Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fpeter84

senior tag

válasz Teasüti #2887 üzenetére

Ha az ABS jeladóból jövő frekvenciát szeretnéd mérni, akkor arra nem is annyira a mezei megszakítások és timerek szoftveres lekezelését érdemes használni, hanem az Input Capture témára érdemes rákeresned! Ez ugyanaz csak hardverből: futtatja a timert, és ha esemény van a lábon akkor lemásolja a timer regisztereit és generál egy megszakítást > precízebb mérést ad, és ha valamelyik library letiltja a megszakításokat ideiglenesen akkor sincsen gond, legfeljebb majd a következő eseménynél kapod meg az eredményt, de nem lesz elszalasztott trigger mert a hardver addig is számolja...

MPU6050-el és sok mással küzdöttem már én is, jobbára kész lib-ekből indultam ki, a cél az egy 9DOF gyro és gyorsulásérzékelővel kompenzált iránytű lenne, de eddig nem találtam semmi valóban működőt - a borogatás, rázás előbb utóbb mindet megbolondította eddig sajnos, márpedig hajós környezetbe kellene ahol időnként kapná az áldást rendesen... Ettől függetlenül ha csak egyik másik érzékelő nyers értékeivel akarsz valamit számolgatni az működhet, csak erre az összetett, egymást kompenzáló 3x3 értékre nem találtam még kielégítő megoldást - pedig a telefonokban csak működik valahogy :U

Valóban, a WS2812 sem olyan lassú - annak a doksijában nem találtam ugyan a LED PWM órajelére utalást - de az adatokat picit zavarosan ugyan, de valóban valami 400-800kbps körüli ütemen várja, amit bitbang módon szoktak adni neki a lib-ek.

A WS2801 órajel+adat busza viszont teljesen megfelel az SPI hardver paraméterezhetőségének (max 25MHz-et ír a doksi, de úgy rémlik hogy RPi-s projektnél láttam 3xMHz-et is emlegetni), így meghajtható azzal is. Ha jól van megírva a lib - ami egyáltalán nem biztos - akkor amíg kiad a bufferből 1-1 byte-ot, addig a proci mással is tud foglalkozni. Bár a bitbang-et is elméletben meg lehetne oldani timerekkel és megszakításokkal nem blokkolósra, de tartok tőle ennyie nem foglalkoztak vele, így elég sok prociidőt elpazarolhat. De ugye ez is majd a gyakorlatban jól kiderül, hogy mit bír a vas...

Nekem is van egy hasonló félbemaradt projektem: a colorduino-t próbáltam másolni, csak nálam nem 8x8 hanem 2 modulból 16x8 RGB LED van. Idő híján erősen akadozik sok hasonló félkész projektem, de ha nagy lesz, valami ilyesmi lesz... Gondoltam én is arra is hogy akár WS2801/2812 LED sorral is meg lehetne oldani, de ezekből még nem vásároltam próbálgatásra...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés