gtx 1650 ti -t és helyette integrált intellel indítani, az is megérhet egy próbát. Ha intel gpu-val elindul, akkor akár a gpu hibája is lehet.
Akár win, akár pendrive linux, azok komolyabb video módokat is használtak. A memtest meg talán csak szöveges mód vagy minimál grafikás.
-
azbest
félisten
válasz
m.martin
üzenetére
nem melegszik túl a gép? A ventilátora jár?
chrystal disk infóval meg lehet nézni, hogy a háttértár smart nem jelez -e hibát. Ezeket le tudod tölteni és kicsomagolni másik gépen is és akár egy pendriveről próbálni futtatni.
A memóriát esetleg memtesttel próbálhatod, másik gépen csinálhatsz pendrivera ilyen teszt indító környezet. Nem biztos, hogy mindig észreveszi a hibát, de egy próbát megérhet
https://www.memtest.org/ -
azbest
félisten
szeritem sosem kell. Csak ha bármi más okból szét kéne szedni, hűtést kéne cserélni (kilyukadt hőcső vagy más probléma miatt), akkor lenne érdemes letakarítani és újra pasztázni. A folyékony fém meg veszélyes a fém alkatrészekre, szóval jobb, ha nem bántod. Ha ráfolyik forrpontra vagy a proci alá folyik, akkor feloldja a fémet pillanatok alatt. Általában véletlen kicseppenés ellen szoktak köré tenni szigetelést gyárilag, ne tudjon kijönni a helyéről, ezért sem érdemes megbontani kíváncsiságból.
-
azbest
félisten
válasz
boldi370
üzenetére
milyen verziójú a grafikus drivere?
Az intel iris xe integrálthoz elég gyakran jön ki frissítés, talán ez a legújabb
31.0.101.4972 for Intel® Arc™ A-Series Graphics and Intel® Iris® Xe Graphics. [link]Lehet alapból egy régi asusos változata van fenn.
Az asus oldalán Verzió V31.0.101.4255 ; 341.53 MB; 2023/04/13de gyors nem lesz, talán 720p felbontással elér 30fps-t
-
azbest
félisten
kellemes meglepetés, hogy egy évre rá, most novemberben jött ki bios frissítés a vivobook s14 k3402-höz

Bár valószínűleg nem javították azt, hogy egyik usb-lan chipsettől akad a bios felület és boot (még külön nem próbáltam ki), de a management engine kapott biztonsági javításos új verziós firmwaret.
307 (EC F25) verzió után most 309 (EC F27) lett. Az ME 16.1.27.2176 lett
-
azbest
félisten
válasz
cs.zs.
üzenetére
az usb 3 superspeed (5 vagy több Gbps) és Displayport alternate mód logó. A manuálban lehet hogy töltést tud-e felvenni rajta [link] [link]
Nem látom a type-c töltést. A gamer notiknál azért sem jellemző, mert a pd 3.0 -ig csak 100W max töltés lehetett type-c -vel. Ezért van külön dc töltő, mert az 200w-os, ha jól látom.
-
azbest
félisten
válasz
szotadi
üzenetére
Esetleg megpróbálhatod, hogy a bekapcsológombot vagy fél percig nyomva tartod. Hátha valami olyan lefagyás, ami nem mutat semmi életjelet.
néha akku lehúzás és visszadugás is segíthet, de ha nem vagy jártas az aljának leszedésében, akkor inkább szerviz.
Nekünk egy dell vostronál volt ilyen, annál segített az akku lehúzás (bár mivel helyszini garis volt így mindenképp kicserélte a szerelő srác, ha már hozta magával az új alaplapot), de az is lehet hogy meghalt valamitől az alaplap.
-
azbest
félisten
válasz
Longeye
üzenetére
Ó a kingston oldalán írja, hogy 0.5, 1 TB az egy oldalas, a 2 és 4TB két oldalas [link]
A fogyasztást sem árt megnézni, laptopba a 10W -os fogyasztású lehet túl sok lenne amúgy is.samsung 990 pro 2TB belement nekem S14 gépbe, egyoldalas. Ez állítólag 6w alatt fogyaszt. Szépen be kellett hővezető padoznom, hogy a réz heatspreader hozzáérjen. A 980 pro is sokat fogyaszt.
-
azbest
félisten
válasz
cs.zs.
üzenetére
én is linkeltem már többször digiprime-ot, le is szűrve azokra a gépekre.
De itt erre akartam reagálni
egyik külföldi bolt az itthon is ismert egyik nagy piactéren keresztül már 200 000 Ft alatt is kínálja az Oled kijelzős olcsóbbik típust.Én is láttam már például emagon olcsóbb gépet, és láttam, hogy azt nem az emag árulja, hanem külföldi webshop hirdetése az emag felületén -> így nem magyar a bill és nem magyar a garancia sem azon. Erre nagyon kell figyelni.
-
azbest
félisten
válasz
memorix
üzenetére
belül csak annyi a különbség, hogy picit hosszabb a hőcső, de amúgy még a venti is ugyanaz a 14 és 15 colosban. Van egy kís hely a 15ös házában. [link]
Sima desktopon amúgy nem érezni, különbseéget és procitesztben sem, csak gpu használatkor a throttlingolás jobban rángatta az órajelet fel-le és ettől játék közben ingadozott nagyon az fps.
A tieden (amd változat) is le van ragasztva rézfóliával a gép alján lévő rács nagy része? [link] ezt használom extra hűtőfelületként
Bár lehet a 15ösben nem réz van, hanem csak műanyag fólia ott, legalábbis ebben a videóban látszik egy pillanatra [link] -
azbest
félisten
válasz
memorix
üzenetére
Igen, az intelesben pcie 4.0 már. Az amd változatban 3.0. Nekem inteles van, bár itt lehagytam tényleg. Korábban már én is tettem be 32-es modult

Régebben irogattam róla, hogy az i7-12700H integrált gpu-ja kicsit szenved ilyen vékony házban ekkora hűtéssel, ezért a hővezető cső hátára fektettem fel 2mm-es hővezető padot, hogy a gép alján lévő rézfóliára is vigyen át hőt, attól megszűnt cs go -ban az indokolatlan akadozás, amit valsz az órajel fel-le ugrálása okozott, így pont annyival jobban hűt, hogy az órajel egyenletesebb legyen, bár pontszámban nem nagyon különbözik. Először olyan helyre is tettem, ahová nem kéne, gyorsan rájöttem, hogy elég csak a procinál, esetleg a vrm feletti lapnál (oda 1mm elég). [link]
Az 5800H nem küzd a hőtermeléssel meghajtva?
-
azbest
félisten
Ha már bővíthetőség, jelentem a 2022-es vivobook S14-ben szépen működik a samsung 990pro. Kicsit tartottam tőle, hogy nem fog-e túlmelegedni. Bár a netes adatok alapján nem fogyaszt durván sokat.
Ezért követtem azt, amit ebben a videóban is mutatnak, fél mm-es és 1mm-es padokból tettem rá darabokat, hogy egy színbe kerüljön a réz hő szétoszlató fedél rajta.
A kingston kc3000 majd 2x annyi fogyasztásúnak volt írva, mint a 990pro, ezért sem olyat váltasztottam. A 980pro is többet fogyasszt. Szóval 7GB/sec sebességgel csapatja, 60 fokot nem érte el az adatok át klónozása közben sem. A gyári 512-est cseréltem 2TB-re. Igazából a kinston nv2 2TB (qlc de nem lassú) is jó lehetett volna, most már nagyon kedvező árú, de azt hagytam inkább arra, hogy időnként ráklónozzam a teljes belső tárhelyet backupnak - és hiba esetén helyére tevősnek.
Vicces, hogy a gyári rózsaszín pad nem is ért hozzá a gyári micron ssd-hez. Beszerelés után a réz lap tetejére is fektettem egy 1mm-es pad darabot, hogy a gép alján lévő részfóliának is tudjon átadni meleget, biztos, ami biztos.
A klónozás vicces. Mivel a külső ssd-m, amit játszós dolgok vannak wd, így az ingyenes wd acronis true image változatot használtam. Át is klónoztam eredeti méretben mindent, de nem bootolt vele. Egy netes videóban mondták, hogy nvme meghajtó esetén először csökkentett módban kell indítani, majd utána már megy normálban is. Valóban így sikerült. A win11 alapból nem dobja fel a csökkentett mód menüt, hanem 2x sikereten indítás után ahogy magától újraindult, átváltott recovery win módra és ott a menüben lehet váltasztani, hogy kiadja újraindítás után a menüt, amiben a csökkentett mód opció van...
A klónozáshoz külső usb3 m.2 keretet használtam. Egyik ilyen kereten fut a progi, a másikat typec portra dugva meg a belső és aközött tudok klónozni. Bár lehetett volna a belsőre telepített winre is tenni a progit - de ennek az ingyenes változatnak kell jelen legyen egy wd meghajtó is. -
azbest
félisten
válasz
memorix
üzenetére
Asus S14, S15 vivobookokban van 1 db slot amibe lehet ramot cserélni.
A 2022-es változatokban van slot. A 2023-ban ami már van ahol megjelent, már forrasztott. A 2023-snál olyan levékonyított szélek vannak, amiből kiállnak a nagyobb portok, mint az expertbookban [link]
úgy látom a mysoftnál van sima ips kijelzős változat az inteles 2022-esből a 12500H intel procival [link]
Digiprimmenél meg amd-s oledes 2022-es széria [link] (remélem jó bolt
nem vásároltam még tőlük )
Ezekben 1 m.2 slot van, más háttértár hely nincs. 1 ddr4 slodim slot 8GB integrált mellett
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Assetto Corsa Rally
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Linux kezdőknek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Lenovo G500,Core i3-3110M,256 GB Patriot P210 SSD,8 GB DDR3,
- Acer Predator I7 RTX 3070
- Lenovo ThinkPad P1 Gen5 16" i7-12800H, 32GB RAM, RTX A3000 12GB GPU, 1TB SSD, Számlaképes, garanciás
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 66921Ft+ÁFA
- Dell Latitude 5290,12.5",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Nemzetközi csomagküldés olcsón EU akár 2800 Ft-tól CsomagExpress
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel garanciával
- Lenovo IdeaPad 5 Pro - 14" 2.8K 90Hz - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Csak összecsukott, táskában lévő gép megfő. De ahogy felébred, valsz 100% terhelésre kapcsol, mert bepánikol a windows és azért is merül le gyorsan. Míg munka közben valsz nagyrészt idle megy a gép, mert vár arra, hogy gépelj dolgokat.

A fogyasztást sem árt megnézni, laptopba a 10W -os fogyasztású lehet túl sok lenne amúgy is.