2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

RTX 2060 vs. RX 5700 – Minőségi váltás?

Hirtelen felindulásból és egy váratlanul adodó lehetőséggel élve 24 óra leforgása alatt váltottam videókártyát.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Pár hónapja sikerült beszereznem egy 1440P Freesync 2 HDR monitort és úgy döntöttem, nekem ez a funkció maradéktalanul kell, hát kipróbálom hosszú boldog Nvidiás évek után az AMD-t újra (az utolsó kártyám tőlük még a Radeon égisze alatt futott).

Mivel ez egy Logout cikk, nem leszek objektív mindenben, mert a szubjektív véleményemet akarom átadni elsősorban. Nem érzem magamra nézve ezt kötelezőnek, de természetesen igyekezni fogok azért, hogy ahol kell, ott az objektív dolgokat adjam át.

Manapság elég sok újságíró és influencer viszont a szubjektív véleményével ér el sikereket és ír cikkeket, hát így egyszerű halandóként én is egyfajta véleményként írom le a dolgokat „Nvidiás fejjel AMD oldalon”. Kéretik ezt úgy is kezelni, hogy elég sok „véleményes” dolgot fogtok olvasni, főleg az Adrenalin Driverrel kapcsolatban (természetesen nem méréseket, mert azok ugye tények).

Aki ezt nem tudja tolerálni, az most szálljon ki, igyon egy jó kávét és nézze meg a Witchert (Vaják, LOL) a Netflixen.

Nos, csapjunk bele.

Az egész dolog kb. 24 óra leforgása alatt jött létre. Ebben benne volt egy ártatlan hardveraprós nézelődés, majd egy óvatos tapogatózó érdeklődő privát üzenet, aztán hirtelen konkrétumokról, számokról és az átadásról beszéltünk. (Szinte egy az egyben ment a csere). Ezek után azon kaptam magam, hogy autózok a szomszéd városba, az anyósülésen a dédelgetett (ez túlzás) Manli Gallardo RTX 2060 kártyámmal, hogy átvegye a helyét egy Asus Dual OC RX 5700.

Úgy döntöttem, hogy mivel szabadságon vagyok, és van egy kis időm, ezért mielőtt elmegy a háztól az RTX, csinálok pár tesztet a hirtelen elérhető telepített játékokból, majd összevetem az új jövevénnyel.
Ezért egy kicsit faramuci a teszt, mert nem csak a megszokott játékokat látjátok és olvassátok, de ezek voltak elérhetőek és értelmesek számomra egy délelőtt leforgása alatt. (Természetesen szigorúan a törvény napsütötte oldalán maradva, mert azért elvek nélkül mivé lesz a világ ugye.)

Tulajdonságok és pár gondolat a kártyákról:

Manli Gallardo RTX 2060:

Kínai gyártó, aki a referencia közeli órajeleken és tulajdonságokkal hozza ki a kártyáit. Pár százalék gyári OC-val rendelkezik, amit azért sikerült elég szépen növelnem.

A hűtése nem túl acélos, de cserébe legalább hangos.

Normál órajeleken, egy viszonylag zárt házban 75 és 80 Celsius fok között mozgott.

Hátlap nincs rajta, tipikusan olcsóbb, belépőkategóriás verzió az RTX 2060 kártyák között. Ettől függetlenül használható, erős közepesre tudnám értékelni a hangja miatt, amiért cserébe volt benne kb. 10% tuningpotenciál a referencia órajelekhez képest (3% gyári + 7% saját) A tesztben minden órajelet alapra visszaállítottam.

A kártya új ára 112.000 forint volt, ha még valahol kapható, kb. annyiba kerül most is.

Asus Dual OC RX 5700:

Az Asust szerintem nem kell bemutatni senkinek, aki kicsit is járatos a számítógépes játékok és hardverek világában.

A kártyát kézbe véve tekintélyt parancsoló, sokkal minőségibb kialakítást sejtet, mint a Manli. Van hátlap, szép, igényes és visszafogott. A Manlival ellentétben ezen van egy kis RGB csík is, amit én kedvelek, tetszetős. 3 slotos és 2 tápcsatit igényel.

Halk és hűvös kártya. Nálam alapórajelen maximum 67 fokot ért el, ami szép előrelépés az RTX után, és piros pont, hogy végre AMD kártyában tapasztalok ilyet egy viszonylag magasabb kategóriában. Jól jött az a 7 nm.

A kártya új ára 144.000 forint volt, jelenleg 135.000 forint körül megkapható, azaz kb. 25.000 forinttal drágább, mint az RTX 2060. Van plusz 2 GB RAM és teljesítményelőny, minőségibb hűtés, viszont nincs RT (már ha ez valakinek hátrány).

Pár adat táblázatban a versenyzőkről:

A tesztkörnyezet:
- Alaplap: Asus TUF B360 - Pro Gaming
- CPU: i7-8700 + CM Hyper 212M (HT on)
- RAM: 2 x 8 GB Kingston HyperX Predator DDR4 (3200 MHz)
- SSD: 3 x 480 GB Kingston A400
- Táp : Corsair TX 650 V2 80+ Bronze
- Ház : CM MasterBox B600L+ 2 db BeQuiet venti 12 cm
- Monitor: Samsung CHG7/C32HG7xQQ (144 Hz, HDR, Freesync 2)
- Oprendszer: Windows 10 Pro (1909 verzió)
- Driverek: a legújabb mindkét oldalról
-- Nvidia: 441.66
-- AMD: 19.12.3

Úgy gondolom, hogy a tesztecske egy viszonylag reálisabb képet mutat arról, hogy egy manapság átlagosnak mondható CPU-val és egy középkategóriás kártyával mire lehet menni. Vehetnék gyorsabb CPU-t vagy VGA-t, de egyszerűen felesleges lenne, mert amire kell, arra ez is bőven elég számomra. (COD)

Kezdetek:

Nos, hazaértem, a kártya kezemben, nézegetem, csodálgatom, de azért csak be kellene már pattintani a helyére.

OK, valóban egy VGA, és passzol is a helyére, rádobom a tápot, de izé, 2 tápcsatis. Padlásra fel, tápdoboz megkeres, előhalász a másik tápkábel. Nagy nehezen beszenvedem a plusz kábelt anélkül, hogy kioperálnám tápot és az alsó takarólemezt, amin a három SSD ből is egy rajta csücsül. (t...öm ki van, fejlámpa, miért nem tudsz normálisan világítani, hozz egy kávét satöbbi után azért sikerült...) Elindítva örömmel konstatálom, hogy félpasszív, ami a Gallardóra nem volt igaz. Vagy rosszul raktam rá a tápot... szerencsére az előbbi, tényleg félpasszív.

Az előzőleg legyalult (DDU) Nvidia driver után feltelepült a legújabb Adrenalin driver is. Kezdhetjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MSI RTX 2060 Super Ventus OC

    Vajon tényleg szuper? Rövid teszt a 150.000 forint körüli videókártyák csoportjának új jövevényéről.

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.