Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz solfilo #9172 üzenetére

> tehát egy 2CU-s mérésből nem vonnék le következtetést, mennyit segítene 12 esetén.

igen :K

(szerintem)

1.)
    a 3D-Vcache "érezhetően" csak akkor segít, hogyha CPU limites a rendszer, mert ott van a szűk keresztmetszet.
    Vagyis 12 - 40 CU esetén + Extrém alacsony felbontás (<= 720p ) esetén szerintem már ki lehetne mérni pár játéknál a 3D-Vcache pozitiv hatását. ( sok másnál meg nem )

2.)
    Ami még fontos lehet, hogy a mobil APU-nál alacsonyabb a CPU freq;
    emiatt a desktop normál magok magasabb freq -je itt már kevésbé vagy egyáltalán nem jelentkezik.
    pl. 7950X3D és a 7950X esetén a freq limit behatorolja az X3D-s magokat emiatt sokszor rosszabb eredményt lehet elérni , de mobilnál azt feltételezem, hogy ez ott már nem annyira domináns , vagyis ott csak a 3D-Vcache előnyei érvényesülnek a hátrányai nem igazán.
    Ami viszont bonyolítja, hogy jelenleg nincs chipletes APU ( az Intelnek meg van, Meteor Lake ) emiatt rá-aplikálni a jelenlegi APU-ra a 3D-Vcache-t extrém megbonyolulítja és ez megdrágítja a gyártást, ami miatt MOST MÉG nem annyira gazdaságosos ilyet piacra dobni. ( de a jövőben ez szerintem változni fog ! )

(Oct 27th 2023) AMD to consider chiplet design for mainstream mobile APUs once it’s more cost-effective and power-efficient
    https://videocardz.com/newz/amd-to-consider-chiplet-design-for-mainstream-mobile-apus-once-its-more-cost-effective-and-power-efficient

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés