Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bozont
üzenetére
Ha megnézed az teszteken az Ada és a RDNA3 már egyformán érzékeny vagy nem érzékeny a felbontásnál a CPU ra azaz nincs igazán különbség már kis felbontásban az RDNA3 javára vagy ha úgy jobban tetszik magasabb felbontásban az Ada javára. Kb egyforma a különbség pár százalék plusz minusz.
-
válasz
Yutani
üzenetére
Lehet borzasztó amit írok, de ha belegondolsz jelenleg a 4090 a legjobb vétel az új generációban. Nem igazán drágult az előző 3090 hez nézve, fogyasztása jócskán csökkent teljesítménye brutálisan nőtt, elég Vram van rajt hogy az elkövetkező 3-4 évben minden játékot kiszolgáljon.
Jelenleg én is azt venném, és tőlünk nyugatabbra is így gondolkodnak. A 4080 vicc ennyiért és a 4070 Ti is a maga 12 GB vram mennyiségével sajnos ezért az árért inkább 1440 P kártya, miközben 16 GB vrammal már alkalmas lenne 4 K -ra is. -
válasz
Dtomka
üzenetére
Igen fontos és jó meglátásokat feszegetsz amúgy. Mind etikai, morális és valós, jogi szellemben ezt nagyon tudni kellene szabályozni. De szerintem lehetetlen lesz.
Jelenleg évtizedekig a warezt, a bányászatot játékipart, az Internet darksside és adult részét és szinte semmilyen IT-hoz köthető, szellemi dolgot nem tudtak igazából kordában tartani vagy annak a közelében sem szabályozni. Egy területen sem látni ma már ekkora hullám szerű végigrohanást a világban, ami alapjaiba változtatja meg az életet és az emberi értékrendet csak az IT és a telekommunikáció.
Jesnen pont egy hete nyilatkozta ezt [link]és a legtöbb IT lap le is hozta . Őt is meglepte a ChatGPT sikere és a hétköznapi emberek igénye rá. Vannak emberek aki társalgásra használják , márkákról , termékekről, filmekről kérik ki a véleményét,tanulnak vele. Szerintem ez amúgy egy elsöprő forradalom lesz a káros és pozitív hatásaival együtt. Kérdés melyiket fogjuk jobban megérezni. Vannak félelmeim.Petyke ötlete a játékokban az ( akár online) AI által generált párbeszédek NPC-k esetén bennem nagy nyomot hagyott amúgy .
miután 2-3 hete tesztelgetem én is a CGPT-t és sokszor csak nézek, mennyire hülyeségeket válaszol néha meg azt gondolom hogy egy ember sem mondhatta volna máshogy és ez a kettőség is amúgy elég emberi ,amikor hibázik. vagy hülyeségeket nyom.. -
válasz
Dreadloord
üzenetére
Van ez az oldal én itt szoktam figyelni őket. [GPU Tracker]itt több áruház készleteit láthatod.
Áfával 400 ezer forint, nem biztos hogy megér 20 ezer forintot a külföldi gari. -
[UNREAL ENGINE 5 vs CORONA]
Azért a Lumennek van még mit javulnia. -
-
-
-
válasz
Aljasvip
üzenetére
Dollár MSRP van megadva a charton, érdemes USA-koknál nézelődni ha ezzel példálóznak.
Newegg-en 699$ az Asrock 6950XT és még 120 dollárért játékbundle-t is kapsz [link]
Ugyan itt van 7900XT játék nélkül 869$ tól- de amit vennék az 885$ szintén játék nélkül, tehát megáll a helyzet ha valakinek bejönnek játékok akkor még inkább igaz a chart..[link]Az Euro + behozatal miatt miatt mindig magasabb az itthoni ár ..
Közel EU. MSRP-n az egyik legjobb 6950 van, nitro+ 799€ [link] -
Az AMD marketing megint formában volt, öngól lett.
[lFamily fight: AMD Radeon RX 7900 XT is up to 7% faster than RX 6950 XT but costs 28% more]
-
[Forspoken | PS5 vs PC RTX 4080 | Graphics & Framerate Comparison]
Ez gagyi lett , megint volt nagy hype.
A raytracing egy AMD támogatott játékban nem lesz sehogy megvalósítva úgy látszik. egyszerűen förtelmes a hajmegvalósítása, néhol egy hangyás massza lessz. -
válasz
Petykemano
üzenetére
ebből az jön le hogy hiányzik a 3080-3080Ti 3090-3090 Ti a volt kínálatából, míg AMD nél szinte teljes portfólió van.
-
[DirectStorage 1.1 with GPU Decompression: Bandwidth far exceeding that of your storage device!]
Lehet tesztelni
letöltési Link itt :
[link] -
-
[Alexey “Unwinder” Nicolaychuk confirmed that Afterburner project could be dead. ]
ne már
Rohadt háború, szankciók.
Remélem csinál közösségi gyűjtést vagy ilyesmi, ezt támogatnám szó nélkül. -
-
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Szerintem az általam leírt konteókból nagyjából semelyik állítás nem igaz illetve rész igazságok vannak mögötte. Tehát az AD 102 és 103 közel azonos profitra hozható ki eladásilag( per sku, nem úgy átlalában volumenre értve, abban biztos hogy Nvidián keresnek igazából jelentős összegeket) vele egy szinten lévő AMD lapkákkal.
Valószínűleg AMD nagyobb árrést ad az AIB partnereknek az Nvidia meg lényegesen nagyobb volument hoz.
A 4090 és a 4080 sem teljes értékű, de azonos GPU ra épül .Szerintem túl nagy különbség nincs köztük gyártást nézve. Biztos van kisebb nagyobb eltérés de nem hiszem hogy akkora összegről beszélünk gyártás szintjén, ami jelentősen befolyásolná a besorolási árazásukat még VRM és PCB szintjén sem.Jó példa erre a 900 dolláros 3090 Ti...
Valószínűleg AMD-t és Nvidiát is súlytotta a nagy raktárkészlet de Nvidiát felvásárolták, AMD a kisebb raktárkészlettel lassab forgási sebeséggel( A hirtelen elbillent piaci részesedés erre utal) lehet egalizálta a piac a dolgot de igazából értelmes áron már alig / szinte nincs is Ampere/ RDNA2 kártya ,nagy SKU-k. úgy az EU piacot is nézve, Raymond linkjei alapján.- nem vagyok meggyőződve az utolsó bekezdésedről, de nem tartom kizártnak.
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Na igen nem védve az nvidiát de burkoltan mégis a felsorolt érvek némileg konteót nyújtanak arra miért is van most ez( talán) náluk...
- arról volt szó az AMD lényegesen olcsóbban gyárt a Chiplet miatt, [link] (L:https://prohardver.hu/tema/amd_talalgatos_topik_2/hsz_58248-58248.html)[link](/L)rengeteg plusz előrendelés van amit ha vissza mondanak akkor buknak inkább termékbe legyártják. ( ergo Nvidia sokkal drágábban gyárható, abu szerinta 7900XTX az AD103 nál is[link]
- arról volt szó hogy az AMD nek nincsenek akkora hatalmas felhalmozott előző genes készletei mint Nvidiának.[link] ( Nvidinak nagy készletei vannak márciusig Állítólag ( alig kapni már 3080 és az fölötti kártyát.)
- Arról volt szó hogy Amd történelmi mélyponton van piaci részesedés tekintetében. ( Nvidia csúcson van 88 % is volt állítólag)
- nem a GPU és VGA gyártás a fő profitja( Nvidiának kizárólag)Tehát akkor mi a szarért aszisztál ehhez?
Milyen piaci logika diktálja ezt?
vagy afelsorolt hozzászólások mind mellétrafálások voltak és AMD nek is nagy a raktárkészlete vagy Nvidiának is elfgyott ami volt, plusz az RDNA 3 lehet hogy még sem gyáérható olyan olcsón vagy az Ada mégis csak jó áron gyártható?
Abu nem győzi kihangsúlyoznia cikkekben és a topik hozzászólásaiban Nvidia mennyire kiszolgáltatott AMD nek mert ezt nem engedik meg neki meg azt nem engedik,meg nó a CPu ban, meg miért nincs CPU nekik mert amúgy kampó,mindenki függ az AMd től és őket követi fejlesztésben stb... tehát ergó ők diktálnak nem? Ezt mondja a paraszti eszem.
Nvidia úgy csinálja hogy a 3080 10 GB 699$ MSRP ennél 20- % kal gyorsabb a 4070Ti 799$ MSRP és így tovább tehát kb márciusig ez lesz a felállás. Ha mégis lenne felhalmozott készlet az AIB oknál, mert erről cikk is született hogy sírnak mert nagy a készlet és nem akarják hogy Nv bedobja még az Ada-t, [link]hát beillesztette a régi porfólió fölé. De AMD ? Vagy talán akkor ez sem igazán a vaólóság? -
válasz
Petykemano
üzenetére
Most ezek után ha szerinted a 7900XT 899$ árán nem fanyalgott senki akkor a 4070Ti kb hasonló teljesítményén fog majd sopánkodni valaki 799$ áron?
Ezzel az árazással ( meg a hűtő balhéval) AMD előkészítette a terepet a kártyának. ( Mond hogy ezek után is kétségeid vannak a két cég összejátszásáról. Mindkét kártya azonos, 899 dolláros áron jött volna.
AMD nél + 8 GB ram, Nvidiánál némi RT előny, némi fogyasztáselőny, nagyrészt 5
% teljesítményen belül oda vissza )
Amúgy CB is meg több oldal pont az árazást miatt írta hogy nem egy kiemelkedő kártya.[link]
Nem véletlenül őket nézem elsőnek teszteknél. -
válasz
Petykemano
üzenetére
Szimplán az árazás pofátlan még a fejlet nyugat többségének is, és ez egy remek hír. Csak így tovább, csak így lehet ilyen árazás ellen tenni.
-
válasz
huskydog17
üzenetére
Szerintem volt így is úgy is de nem vagyok benne biztos, nem részletes a videó. Ami nagyon durva Nvidia mekkorát gyorsított Vulkan alatt. Az AMD támogatott játékokban is van ahol 30 % kal gyorsabb ott, pl WWZ. igazából ha húzva van az Ada, akkor is kisebb a fogyasztása mint az alap 7900XTX nek , szóval ha levinné NV az árát az egyik legjobb VGA lenne gyártótól függetlenül évtizedek óta.
-
-
válasz
paprobert
üzenetére
Ez például egy ok a 110 fokos hotspottra és egyszerűen orvosolható.
Olyan létezik, hogy túl sok paszta. Ez akkor gond ha nem igazán jó minőségü .mert rosszabb a hővezető képessége mint a hűtőnek magának vagy a nem megfelelő kontaktot pont ez okozhatja ha nincs jól ráhúzva ráigazítva a hűtő.Ezek tömeggyártással készülnek ugye.
Ha megnézd a kommenteket van aki eltávolította az eredetit és újrapasztázta vékonyan jó fajta pasztával és lényegesen jobb hőmérséklet kapott. -
-
[link]
"21 reference cards were a mess tbh. Every review sample is cool and quiet and then some real world retail ones are atrocious 75+/100+C edge/hotspot with fans @ 2000rpm. I don’t even know what the fuck is wrong with those, but they exist"Charlie szerint:
"Quality control issues and AMD don't use thermal paste for the GPU die, they use those carbon pads. They should in theory last forever and won't suffer from pump-out, but don't perform as well as paste. This is why I want a nice aftermarket air cooled 7900 XTX card."Úgy néz ki az AIB kártyák jobbak lesznek minden téren.
-
Mivel nem értek hozzá én két lehetőséget látok. Az egyik az, hogy AMD nem adott ki hozzá még driveres támogatást, most lesz 2 nap múlva publikus még a játék és ez majd javulni fog valamelyest, ha nem is sokat.
A másik hogy Nvidia most elengedhette magát ezzel a játékkal mert nem egy olyan új AAA cím, amiben figyelembe kell vennie mindhárom gyártót és azok teljesítményét.
megvették, a már lecsengett de még jól hangzó 15 éves címet és beletették amit lehet megmutatva mi is a valódi eltérés RT terén a két-három gyártó között. Ezért írtam hogy kíváncsi leszek Intelre, mert az ARC-ok fel vannak gyúrva rendesen. Alapból már hozzák több játékban azt amit a 3060-70 RT alatt.
Anno azért születtek elméleti számítások kielemezve az új generációkat az új RT gyorsítot és ebben nincs benne az Nvidia speciális eljárásai, az RTXDI és a ReSTIR GI [link] amit pl a 3060 is támogat.
Egy ilyen elmélet számítás járt twitteren: [link]
de amúgy szerintem szimplán majd hoz AMD driveres támogatást aztán jobb lesz a helyzet.
-
válasz
Devid_81
üzenetére
Technikai magyarázat rá. [link] Az eddigi legösszetetteb RT cím ami valaha készült, tiszta sugárkövetést használ,speciális Nvidia technikákkal, és a teljes jelenetre számol minden egyes sugarat és visszaverődést többszörösen ütköztetve ráadásul. Nem csak a látható részekre, hanem a pályán lévő összes felületre és azok kölcsönhatásait a látható felületeken is észrevenni. Ez egy techdemo igazából a jövőbe mutat egy régi játékkal. Kíváncsi leszek Intelre hogy mit tud ha támogatni fogja egyáltalán.
-
válasz
huskydog17
üzenetére
Half Life jöhetne már így megmókolva.
-
-
válasz
huskydog17
üzenetére
igen , szerencsére igyekeznek megodlani. Kiderült hogy két gyártó szállít átalakítót különböző AIB partnereknek az egyik amúgy is problémás, de a szabványt is átalakítják.
-
Azért ez ( nekem ) nagyon üt

[ASRock launches an officially licensed Sonic the Hedgehog motherboard]
-
válasz
KillerKollar
üzenetére
Mondjuk annyi jó van a rosszban, hogy legalább más kártyák és gyártók termékeinél már nem lesz gond, mire kijönnek vele. itt meg remélem Nvidia megpróbálja jól megoldani a dolgot.
-
válasz
KillerKollar
üzenetére
Meglátjuk. PCI-SIG felülvizsgálatra december 6 van írva a hírben.
-
[Fully Connected 16-Pin Connector On The NVIDIA GeForce RTX 4090 Ends Up Melting Too]
1 - A teljesen bedugható csatlakozó megolvadhat
2 - A részlegesen bedugható csatlakozó megolvadhat
3 - Az ATX 3.0 tápegység a csatlakozót is megolvadhatja
4 – Nem kizárólag a 12VHPWR adapterrel kapcsolatos probléma (16 tűstől 4 x 8 tűsig)
5 - A kábel egy idő után magától kilazulhat (hajlítások és ellenállás miatt)
6 - A PCI-SIG tervezett felülvizsgálata december 6-ra
7 – Az NVIDIA dolgozik a csatlakozók átdolgozásán (egyelőre pletyka) -
[link]
"We asked NVIDIA if this was intentional with the settings menus and got the confident answer that it was a feature and not an oversight, while they also pointed out that DLSS would provide the best picture quality, but that the frame generation would in principle also work with all other methods like AMD’s FSR and Intel’s XeSS. "
Tehát az Nvidia frame generation működik az FSR-rel és az XeSS -sel is. -
Meg, értem mire gondolsz. A 4090 hűtők zöme nem új fejlesztés. A 3090 Ti ezt készítette elő, arra épülnek. A 3090 hez képest látom , hogy jóval nagyobbak, ezt viszont nem gondoltam volna, nem tudtam.
Nekem 3080 12 GB van, ugyan az mint a 3080 Ti és 3090 de ez is hatalmas amúgy. A 3090 Ti már nagyon nem férne be a házamba. -
Mindig egyformáról beszéltünk
ezt írtam :
"Nem nagyon látok változást a 4090 és 3090 hűtők között. Szerintem egyszerűen megtartották az előző generációs hűtőket azok 500 wattos 3090 Ti-ket is kis túlzással de lazán hűtötték."azért linkeltem be a kettő MSI suprim X et a 3090 Ti és a 4090 . [link]
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Nem nagyon látok változást a 4090 és 3090 hűtők között. Szerintem egyszerűen megtartották az előző generációs hűtőket azok 500 wattos 3090 Ti-ket is kis túlzással de lazán hűtötték.
Giga, Asus, MSI, Inno nem igazán változtatott ha megnézed képeken a 4090 és a 3090 kártyákat. -
válasz
Petykemano
üzenetére
Mert 800 wattig fel lehet húzni. Valószínűleg a 4090 Ti 5-600 W körül fog menni.
-
[Total Board Power (TBP) vs. real power consumption and the inadequacy of software tools vs. real measurements]
Igor bácsi megint remekel.
A 4090 igencsak hatékony lett. -
válasz
huskydog17
üzenetére
Igen néztem .
3 másodperc alatt megtöltötte a 24 GB Vramot
-
válasz
huskydog17
üzenetére
Ez megy Turingon is ? szuper

-
válasz
Devid_81
üzenetére
Nem kell ehhez zöld szem , alapvető matematika. A Geekbench eredményekre A VC cikkre is vonatkoztatva amit linkeltél.

Ez mondjuk rájuk nézve gáz egy ekkora oldaltól, de már javították a százalékos számokat.
Mint írtam elhiszem hogy drága de azért lehet valósan gondolkodni. Vannak már 2 x annyit zabáló 4090 kártyák , ilyen hülye eredmények mert nem tudnak számolni, meg 2500 dolláros árakról rémhírek. Komolyan azáért nem kell félteni az AMd-s propaganda usereket sem, semmivel nem különbek mint a zöldek vagy a kékek. Azt gondolom lehetne ezt reálisan kezelni ,megvárva a valós árakat és eredményeket. -
válasz
Devid_81
üzenetére
Eddig csak az Nvidia gyári átalakítóval volt baj, sok gyártót letesztelték HU is, meg még pár oldal azokkal nincs gond tőlük kell venni átalakítót. Elég szar reklám ez nekik, de ez van.Nincs lehetőség hibázni sem a táp gyártóknak sem az átalakítókat kihozó cégeknek,de szerencsére vannak megbízható, nagy múltu cégek mint pl BeQuiet.
Írtad hogy köszi de nem. Erre írtam hogy nekem meg köszi ,de igen .
-
válasz
Devid_81
üzenetére
Nem a VGA okozza a tüzet. Normális gyártótól kell venni 12 V kábelt. Maga az MSI táp elég jó de a kábel ezek szerint problémás. Amúgy ugyan ez a csatlakozó megy mindegyik kártyára a jövőben.
Nekem nem kell megköszönnöd
Van még két gyártó a piacon azt veszel amit akarsz.
én maradok Nvidánál . Egy néhány dolláros jó minőségű átalakító nem tétel sztem egy ilyen áru kártyánál , amíg orvosolják a problémát. -
válasz
Dtomka
üzenetére
teljesen igaz amit írsz. Remélem a stratégia a CPU gyártás lesz náluk is és talán tudnak adni az ARM-nak egy löketet hogy betörjön a Windows piacra is egyszer.
Intellel kapcsolatban vannak kétségeim Szerintem semelyik cég nem fog már jófejkedni ez látszik már most is hogy meg em rpóbálnak beárazni nagyon a 3060 alá.
ha Intel felzárkózik akkor is maximum az változik majd kinek adhatunk 1500 dollárt egy kártyáért. -
válasz
Dtomka
üzenetére
Jelenleg nvidia ebből él a három nagy gyártó közül. neki nincs CPU igazán, kizárólag a grafikus gyorsítók piacából átkötve vagy közvetlenül profitál. Tehát ha ők nem tudnak másra hagyatkozni, mint diktálnak, ebben kell a legjobbnak lenniük . Amúgy nem lett annyira energia hatékony az RDNA 3 illetve az lett, de az Ada is az ez a helyes. Majd a valós fogyasztásokon alapuló W/ FPS számok igazolni fogják ezt.
-
válasz
Dtomka
üzenetére
Egyetértek. meg hát az elméleti tudás kiaknázására kell szoftver is. Senki nem fog úgy beletenni RT-t játékba, hogy 1-2 kártyán tudjon csak futni megfelelő sebeséggel. Ez alapján még egy 3090 Ti is elmarad bőven tőle. Szóval ha tudja is akkor sem lesz kihasználva igazán ez a tudás, nem is optimalizálnak rá. ez meg is látszik hogy a régi játékokban sem jön elő ez a gyorsulás.
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Az Applet és Nvidiát sehogy nem érinti, GPU-k tekintetében sem. írja is a cikk .Külön hosszútávú megállapodásuk van rá.( 20 év ha jól tudom)
-
válasz
Yutani
üzenetére
Ezt az élő szerződései miatt nem tudja- elméletileg- végrehajtani. Ami gond lehet , az a jövőbeni fejlesztéseihez való hozzáférés mert ott már korlátozhat több dolgot és partnert.
Mindkét fél erős vádakat fogalmazott meg és már személyes sérelmek is elhangzanak ami nem annyira jellemző ebben az iparágban.
Amúgy Qualcomm-ot sem kell félteni nekik is van vaj a fülük mögött. Volt már pere jó pár nagy céggel, Nokia Apple,Nvidia Xiaomi stb.. -
-
-
válasz
gainwardgs
üzenetére
néztem tesztet már de a 5800x3D nem tudja megfogni a12900k-t.
A 7600X tudja hozni. -
válasz
gainwardgs
üzenetére
Jó kis kártya az 1080 Ti.
A Pascal ugrást ez sem érte el sztem, bár nem néztem utána.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Huawei P30 Lite / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 18 Ai - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB W11
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

3 másodperc alatt megtöltötte a 24 GB Vramot