2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

Broadcom Crystal HD, technikai részletek, driver

Broadcom Crystal HD, technikai részletek

Nos, az előbb bemutatott gép már elég erős processzorral rendelkezik ahhoz, hogy akár 1080p felbontású h264/AVC vagy flash videókkal is boldoguljon. Ez alapvetően igaz, de ez esetben a processzor már teljesítőképessége határán mozog, ami komolyabb hő és zaj előállításával jár. Ez olyannyira jellemző, hogy más komolyabb számításokkal járó feladat mellett biztosan nem lenne zökkenőmentes a filmnézés. Itt került a képbe a Broadcom által már jóideje elkészített Crsystal HD dekóder.

Többször hallhattunk már a Prohardver lapjain is A Broadcom Crystal HD dekóderről. Leggyakrabban netbook vagy notebook alaplapjára integrált formában, néha bővítőkártyaként szerepelt:
- A Broadcom és az Adobe megoldja a netbookok legnagyobb gondját
- Broadcom HD videó dekódoló az új generációs Atom platformhoz

Láthattunk már vidám összehasonlító videót is arról, hogy mennyit dob egy rendszer multimédiás képességén a dekóder chip.

Mondhatnánk, hogy közismert eszközről van szó, de ha alaposabban körülnézünk, akkor rá kell jöjjünk, hogy szinte mindegyik róla készült bemutató olyan mint egy reklám: szubjektív, dicsőítő, de gyakorlati tapasztalatoktól mentes. Közel két éve jelent meg a Crystal HD, de tudomásom szerint azóta sem született olyan teszt/bemutató, amely az előnyeit és a hátrányait is tapasztalatokkal igyekezne alátámasztani. Ezen most változtatni fogunk.

Nézzük miről van szó.

Balról az első generációs BCM70012 látható, amely még több chip-ből állt össze. Már ennek sem kellett szégyenkeznie a képességei tekintetében:

Memory-to-memory video decode
Multi-standard HD video decoder
- H.264/AVC HP at L4.1 1080i/p, 40 Mbps
- SMPTE VC-1 AP at L3 1080i/p, 40 Mbps
- H.264/AVC HP at L3.2 720p
- H.264/AVC HP at L3.0 480i
- MPEG-2 MP @ ML
- MPEG-2 MP @ HL
Uncompressed video output
- YUV 4:2:0/4:2:2
- NV12/YUY2/UYVY YCbCr format support
- SD, 720p, 1080i, 1080p support
Strong media security
- AES encryption and decryption engine
- Encrypted elementary stream compressed input
- Firmware verification via digital signature

A jobbról látható BCM70015 az újabb modell, amely még kompaktabb mérettel és további finomításokkal szolgál:

- H.264/AVC High Profile@Level 4.2 up to 40 Mbps
- VC-1 Advanced Profile@Level 3 up to 45 Mbps
- VC-1 MP@HL, VC-1 SP@ML, WMV9
- MPEG-2 MP@LL, ML and HL at up to 80 Mbps
- DivX® 3.11, 4.1, 5.X, 6.X, XviD
- MPEG-4 Part 2 SP & ASP
- AVS 1-P2 Jizhun Profile, Level 6.0
One HD and one SD (HD+SD PIP) simultaneously
Up to 16 QCIF, 10 CIF, or 4 SD streams simultaneously
Capable of 1.2X HD decode (with no secondary stream)
Resolutions up to 1920x1088

Ezek a paraméterek az eszközt árusítók leírásából származnak, a hivatalos oldal szűkszavúbb e tekintetben. A száraz adatok szépen hangzanak, a hardver lehet hogy tényleg képes erre, hamarosan feltárjuk, hogy a gyakorlatban mit tapasztalunk ebből a csodából. Folytatás a 3. oldalon.

Szerk.: Az AzureWave hivatalos adatlapja a VD-ME920H kártyáról: [link]

Nem volt még szó az árakról

Viszonylag gyakran belebotlani olyan külföldi fórumhozzászólásokba, amelyek 2009 vége és 2010 eleje között születtek és a BCM70012 csábító 20-30 USD (4-6eFt) áráról szólnak, esetleg még lejárt ebay aukció linkeket is tartalmaznak. No ennek a jó világnak sajnos vége. Szerk.: újabban ismét $20 $15 körül kapni a régebbi, de korlátozottabban használható modellt: [link]. Manapság sajnos inkább 45 USD (8eFt+ 12fFt+) áron látni az ebay hirdetéseket, de volt ez már 70 is. Viszonylag kevés azok száma is, akik szállítanak Magyarországra. Az évkezdésre némileg megcsappantak a készletek és az árak is feljebb szöktek, talán mostanában kezdenek visszatérni a december eleji árszintre és mennyiségre. Sajnos Európából inkább még magasabb áron hirdetik. Nekem EMS kézbesítéssel körülbelül 60 USD áron sikerült beszereznem (tőle).

Beépíthetőség

A képekből már kiderült, hogy Mini PCI Express csatlakozású kártyákról van szó. Ilyen csatlakozó már legalább 2-3 éve része a notebookok alapfelszereltségének. Azonban gyakori, hogy csupán egyetlen ilyen kártyahely található a gépben, amelyet általában a wifi kártya már el is foglalt. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint oda tenni a Crystal HD-t és mondjuk egy olcsó külső wifi megoldással pótolni a gyárit. Szerencsére a T61 notebook-om rendelkezik második kártyahellyel is, de a biztonság kedvéért whitelist mentes bios-t tettem rá (link), ugyanis az üzleti sorozatú gépeknél szokás a behelyezhető hardverek eszköz- és gyártóazonosító szerinti szűrése.


Nano 802.11n wifi dongle:
"occó, kici, kínai"

Driver és használat

A gyorsító nem DXVA kompatibilis, azaz teljesen más módon közelíti meg a videó dekódolását, mint a videokártyák. A drivere telepítésekor egy filtert (codec-et) telepít, amely a szoftverek számára éppen olyan, mint egy ffdshow vagy más codec-csomag. A különbség abból adódik, hogy a dekódolást ez esetben nem szoftveres úton - a cpu erejével - végzi, hanem a gépbe helyezett kártyán lévő dekóder chip által. Emiatt előfordulhat, hogy kedvenc lejátszó programunkat át kell állítani, hogy ne a saját belső codec-jét használja, hanem a Broadcom Video Decoder filtert.

A Windows-os driver telepítése egyszerű, csak nyomogatni kell a tovább gombot. Viszont hiába telepítjük a 64bit-es változatot a 64bit-es rendszerünkre, a felkerülő filter akkor is csak 32bit-es, ami azt jelenti, hogy ezen a rendszeren is csak 32bit-es programokból érhetjük el a gyorsítását. Persze a legtöbb programnak létezik 32bit-es változata, de rögtön mondok egy fájó ellenpéldát: 64bit-es Windows Vista / 7 rendszeren nem tudjuk használni a Windows Media Center alkalmazásból. . Frissítés: A 3.6.9 -es driver már 64bites codec-et is telepít, élő dvb-t adáshoz a SmartDVB program jobban tudja használni, mint a Media Center.

A teszteknél a legfrissebb 3.5.0-ás driver-t használtam. Némi plusz információt szolgáltat a benne lévő Status Info (DTS_info.exe) alkalmazás, amely az óra mellé ülve mutatja, hogy éppen használja-e valami az eszközt.

Ha már így belejöttünk, akkor érdemes megemlítenem, hogy a Broadcom Video Decoder beállításait nem érjük el a Start menüből, se a vezérlőpultból. Úgy tudjuk változtatni a paramétereit, ha futtatunk egy olyan programot, ami az általa használt filterek beállításaihoz hozzáférést enged. Persze a módosításokat is csak akkor jegyzi meg a rendszer, ha adminisztrátor módban indítottuk el a videójátszó programot.

A sok negatívum után azért fontos elmondanom, hogy a linux alá nyílt forráskódú a driver és bárki letöltheti, módosíthatja. Ja igen, a kártya firmware-jét a driver tölti fel, ahogyan a Broadcom wifi és 3G kártyáknál is megszokhattuk... és persze a firmware zárt és bináris formában érhető csak el. Másolásvédett (eredeti Blu-ray) anyag lejátszását csak Windows alatt támogatja, ezt a részt kihagyták a linux-os driver/firmware csomagból.

Folytatódjon most már a beígért tapasztalati tesztekkel az írás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.