Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
hi van-e valami olyasmi program ami nezi a cpu es memoria hasznalatot es ezt tudja is loggolni ? htop vagy ttyload tudja ezt ?
-
McSzaby
őstag
Akadt egy kis gondom Manjaro alatt. Kiírta a pamac, hogy jöttek frissítések a rendszerre, tök szépen be is írom a parancsokat, erre ilyen hibaüzenetet kapok:
belső ütközések keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: package-query: igényli a következőt: pacman<4.1Se grafikus telepítőből, se sehonnan nem tudom frissíteni a pacman-t.. Próbáltam -Syy, -Syu-t, de semmi... Nem enged frissíteni, mindig ezt kapom...
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
félisten
Gép restart egyből (mert eges esetekben teljesen be van állva a pacman), aztán az alábbi parancsok
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
sudo pacman -Syu[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Siriusb
veterán
Hogy a francba történhet, hogy a telepített és a betöltött kernel verzió különbözik és emiatt behal a rendszer?
Túlságosan elkényeztetett az Arch az utóbbi években, beüt egy ilyen hiba és rá se tudok jönni, hogy oldhatnám meg.
-
Rimuru
veterán
-
Siriusb
veterán
A biztonság kedvéért raktam fel az lts-t is, nem igazán vágyom több kernel verzióra, de most ráfáztam... Egyszerre frissült a 2 kernel. Hrrrrrrrrrrr
Lefutott, azt írta, generálta is az image fájlokat, de a /boot-on még sem íródott felül semmi.
Szeretném ha valaki rávezetne a probléma mibenlétére, mert piszkosul nem értem. Semmi hibaüzenet. Remélem az M$ nem vásárolta be magát az archba -
Siriusb
veterán
Na, senki sem mondta meg a tutit, kénytelen voltam én megjavítani.
Úgy tűnik, hogy a netcfg (amit erről a gépről elfelejtettem lekaszálni) kavarhatott be, törölgettem néhány fájlt, valamint megsérülhetett a virtualbox-host-modules csomag, azt is újraraktam. Most már vígan megy a 3.8.10. -
Csontikka
aktív tag
Sziasztok,
próbálom telepíteni a "qbittorrent"-et a nasomra amin gui nélküli arch linux van.
root-ként kiadom:
pacman -S "qbittorrent"
error: target not found: qbittorrentde nem megy. más csomagokat tudok telepíteni, de ez valahogy nem akar sikerülni, nem vagyok nagy guru, valaki tudna segíteni? köszönöm!
a repositoryt nem állítottam el: (Server = http://mirror.archlinuxarm.org/arm/$repo)
Köszönettel,
Csontikka -
Siriusb
veterán
-
Csontikka
aktív tag
nagyon szépen köszönöm, így már legalább kilistázza, hogy milyen csomagok vannak ha a q-t kihagyom az elejéről
Ha szépen megkérlek megteszed, hogy leíroz az AUR-ból, hogyan tudom telepíteni?
próbáltam így is: de agy az alábbi hibaüzenetet adja:
[root@GOFLEX ~]# pacman -U http://downloads.sourceforge.net/sourceforge/qbittorrent/qbittorrent-3.0.9.tar.xz
loading packages...
error: missing package metadata in /var/cache/pacman/pkg/qbittorrent-3.0.9.tar.xz
error: '/var/cache/pacman/pkg/qbittorrent-3.0.9.tar.xz': invalid or corrupted packagepróbáltam úgyis hogy letöltöm a filet és úgy a pacman -U, de sajnos úgy sem tette fel.
-
Siriusb
veterán
válasz Csontikka #515 üzenetére
Amint a kolléga is írta, használj egy AUR wrappert, mert az a függőségeket is automatikusan feltelepíti, pl. yaourt vagy aurget.
Persze először mindenképpen kézzel kell elvégezned pl. a yaourt telepítését. Az AUR weboldalán letöltöd a tömörített fájlt egy könyvtárba, majd kicsomagolod. A kicsomagolt fájlok a könyvtárában terminálban kiadod a makepkg -sci parancsot, ez elkészíti neked a telepítő csomagot, ami megfelel a rendszer elvárásain, majd kéri a jelszavad a telepítéshez. A makepkg parancsot véletlenül se root felhasználóként ad ki, hanem a saját felhasználóddal. -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Van valami olyasmi parancs arch-ra, mint az apt-get autoclean/autoremove? Szóval valami, ami nagyjából egyből takarítja a rendszert? Esetleg valami ilyesmi progi?
-
Csontikka
aktív tag
megpróbáltam mindkét változatot, az elsőnél azzal akadtam el amikor kiadom a makepkg parancsot:
[userem@GOFLEX qbittorrent-3.0.9]$ makepkg -s
==> ERROR: PKGBUILD does not exist.yaourt esetben pedog odáig jutottam el:
==> ERROR: qbittorrent-nogui is not available for the 'arm' architecture.
Note that many packages may need a line added to their PKGBUILD
such as arch=('arm').
==> ERROR: Makepkg was unable to build qbittorrent-nogui.
==> Restart building qbittorrent-nogui ? [y/N]na majd jövő hétvégén nekiesek még1x
-
Rimuru
veterán
Ezeket szoktam:
pacman -Rs $(pacman -Qtdq)
pacman -ScCsontikka:
Második hibaüzenetet az architektúra miatt kapod, mikor a PKGBUILD szerkesztését felajánlja akkor valamivel tedd is meg (pl. nano) ott meg tudod adni az arm-ot is. (viszont ha Google-ba beírod hogy "arch qbittorrent arm" lehet találsz hasznos infót)Vigyázat, csalok!
-
ZCoyote
őstag
Manjaroval kapcsolatban kérdeznék.
Fel akarnám rakni egy SSD-re a rendszert. Van olyan itt aki használ Arch alatt SSD-t?
Gyakorlati tapasztalat érdekelne, hogy milyen beállításokat érdemes megcsinálni ami kíméli az SSD-t.
Nem akarok semmi varázslatot csinálni csak alap kímélő beállításokra lennék kíváncsi.Ismerem az ArchWikit ezért írtam, hogy gyakorlati tapasztalat kellene a beállításokról.
Köszi!
Romani ite domum.
-
BoB
Topikgazda
szerk.: a hdparm csomagot fel kell telepítened előtte.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Csontikka
aktív tag
Sziasztok,
az alábbiban kérném a segítségeteket:
Adott egy Goflex NET NAS, rajta frissen telepített arch linux, az alapcsomagokon kívül feltéve a MINIDLNA.Működik is rendben, de...
A hálózat felépítése:
WRT54GL router egyik lábára rá van kötve egy ST-LAB 8 portos gigabites switch. (3. sor jobb oldali)
(a gigás switch azért kell, hogy a nas-ról gyorsan jöjjenek az adatok)
A 8 portjára pedig (1. router egyik portja, 2 tv, 3 pc, 4 nas, stb)Ha ebben az összeállításban használom, akkor a TV-ről nem látom a NAS miniDLNA szerverét.
(pc-ről természetesen elérek mindent nasról is látok mindenkit, TV is kilát a netre, nasról ping tv-től visszajön, tehát kábelezési gond nincs) Mindenki ugyanazon az alhálózaton van és mindenki DHCP-zik. 192.168.1.
nas-on iptables telepítve van, de nincs semmilyen tűzfal szabály beállítva.
Amennyiben a TV, PC, NAS, GÉP mind a routerbe van kötve közvetlenül, akkor megy minden gyönyörűen, a TV látja a DLNA szervert.
Gondolom a probléma valahol ott lehet hogy a "hé itt vagyok" (broadcast/multicast nemtommilyen ) csomag nem jut el a TV-ig, mivel a switch ezt benyeli.
Lehet ezt valahogyan orvosolni?
Köszönöm előre is
Üdv,
Csontikka[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
A "sar" logolást miként tudom beállítani/elindítani Chakra/Arch alatt? Sehol se találom...
-
-
RBJ
addikt
Manjaro t nyúzok tegnap óta. Jobban meg voltam ijedve tőle mint kellett volna. Előtte ubi, kubi, mint vonal volt. Van egy pár gyermek betegége a Manjaronak is de ezt a cinnamon javára írom.
Arch nál van olyan mint a debianban sudo apt-get autoremove parancs?
takaríthatnékom van.
Nem tudom nem e érdemes e Manjaro topikot is nyitni. Nagyon feltörő rendszerről van szó ahogy elnézem.
Érdekes sokkal több memóriát eszik alaphelyzetben mint a Mint mégis sokkal gyorsabb. gondolom az előre tárazással vagy mi fene.
cpu hőmérséklete meg mintha alacsonyabb lenne. Eddig pozítiv a tapasztalat.
Csak az bánt engemet, hogy nem igazán találni Manjaro s oldalakat, háttereket stb stb. fanclubokat.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Siriusb
veterán
man pacman Ezt érdemes elolvasni.
Egyébként pacman -Sc ill. pacman -Scc. Előbbi meghagyja azokat a csomagokat, amik fel vannak telepítve, az utóbbi mindent töröl a cache-ből (/var/cache/pacman/pkg).Szerk:
Esetleg a top paranccsal megnézheted, mi eszi a memóriát.
CPU: lehet korábban nem vette vissza az órajelet, azért volt melegebb? Vagy most a hűtőszekrányben ücsörögsz?
Próbálj meg a deviantarton körülnézni, hátha találsz valamit.[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Kérdezni is akartam a Manjaro nak nincs bootscreen je? sehol nem találok rá utalást.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Rimuru
veterán
Bootsplash, szép meg van, de semmire nem jó, systemd óta nem tudom hogy működik nincs rá szükségem.
RBJ: Lásd fentebb, szerintem felesleges, még lassabb is lesz a boot idő, ha az zavar hogy azt írja amit éppen csinál akkor tedd be a kernel paraméterek közé a quiet-et.
Vigyázat, csalok!
-
RBJ
addikt
kikapcs nagyon gyors, de boot idő igen csigusz. Mint nél volt egy kis boot screen vagy logo, vagy splassscreen mi fene utána villanyásnyi nvidia logo oszt jó van.
Nem zavar, hogy tételesen mutatja mit csinál de utána nagy feketeség jó ideig csak utána van alaphelyzet.
elég hosszú a boot ideje.
Felraktam az nvidia drivert is de lehet nem a zárt at kellett volna mert a fent említett boot listázás igen lóméretű betűkkel fut le nem úgy mint liveusb n csini kicsike volt.
Teccik érteni?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Rimuru
veterán
Zárt driver generál magának saját xorg.conf-ot, ezért kapsz nagyobb betűket (ha úgy vesszük normál csak a felbontás más), azt hiszem itt van megadva az említett logó mutatása is (én egyből kilőném).
Mutass már egy systemd-analyze kimenetet, kíváncsi vagyok mi az a lassú.Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest