Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #5418 üzenetére

Értem. Hát... lehet. Nem pontosan tudom, hogy az intel hol csúszott el a saját 10nm-es fejlesztésével. Kósza pletykák nevezték meg a túl ambíciózus csíkszélességcsökkentést. (ami ugye ilyen 1.8x többtranzisztort jelentett volna generációnként szemben a TSMC által alkalmazott 1.4x-es szorzóval, amit még félgenerációk is megszakítanak.) Meg hát a kobalt is felmerült.
    Nem tudom, hogy ezek közül a GF tudott-e valamit megoldani. az IBM-től elvileg egy fullos csomagot kaptak 7nm-re. Nem kizárt, hogy lehetett közte olyan info, ami hasznos a továbbiakban.

Többen megint azt mondogatják, hogy valójában nem az intel veszi meg a GF-et, hanem az intel ilyen többlépcsős módon választja le magáról a saját gyárait.
    Ugye ennek akkor lenne értelme az Intel részéről, ha üzletileg jobb eredményeket tudna kimutatni gyárak nélkül.
    De ha a gyárak valójában veszteségesek, akkor szerintem bukta lesz. Pont úgy, ahogy az AMD-nek sem jött be az, hogy a saját leválasztott gyáraiban gyártat - a GF kénytelen volt egész más irányt venni.
    Ha viszont nyereséges tud lenni a gyárbirodalom (lásd GF), akkor miért kéne leválasztani?

Szerintem be kell látni, hogy ha az intel abból a megfontolásból választja le a saját gyárait, hogy magasabb marzsot mutathasson ki és ezzel csökken a drága cutting edge gyártósorok fejlesztésének finanszírozása (Vagyis a design nem finanszírozza a foundry-t), akkor a gyártósorok le fognak maradni a versenyben és az Intel is kénytelen lesz minden releváns üzleti tevékenységét a TSMC-nél gyártatni és ezzel kiszolgáltatni magát.

Az csupán a véletlen műve, hogy a TSMC esetében az Apple pont bármit kifizet azért, hogy a legújabb node-ot kétévente két évre kizárólagosan használhassa. VAlójában ez a finanszírozás. És azt mondom, hogy az csupán "véletlen", hogy ezt az Apple pont megengedheti magának és még így is brutálisan nyereséges.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés