- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #5418 üzenetére
Értem. Hát... lehet. Nem pontosan tudom, hogy az intel hol csúszott el a saját 10nm-es fejlesztésével. Kósza pletykák nevezték meg a túl ambíciózus csíkszélességcsökkentést. (ami ugye ilyen 1.8x többtranzisztort jelentett volna generációnként szemben a TSMC által alkalmazott 1.4x-es szorzóval, amit még félgenerációk is megszakítanak.) Meg hát a kobalt is felmerült.
Nem tudom, hogy ezek közül a GF tudott-e valamit megoldani. az IBM-től elvileg egy fullos csomagot kaptak 7nm-re. Nem kizárt, hogy lehetett közte olyan info, ami hasznos a továbbiakban.Többen megint azt mondogatják, hogy valójában nem az intel veszi meg a GF-et, hanem az intel ilyen többlépcsős módon választja le magáról a saját gyárait.
Ugye ennek akkor lenne értelme az Intel részéről, ha üzletileg jobb eredményeket tudna kimutatni gyárak nélkül.
De ha a gyárak valójában veszteségesek, akkor szerintem bukta lesz. Pont úgy, ahogy az AMD-nek sem jött be az, hogy a saját leválasztott gyáraiban gyártat - a GF kénytelen volt egész más irányt venni.
Ha viszont nyereséges tud lenni a gyárbirodalom (lásd GF), akkor miért kéne leválasztani?Szerintem be kell látni, hogy ha az intel abból a megfontolásból választja le a saját gyárait, hogy magasabb marzsot mutathasson ki és ezzel csökken a drága cutting edge gyártósorok fejlesztésének finanszírozása (Vagyis a design nem finanszírozza a foundry-t), akkor a gyártósorok le fognak maradni a versenyben és az Intel is kénytelen lesz minden releváns üzleti tevékenységét a TSMC-nél gyártatni és ezzel kiszolgáltatni magát.
Az csupán a véletlen műve, hogy a TSMC esetében az Apple pont bármit kifizet azért, hogy a legújabb node-ot kétévente két évre kizárólagosan használhassa. VAlójában ez a finanszírozás. És azt mondom, hogy az csupán "véletlen", hogy ezt az Apple pont megengedheti magának és még így is brutálisan nyereséges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest