- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9524 üzenetére
Régebben SPI buszos ADC-t használtam. Azt gyors optokkal le tudtam választani a proci buszáról. Akkor fél fokon belül volt a rendszer. (Muszály voltam mindent nagyon leválasztani, mert nagyon bezavart az eprom emulátor. Késôbb úgy maradt a rendszer, mert jó volt.)
Most is ezt csinálnám, mert bevált.
Nagyon régen saját gyártás flybacket csináltam tápnak, de az utóbbi 10 évben DCPA10505-öt. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #9453 üzenetére
Itt le van írva: [link]
Már vagy 10 éve csináltam utoljára ilyesmit, de úgy rémlik, a fizikai hardver lehet sokféle, RS485 busz, vagy akár ethernet is, ha jól emlékszem, talán a minimális sebesség meg van adva, a szoftver a lényeg.
Ezekhez a layerekhez sosem értettem rendesen... ráfotrasztom a pcb-re a CAN vezérlô ic-t, oszt jóvan...Mire szeretnéd a CAN-t használni amúgy? Ha saját protokol, akkor feleslegesen zabálná az erôforrásokat.
Ha a motorbiciklihez akarsz illeszteni valamit, akkor meg ELM327.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9374 üzenetére
azt csinálja, amit én akarok, a weller meg amit ő akar
Gondolom magneses kattogos wellered van. A weller sem olyan mar, az egy nagyon regi eszkoz. Nem is ertem, miert hozzatok fel folyton, es hasonlitgatjatok azt a haboru elotti megoldast egy modern, allithato hofokszabalyozos pakahoz. Ez nem fair!
Amugy meg a weller holegfuvojarol beszeltem. Az nem olyan bumfordi, mint ezek a videon. Sokkal jobb. Ossze sem lehet hasonlitani, mennyivel ugyesebb.A "vaterás megoldások"
Oda is irtam, hogy en nem vaterazok, nincs is felhasznalom, nem vasarolok onnan. Amit a halozatba kell dugni, csak olyan boltbol veszem, ahol van jotallas, masnak is ezt javaslom. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9372 üzenetére
Vajon ez is ugyanolyan, csak más a neve?
Nem tudom, mennyit számít, hogy a copy-copy-jának melyik copy-ját veszed. De ez csak magán vélemény, nincs mindből darabom, egy aoyue van, ami megy, meg egy weller. Nem vagyok nagy weller fan, de ez tényleg jó. Én nem szívesen veszek ilyesmit e-bay-en. (Nem, az aoyue nem e-bay, és nem kínai webshop.)
Ha megnézed a hozzászólásokat, ott valami vaterás megoldást javasol valaki. -
tvamos
nagyúr
Tinyban eleg keves a memoria, nem jo azt a frameworkben nyektetni. Jobb, ha elengeded!
Amugy nagyon klaasz, mert ha lemondasz az Arduino frameworkrol, akkor lehetsz beta tesztere az uj MPLAB X IDE-nek, amiben mar a regi Atmeles cuccokat is tamogatjak. WOW!
Amugy imeg letoltheto a regi Atmel Studio 7, ha minden igaz. (Gyorsan en is letoltom, hatha egyszer... retro erzes fog el. Sokat programoztam benne, nagyon regen mar. Pl. 90S1200-at.
)
-
tvamos
nagyúr
Valtottam iOS-ra Androidrol, (ceges telefon,) es most az MIT app inventor helyett keresnek valamit, amivel kis appokat tudok kesziteni a projektjeimhez. Tudtok erre valami megoldast?
-
tvamos
nagyúr
válasz
JAGER 10 #9254 üzenetére
Az oke, de en a mechanikaval a leheto legkevesebbet akarnek szivni, ha nem ez a barkacsolas temaja. A kapunyito meg pont erre van, megveszed, es mukodik. Erzekelot kell valahogy ratenni, de azert az sokkal egyszerubb, mint mindent megcsinalni.
Akkor eleg a tobbi idolgon gondolkozni. Azt hiszem, onnan mar reszletkerdes, hogy Arduino, ESP, vagy esetleg Raspberry PI.
Azt kene osszeszedni elobb, hogy milyen erzekeloket akarsz, hany darabot, es hogy mennyit akarsz barkacsolni, es mi az, amit megveszel inkabb. -
tvamos
nagyúr
válasz
JAGER 10 #9247 üzenetére
Ez nyitja, zarja: [link]. Csak fel kell rakni.
En azt csinalnam, hogy feltennek valami ilyesmit, (persze rakerdeznek, hogy meg lehet-e allitani utkozben,) ha meleg van, kinyitnam, 10 perc mulva raneznek, ha hideg van, bezarnam. Elso korben.
+ feltennek egy-ket data loggert, azt mondjuk semmi perc megepiteni arduinoval, vagy veszel ilyet: [link]
Ha szar, akkor en idozitessel probalnam a toredek nyitast megoldani.
Igazabol neked itt nem maga a nyitas megoldasa lesz a gond, hogy lepteto motor, vagy dc, vagy brushless, hanem a magas paratartalom, ami majd szepen kondenzalodik. -
tvamos
nagyúr
válasz
JAGER 10 #9231 üzenetére
Azt kéne tudni, mennyire akarsz barkácsolni, meg mennyi a keret.
Ha nagyon olcsón kell, akkor bontóból vennék ablaktörlô motort, annak nagy a nyomatéka, már sok helyen bizonyított, csomó példa van a neten, miket lehet vele csinálni. DC controllernek meg egy copy SparkFun Monster Moto Shieldet. (Mondjuk ebay copy-ból minden képpen kettôt vennék, különbözô eladóktól.) -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9002 üzenetére
Sajnos pont a relevans reszbe (high side p-chanel mosfet) csuszott egy kis bibi. Igy mar helyes is:
(No, elsore nekem sem sikerult...)(#9001) aryes válasza xboy89 (#8997) üzenetére
Nagyon egyszeru. Az n-csatornas novekmenyes mosfetnek ahoz, hogy kinyisd, a gate-re a source-nal nagyobb feszultseget kell adni. Ha a high-side-ra kotod, akkor a source feszultsege valtozik a kimenettel egyutt, es raadasul a teljes kinyitashoz a tapnal nagyobb feszultseget kell raadni, ami nem mindig egyszeru. -
tvamos
nagyúr
válasz
dangerzone #8854 üzenetére
Szerintem vedd meg, nagyon szep dolog tamogatni az alapitvanyt! En is vettem toluk nehany Uno-t, meg Leonardot.
Amugy meg kene neked par szervo, meg tobb motor, mint ami ebben van!
Ahogyan aryes is javasolja, erdemes ESP32 alapu vezerlot venni, szerintem azt a verziot, ami van kis LiIon tolto, meg OLED display is. Akkor minden megvan, ami kell, es meg a szunetmentes tap is megoldott.
-
tvamos
nagyúr
válasz
dangerzone #8854 üzenetére
Ha már Lego, akkor miért nem Mindstorms?
-
tvamos
nagyúr
Ebbol a LED-bol gondoltam rendelni otthoni projekthez: SK6812 RGBNW . Van pozitiv, vagy negativ tapasztalatotok? Eddig csak WS2812B-t hasznaltam. (Gond nelkul...)
Ja igen... ESP8266EX-szel hajtanam meg. -
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8783 üzenetére
Nekem meg csak annyi van meg, hogy barmelyik node tud kapcsolodni barmelyik node-hoz, es a vegen minden adat befut a kozpontba, meg a kozpont tud mindenkivel beszelgetni.
En ahogy teszteltem, az elso reszt frankon csinalta a minta pelda, meg idonkent kuldott adatot a kozpontnak, ami meg is erkezett.
Ennyire emlekszem. -
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8781 üzenetére
Nem is arrol van szo, hogy mindenkinek elkuldunk mindent, hanem MESH-rol van szo. Csinaltam mar Zigbee networkot is. (Csak mondjuk ott en csak hw-t, meg tesztelest, sw-t mas csinalta. Nem mintha itt en csinaltam volna a sw-t, hiszen a mintapeldat toltottem le.) En csak neztem hogyan kapcsolodnak egymashoz a node-ok, es ki-, bekapcsolgattam oket, meg valtoztattam a poziciojukat, milyen gyorsan kapcsolodnak ujra. (Az antennat leforrasztottam, hogy kisebb legyen a range.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8774 üzenetére
En Wemos D1 mini pro-val probaltam a mesh-t, es ment rendben. No nem hetekig, es nem mozgattam rendszeresen a node-okat.
(#8773) Janos250 válasza tvamos (#8772) üzenetére
Kosz! Akkor, ha a C-set tanulom meg, az szabvanyos, es mashol is tudom alkalmazni a tudast, nem csak FreeRTOS-ban. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #8744 üzenetére
Csak annyi kene, hogy ha nem otthon vagyok, akkor a mobil hot-spothoz csatlakozzon, ha meg a masik otthon, akkor meg az ottani routerre. Valami ilyesmi.
(#8748) Tankblock válasza Janos250 (#8744)
Vagy viszgáljuk adott Wifi.begin() a csatlakozás sikerességét, és ahol nem sikerül akkor a listába menni a következőre.....
Ha nekem kell megirni, akor ez lesz. -
tvamos
nagyúr
Wemos d1 mini pro-t hasznalok, Arduino framework alatt. Azt szeretnem megoldani, hogy ne csak 1 halozati SSID-t tudjak megadni, amihez csatlakozik, hanem tobbet is. Az lenne a legjobb, ha egy kulso file-ba beirnam a kulonbozo SSID-ket, meg passwordoket, es onnan olvassa ki forditaskor az Arduino. Nem tudtok erre peldaprogramot?
Igazabol meg azt sem ertem, hogy ezeket a freeRTOS threadeket sem nagyon vagom, esetleg ha ebben tudnatok segiteni valami olyan anyaggal, ami egyszeru... nem nagyon ertek a programozashoz, hardware-t tervezek.
-
tvamos
nagyúr
Próbálta már valaki ezt a ESP4S2-t?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8535 üzenetére
5 ezer Ft? Az nem sok.
Nagyon regen csinaltam ilyet, ARM7-tel, el fogom kuldeni a nagyon bonyolult kapcsolasi vazlatot.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8533 üzenetére
Mennyi a keret erre a projectre? Elvileg 3 ellenállás is elég.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #8480 üzenetére
Nalunk a szomszed gyerek folyton errol beszel. Valmi mBlock-ot tanulnak, de rohadjak meg, ha meg olyat is veszek feleslegesen. Ebben van bluetooth is, ha jol latom. Enyem viszont egyaltalan nem erdekli. A HC-06-ot 30 sec bekotni, azt a fiam is megcsinalta, sot egyutt irtunk olyan progit, ami a HC-06-rol jovo karaktereket visszakuldi soroson. Hogy oruljek... es bekenhagyjam xboxozni.
Mondjuk azota javultak a Google skilljei... szoval megerte nyegtetni. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8439 üzenetére
En is vettem 2-3-4-8 tagu hazat, abba at tudom pattintani a sima dupon kabelbol a fem csatlakozot... de mostanaban azt csinalom, ha zavar, hogy lotyog, odaragasztom forro ragasztoval. az lejon kezzel, maradek nelkul, eleg jol tart.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #8375 üzenetére
Tud ez a PID algoritmus valami automatikus betanualst is...
(Foiskolan is tanultunk ilyesmit... Fuzzy PID control, vagy valami ilyesmi neven, de mar nem emlekszem.Lehet, (biztos,) hogy rosszule emlekeztem, mert ezt a nem linearis rendszerekhez talaltak ki. Itt egy kis leiras: [link])Van itt rola iras, Autotune-nak hivjak ok: [link]
-
tvamos
nagyúr
L3GD20, ami a 32F429IDISCOVERY kiten van. De nem használom. Kipróbáltam, tök jó. (És nem Arduino frameworkkel, hanem IAR EWB.) De ezzel nem vagy előrébb, mert 6.2mA. Amivel előrébb lennél, az mondjuk az LSM6DSL. Ez beéri 0.65mA-rel. Remélem, előbb-utóbb lesz lehetőségem kipróbálni!..
-
tvamos
nagyúr
En azt vettem eszre, hogy a ket Xiaomi teledonom allitja, hogy 1m pontossaggal vagyok valahol, csak nem ugyan ott, mig a kollegam iPhonja is tok mas helyen mutatja, hogy vagyunk, az 20m pontossagot ir, igy ez betalal. Biztos Heisenberg a hibas...
Nem vagyok benne biztos, hogy ezek az olcso kinai modulok nem vagnak at ugyan ugy, mint a telefonok. (Vagy van az a 10-20m.)En ilyen modult vettem amugy: [link]
-
tvamos
nagyúr
Akkor csinald half-step uzemmodban, akkor lesz valamivel tobb nyomatekod. Esetleg two-phase-on half step. [link]
Az a baj, ha tobb aramot tolsz benne, nem lesz annyival nagyobb a nyomatekod, mert telitesbe megy a vasmag, es csak jobban melegited a tekercset. [link]
Amugy milyen eszkozeid vannak, ha nem vagyok indiszkeret? Gondolom multimeter...
-
-
tvamos
nagyúr
Itt azt irjak, 160 mA per winding. Szoval ezt be lehet allitani ellenallassal, vagy PWM-mel is. (Mondjuk en 5V-rol hajtom, es igy is rohadtul melegszik. Csak kiprobalasra vettem, nem hasznalom semminek a meghajtasara. Szoval nem tudom, hogy mit csinalna terheles alatt.)
Van szkopod? Azzal beloheted a megfelelo PWM-met, akar ugy is, hogy par 100 ms-re rakapcsolod a teljes akku feszt, utana meg visszaveszed, hogy ne legyen tul nagy az aram. -
tvamos
nagyúr
válasz
// Chaka // #8129 üzenetére
Pl. ha már szóba jött a PI, képváltást kellene csinálnom áttűnéssel
Ez itt nagyon off-topic, gondolom a Linux kezdőknek topicban szivesen segitenek.
En ezt a leirast hasznaltam egyszer, ha jol emlekszem, egy 3.5"-es kijelzon, de nem biztos: [link](#8130) mprrpm válasza // Chaka // (#8127) üzenetére
En nem mondanam, hogy meguszos... regen az apukajatol (vagy a kornyezeteben megtalalhato emberektol, esetleg tanaroktol) tanult az ember, most meg sajnos ez nem nagyon megy, mert az ember apukaja nagyon sok esetben nem latja at a dolgokat, nem ert hozza, stb-stb. Beleugrik a dologba, de nincs segitseg... illetve itt, a forum. (Sajnos, nekem nagyon sokszor nincs turelmem segiteni, meg amugy is, a hardware-hez jobban ertek, de na...) Majd megerti, vagy feladja. Jo ez igy. Nem kell mindent megerteni, amit hasznalunk. -
tvamos
nagyúr
válasz
// Chaka // #8127 üzenetére
Az jó, ha eldönti előre, de azért az se baj, ha nem. Az a lényeg, hogy legyen sikerélménye, és akkor szívesen csinálja. Aztán majd kitalálja, hogyan folytatja. Lehet, inkább felfelé lép, Raspberry, és társai irányába, és nem az alacsony szintű programozás fogja érdekelni.
-
tvamos
nagyúr
Ha itt lejebb gorgetsz, leirja, hogy kell elhelyezni a ket szenzort. [link]
De ha nincs hely, akkor tavolabb is el lehet oket helyezni. Midket szenzort uzembe kell helyezni, az egyiket rogziteni, a masikat meg addig allitani, amig azt nem latod a szkopon, amit a kepen latsz. [link](#8035) Janos250 válasza tvamos (#8033) üzenetére
Igen, nem artott volna, ha elobb teszem be az okossagot. Csak mobilrol hamar feladtam... Kozben megeloztel.
Rotary encoder, megpedig az incremental fajtabol. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8004 üzenetére
Veszel digitális potenciométert, és azt hajtod az arduinoról. Pl: [link]
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7978 üzenetére
De mondjuk egy openHAB projektet nem szivesen kezdenek el megirogatni Linux vagy Windows nelkul. Oke, hogy van ez az RTOS, de azert az nem olyan kenyelmes. Az tok mindegy, hogy C, vagy Python, vagy assebly.
Igen, en is irtam 8051-re, meg 2x16-os LCD-re menu vezerlest, de akkor se. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7925 üzenetére
Nekem a Wemos-szal (ESP8266EX) van bajom. Egy darabig megy, rendesen, kuldok neki utasitast, az meg valaszol, de egy ido utan nem tudok vele kommunikalni. Azt latom, hogy a routeren fenn van, de nem valaszol, ha kuldok ra valamit. Nem tudom, mit csinalok rosszul. Kiprobalnam valami mas modulla.
Neked mid van pontosan? -
tvamos
nagyúr
Hello!
Most ilyen battery shieldet használok, Wemos D1 mini pro-val. Van ennél valami jobb ESP-s megoldás? Nem tetszik, hogy két USB van, az egyikről tölt, de nem látja a gép a Wemos-t, a másikon megy a kommunikáció, de nem megy a töltés. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #7706 üzenetére
A kettős szigetelésű cuccoknak galvanikusan nincs köze a 230-as hálózathoz.
A kettos szigetelesu cuccok nincsenek galvanikusan levalasztva.Ezek az erintesvedelni osztalyok vannak:
I. érintésvédelmi osztály - védővezetős védelemmel ellátott készülékek. Pl. mikrohullámú sütő
II. érintésvédelmi osztály - kettős vagy megerősített szigetelésű berendezések. Pl. kézi fúrógép
III. érintésvédelmi osztály - törpefeszültségű készülékek (max. 50 volt). Pl. beépített transzformátorral szerelt asztali lámpa.Szerintem nem annyira rossz ez esetben a magyar wikipedia: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- CNC topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Motoros topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- BestBuy topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged