- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7742 üzenetére
A zip-es módszerre egy script is írható, amit a kedvenc fájlkezelődből hívogatsz, hogy ha .odt vagy docx formátumot nyitnál meg, akkor a scripttel nyitja, ami kicsomagolja a /tmp-be, onnan behívja rá az $EDITOR változóban lévő text editort (nálad ez elvileg micro), ott szerkeszted, kilépés után folytatódna a script, hogy azonos néven visszacsomagolja, visszamásolja az eredeti helyére.
Arra nagyon jó, ha csak egyszerű módosítások kellenek egy doksin, 1-1 szó beszúrása, törlése. Ami viszont hosszabb, meg több oldalas formázásos művelet, arra nem jó.
Én kifejezetten kerülöm az office-os formátumokat, libreoffice-osakat is. Ahol lehet plaint text-et, plain TeX-et, markdown-t, rtf-et, HTML-t, pdf-et használok doksinak, azok minden platformon bloatmentesen szerkeszthetők, megjeleníthetők, nyomtathatók. Nálam már kb. 2 éve nincs is fent LibreOffice, előtte meg kb. 1 évig fent volt, de csak megszokásból tettem fel, hátha kell alapon, de aztán rájöttem, hogy soha nem használom. De volt idő, mikor én is rendszeresen használtam, még kezdő koromban. Az MS Office-nál határozottan jobb, mára egy csomó mindenben többet tud már a LibreOffice, nincs belekényszerítve a szalagmenüs barmolás, de akkor is bloat.
Ugyanígy, táblázatkezelésre se kell feltenni, arra ott az sc, sc-im, meg a scriptnyelvek, ezeket kiegészítheted gnuplottal, és ugyanott vagy kb., ugyanazt megcsináltad töredék erőforrásból.
Prezentációkészítésre is vannak különböző pehelysúlyú alternatívák, pl. sent, akármilyen fentebb ismertetett szöveges formátum a kedvenc dokumentumnyelven (HTML, XML, TeX, stb.) amit pdf-re konvertálsz (de minden megjelenő prezentációs menüpont az külön oldalra generálódik le), LaTeX Beamer csomag, de már láttam olyan vagányt is, aki vim-mel ASCII art-ban (figlet, toilet, boxes, cowsay, ponysay, lolcat parancsokat ötletesen kombinálva) nyomatta a prezentációt, az már hardcore.
Adatbázis-kezelésre se kell feltételen MS Access meg LibreOffice Base, meg lehet oldani bármilyen SQL megoldásban, mariadb, mysql, de még minimalistább az sqlite, bár ezekhez kellhet valami minimalista kliens is, ennek nem vagyok szakija, de kulturáltan megoldható ez is különösebb blaot nélkül. Esetleg XML, CVS/flatdatabase plain text alapon.
MS Office meg LibreOffice akkor kell, ha olyan cégnél vagy, ahol tényleg kötelező mindent abban szállítani, de akkor meg fizetnek érte, hogy ezt lenyeld. Régen még hivatalok meg iskolák ragaszkodtak hozzá, mindent .doc-ban kell leadni, de ezt kezdik feladni. Egyedül még néhány munkáltató ragaszkodhat hozzá, hogy csak abban várja az önéletrajzokat. Vagy pl. dizájnban, grafikus kiadványokban utazol és muszáj InDesignt használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged