Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Valkűr #61189 üzenetére
Tisztelt kolléga, a legnagyobb tiszteletem mellett ez nem így van.
A "wattszám felvétele" (mondjuk teljesítménynek) kizárólagos függvénye a melegedésnek. Egy 145W elektromos teljesítményt fogyasztó proci full loadban pontosan 145Wattal fog fűteni, leszámítva azt a néhány ezreléknyi hasznos teljesítményt, amelyért megalkottatott.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #61199 üzenetére
A processzor a világ egyik legrosszabb energiaátalakító rendszere. Tényleg úgy áll a helyzet, hogy a hatásfoka (hasznos teljesítmény/felfett teljesítmény) majdnem nulla. Amit a konnektorból kihúz, azt a harmadik tizedesig el is fűti. Bármelyik.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #61201 üzenetére
Így igaz. Fűtésre hatékonyabb, mint a klasszikus villanykörte vagy hősugárzó. (Ebben legalább nincs szignifikáns különbség Intel és AMD között. )
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Valkűr #61205 üzenetére
Nehéz dolog ez. A tudomámy mai állása szerint ennyi fér ki a csövön. Gondold meg, az általad is említett "hasznos teljesítmény" miben nyilvánul meg? Semmiféle mechanikus, termodinamikus, mozgási stb energiában.
Az első Neumann-féle analóg számítógépen egy gyökvonás nagyságrendileg kb. száz dollár volt.
Ehhez képest...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Majd' egy éve rendszeres olvasója vagyok a topicnak, néha hozzá is szólok, rendszertelenül.
Ha megengeditek, három észrevételem lenne -- nem lesz túl rövid --, de remélem hasznosak.1.)
Minden esetben, amikor tuningnál a CPU-feszről van szó, elengedhetetlen lenne megemlíteni, hogy a CPU-LLC a Bios-ban mire van beállítva. Nálam jelenleg (FX9590+Asus Saber rev.2 combo) a CPU 4.81GHz-en fut, 1.428Volton. Ez igen derék. Igen ám, csakhogy az LLC Extreme beállításon van, ami azt jelenti, hogy full load-ban néha belenyal az 1.488V-ba is. Szerintem, főleg a kezdő topictársak korrektebb tájékoztatása miatt hasznos lenne három adatot közölni:
1. CPU idle Voltage (a Biosban beállított érték).
2. CPU-LLC --ha van -- állapota (normal, high, very high, extreme stb).
3. Full Loadhoz tartozó CPU-fesz.
Így lenne igazán egyértelmű, miről beszélünk.2.)
Prime-al kapcsolatos észrevétel.
Annak idején próbáltam az itt ajánlott stress-teszteket, az IBT-től a Linxen át a Cinebenchen keresztül a Real Benchig. Mind lefutott, gond nélkül, a játékokkal együtt, akárhányszor. És akkor jött a Prime, és a gépem lefagyott, nem egyszer, igaz, nem negyed óra után.
A Prime a magokat a második, negyedik, hatodik stb ciklusban terheli igazán, akkor pörköl és fűt. Tessék kipróbálni. A dolog 20 perc után kezd érdekes lenni, aztán 3/4 óra után stb.Ha valakinek van mersze, futtasson csak 3 óra Prime-t, lehet, hogy csalódni fog. (Nem azt mondom, hogy ami Prime-stabil, az stabil. Csak azt mondom, hogy akinek fontos a stabilitás -- mondjuk munka miatt --, annak érdemes 3-4 órát Prime-olni is.3.)
A HW-Info-t szoktátok néhányan ajánlani teszt közben a monitorozásra. Jó kis progi, megmutat mindent, de egy baj mégis van vele. Ha Stress-test közben be van kapcsolva, akár 3-4 fokkal is kevesebb a CPU hőmérséklete. Gondolom az erőforrás-igényessége miatt... Ehelyett érdemes lenne megpróbálni a HW-Monitor-t. Jóval kisebb, szerényebb progi, egyetlen baja, hogy a VRM-1 hőmérsékletét nem monitorozza.Bocsánat a terjedelemért. Többektől olvastam itt, hogy a szintetikus tesztek őket nem érdeklik, csak a játékhoz legyen stabil a gép. Tőlük ehelyt kérek elnézést, hogy fölöslegesen raboltam az idejüket.
Már bocsánat...
-
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Lendova #61972 üzenetére
Ilyesmi velem is előfordul. 4.8-on fut a proci, és stress teszteknél a HWMonitor (HWInfo) már 4910MHz-t is mért. Szerintem nem kell törődni vele, főleg ha stabil minden. Valszeg félremér.
A maghő már más. Általában az FX-eknél 15-20 fokkal alacsonyabb, mint a kupakhő. Érdemes volna rápillantanod, valóban maghőről van-e szó, mert ha igen, az tényleg magas.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz rambustibi #61973 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy miért? (Mint mindkét oldalt megtapasztalt, világlátott embert?)
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz rambustibi #61978 üzenetére
Értem és köszönöm a választ. Mindenesetre az aláírásod már-már kimeríti a deviancia fogalmát, ráadásul arról is árulkodik, miről NEM akarsz beszélni.
Itt azért sorstársak között vagy...
(Oké, befejeztem a kérdezősködést.)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz fasterware #62092 üzenetére
Nekem jónéhányszor 3-4 óra után hasalt el a Prime, miközben az összes létező teszt és bench gond nélkül mindig lefutott. Lehet, hogy én vagok a bogaras, de a Prime-ot ezért 5-6 órán (vagy egy éjszakán) keresztül futtatom, ha új beállításokat tesztelek.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Habugi #62094 üzenetére
Akkor megnyugodtam.
Az van, hogy a barátnőm napi több órát dolgozik a gépen, ezzel keresi a napi betevőt, ráadásul néha videót vág, ilyesmi. Egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen stabil a cucc. Azelőtt kétszer is fagyott neki munka közben, a barom OC-m miatt. Másodszorra úgy futott utánam, mint a pedofil az iskolabusz után... szóval vigyáznom kell.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Minél többet (szerintem).
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Tomko78 #62150 üzenetére
Szerintem rosszul teszed. Az instabil gép időzített bomba. Ráadásul (Murphy óta tudjuk) mindig olyankor hasal el, amikor a legnagyobb kárt okozza. Tévedés azt hinni, hogy ha IBT alatt fagy, máshol nem fog. De fog. Csak jóval ritkábban.
Lehet, hogy csak egy kicsit kellene felpöccintened a CPU-feszen.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Tomko78 #62156 üzenetére
Ahogy érzed. Csak azt próbáltam elmondani, hogy ha a cucc bármely programmal nem stabil, akkor nem stabil. Kész.
Avagy, ha felülsz egy repülőre a családoddal, amelyről tudod, hogy a Te géped a fedélzeti computere, ami csak IBT alatt hasal el... felülsz?
1.) Igen
2.) Nem
(oké, sarkítottam)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz nesh_019 #62218 üzenetére
"Srácok a fene se akar itt nálam tunningolni, szerintem nagy marhaság...."
Ebben az esetben olyan AM3+ lapot veszel, amelyiknek legjobban tetszik a színe. Legfeljebb, ha throttlingol, visszaveszel a feszből, meg az órajelből (ezt a jelenlegi lapoddal is megteheted).Jótanács: Egy FX fórumon soha ne hangoztasd, hogy a tuning baromság. A kisebbik baj az, hogy ez nem igaz. A nagyobbik, hogy felkoncolnak élve, a véres testrészeidet pedig szétszórják a szélrózsa minden irányába. És igazuk lesz.
(Oké, sarkítottam. Talán nem minden irányba.)Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz MinionFlasH #62230 üzenetére
Egyetértek az előttem szólóval. Még annyit, hogy very high-on tesztelj, és ne csak két ciklust. Hadd menjen legalább tízet. 70 fokig jó vagy, de az már a felső határ.
(Személy szerint javasolnék még 2 óra Prime-ot is)[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz hackeeeee #62290 üzenetére
Értem, és köszönöm a választ. Nálam a Saber-nél ilyen feszültségugrások nincsenek. Jelenleg az LLC Extreme-re van belőve, a proci 4.836GHz-en, a fesz pedig ~1.396V-on, amely érték full loadban felmegy 1.464V-ra. Viszont, ha az alapfeszt feljebb pöccintem, terhelés alatt a processzor feszültsége ugyanannyival lesz magasabb. Így érzésem szerint, az Extreme beállítás tökéletesen leköveti a proci teljesítményigényét bármilyen terhelésen.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
Arra válaszolok, amit értek.
Sem a hangkártyával, sem pedig az usb portokkal nem volt még gondom. A ventivezérlés is rendben van, igaz, a vonatkozó drivert vindóz alatt el kell felejteni.
"Alapjáraton" 4.83MHz-en, kb 15% terhelésig ~1,394V-ot kap a proci. Full Loadban ez az érték felmegy 1.464V-ra, a terhelés függvényében.
Ha a C'nQ be van kapcsolva, az órajel terheletlenül 1.44GHz, 0.795V mellett.
Remélem segítettem.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Lassan egy éve hajtok FX-et, húzva. A beállítások nagy részét itt tanultam, ezúton is köszönet érte. Nagyjából két hete gondoltam egyet, és a határozott ellenjavaslatok ellenére kipróbáltam a Turbo Core-t. Pozitívan csalódtam, ezért is írok, hátha másnál is bejön.
A lényeg az, hogy a jól kitesztelt OC beállításaim fesz emelés nélkül simán bírnak még +200MHz TC-t stabilan (300MHz-et már nem, ahhoz feszt kéne emelni). Példaként jelenleg 23.5x203.7= 4786MHz-en fut a proci. A Turbo Core-t 24.5-es szorzóra állítottam, így 4990MHz lett, ugyanazon feszültség és hőmérséklet-értékek mellett, két hete stabil.
Stressz-teszteknél nyilván nincs jelentősége, de bencheknél (Super Pi, Real Bench) igenis lehet, mert sűrűn felugranak a TC értékre a magok, néha több is egyszerre. Szerintem játékoknál is üdvös lehet a dolog. Aki sokat játszik, érdemes kipróbálnia, talán egy kis pozitív adalék a "kihajcsa-e" problémakör megnyugtató tisztázásához.[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz ViZion #62769 üzenetére
Igaz, nem azért írtam, mert arra gondoltam, hiányosan tájékoztattok bárkit is. Természetes, hogy az OC kitesztelésénél a TC-t kötelezően ki kell kapcsolni. Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy stabil OC mellett (nálam) ugyanazon a feszen blefér a dolog, ezért arra gondoltam, másnak is belefér(het.)
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mackosajt #62770 üzenetére
Miért lenne rossz vicc?
Egyrészt nem abból indultam ki, hogy itt mindenkinek 9590-es FX-e van.
Másrészt említettem, hogy vannak OC beállításaim, de azt nem mondtam, hogy ez volna a teteje, mint ahogy nem is az.
Harmadrészt 4.9GHz-nél már 1.5V körül kér a proci, efölött elszállnak a hőmérsékletek, a VRM 80+ fokos (hűtve), a kocka 73+, prime alatt. Ez van.
Továbbá, a kommentem arról szólt, hogy tökmindegy, mekkora az OC-d, ezen felül még kibír +200MHz TC-t is, ugyanazon a feszültségen (legalábbis nálam). Ezért gondoltam, hogy érdemes lenne másnak is kipróbálnia.
Végül pedig elsősorban nem játékra használom a gépet, ezért a stabilitás a legfőbb szempont, illetve a hőmérsékletek ésszerű értékek között tartása.
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz mackosajt #62777 üzenetére
1.) Nem gyári órajeleken használom. És nem azokon, amelyeket példaként hoztam. Azokat csak azért hoztam példaként, mert nem mindenkinek van itt 9590-es kockája.
2.) 4.86GHz-en használom, 5083MHz turbo mellett, ugyanazon a feszen (1.476V, ez már az LLC max), mint TC nélkül. Efölött már nem éri meg, nem lineáris a fogyasztás és a melegedés. Igaz, 4904MHz is ki van tesztelve, stabil, de kevés a hűtőm hozzá.
3.) Csak azt akartam mondani, hogy érdemes megpróbálni bármekkora OC mellett ugyanazon a feszen a kb+200MHz Turbo-t. Semmi többet.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Taifa Díaz #62780 üzenetére
Ebben az esetben túlzott elvárásaim voltak. Ha kitesztelted, nincs több szavam.
Esetleg én is megpróbálom, hátha. Csak egy ötlet volt...Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
A CPU Current Capability engem is érdekelne. Tulajdonképpen mit határoz meg ez a beállítás?
Utánaolvastam /volna/, de nem sikerült logikus és érthető magyarázatot találnom.
Ezért, ha volna valaki köztetek, aki elmagyarázza, nagyon megköszönném.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #62963 üzenetére
Drága uram, köszönöm a pontos és gyors választ!
Lenne még egy kérdésem. A memóriák Ganged beállítása (gondolom ez a dual) gyorsít-e valamennyit a rendszeren az Ungangedhez képest? Ha esetleg igen, milyen típusú alkalmazásokban?
Előre is köszönöm!Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Pancsermeste #62965 üzenetére
Köszönöm, akkor nem görcsölök rajta (bár eddig sem tettem).
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #62967 üzenetére
Phenom II-es korszakomban általános alapelv volt, hogy a Ganged valamivel jobban terheli az IMC-t. Ebben lehetett is valami, mert a 4 db 2 Gigás memóriáim Ungangedben vígan hozták az 1640MHz-et, Gangedben pedig már 1600MHz-en is elvéreztek. Az FX-eknél gondolom ez nem szempont, olvasván a topicot, még senkinek sem volt ezzel problémája.
Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Jakuskacsa #62978 üzenetére
Örök téma ez. Nálam a barátnőm dolgozik a gépen, napi sok órában. Fordít, néha vág, konvertál. 2-3-szor előfordult az elmúlt évben, hogy lefagyott a gép a munkájával együtt, az instabil OC beállításaim miatt. Pedig az IBT lefutott, többször is. Real Bench, Super Pi, játékok, Cinebench, minden. Aztán megpróbáltam a Prime-ot, és láss csodát, másfél óra múlva térdelt le. Azóta számomra az a stabil beállítás, ami kb 3 óra Prime-ot teljesít.
Persze más szempont, ha csak játszol a gépen. Max kidob egyszer-kétszer, visszalépsz, tolod tovább...
Béke.Már bocsánat...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Habugi #63111 üzenetére
Nálam az IBT és a Cinebench is lefut akárhányszor 1.452V-on, 4.94GHz-en. A Prime Blend meg 5 perc alatt lefagy.
Azért könyörgöm itt hónapok óta, hogy legyen végre valaki, aki van annyira bátor, hogy a stabilnak vélt beállításaira min. 3 óra Prime-ot rá mer küldeni.
Eddig senki sem jelentkezett...Már bocsánat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Elektromos cigaretta 🔞
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- DUNE médialejátszók topicja
- OLED TV topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs