Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz Petykemano #43058 üzenetére

Ebben az interjúban [link] James Prior mond egy egészen elfogadható érvet a big.LITTLE mellett:
    Szokás azt gondolni, hogy a desktop felhasználókat nem érdekli a fogyasztás. Egy átlag otthoni felhasználót talán valóban nem. De egy olyan nagy céget vagy hivazalt, amelyik desktop számítógépek tízezreit üzemelteti, már nagyonis érdekli, hogy meg lehet-e valahogy spórolni 5-10W-ot.
    Lehet, hogy az ilyen vásárlók nem is a terheléses, hanem az idle fogyasztást nézik.

• HSM

félisten

válasz Petykemano #43058 üzenetére

" ... ez szerintem mindig inkább hardver-driven lesz."
    Az óriási probléma itt szerintem egyfelől a skálázódás. A szoftverek nem feltétlenül skálázódnak ideálisan egy bizonyos magszám fölé, ez főleg akkor lehet probléma, ha sok kicsi maggal próbálunk helyettesíteni néhány nagyot. Illetve minél több időt (pénzt, a jó szoftverfejlesztő nem olcsó!) kell optimalizálással tölteni (a jó skálázódás sem feltétlen jön magától néhány mag felett) annál kevésbé fognak vele foglalkozni. Pl. fusson minden a nagy magokon, aztán oldd meg.

Illetve a szoftverfejlesztés szempontjából óriási gondnak látom, hogy hogyan optimalizálod a kódot, illetve ide tartozik, hogy hogyan optimalizálod az ütemező működését, hogy jól működjön mindenféle heterogén CPU-kon, mindenféle terhelési szituációban. Pl. mi fusson az erős magokon, ha mondjuk több szoftver versenyez értük? Mi rakható át a kis magokra gond nélkül, ha mondjuk üresen áll 10 vagy 15 belőle? Adott esetben külön CPU-típus függő optimalizáció is indokolttá válhat attól függően, miből mennyi van, és milyen arányban vannak egymáshoz képest.

Persze, lehet azt is, hogy majd dinamikusan a leginkább terhelő feladattok menjenek a nagy magokra, de azért az nem feltétlen fogja visszaadni, amit mondjuk egy Cinebench eredmény alapján várnánk.

#43060 Petykemano : A Tremontról azt írták, hogy natív X86, hogy energiát spóroljon. Nem tudom elég-e vagy' van-e lejjebb.
    Egy ideig az Atomok in-order magok voltak, hogy még az OoO logikát is megspórolhassák. [link]
    Egyébként nem volt az rossz, 2.5W-ból elműködő X86 CPU 45nm-en.

Új hozzászólás Aktív témák