Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz gyapo11 #4371 üzenetére

Oké, felejtsük el a lézert! Teláltam egy opciót: Lidar Light, de 150 dollár és 1 méter alatt nem szupi.
    Vissza a kapacitív érzékelésre, megépítem a Disney Touché-t, aztán meglátom mire megyek vele. Meg kéne szereznem mintát az alu profilból is, hogy egyáltalán elég érzékeny-e az érintésre, vagy mindegy is.

Esetleg még olyanokon filóztam, hogy fel lehetne darabolni a sínt annyi darabra, ahány analóg portom van és így csökkenteni a kapacitást.
    Vagy sorba kötni a darabokat egy maréknyi ellenállással és így meg lehetne különböztetni a feszültségszintekből melyik darabot fogtam meg.
    Mondjuk ez utóbbi pár centi huzalon remekül működik, de ha mákom van, akkor a két méteres lécen talán ellenállásra se lesz szükség. Arra kíváncsi lennék fizikailag miért nem számít hol fogom meg a huzalt, vagy csak nincs akkora felbontásom, hogy lássam pár centinél. Azt gondolnám vhogy úgy kéne működnie, mint egy poti, hogy erősebb a jel, ha közelebb vagyok a porthoz. Vagy át kellene ismételnem az általános iskolás fizikát. :B

Kicsit olvasgatva a témában azért nem egyszerű megtervezni egy ilyet. Nálam a több méteres vezetékezés és a hatalmas érzékelő felület mind alkalmatlanná teszi kapacitív érzékelésre, nem beszélve a majd fellépő parazita kapacitásról. :(
    Arra számítok, hogy elég magasan lesz az alapvonal a jelszintben.

Egy nyomom van még, aminek nem jártam utána: vhol láttam egy apró hozzáfűzést, hogy a 2D-s érintő panelnél lehet olyat, hogy a négy sarkán mérni a feszültségeket és amelyik sarokhoz közelebb van az ujjunk, ott lesz erősebb a jelszint. Viszont nem tudom, hogy kvázi össze vannak-e kötve galvanikusan, vagy itt is van vmi elektromos teres trükközés az egymás mellé helyezett absztrakt alakú felületekkel.
    Ezért érdekelne, hogy ha a két méteres léc két végén mérek feszültséget, akkor is azonos értékeket fogok-e látni a bemeneten, vagy nem?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés