Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DeFranco

nagyúr

válasz zsoltzsolt #10154 üzenetére

én nem értem félre, csak van egy trendje annak amit ír, ami kb. egybevág azzal, ami miatt én a végletekig kerülöm a fizikai fenyítést (bár nem zárom ki), mi szerint először csak fenekelés volt pelenkán keresztül egyszeri vagy kivételes alkalommal, mostanra legit nevelési eszköz (ha nem is rendszeres, értem, felfogtam) aztán már megyünk is a víz alá.

ez a gond a testi fenyítéssel, hogy hatásos, és éppen ezért marha könnyű rászokni. másra is, az ordításra is, a megvonásra is, egyik sem jó, de ezek közül a legkárosabb a testi fenyítés.

még egyszer mondom, nem zárom ki, valószínűleg kénytelen leszek alkalmazni előbb-utóbb, de ez nálam kb. a közvetlen életveszély elkerülésének 2. - 3. szintű eszköze magasságában van. nem a hisztinél.

nevelni szerintem olyan dologgal kell, ami betartható és fenntartható. a "viszlek a böribe" meg "elvisz a zsákos ember" nem betartható, az ordítozás, játékmegvonás stb. nem fenntartható. ugyanis ezekre a gyerek előbb-utóbb immunis lesz és emelni kell a tétet, és el fogtok jutni arra a pontra, ahol nincs hová emelni tovább. vagy van de az már tényleg a degenerált állat szint.

a fizikai fenyítéssel ugyanez a helyzet. plusz a fizikai fenyítéssel átlépsz egy nagyon fontos határt. aktívan és szándékosan fájdalmat okozol a saját gyerekednek. ez pedig nála nagy traumaként képeződik le, ott valami eltörik. a saját fizikai erőddel áttörted minden jogos és jogtalan ellenállását, domináltad, esély és kegyelem utolsó lehetőségét sem hagyva. erőszakot tettél rajta. mindemellett nem oldod meg vele a problémát, hanem elfeded, elnyomod, a gyerek torkán pedig erővel nyomod le a saját akaratodat. éppen ezért nem is fenntartható. nem pozitív tanulást és megértett viselkedésmintát generál, hanem erő-elven betartatott normát, meg nem értett elvárást és fel nem oldott belső ellentmondást. ez szerintem nem fenntartható nevelés.

az, hogy tanulja meg a gyerek hogy hol a helye, ebben az esetben hibás érv. ezzel nem fogja megtanulni. mi lesz majd amikor 18 éves nagy cula lesz és erősebb nálad? akkor kinek lesz hol a helye ha visszakézből össze tud pakolni?

kizárom a fizikai fenyítést mint nevelési eszközt? nem. fogom alkalmazni? sajnos várhatóan igen. de a fentiek miatt ez csak akkor fordulhat elő, ha maga a probléma annyira extrém, ami veszélyesebb következményeket generál a fentieknél. egyrészt a fentiek miatt, másrészt azért, mert tényleg de komolyan rohadtul könnyű rászokni, úgy hogy észre sem veszed.

az ilyen vizes mókák ugyanezek pepitában. őszintén szólva szándékosan kell lazítani ilyenkor az állkapcsomat hogy ne a fogaim bánják ha ilyet olvasok.

én amikor fegyelmezek mindig ezt gondolom át, hogy amit alkalmazni tervezek, arányos, betartható és fenntartható-e. nehéz, melós, hosszadalmas és kompromisszumokkal jár, de látom a gyereken, hogy érti hogy mi a gondom ha bajom van vele, és el tudom nála érni, hogy a javításra való szándék a saját belső igénye, késztetése legyen a saját normarendszeréből eredően és nem az, hogy sárga vonal=fájdalom.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés