Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- [K2]: AnyDesk átverés
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Githubhon rengeteg hasznos guide és script halmazt találtam, így azt hiszem egyelőre nincs többre szükségem, ezen felul elmentettem pár hasznos YT csatornát is, de köszönöm a sok hasznos okosságot és felajánlást!

Közben történt a desktop körül pár változás, (konkréten most nincs de soon status-ba van)
így a TV alatt lapulo PI-re kell hagyatkoznom, illetve arra sem
mert eladtam,
de jövő hét szerdán érkezik egy 4 gigás modell szóval (ha lassan is) de indul az az Openbox project.
(egész nap ezen kattogok a munkahelyen
) Szóval (egyelőre) nem Arch alapokon startolok lévén nekem már van itthon egy felkonfigolt Raspbian Lite server. Semmi extra csak ami feltétlen szükséges: iptables, ssh, samba, transmission, dlna, sftp... ezeket csak azért írom, hogy mert bár messze állok az általatok bírtokolt tudástol
de ilyesmit álmomból felkeltve is összedobok terminalba
service-ket lelövök, source-bol forgatok, illetve olyan 8-10 éve kernelt is forgattam egy régi Inteles Prescott vasra
(azt hiszem default nem volt HT)
elvagyok mc-be maximum egy Double Commander-t tennék fel, nem kell Login manager tökéletes az xinit startx megoldás és sorolhatnám...
szóval ˜hálisten nem teljesen az alapoktol kell kezdenem. 
Lényegében amiben majd segítségre szorulok azok inkább a korábban DE-vel jövő bloat programok, a WM rendszer jellegéhez igazított alternatívái, mert ugye ezekkel eddig nem kellett foglalkoznom mivel (többnyire) hozta magával puttonyba a dagadt Meta package.
szóval gondolok itt ilyenekre, hogy XFCE4 terminal helyett ti melyiket javasolnátok, vagy pl hogyan (inkább melyik) progival automatizáljam a telefonom felcsatolását (mert gondolom erre sem lesz fent alapbol semmi), Pulseaudio vagy Alsa....? szóval ezeknek a kisérletezésvel nem töltenék el heteket ha nem muszaj, mert azért csak könnyebb megnézni 1-3 alternatívát és dönteni, nemde? 
szerk.: az Openbox alatt szokásos editorok, témázók, compiz és ezek automatikus indítása eléméletben
már megy, meg guide-ok alapján annyira nem tűnik nehéznek, inkább időigényes pepecselős szerkesztgetés (amit élvezni fogok) -
Archttila
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Koszonom!
Tiling nem kell, szoval akkor marad az Open es a polybar mert arra gondoltam, hogy ha mar ugy is valtok Debian/Xfce vonalrol akkor legyen ez egy nagy ugras, igy elengedem a DE-et es Arch/openbox/polybar vonalon elek tovabb.
(mindig is akartam egy minimal rendszert)Elkezdtem visszaolvasni 1000 hszt es azt kell mondjam rengeteg hasznos okossagot leirtatok mar
persze nyilvan lesz meg par kerdesem, de majd ugy is meglatjatok... 
-
Archttila
veterán
Ha mar szoba hoztam az Openbox-ot: mondanatok par (szerintetek) jobb WM alternativat?
-
Archttila
veterán
Huh, ez aztán a részletes válasz!

Az SSD partícióeltolása miatt nem kell aggódni, a cfdisk modern tool, eleve 1024K-val tolja el a partíciókat, ami mindenfajta SSD-hez és modern HDD-hez megfelelő.
Erre voltam kíváncsi, köszönöm!
A többi már megy*, hiszen Vboxban van egy félig belakott Arch rendszerem, illetve korábban évekig Debian (netinst) volt a gépen Xfce DE-vel.
Swap-al kapcsolatban régen azt olvastam, hogy mindegy mennyi RAM van a vasban, a rendszer normális (hibamentes) működéséhez akkor is ajánlott a Swap használata. (lehet bullshit)Egyébként szívem szerint egy Openbox/Tint párost konfigolnék a végtelenségig
de sajnos család/munka mellett erre (már) nem nagyon van idő
így marad az Xfce.*ez a Grub nélküli EFI boot új volt, köszönöm!

-
Archttila
veterán
Már majdnem elindítottam élesbe (is) a telepítést amikor rátaláltam erre a hasznos hozzászólásodra, szóval:
Egy 512GB-os 3D TLC-nél a cfdisk -z formában javasolt? (EFI mód) Ha igen akkor mennyit érdemes adni az EFI-nek és mennyit a Swap-nak? (16GB DDR4)
Én így terveztem:
EFI/500MB
Swap/16GB
System/...
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Most kicsit megkavarodtam
szóval akkor melyik javasolt a kettő közül ha a gyári (értsd nem egyedi LTS xyz etc.) kernellel szeretném használni?pacstrap /mnt base base-develpacstrap /mnt base base-devel linux linux-firmware
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Watch 2 - fast fashion
- One mobilszolgáltatások
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- AGM G3 Pro - ordít róla, hogy szoftverfejlesztők kellenének
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Suzuki topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 / 4/64GB / Wi-Fi / 12 Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

így a TV alatt lapulo PI-re kell hagyatkoznom, illetve arra sem
mert eladtam,
de jövő hét szerdán érkezik egy 4 gigás modell szóval (ha lassan is) de indul az az Openbox project.
(egész nap ezen kattogok a munkahelyen
de ilyesmit álmomból felkeltve is összedobok terminalba
persze nyilvan lesz meg par kerdesem, de majd ugy is meglatjatok...
BoB