Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vargalex

félisten

válasz cigam #6446 üzenetére

Azon az IP-n pont a systemd-resolved válaszol. Azaz most az a DNS szervered és gondolom nem forward-oldja a helyi kéréseket a pihole felé.
    Azt nem értem, hogy miért kellett neked, ha a DNS szerver címe jön DHCP-n.
    Pontosan milyen config-ot állítottál be?

• Frawly

veterán

válasz cigam #6446 üzenetére

Akkor szerintem én vagyok a villamos, mert használtam már Archot, többféle gépen, Wi-Fi-on és Ethernet-en keresztül is netezve, és a /etc/systemd/network/ mappában soha semmit nem kellett matatnom, az pl. most is holt üres. Rendesen telepítettem őket, kézzel, semmi segédszkript, meg 3rd party installer.

A network mappában matatást két esetben tudom elképzelni, hogy fontos: 1) több Ethernet vagy több Wi-Fi-chip van ugyanabban a gépben, és választani kell melyikkel kapcsolódjon, vagy 2) speciális DNS szabályokat akarsz felállítani (piehole) csak kifejezetten arra az eszközre, de ez utóbbit lehet Network Managerben is, még csak grafikus felület sem kell hozzá, mert van TUI-s része is (nmtui vagy nm-tui vagy minek hívják), vagy módosítások ellen védeni a /etc/resolv.conf-ot.

De mint írtam, Archon sem engedem beavatkozni a systemd-t a hálózat kezelésébe. Azért mert a netctl vagy akár a NetworkManager hol elvesztette a Wi-Fi-t (ez régebben volt), vagy feleslegesen sokáig vártak rá, és feltartották a bootfolyamatot, ez utóbbiból lett elegem. Persze, működik systemd-vel is, csak köszönet nem lesz benne. Helyette a szög egyszerű, wpa_supplicant (Wi-Fi) + dhcpcd simán működik egymagában, mindenféle systemd-s beavatkozás nélkül, és megy, se Wi-Fi-ról leszakadás, se bootkor várakozás. Ethernetnél wpa_supplicant sem kell, csak dhcpcd egymagában. Az egyszerűség sokszor kifizetődő. Pedig van speciális DNS szabályom is, a szolgáltatói DNS-sel sok oldal nem jön be, ezért 1.1.1.1-es nyílt DNS-t használok. A dhcpcd meg eleve úgy van kitalálva, hogy működik systemd-vel és anélkül is.

Ezt nem hiszik el nekem a Debian, Ubuntu, Mint szentháromságon nevelt MBR GRUB Matyik sem, hogy az egyszerűség sokszor kifizetődő. Felhörögnek, hogy GPT soha, fújj UEFI, nem bootol, kiazakiesztaszrtkitatálta. Közben meg GPT UEFI EFI stub vagy EFI systemd boot holt egyszerű, semmi MBR-kód, semmi elsődleges meg kiterjesztett partíciózás, semmi bootflag, semmi GRUB meg grub.cfg meg GRUB-frissítési gikszer. Helyette csak egy FAT32 EFI partícióról betöltődik az UEFI BIOS-ban hivatkozott .EFI fájl (ez a kernel), esetleg felparaméterezve (systemd bootnál .conf fájlból), és a rendszer bootol. Sose törik el semmi bootolás megkezdésekor, mert nincs külön bootmanager, ami eltörjön, és az EFI partíció megmarad bootképesnek egy teljes rendszerújratelepítéskor is (pl. ha újrahúzza valaki az Archot). Ezt meg hiába mondod neki, lázadnak, hogy GRUB az akkor is kell, mert a fogakat is tisztíccsalya, meg Debianék jobban értenek hozzá, és ők nem tévedhetnek. Közben meg én leszek a hülye, mert simán bootol GRUB nélkül nálam, nem csak az Arch Wikiben terjedő mendemonda, még Gentoo-n is megy, ahol systemd sincs (vagyis van, ha úgy akarod, de default nincs). Persze megy az UEFI boot GRUB-bal is, meg lehet oldani, csak minek plusz egy bootloader a működési folyamatba beláncolni. Ez kb. olyan, mintha egy szekrényt kulccsal bezárnék, azt betenném egy másik szekrénybe, és azt kulcsra zárva annak a kulcsát hordoznám, ennyi erővel az első szekrény kulcsát is őrizgethetné az ember. Ez a fő rákfenéje újabban a linuxos világnak, a dolgok felesleges bonyolítása, főleg olyan átlagos desktop rendszeren, ahol csak Pistike netezik, meg ext4 partíciókat használ mindenféle LVM, RAID, LUKS, ZFS, snapshotok meg minden nélkül. Mert valóban van, ahol bonyolítani kell, de az nem desktopos felhasználás, vagy nem átlagos.

Pedig nekem GRUB-bal sem volt soha bajom, személy szerint, nálam mindig probléma nélkül működött, pöccre. De minek legyen egy felesleges telepítési lépés, felesleges csomag letöltése, (esetleg felesleges fordítása forráskódból emerge-kor), telepítése, felesleges frissítése, felesleges hibaforrás. Minek, ha egyszer felesleges, ráadásul tényleg hibaforrás, mert sok felhasználót látok vele szenvedni, hogy el-eltörik nekik frissítéskor.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés