Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- pechman8: 300B vs. GU50: a Herceg és a Koldus
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- potyautas: Nóta állj!
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
harom egyforma monitorom van amit egy kijelzokent (eyefinityben) hasznalok 2012 eleje ota. ketto DVIn kapja a jelet, egy pedig HDMIn. regebben hasznaltam miniDP - DVI atalakitot is. ezalatt volt negy GPU alrendszerem (6950-7850(+cf)-GTX970-290x(+cf))
ha van is kulonbseg, az szerintem nem latszik. eyefinityvel/surrounddal kijonne. mivel a kep mozog es ugyanaz a kep mozog kijelzok kozott, a szinkulonbsegek kijonnenek.
beallitasok miatt, vagy a vezereles miatt lehet kulonbseg, egyebkent nem.
ha lenne kulonbseg a szinek kozott, akkor valoszinuleg az eyefinitysek evek ota hulyet kapnanak, marpedig erre meg nem lattam senkit panaszkodni. viszont driverben neha utanna kell allitani a hdmi konfiguracionak, panelek kozott is lehet elteres.
---
130kert a 295x2 tenyleg jo vetel volt
.
-
janos666
nagyúr
Találkoztam már vele. Kedvelem, mint ember és nem vitatom a munkásságát. Ugyanakkor ebben a konkrét, szák kérdésben nem nevezném szakértőnek. A színekhez és a monitor kalibráló műszerekhez, a monitor színeinek objektív beállításához és szubjektív értékeléshez is ért, de szerintem halvány fogalma sincs arról, hogy milyen adatok és milyen formában utaznak a HDMI és DisplayPort kábeleken a készülékek közt, vagy úgy egyáltalán hogy mik is azok a bitek és bájtok, mit csinál velük egy encoder/decoder, hogy lesz abból végül a panel számára is érthető RGB mátrix érték.
Sőt, bevallom, én sem vagyok konkrétan ebben szakértő, de annyit azért konyítok hozzá, hogy tudom, hogy korrektül, objektíven, egyértelműen megfogalmazott szabványokat követnek a HDMI és DisplayPort átvitelnél is, a megjelenítőkön belül viszont már teljesen szabadon csinál mindenki a képpel, amit jónak lát, tehát abszolút biztos, hogy bármi különbség van a kettő közt, az vagy készülékhiba (véletlen vagy hanyagságból elkövetett firmware bug), vagy egyszerű konfigurációs eltérésekből adódik, sőt szinte biztos, hogy be is állítható úgy a készülék menüje, hogy egyforma képet kapj.
---
!!! Még egy kiegészítés, amit elfelejtettem, pedig ezzel kellett volna kezdenem !!!
Az AMD driver alapértelmezésben mindig YCC 4:2:2 formátumot küld HDMI-re, nem RGB 4:4:4-et, mint DVI-ra és DisplayPort-ra.
Ez valóban okozhat többféle szemmel is jól látható különbséget!
Egyrészt biztos, hogy csökken a chroma felbontás, amitől kicsit életlenebbnek tűnik a kép, főleg a színátmenetek vonalában.
Másrészt a megjelenítőnek át kell konvertálnia az YCC-t RGB-be, csak ehhez ismerni kell a színteret és nem biztos, hogy mindig ugyan azt feltételezi a driver és a megjelenítő (pl. összekeverik egymás közt az xvYCC kódokat, ha engedélyezve van ez a feature).
Harmadrészt pedig könnyen lehet, hogy más Contrast/Brightness beállítás szükséges a két formátumhoz, mert az egyikben 0-255, a másikban 16-235 tartományban mozognak a hasznos értékek.
Negyedrészt ez a skála nyúzás-húzás, hogy a kártya RGB-ből YCC-t, majd a monitor YCC-ből ismét RGB-t csinál, megint csak rontja a képminőséget, főleg ha csak 8, esetleg 10, nem 12-16 bit megy át (de 16 nem szokott, esetleg 12 alacsony frekvencián és/vagy felbontáson minden ma elterjedt csatolótípus, VGA és megjelenítő esetén).Ugyanakkor....
Kb. 5 kattintás a CCC-ben átállítani a pixel formátumot YCC-ről RGB-re, és az összes fenti hibalehetőség, illetve minőségvesztés eltűnik.
Továbbá, hogy még rosszabb legyen a helyzet, a driver HDMI-n imád underscan-el indítani, amit jelez is a monitonak, így az lehet, hogy bekapcsolja cserébe az overscan-t, így nygítják és kicsinyítik egymás közt a képet. Remélem nem kell mondanom, hogy ez odasz@r a képminőségnek.
Ez is pár kattintással orvosolható, de úgy egy éve leszokott erre az AMD, friss deriver-ekkel már nem csinálják.Legvégül, a HDMI szeret 60 helyett 50Hz-re állni, ha 50 és 60Hz-et is támogat a TV. A "kis buta" fél, hogy ha van 50Hz, akkor biztos EU-s a készülék, de akkor nem biztos, hogy jó rajta a 60Hz még akkor sem, ha azt is visszajelzi az EDID.
Na tömören ennyi.
Szóval végül is lehet, hogy részben igazad van, mert rengeteg a hibalehetőség.
De egyik sem a HDMI hibája, hanem az AMD driver-ek hülyeség, ott is csak az alapbeállításoké.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Honor X6 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XT 20GB Zalman Z1 PLUS A-Data 750W
- Apple iPhone 14 Pro Max Gold Dynamic Island, 120 Hz ProMotion, 48 MP kamera-128 GB-100%
- 2db Apple Lightning - jack átalakító eladó egyben 1999 Ft
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest