- Mindent a StreamSharkról!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
Na most, ha valaki tudja erre a megoldást, az súgja meg nekem. Ps 64 biten Windows 7 alatt egy Radeon 4670-essel így mutat a liquify. Ha kikapcsolom a hardveres gyorsítást, akkor is. Ha letiltom a grafikus processzort, akkor megjelenik a helyes kép, viszont egy pixelt sem lehet megmozdítani rajta. 32 biten ezzel nem volt gond.
A programban minden VGA-val kapcsolatos ki-bekapcsolási variációt kipróbáltam már. Változatlan eredménnyel.
-
BonFire
veterán
válasz
ClayMore #15627 üzenetére
Felejtsd el a telefont. Ha nincs lámpád, akkor próbálkozz valakivel egy kompakttal, vakuval lefotóztatni magad szemből. Akkor legfeljebb csak a vörös szemet kell kijavítani, bár elővillantóval azt sem feltétlenül.
A fényképhez (bármily meglepő is) fény kell. Az ilyen telefonos képek mind heveny fényhiánytól szenvednek. Azért életlen, azért bemozdult, azért nincsenek rendes színek, azért van hatalmas képzaj. Mert nincs megvilágítva. Sokkal egyszerűbb normális alapanyagból dolgozni, mint ezzel. Soha nem lesz elfogadható színvonalú. És mellesleg üvölt róla az igénytelenség.
Fehér semleges hátteret találni meg tényleg nem nagy kunszt.
-
BonFire
veterán
válasz
Kloden #15606 üzenetére
Nekem is csak egy ideig működött, aztán valami miatt tovább nem.
A Bridge-et sehogy sem tudom megszokni. Igaz, most van rá erőforrásom elég, de még mindig egy lomha mamutnak tartom. Nem jó. Ha optimalizálnák, és úgy nyitná meg kitt-katt a fájlokat, mint az IrfanView, akkor jó lenne.
-
BonFire
veterán
válasz
Konair #15562 üzenetére
Nem vagy te egy kicsit túl mohó? Egyrészt a kezdő ne a macskával kezdje, mert nem lesz sikerélménye és egy életre megutálja a képszerkesztést. Kutya-macska, tatárkucsma kijelölése nem kis feladat. Emellett nem árt, ha az ilyen dolgokat Wacom táblával csinálod, mert többet kell rajzolni, mintsem képzelnéd.
De a csúcs az, hogy most kéne, azonnal. Add meg, uram, de tüstént. Ez így nem nagyon fog menni.
-
BonFire
veterán
válasz
walakii #15546 üzenetére
„Az a furcsa, hogy több képnél is volt hasonló régebben, de utána kis idővel megjavultak.”
Valószínűleg megcsal az emlékezeted. Én utoljára CD-re kiírt képeknél találkoztam ilyen hibával. Egy részük az írási folyamat során sérült meg, a többi pedig a tárolás során (holott száraz, napfénytől védett helyen, tokban, polcon voltak tárolva, mechanikai behatástól elszeparálva). Ezeknek a képeknek csak darabjait lehetett megmenteni, valószínű, hogy az adattároló élettartamával együtt rohamosan növekszik ezeknek a hibáknak a száma. Még most kéne róla átmenteni egy újabb adathordozóra, amíg van mit.
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz
Bjørgersson #15527 üzenetére
Má megint hamuból kéne fát csinálni? Mégis honnan találjuk ki a képpontok eredeti színét???
-
BonFire
veterán
válasz
Jinxb1rd #15523 üzenetére
Nem adekvát a példa, mert az építőipari cégeknek fizikailag is meg kell venniük a nyersanyagot, azt szállítani, logisztika, anyámkínja. Tehát így nem jó.
A designnal kapcsolatban, ha már építőipari a példa, akkor a ház tervezőmérnökének feladatát lehetne összevetni. Ugyebár fizikai dolgot az sem hoz létre, csak rajztáblán, vagy tervezőprogramban huzigál
egy pár vonalat, ez igazán nem munka, nehogy már pénzt kérjen érte! Mink is csak „játszunk” a Photoshoppal, minek fizetnének érte?
-
BonFire
veterán
válasz
jhos910 #15518 üzenetére
Nemmmegyünk, főleg, hogy minden topicba berakod, pl az illustratorba. Tedd az aláírásodba, mint minden rendes ember, oszt ha valaki kíváncsi rá, majd elolvassa!
Másrészt sem nagyon fognak kapkodni az emberek, hogy ingyen dolgozhassanak, hiszen akkor akár pályázhatnának is, az oldal üzemeltetője meg begyűjtse az ötleteket a kreatívoktól, akik "nem nyertek".
Jó ötlet ez, csak kár, hogy nem eredeti.
-
BonFire
veterán
Mondjuk nálam itt kezdődik az, amire azt mondom: „dizájn”, ugyanis ezen látszik a tervezettség. Nem tehetek róla, engem a primitív oldalak riasztanak. Talán, mert olyan szigorúnak és hivatalosnak látszanak. Ez az oldal is kezd nagyon egyszínű, egysíkú, lapos kinézetű lenni. PCfórum dettó. Oké, telefonon kicsiben van értelme a puritánságnak, ott nem érvényesül a csili-vili, sőt, inkább zavaró lenne, nagyban viszont nem értem, miért ne lehetne itt-ott némi gradient, pasztell és igen diszkrét háttérminta, vagy urambocsá' lekerekített sarkú box.
Én akkor kezdtem internetezni, amikor berobbant a Web2.0, és éppen mindenki Vista stílusú menüt fabrikált. Azok az oldalak tetszettek. Most nem azt mondom, hogy egyetlen elemen jelenjen meg az összes létező rétegstílus, de a mai web (3.0-nak nevezem a share-elés meg a felhő miatt...) engem egyáltalán nem csábít. Ronda, szögletes, egyszínű. Semmi művész koncepció, még olyan helyeken sem, ahol egyébként indokolt lehetne. Pl egy festő, egy fotós, egy író honlapján, ahol kissé szárnyalhatna a fantázia. Sehol semmi.
Akkor már én is azt csinálom, letöltök egy free template-et, átszerkesztem benne a fejlécet, átirkálom az oldal színkódjait, feltöltöm saját tartalommal, oszt puszi, kérem érte a pénzt.
-
BonFire
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #15512 üzenetére
Miért? Szimbólummal tele a Google, és MS-ék szerint nincs is szükség bonyolultabb ábrázolási rendszerre, mert az emberek azt használják szívesen, amit négyévesen az óvodában elsajátítottak.
-
BonFire
veterán
válasz
Speeedfire #15508 üzenetére
Most a mai trendek mellett mit szóljak? Fehér alapon egy színes téglalap – ennyi a grafika. Ehhez még csak grafikai program se kell. Mire leprogramozták a CSS-ben, hogy natívan tudjon sarkot kerekíteni, meg gradientet megjeleníteni, addigra teljesen okafogyottá vált az egész, mindenki úgyis a Google óvódás pont-pont-vesszőcske „dizájn”-ját követi. Lást a Microsof Windows 8-at is.
Lassan úgy fog kinézni, mint a 16 színű 3.11.
-
BonFire
veterán
válasz
Speeedfire #15503 üzenetére
„A menü: Itt a sorrenden egyelőre nem nagyon tudok változtatni, ezt így adták meg nekem.”
Akkor mondjad nekik, hogy kérdezzenek meg egy olyan embert, aki ért a kattintási szokásokhoz! Senkit sem érdekel a csapat, amíg nem tudom, hogy mit akarnak rámtukmálni! Ahogy az önéletrajzot is csak akkor olvassák (rendszerint), ha már jól teljesítettél a próbamunkán. Addig nem fárasztják vele magukat. Győzd meg őket, hogy nem jó a sorrend. Ha el akarnak valamit adni, akkor azt tegyék világossá, és első helyre, bal oldalt felülre, mert az olvasási irányunk onnan indul.
Én nézem ezt az oldalt, és nem világos, hogy mit kínál. Pedig azt nem ártana tudni. Azt hittem, valami Google Maps kép.
Persze, ha a saját pénzük ellen vannak, akkor azt csinálnak, amit akarnak.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Jinxb1rd #15494 üzenetére
Nekem meg a sötét tetszik jobban, viszont a fejlécen még van mit javítani. Először is egy komolyabb fontválasztás. Másodszor pedig: margó! margó! margó! margó! – nem győzöm hangsúlyozni: margó! A fejlécben felülről is meg alulról is tessék legalább 20-20 pixelt hagyni. Így olyan, mintha össze lenne csúszva a dizájn, ráadásul még ronda is. Egymás hegyén-hátán vannak az elemek. A szellősebb mindig jobb.
Nyugodtan lehet a szemkifolyató 9-es betűméret helyett 12-essel szedni a mondanivalót, nem olyan sok az. És adjál neki bátran másfeles sortávot. Minél szellősebb egy szöveg, annál kevésbé nyomasztó. A zsúfoltság pszichikailag nyomást gyakorol a nézőre, elmenekül az oldaéról, anélkül, hogy tudná, miért. Margók, áttekinthetőség és szellősség, mint itt.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Viszont lehet egyebet csinálni. Pl zajt generálni, és ott már van egy-két opció. Egyszínű vagy színes legyen. A zaj mennyiségét, azt, hogy egyforma méretű, vagy random változó méretű legyen (uniform, gaussian), aztán ezt a zajt lehet nagyítani szabad átalakítással, lehet elmosni különböző blur-ökkel, lehet színezni, forgatni, csűrni-csavarni, végül ezer réteg összhatásmóddal hozzáadni az eredeti képhez.
Tehát újfent a kérdés: mi a konkrét feladat?
-
BonFire
veterán
válasz
*Ropi* #15455 üzenetére
„Ők fotóznak, és Shoppingolok”
Ezt úgy kell érteni, hogy a fotós a fotózással foglalkozik (elsősorban), a képszerkesztőnek pedig nem feladata (elsősorban) jól fényképezni. Én kész anyagból dolgozom, ők pedig élő alanyokkal, gépekkel, lámpákkal fényekkel. Én pedig csak effektekkel.
Persze a saját fotóikat saját maguk utómunkázzák, ez csak egy példa volt, hogy varga=kaptafa.
-
BonFire
veterán
válasz
pufancska #15447 üzenetére
Igazad van, így sokkal jobb: mintha most lépett volna ki az Ördögűzőből!
Van énnékem vagy 4 db profi fotós ismerősöm, és nem a normális gépek és eszközök helyett használják a Photoshopot, hanem kimondottan utómunkára. Keretezni, feliratozni, szépiázni. Egyikük nagy természetfotós, remek makrókat lő pókokról meg harmatcseppekről, és elmondása szerint nem nagyon használja a Ps-t, mert nincs rá szüksége.
Másikuk vegyesen fotóz mindent, esküvőt, koncerteket, reklámtermékeket. Mindannyian a lámpákkal, derítőkkel, vakukkal és a drága gépekkel bütykölnek, tudják jól, hogy egy elkúrt beállítást már nem lehet kifércelni Photoshoppal.
Ezek itt ketten két nagyon jó barátom. Ők fotóznak, és Shoppingolok.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Aaron14 #15443 üzenetére
Úgy látom, megelőztek. De.
Ha te tanulsz fotózni, annyit már észrevehetnél, hogy a két kép készítésének körülményei olyan messze vannak egymástól, mint ide a Bahamák. Ha olyan hatású képet akarsz készíteni, akkor az ott kezdődik, hogy megpróbálod a világítást ugyanúgy beállítani. Lámpákat annyit, és olyan szögben, hogy úgy essenek az árnyékok, ahogy szándékod szerint végül ki kellene néznie. Ezt a modellt simán beterítetted valami iszonyat lámpával, de úgy, hogy ki is égett minden rajta, csak a két szeme pislog ki a nyerstészta arcból, úgy néz ki, mint a jegesmedve hóviharban. Ebből a képből te még használhatót sem igen fabrikálsz, nemhogy olyan hatásút, mint amilyet belinkeltél.
Abban a fotós iskolában nem foglalkoznak a megvilágítással? Szerintem azzal kéne kezdeni. Ilyen kiégett arcokat én is tudok lőni a 14 000 Ft-os kompaktommal, ehhez nem kell fotósnak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
lakisoft #15438 üzenetére
Túlbonyolítod. A két képet egymásra teszed (két külön rétegként), és a felső összhatásmódját Difference-re állítod. Itt ki fognak bukni a különbségek. Akkor is, ha csak tömörítési minőségbeli különbségek vannak. Egy 80-as kép szebb, mint egy 60-as, a kisebb értékű pixelesebb, cakkosabb. Ezek a különbségek is előbukkannak Difference összhatásmódban.
-
BonFire
veterán
válasz
Dluinet #15430 üzenetére
De ezért nem fizetett senki, mert ez közérdekű információ, és a helyi tévének keresztelt egyszemélyes gittegylet gyártja ezeket a hirdetéseket PowerPointban clipart képekkel és rettentő sok ízléstelenséggel, és a helyi kábelen vetítik non-stop ezeket a közérdekű információkat. A tévét az Önkormányzat tartja fent, természetesen az adófizetők pénzéből.
Még az sem érdekli őket, hogy egy CRT tévén az apró szöveg nagy része olvashatatlan az alacsony felbontás miatt, meg egyszerűen margó nélkül kilóg a képből (mondjuk egy telefonszám vége), mert ahogy vénül a képcső, úgy mászik széjjelfele a kép rajta, ők full HD monitoron szerkesztik, azon jól mutat, az meg, hogy a néző nem tudja elolvasni? Kit érdekel, amikor így is, úgy is megkapják érte a pénzüket? (Közpénzből.)
-
BonFire
veterán
Elrettentő tipó. A Helyi TV hirdetménye az állatorvosi ügyeletről. Az csak egy dolog, hogy a tipó csapnivaló, margó nulla, olvashatatlan szöveg, de milyen állatok vannak a háttérben? Elefánt, strucc, oroszlán, zsiráf és orrszarvú, mert Nyírbátorban jellemzően ilyen háziállatokat tartanak az emberek. Mondhatni hemzseg tőlük a környék.
Már csak a majom és a krokodil hiányzik az afrikai faunából.
-
BonFire
veterán
válasz
hólabda #15420 üzenetére
„Ha leveszem a takarító progit, elviszi a másik ps-t is? Másként kérdezem, mennyire takarít?”
A takarító program azt takarítja le, amire te utasítod. Azt mondtad, új Photoshopot szeretnél telepíteni (de nem megy) ezért használod a régit. Erre javasoltam én, hogy akkor uccu, szedd le a régit (Revo Uninstaller, CCleaner, RegScanner, kigyomlál, levakart rendszert újraindít stb). A saját beállításaidat amúgy is külön mappában javallott tartani, ecseteket, gradienteket, swatch-okat, mert minden új telepítésnél ezek borulnak különben. Mondjuk tartani a vincseszteren egy Install mappát, és abba rakni ezeket a cuccokat. Nekem is úgy van évek óta.
Tehát ha uninstallálod a Photoshopot, akkor értelemszerűen a Photoshop lekerül a gépedről, és tehetsz fel újat, bár nem zárja ki egymást két eltérő verzió megléte sem. (Nekem a múltkori cirkusz óta még mindig fent van a CS is meg a CS6 is és elférnek egymás mellett.) De nálad valószínűleg összeakadnak a dolgok, azért nem boldogul a telepítő.
Vagy már kevesli az XP-t, és ideje lenne nyugdíjba küldeni. Szerezz be egy 64 bites Windows 7-et (a 8 még nem eléggé kiforrott), egyre nagyobb lesz a szakadék az XP és az újabban megjelenő programok között. Nem beszélve a 32 bit memóriakorlátairól, ami ugye, mint tudjuk, a Photoshopnak sosem elég. Nekem a 2008-as notim jobban hasít Win7-tel, mint XP-vel anno. XP-nek abban az egy esetben van létjogosultsága, ha olyan öreg a gép, hogy nem írtak hozzá 7-es drivert. Ha van hozzá minden driver, nincs ok rá, hogy még mindig az XP-t használd. Úgyis csak a szopás van vele, és egyre több szopás lesz.
-
BonFire
veterán
válasz
hólabda #15410 üzenetére
Szia, örülök, hogy látlak (jöhetnél gyakrabban is erre)!
Nem megfelelő telepítés, illetve uninstall okozhat ilyen problémát, mindenesetre jó lenne, ha a hivatkozott hiányzó fájl nevét lemásolnád, arra rá lehet keresni. De mivel valószínűleg úgy is újratelepítés oldja csak meg a gondot, előbb nem árt kilomolni alaposan. Három programra lesz szükséged, leírom, mit hogyan csinálj.
Letöltöd és telepíted a Revo Uninstaller Freeware változatát. Ezzel a programmal indítod el a Photoshop letakarítását. A listában megjelenő Photoshopot kell törölni. Kiválasztod a negyedik (legbrutálabb) opciót, és hagyod, hogy végigfusson az uninstaller (uninstall előtt ne felejtsd el inaktiválni a Ps-t!). Ha végzett, a Tovább gombra kattintva előkeresi a Registry-ből a vonatkozó dolgokat, illetve a kapcsolódó mappákat és töredék fájlokat. Ez eltart egy darabig, hadd keresse. Amit kijelöl vastagon kiemelve, azokat a dolgokat kipipálod, majd a Törlésre kattinva törlöd. Ezek után a Revo Uninstaller befejezte az eltávolítást.
Annak ellenére, hogy a Revo elég alapos, nézz utána, nem maradt e véletlenül meg a programmappa a C:\Program Files\Adobe alatt. Ha igen, töröld kézzel.
A Revo után jön a CCleaner nevű freeware registry pucoló, és ennek segítségével kigyomláljuk, amit a Revo véletlenül mégis meghagyott. Ezt elég csak alapértelmezetten futtatni, és a hibákat kitörölni. Aztán lehet bezárni.
A harmadik okos program a registry-t szkenneli át a megadott kulcsszóra keresve. Ez a RegScanner, és a kézimunkát meggyorsítja. Magyar nyelvű, de egyértelmű a működése. Alapbeállításon kell futtatni. Beírod keresendő kifejezésnek, hogy „Photoshop”, és elindítod a keresést. Nagyon sok vonatkozást fog találni, amit egy ablakban meg is jelenít. Fontos, hogy a programot Adminisztrátori (rendszergazdai) üzemmódban futtasd, különben nem fogja engedni a törlést! A találatokat ki kell jelölni, és törölni Ctrl+Delete-tel. Fontos! Lesznek olyan bejegyzések, amelyeket esetleg nem enged törölni. Ezt úgy kell hagyni. Ennyi a maradék, ennél többet felhasználóként nem lehet tenni.
Újraindítod a rendszert!
Megkezded az új, szűz telepítő futtatását (rendszergazdai üzemmódban). 64 bites Windows esetében érdemes 64 bites Photoshopot telepíteni.
Esetenként előfordulhat, hogy csatoltan a Bridge több példánya is felkerül, lesz pl CS4, CS5 és CS6. Hadd legyen, elfér, enni nem kér.
Ha telepítéskor kipipálod, hogy fontokat ne telepítsen, akkor is fog fontot telepíteni, csak nem annyit.
Így próbáld.
Az OS az XP-nek tűnik, leírhatnád, melyik változat, plusz a Photoshop verzióját is.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Jinxb1rd #15409 üzenetére
Ez szerintem majdnem tökéletes dizájn. Ha rám lenne bízva, csak annyit alakítanék rajta, hogy a céglogóban a nevet kontrasztosabbá tenném. fehéren a világosszürke ugyanis nem túlságosan domináns, egy cég- vagy oldalnév pedig számít! Egyébként sikerült teljesen ízlésesre megcsinálni. Mindenből annyi van, amennyi kell, nem több. A tipó is nagyon jó.
(A nyitvatartás/nyitva tartás örök vita, nekünk még általánosban úgy tanították, hogy összetett szó=egybeírandó, viszont a helyesírási szabályok is változnak néhány évtizedenként. Válaszd, amit te jónak érzel.)
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
turbobusa #15399 üzenetére
• Elsősorban piszok jól kell tudni kijelölni, kivágni, kimaszkolni dolgokat. Ehhez nagy rutinnal kell kezelni az eszközöket.
• Tisztában kell lenni a szabályozásokkal. Ha két képnek eltérő a felbontása, mindig a nagyobbat kell a kisebbhez méretezni, sosem fordítva, de még így is kijöhetnek a minőségbeli különbségek. A színeket, kontrasztot, fényeket, árnyékokat be kell tudni hangolni, ismerni a gradiációs görbéket, csatornakeverőt, színegyensúlyt állítani, hogy a két kép közötti különbségeket kiküszöböljük. Olykor zajt kell csökkenteni, olykor zajt kell generálni, néha életleníteni, néha élesíteni.
• Számtalan esetben retusálni kell, hiányzó darabokat klónozni, vagy semmiből képzelet után megfesteni, kipótolni. Ismerni kell, hogy ezeket a csalásokat hogy lehet úgy elkövetni, hogy észrevétlenek maradjanak.
• A lehető legjobb alapanyagokkal kell rendelkezni. Ez általában a legnehezebb feladat. Sok esetben csak kis felbontású, rossz körülmények között készült és csúnyán agyontömörített kép áll rendelkezésre, ebből tényleg nehéz olyat kihozni, hogy ne lehessen észrevenni. Az ilyen munkának a fele művészet.Javaslat, készíts saját arcképről fényképet, és előbb erre próbáld rátenni. Ha meg tudod csinálni, hogy anatómiailag se legyen torz, jó szögben álljon, színárnyalat, textúra ugyanilyen legyen, plusz még a kép repedezéseit is rá tudod tenni, akkor már jó úton jársz. Ez az első feladat. Tutorial nincs hozzá, csak a feladat van. Láss hozzá.
Ezt öt éve csináltam, az akkori tudásommal. Ma már jobbat csinálnék.
-
BonFire
veterán
válasz
peugeotmate #15361 üzenetére
Még ha lehetne, akkor sem szívesen piszkálnék mindenféle gyanús, számokat tartalmazó szöveges fájlokat. Ki tudja, mi lehet benne? Te azt állítod, hogy kép, én meg paranoiás vagyok (de ettől még nem kizárt, hogy tényleg üldöznek).
Ez nem Ps feladat, hanem kriptográfia. A képeket valamilyen algoritmus szerint számsorozattá alakították. Ahhoz, hogy ebből újra kép legyen, ismerni kéne az algoritmust, és beprogramozni, hogy visszafejtse a fájlok adatait. Erre nincs mód. Ennyi erővel csupa 0-t és 1-et is belinkelhetnél, ha nincs birtokunkban a kulcs, az bármit tartalmazhat.
-
BonFire
veterán
válasz
total90 #15360 üzenetére
Nem tudja vele a komplementert meghatározni, mert nincs hozzá univerzális gomb rendelve!
Majd alkalomadtán csinálok egy tutorialt arról is, hogy egyéb eszköz híján hogy kell meghatározni a szín komplementerét az adott eszközökkel. De ott a Kuler, az ingyen van, meg még többet is tud.
-
BonFire
veterán
válasz
jhos910 #15338 üzenetére
A Displacement Map lesz a te szerszámod.
1. A póló/pulóverről csinálsz egy szürkeárnyalatos PSD fájlt, amit elmentesz mondjuk map.psd néven az Asztalra.
2. Kijelölést készítesz a póló körvonalai mentén, kimaszkolod a háttért, majd fölé helyezed a belevágandó képet, és Clipping Maskkal belevágod a kivágott pólóba. Alt lenyomva a két réteg közé kattintasz, és létrejön a Clipping Mask, a tartalom belekerül a pólóba.
3. Ezek után a tartalmat a gyűrődés szerint kell torzítani, itt jön a Filter -► Distort -► Displace alapbeállításon. Betallózod a korábban elmentett map.psd fájlt, és azzal torzítod.
4. Ha megvan a torzítás, már csak a gyűrődések árnyékait kell rávarázsolni. Újra előveszed a map.psd szürkeárnyalatos fájlt, ráhúzod az egész tetejére, majd átállítod az összhatásmódját Hard Light-ra (ha jól emlékszem). Egész kicsire veszed az Opacity-jét, hogy éppen csak megjelenjenek az árnyékok/csúcsfények.Most nem próbáltam, csak fejből írtam, de talán nem tévedtem sehol.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
PapauZ #15347 üzenetére
Fotósoknak jó lehet a PSE, mert kimondottan azokat az eszközöket tartották meg benne, ami a fotó javításához kell. Szintek, színek állítása lehetséges, vannak benne gradiációs görbék, hisztogram, előre definiált presetek, sablonok, sőt, néhány kattintással jó kis szkriptek futnak le, ha valaki nem akar szöszmötölni.
Viszont a semmiből-valami absztraktok készítésére alkalmas eszközök hiányoz(hat)nak belőle, nekünk ezért nem jó. Nehéz egy alak kivágása is, nem áll rendelkezésre annyi eszköz.
-
BonFire
veterán
válasz
PapauZ #15339 üzenetére
Iszonyat kicsi ez a magyar piac. Photoshopról hál' istennek írunk sokan, mert ipari standard, meg mégiscsak a világ legjobb képszerkesztője, viszont a PSE annyira kevesek által használt, hogy szerintem nem is foglakozik vele senki. A PSE-t általában ajándékba adják, ha az ember vesz valamilyen hardvert, aztán nem tudok róla, hogy valaki használná is ténylegesen. A herélt képszerkesztő pont olyan, mint a herélt hangszerkesztő. Ha nagyon muszáj, kínnal-keservvel talán jó dolgot is létre lehet hozni benne, de akkor már inkább egy teljes értékű Gimp! (bizony, ezt le merem írni), mint egy funkcióhiányos PSE.
-
-
BonFire
veterán
válasz
föccer #15328 üzenetére
Küldd el a két képet (tedd fel becsomagolva valahová, és linkeld privátban), megnézem, mit lehet velük tenni. Használati utasítást is írj, hogy pl. „balról a második személyt az 1. sz. képről, balról a 4. személyt a 2. számú képről montírozd össze”.
A képeket ne kicsinyítsd le! Minél nagyobb felbontású, annál jobb. És ne alkalmazz semmilyen képkorrekciót rajta. Csak a nyers képek legyenek, amit a gép csinált.
-
BonFire
veterán
Hohó! Álljon már meg a menet! Ez már flém, amit itten te csinálsz, barátom, jóhiszeműségről szó sincs. Kelted a hangulatot (immár harmadik napja), ezek után már csak az anyázás maradt. Miért nem lehet megérteni, hogy az az érvényes és vonatkozó, ami az EULA-ba le van írva. Töltsd le, kezdd el telepíteni, aztán amikor feldobja az EULA-t, akkor olvasd el. Ha elfogadható számodra a benne foglaltak tartalma, akkor rakd fel, és használd. Ha nem, akkor hagyd félbe a telepítést.
Említettem, hogy az Adobe Audition EULA-jának van egy olyan záradéka, hogy ha ezt (az általuk biztosított, nem buherált, krekkelt) telepítőt használod a szintén általuk honlapra kitett seriallal, akkor jogszerűen használod! Ez van az Audition EULA-jában, a többit nem olvastam el. De te megteheted, én nem fogok az EULA elolvasásáról is tutorialt készíteni külön neked.
És itt ezt a témát én be is fejeztem, te folytathatod még, ha nem unod, de válaszolni nem fogok már rá. Teljesen szét van már offolva a topic, ideje visszatérni a rendes kerékvágásba.
-
BonFire
veterán
bacus
újonc„Hozzászólások
szakmai 15; közösségi 0”
Te még nagyon kopasz vagy, ahhoz, hogy megsértődj. Igenis, vagyunk itt egy páran öreg rókák, én pl tanítom a Ps-t, ViZion és a többiek pedig ebből élnek hivatásszerűen. Tehát igen, nem túlzás, amikor ilyet állítok. Nem vagyok PC guru, de Ps-ben én vagyok a megmondóember itt a környéken. Számomra is meglepő, de fel tudom dolgozni az elismerést. És persze nem ülök a babérjaimon. Ha jól emlékszem, tegnap a témával foglalkozók közül én indítottam folyamatosan frissülő blogposztot, ahová újra meg újra felkerültek az új hírek. Az is, hogy kacsa volt. Ma fél napot bújtam a Google-t, pedig közben még a megyeszékhelyet is megjártam. Ennyi erővel magad is utánajárhattál volna.
Az értelmi képességeidről szóló jelzőket te mondtad, nem én. Én csupán annyit írtam: mi megértettük, te pedig nem. „Teljesen mindegy, hogy szerinted hogy kell érteni, rajtad kívül itt a topicban ha nem is elsőre, de második vagy harmadik nekifutásra azért többé-kevésbé mindenkinek sikerült megérteni a helyzetet.”
Ráadásul már második napja úgy teszel, mint aki tényleg szellemi kihívásokkal küzd, és olyan dolgot nem ért meg, mint az egyszeregy, holott még le is fordítottuk nagyjából a lényeget. Miért teszel úgy?
Ja, és egyre jobban értetlenkedsz. Kezdem azt hinni, hogy direkt csinálod.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Teljesen mindegy, hogy szerinted hogy kell érteni, rajtad kívül itt a topicban ha nem is elsőre, de második vagy harmadik nekifutásra azért többé-kevésbé mindenkinek sikerült megérteni a helyzetet.
Egy a lényeg. Eddig sem volt ingyen a Photoshop, és eztán se lesz az. A régebbi verziók azért nem (ezt már párszor kitárgyaltuk, csak te akkor nem voltál ott…), mivel a Photoshop CS2-vel is kitűnően lehet dolgozni, és nagyjából ugyanazzal az eredménnyel, mint a CS6-ban. Csak hozzá képest kissé fapados, cakkosan rendereli a képet, nem használja ki a VGA gyorsítást, nincs benne elforgatható nézet, puppet warp meg content aware cucckombó, de azért mi nagyrészt 6-os 7-es Photoshoppal kezdtünk dolgozni, és megtanultuk automatika nélkül is csinálni a dolgokat. A mai userek már fingani sem tudnak az intelligens kijelölőeszközök nélkül, mi meg a Ps bibliát bújtuk, hogy miféle trükkök vannak. A Szoftver.hu-s Gyorstalpalón nevelődött nemzedék nagyon kétségbeesne, ha hirtelen vissza kéne állni CS2-re, mert nem tudna vele dolgozni. Mi igen. Mi, öreg rókák.
Na, ezért nem teszi ingyenessé az Adobe a CS csomagját. Láthatod, ott a Gimp, ingyenes, meg minden, mégsem kell a kutyának sem, pedig a felhasználók által Fészbukra tömegesen feltöltött igénytelen giccs-szemetek és tipográfiai szörnyszülöttek gyártására tökéletesen megfelel. De még annak se kell, akinek nincs ízlése, mert nem lehet vele dolgozni. Ingyen se kell.
-
BonFire
veterán
De Adobe nem tett ki táblát, hogy vigye el. Rosszul értelmezed a dolgokat. Leírtuk, miért kerültek fel a letöltések az oldalra. Szó sem volt invitálásról. Egy csomó aktiválási kérdés érkezett a supporthoz, miután lecsapták a szerókat, és egyszerűbb volt aktivációt nem igénylő telepítőket az arra jogosultak számára elérhetővé tenni, mint egyesével aktiválgatni jóskapistának telefonon ma, meg holnap, meg holnapután и так дальше…
-
BonFire
veterán
Lehet, hogy neked ez ismeretlen, de én 14 lakásos társasházban élek, és láttam már 34 év alatt elég nyitott lakásajtót, meg olyat is, amelyikben benne felejtették a kulcsot. Vannak olyanok, akik az utcai cipőjüket be se viszik a lakásba, ott figyel mindig kint a lábtörlő mellett. A szomszédasszony tavaly télen még (amíg nem volt tűzrendészetileg tilos) az összes kaktuszát a lépcsőházban teleltette.
Mégse fordul meg soha egyetlen lakónak sem a fejében, hogy akkor ő most bemehet abba a lakásba, amelyikben benne felejtették a kulcsot, vagy elvigye a cipőt-virágot a lépcsőházból. Mert az nem az övé.
-
BonFire
veterán
Az az igazság, hogy az Adobe csak hallat már második napja, mint a csuka! Pedig nyilvánvalóan színt kéne vallania, akkor most mi van? Igen, jelentetett meg egy cikket, hogy leállítják a szervereket és ezért aktiválási gondok történhetnek, plusz ugye csinált egy lapot is a CS2 letöltőlinkjeivel meg termékkulcsaival, aki nem hülye, az letöltheti és használhatja. Pedig elvileg még a trial verziót sem tudod Adobe ID nélkül telepíteni, legalábbis a CS6-nál már nem. Ezt igen, pedig nem nagy kunszt egy ID-t regisztrálni.
Plusz egy gondolat: akinek van valami warez Adobe cucc a gépén, az most jóhiszeműen pórul járhat. Megpróbálhatja beregisztrálni ezt a terméket az Adobe-nál, mire kap egy szép figyelmeztetést, hogy nem sikerül kapcsolatot létesíteni. Ami igaz is, mert egyrészt a szervereket leállították, másrészt ugye meg van hekkelve nem kicsit a hosts fájl. Na, most a csálé user, ha kitörli a hosts fájlból az adobe szervereinek címeit, akkor onnantól kezdve be tudnak lesni a gépébe, és meg tudják bénítani a jogtalanul használt CS5-CS6-ot.
Aztán be lehet nyújtani a számlát, ahogy a Microsoft is be fogja nyújtani, illetve sok helyen már benyújtotta.
-
BonFire
veterán
Nem trial verziók, és nem illegálisak, csak nem neked vannak odatéve, hanem azoknak, akik egyszer már megvették a CS2-t. A CS2 aktivációs szervereit leállítják (egy idő után fölösleges a gépparkot fenntartani), így viszont akiknek aktiválós telepítőjük van, azoknak nem fog tudni működni. Éppen ezért az Adobe olyan telepítőket készített (ezeknek a felhasználóknak), amelyeket nem kell aktiválni, mindössze egy termékkulcsot kell megadni. De ettől még nem használhatod legálisan, hacsak számlát nem tudsz mutatni arról, hogy megvetted.
A bolt kirakatából sem veheted el, ami megtetszik, hanem bemész és megveszed, akkor a kirakatból is megkaphatod. Kábé ennyi. Ez egy kirakat.
-
BonFire
veterán
válasz
Jinxb1rd #15295 üzenetére
De. Mivel már magával a letöltéssel megvalósítottad a bűncselekményt. Szoftvert még nálunk sem tölthetsz le szabadon. Telepítő akkor lehet a gépeden, ha van érvényes licenced. Különben nem. Leírja az EULA, hogy mit tehetsz, és mit nem.
Viszont azt is leírja az EULA, hogy ha az Adobe-tól töltötted le ezt a változatot, akkor legális! Na. Ez olyan potyakaja, amiből az is kapott, akinek nem is szánták.
Azért a BSA-nak ne nagyon mutogasd.
-
BonFire
veterán
válasz
BonFire #15285 üzenetére
Bréking! Úgy néz ki árnyék volt. Állítólag az Adobe már kiadott egy közleményt (én még nem láttam), hogy leállítják a CS2 szervereit, ezért a vásárlóknak letöltőlinket kínáltak, és ezt szivárogtatta ki valaki.
Tehát innentől kezdve warez.
Kár, mer' jó lett volna, de túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen.
-
BonFire
veterán
válasz
BonFire #15281 üzenetére
Fura az Illustrator nem kicsit... Egyrészt nem bírja az Aerót. Oda se neki. De Pathfinderezés után még külön Expandolni kell, nem csinálja meg magától. De működik. Viszont az Adobe Updater kéretlenül mindig el akar indulni, nekem mondjuk nem tud, mert az UAC megakadályozza, de oda kell rá figyelni, mert lehet, hogy kémkedni szeretnének kicsit.
-
BonFire
veterán
válasz
Balinov #15278 üzenetére
Innen is lehet lefele szedni, ott vannak az univerzális MŰKÖDŐ termékkulcsok is! Az Auditiont feltelepítettem, hátha csak hecc, de igazi. A serial működik, semmi cicó, ráadásul nem bugzik azoknál a műveleteknél, ahol a krekkelt eddig bugzott. Úgyhogy csak hajrá! Töltsétek. Most szedem a Pst, aztán Illut, ID-t, Acrobatot egyelőre.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Balinov #15275 üzenetére
De honnan szedted te? Torrentről? Az az oldal, ahol az Adobe közzé tette a hírt, még mindig elérhetetlen. Lehet, hogy valaki csinált egy kurva nagy hoaxot, hogy alávágjon az Adobe-nak. Egyre inkább az a gyanúm, hogy megvezettek.
ViZion: ITT volt a hír.
-
BonFire
veterán
válasz
Balinov #15261 üzenetére
Most kaptam én is a hírt, igaz egy zenei fórumról, mivel a CS2 csomag része az Adobe Audition 3, ami most már, hogy ingyenes, a legprofesszionálisabb wavszerkesztő lesz a piacon!
Remélem, nem kacsa, de most az oldal elérhetetlen. Gondolom, boldog-boldogtalan be akarja szerezni jogtisztán a cuccokat, amelyekkel amúgy kiválóan lehet dolgozni. Kíváncsi vagyok, miért csinálja ezt az Adobe? Talán egy ingyenes közvélemény-kutatást akar, hogy hányan használják a programjait?
-
BonFire
veterán
válasz
vati182 #15259 üzenetére
Köszi a visszajelzést, ezek szerint az Adobe hivatalos állásfoglalása működik. Azért jó, mert közben egy blogposztot is írtam róla, hátha másoknak is szükségük lenne rá a jövőben.
Van egy elég pörgős topic itt, a Digitalizáló táblás topic, meg van egy rajzos is, bár az eléggé kihalt.
-
BonFire
veterán
válasz
vati182 #15257 üzenetére
Viszont itt a W8 lesz a hunyó, mivel másnak is ezzel volt baja, és egészen addig W7-esen minden probléma nélkül ment.
(Nem mindig a legújabb a legjobb!)
Nini! Ismert probléma, az Adobe már dolgozik rajta az AMD-val karöltve. Magyarán:
Állítsd a GPU rajzolási módot Basic (alap)-ra:
Edit > Preferences > Performance (Szerkesztés > Beállítások > Teljesítmény/megjelenítés fassetudjami).
Válaszd az Advanced Settings (Fejlett beállítások/További beállítások fassetudja...)
A Drawing Mode lehulló menüből válaszd ki a Basic-ot.
OK-val bezárod a párbeszédpanelt.[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
scott_free #15252 üzenetére
Szerintem sehogy. Van ugyan Ps-ben egy Preferences -►Interface -►UI Font size választóablak, de tökmindegy melyiket választod ki (small, medium, large) semmi sem változik.
Sőt, ha a Windowsban méretezed át a betűket, akkor is csak a menüszöveg fog megnőni, az UI felirata nem. Szerintem ez grafikus elemként van leprogramozva, így nagyítani csak úgy tudod, ha kisebbre veszed a képernyőfelbontást. 1024×768-ban szép nagyok a feliratok.
Ez a biznic. Vegyél full HD monitort, de ha nem vagy elég körültekintő, és a full HD csak 40 centi, akkor szopol vele, mert nem tudod elolvasni a szöveget, belevakulsz, vagy lebutítod a felbontást, de akkor meg minek full HD moncsi? Ki van ez találva kéremszépen!
-
BonFire
veterán
válasz
vati182 #15250 üzenetére
Akkor a Win8 + 64 bit kombó a ludas. Már említettem, hogy valaki feldobta ezt a kérdést, ha nem itt, akkor a valamelyik másik fórumon olvastam, és rémlik, hogy ott is a W8+64bit Ps kombináció lett volna a hibás. Sőt, még egy szemléltető videót is mellékelt a kérdező, így láttam, és értem, miről beszélsz. Első körben kapcsold ki a VGA-d hardveres gyorsítását egy próba erejéig. Ctrl+K a Preferences.
Jól jegyezd meg: keresőbe mindig angolul keresünk elsősorban, hacsak nem valami spéci magyar dologra vagyunk kíváncsiak. Mivel a több szem többet lát elve érvényesül, nem valószínű, hogy a kósza tízmilliós kis országunkban minden problémára megtaláljuk a választ. Viszont sokmilliárdos nemzetközi helyeken már igen.
-
BonFire
veterán
válasz
vati182 #15248 üzenetére
Már ezt kérdezted egyszer én úgy emlékszem. Ha nem itt, akkor a PC fórumon. Milyen Ps és milyen rendszeren? Ezt kifelejtetted. Kapcsold ki a VGA hardveres gyorsítását próbaképpen.
Azt azért tudnod kell, hogy ez nem egy hardveres hibaelhárító topic, itt elsősorban a Ps kezelésével és feladatokkal foglalkozunk,, működésbeli anomáliákra nem tudunk tuti megoldást. Én a Google-ben így keresnék: "Photoshop background flashing". Aztán végigolvasni hátha akad használható.
-
BonFire
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #15234 üzenetére
A legfőbb mozgató mégiscsak a kényelem és a lustaság. Ha magamból indulok ki, én biztosan nem töltök le egy becsomagolt állományt, hogy aztán még csomagolgassam is kifelé, hogy egyáltalán egy pillantást vethessek rá, hogy érdekel-e vagy sem! Ha képmegosztóra teszi, és linkeli, azt egy kattintással láthatom. Azt sem szeretem, ha valaki nem használ kattintható linkeket, csak úgy beírja az URL-t, amit aztán jelöljek ki én végig, jobb klikk-->megnyitás új lapon… nem! Nem vagyunk az őskorban, nem kell kézzel írkálni, hogy:
<a href="http://...">LINK</a>
hanem csak rákattintani a LINK gombra a szövegbox alatt. Ugyanígy nincs értelme mindenféle gyanús oldalakra feltölteni a képeket berarozva (a MediaFire egy bazi nagy warez oldal, olyan mint a néhai Megaupload és kigyomlált társai, a kártevők 90%-a onnan kerül ki), amikor kismillió ingyenes képhoszt van. Hogy csak a két legnépszerűbbet, a Képfeltöltést és a Képgépet említsem.
Végső esetben pedig ide, a hozzászólásába közvetlenül is feltöltheti a képet. Tehát én azzal nem töltöm az időmet, hogy gyanús fájlokat töltögessek meg rarozgassak, meg vizsgáltassam át az avasttal. Tessék megmutatni azt a képet!
-
BonFire
veterán
válasz
norbi2010 #15229 üzenetére
Kérni bármit lehet, de…
Ha valamit mutatni akarsz, akkor képfeltöltőre töltsd fel. Senki sem fog gyanús, ki tudja mit tartalmazó zip fájlokat töltögetni. Ez az egyik.
A másik dolog a tévhit. Tudniillik attól, hogy Photoshoppal próbálkozol, még nem lesz több szerencséd, mint Gimppel, ugyanis a kezelését mindkettőnek meg kell tanulni. A Gimppel is nagyon frankó dolgokat lehet csinálni, persze Ps-sel kényelmesebb, meg szebb a GUI, viszont a Ps sem végzi el helyetted a feladatot.
A kérés meg olyan dolog (leírtam már sokszor), hogy apró szívességeket hébe-hóba mindenki tesz, ha más nem, hogy ki ne jöjjön a formából, de arra nem kéne rászokni, hogy itt majd komplett webdizájnt fogunk csinálni szerelemből. Az előbb is valaki kért egy képet, aztán a következő posztban már három lett belőle, aztán majd kérni fogja, hogy akkor már csináljuk meg a komplett fejlécet. Meg nem elég a kép, még tipó is kell hozzá – ez már azért túl van a szívességen. Néha szeretnék olyat is látni, hogy valaki honorálná a képszerkesztők munkáját. Itt senkinek nem adnak egy kiló kenyeret ingyen.
-
BonFire
veterán
válasz
jhos910 #15213 üzenetére
Neked már jókora rutinod van, és nem félsz a rajzeszközöktől, mint legtöbb felnőtt, aki harmincévesen, ha megkérik, hogy rajzoljon le egy portrét, kábé itt meg is áll a tudománya:
Van a méricskélős módszernek is létjogosultsága, hiszen iskolák épülnek rá, hogy a komplett anatómiát megtanítsák, a perspektívákat és egyebeket. Ezt a jobb agyféltekés mizériát én inkább egy afféle önbizalomkeltő dolognak tartom.
Hangszert is meg lehet tanulni hagyományos, iskolás módon, meg teljesen új módszerekkel, vagy akár egyénileg, autodidakta módon. Persze az iskolás módszer a leghatékonyabb, abból is az, amikor külön tanárod van, aki csak veled foglalkozik a pénzedért, és olyan titkokat, trükköket is elárul, amire magától az ember sehogysem, vagy csak nagyon nehezen, véletlenül jöhetne rá.
-
BonFire
veterán
válasz
Winchester95 #15205 üzenetére
Röviden: kimaszkolod.
Hosszabban: mi itt nem használunk PsE-t, így nem tudjuk, mennyi és milyen eszközök állnak rendelkezésre a programban. Így tanácsot adni PsE topikban lehet, ha van egyáltalán olyan.Amúgy LINK
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15185 üzenetére
Igen, körülbelül olyasmiről van szó, mint a negatív tér rajzolásának gyakorlata. Megfigyelték, hogy az emberek egy ismeretlen, teljesen szabálytalan formát sokkal pontosabban le tudnak rajzolni, mint egy ismertet. Azért, mert az ismert formákhoz az agy kicsi korban a neki adekvát szimbólumot társítja, és onnantól kezdve mindenáron azt akarja alkalmazni. A száj pl. egy görbe vonal, a szem egy mandula, a fej egy karika. Egy kisgyereknél ezek az egyszerűsítések még ésszerűek, hiszen az agya még nem fejlett teljesen. De amikor valaki felnőttkorában így rajzol, annak nincs más magyarázata, mint az, hogy a 3 éves korban megszerzett és berögzült szimbólumrendszert húzza elő mindig a bal agyfélteke, ami azt mondja: Ne foglalkozz azzal, amit látsz, azt rajzold, amit mondok neked! Az ott nem sok-sok vonal hálózata, hanem egy szem, a szem pedig egy szilvamag, közepén egy karikával, abban még egy karika. – És a kezed már le is rajzolta, amit a bal agyfélteke diktált.
Ellenben van egy pár jó tréning arra, hogy hogyan nyomjuk el azt, hogy a bal agyféltekénk belepofázzon, mi van a szemünk előtt. Ilyen pl az, amikor egy vonalas rajzot fejjel lefelé kell lerajzolni. Először tiltakozik ellene a bal agyfélteke, és megpróbálja megmagyarázni, hogy ez így hülyeség, a dolgokat nem forgatjuk fejjel lefelé, hiszen egy embert sem kérhetünk meg arra, hogy fejen állva álljon modellt stb. Viszont ez csak egy gyakorlat! Arra való, hogy ne legyen felismerhető figura a képen. Ha egy vonalas ábrát fejjel lefelé fordítva látsz először, sok esetben nem is tudod, mit ábrázol a kép. Na, ezt kell megkezdeni lerajzolni. Csak a vonalakat, és úgy, ahogy látod őket egymáshoz viszonyítva. Ne próbáld meg kitalálni, hogy mit ábrázolhatnak. Majd ha végeztél, kiderül. Meg fogsz lepődni az első rajz után, ha végeztél és visszafordítod, hogy milyen pontosan le tudtad rajzolni. Pont azért, mert a jobb agyféltekéddel rajzoltál, nem próbáltál formát találni, azt nevesíteni és leegyszerűsíteni. Nagy a kísértés, hogy közben megfordítsuk a rajzot, de nem szabad. Ezt ki kell próbálni.
De most nem tudom itt neked kifejteni egy komplett könyv magyarázatát a fórumon, el kell olvasni, és végigcsinálni a benne talált gyakorlatokat.
-
BonFire
veterán
válasz
tibi72 #15189 üzenetére
A Win8 kipróbálása nem kerül pénzbe. Tehát ha teheted, próbáld. Ha nem megy, vagy nem jól, még mindig visszaválthatsz Win7-re. Sőt, azt hiszem, downgrade-elni is lehet, ha van Win8 licenced. Csak nincs kiplakátolva, mert az MS nyilván ezt nem szeretné, de biztos meg van a módja neki.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15183 üzenetére
Szerintem nem. Eleve nem tanulok olyantól, aki csáléra rajzolja a portrét. Persze egy cikket le tudott fordítani, azonban a benne lévő dolgokat alkalmazni nem tudja. Körülbelül 25 éve rajzoltam utoljára portrét, és az megütötte ezt a szintet. Nekem ez nem elég jó.
Amellett ez a technika az, amit állítólag kerülni kell, mert a művészi látásmódot nem fejleszti. Ezt a bal agyfélteke csinálja. Mindent lemér, kicentiz, viszonyít, megmagyaráz és megpróbál racionalizálni. Aztán mikor nem jön össze a szemmérték, vagy a "ceruza-mérték", akkor eltorzul az egész kép. Mostanában nagy hype-ja van a jobb agyféltekés rajzolásnak, ami tulajdonképpen nem rajzolni tanít (mert azt állítólag mindenki képes, aki a folyóírást képes volt megtanulni), hanem egy látásmódot fejleszt ki, hogy segítségével valóban azt tudd papírra vinni, amit látsz, és nem azt, amit a bal agyféltekéd mindenáron bele akar magyarázni.
Keresd Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyvét.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15165 üzenetére
Kezdésnek az A6 épp elég lesz, nem utolsósorban azért, mert az A5-ös jóval drágább. Ő más kérdés, őt kitermeli az árát, te pedig egyelőre csak hobbiból rajzolgatsz.
Van hozzá gyárilag hegy, egy a tollban, meg vagy 5-6 db a dobozban, bár még mindig az elsőt használom, már többször fordítottam rajta, mert az észrevettem, hogy elég gyorsan kopik. Ráadásul az egyforma toll tartás végett féloldalasan kopik a hegy, ha ilyet veszel észre, csak fordítani kell rajta pár fokkal, mondjuk 45-tel vagy 90-nel és máris a másik fele kopik. Ezért még nem érdemes eldobni a hegyet.
Ha sokat fogsz rajzolni, akkor biztos elég a gyári garnitúra egy évig is. A póthegy pedig nem drága.
-
BonFire
veterán
válasz
Hooper #15160 üzenetére
Nem a memória mennyiségével van gond, hanem azzal, hogy ilyen méretben már exponenciálisan növekszik a számítási kapacitás, így akkor lennél előrébb, ha a memóriád és a processzorod sebességét hatványozhatnád, azt meg egyelőre nem fogod tudni.
Ha viszont ipari méretekben kell ilyen képeket feldolgoznod, és meg is fizetik, akkor megéri belefektetni a lehető legerősebb konfigba, amit meg tudsz fizetni. A memóriád azért eléggé piacképes, elég gyors, és nem is túl kevés. Nekem is 8 Giga van most (1600-asok), de nemigen telik be. Pedig futtatok egy-két érdekesebb projectet, zene editálásnál 12 audiósávon 80 db processzorszaggató real-time effekttel, 4-5 komoly multisamplinges VSTi-vel nincs memóriagondja sosem. A proci a szűk keresztmetszet, ha kifekszik valahol, akkor ott.
-
BonFire
veterán
válasz
Hooper #15158 üzenetére
Igen, ekkora méretnél ez tejesen természetes dolog. Azért nem hétköznapi felhasználás másfél Gigás képekkel dolgozni, a 24 Mpixelről nem is beszélve. Ehhez egy erőmű kell. Hiába van neked 1800 MHz-es memóriád, a lemez írási-olvasási sebességét fizikailag nem gyorsíthatod. Ráadásul ilyen méretekben már a processzor is számít, az meg nem a legcsúcsabb. De vigasztaljon a tudat, hogy még egy nyolcszázezer forintos 24 magos processzorral, 128 bites operációs rendszerrel sem lennél előrébb. Ezek már kurva nagy fájlok.
-
BonFire
veterán
válasz
jhos910 #15154 üzenetére
Azért te nem ma kezdted, ahogy elnézem, és ráadásul "szakmádba" vág, úgy látom, masszívan foglalkozol designnal, logótervezéssel, plakáttervezéssel, szitázással stb. Ez már nem az amatőr piktorkodás.
Jut eszembe: zenekari lemezborító grafikát nem vállalsz? Kéne nekem egy grafikus, akinek ötlete is van, meg meg is tudná csinálni. Logó az adott, csak nekem nem megy a rajz (nem vagyok művész rajzban). Privátban megbeszélhetjük?
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15151 üzenetére
Ha még sosem rajzoltál, akkor nem ezzel kéne kezdeni. Egy emberi arc eléggé összetett feladat. Plusz előbb meg kell ismerni az arányokat, a fényeket-árnyékokat, és csak feketével (grafittal) rajzolni. A színes festés egy következő lépcsőfok. A hajat pont azért esik nehezedre megfesteni, mert nem ismered az árnyékolás és a csillogás furfangjait. Pedig azzal van megoldva az egész. Ha megnézel egy jól megrajzolt képregényt, csak fehérrel és feketével meg tudják rajzolni a hajat. De ehhez gyakorlat kell, és semmiképpen nem ajánlom, hogy ezzel kezdd. Rajzolj önarcképet tükörből fekete-fehérben. Ne képről másolj, ott a saját arcod. Így teljesen elmerülhetsz az apró részletekben is.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15149 üzenetére
Az ecsethez tartozó fenti eszköztáron az Opacity (áttetszőség) értéke kisebb, mint 100%. Ilyenkor félig-meddig átlátszó képpontokat rajzol, aztán ha átmégy még egyszer rajta, akkor persze befedi. Ha táblával rajzolsz, kapcsold ki ott az Opacity melletti kapcsolóval ezt az opciót. Én sem használom, ha pl maszkot festek, mert fótos lesz.
Viszont ha ceruzaszerűen rajzolsz, és árnyalsz, satírozol, akkor jól jöhet.
-
BonFire
veterán
válasz
kiskornel #15131 üzenetére
„Azért tegyétek hozzá, hogy az ajánlott program (PS) sima változata 880EUR; az extended meg 1100 felett van...”
És? Hogy jön ez a kérdéshez? Ha a Photoshop topicban érdeklődik valaki, és azt szeretné, hogy ajánljunk neki egy tuti képszerkesztőt, akkor mégis mit ajánljunk neki (a Ps topicban)? Gimpet? LOL. Szándékoltan nem beszédtéma, hogy ki milyen módon tesz rá szert. Veszi, kedvezményesen licenceli, az iskoláét használja okosba' vagy warezolja, a kérdés szempontjából lényegtelen.
A másik dolog, hogy bárki két-három havi spórolással simán összerak kétszázezer forintot, ha van neki keresete. Azt pedig arra költi, amire akarja. Semmi közünk hozzá, ki mennyit keres, mire költi a pénzét. Nem a mi dolgunk. A mi dolgunk az, hogy ha tanácsot kér, a legjobb tudásunk szerint válaszoljunk neki, ne vezessük félre. Az etikus viselkedés és az ártatlanság vélelme is megköveteli, hogy mindenkiről azt feltételezzük, jogkövetően fog eljárni, és nem tekintjük potenciális bűnözőnek.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15125 üzenetére
Ha neked mindegy, akkor javaslom a Ps-t, már csak azért is, mivel ipari szabvány, és nem árt, ha az ember tudja kezelni – az életben később bármikor jól jöhet az ismerete.
Azért is javaslom a Ps-t, mivel nincs még egy program, amelyről ennyi tutorial, leírás és fórum szólna. Gyakorlatilag mindent meg lehet vele csinálni, ami a képszerkesztéssel kapcsolatos, sőt, még kicsit többet is (3D, animáció és videoszerkesztés).
Emellett ha valaki a digitális festészethez kötelezi el magát, szintén zseniális szerszám. Nem tudom, hogy a többi képszerkesztőben van-e nézet elforgatása opció, ami szabadkézi rajzolásnál 100 emberből 99-nek nagyon jól jön. Úgy lehet forgatni a nézetet, ahogy a papírt is forgatod rajzolás közben, hogy egy-egy vonal jobban kézre álljon. Ilyen még az Illustratorban sincs (pedig nem ártana bele!).
Ha pedig leginkább rajzolnál, akkor be kell szerezni egy digitalizáló táblát. Erről a témáról meg ebben a topicban szoktunk beszélgetni, így ott is rengeteg tanácsot találsz.
A tábla nagyon kényelmes akkor is, ha nem rajzol az ember, hanem fotót szerkeszt. Maszkokat, árnyékokat, fakítást, égetést végezni sokkal szebben (és hatékonyabban és gyorsabban) lehet táblával, mint egérrel. Kicsit megszokod a táblát, és nehezedre fog esni nélkülözni. Persze azt is meg kell szokni, mert nem olyan, mint papírra rajzolni. Ha nem vagy benne biztos, hogy ezt hosszútávon mennyire gondolod komolyan, akkor nem érdemes egy hetvenezres Intuos táblát venni, elég lehet egy 25-ezres Bamboo is; a lényeg, hogy lehetőleg Wacom tábla legyen, és ne Genius meg Trust meg a többi förmedvény.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15115 üzenetére
Feltételezem, ha ilyeneket kérdezel, akkor festeni nem tudsz. Márpedig ez festészet, és az most lényegtelen, hogy digitális. Nem kell hozzá kellék, fogyóeszköz, drága festék, papír, vászon, farostlemez, karton, állvány, ecset csak Photoshop. Viszont attól hogy megtanulod a Photoshopot kezelni, még nem fogsz tudni automatikusan festeni, gondolom ez kézenfekvő. A Ps itt csak egy eszköz, de ha van egy digitalizáló táblád és jól festesz, akkor akár Paintben is lehet ilyet csinálni. Vagy GIMP-ben, vagy Pant.NET-tel, meg még egy tucat képszerkesztővel. Állítólag a Corel Painter sokkal jobb festőknek, mint a Photoshop, hiszen az arra van kihegyezve, a Ps meg elsősorban képszerkesztésre és -manipulálásra.
Könnyen lehet pár kattintással random zajból vagy fraktál felhőből néhány szűrővel baromi látványos absztrakt ábrákat generálni, de ez a figurális ábrázolásmód megköveteli a rajztudást. Amit persze szintén meg lehet tanulni.
Pl most dolgozom épp egy ilyen képen, meg nem mondanád, mit ábrázol, igaz?
Nem Google, saját fotó, kopirájtos, meg minden, csak mutatom, hogy egy kis érdekességért nem kell a szomszédba menni, ha van Ps, viszont festeni nem tudok.
-
BonFire
veterán
válasz
Daniel Alves #15112 üzenetére
Kicsi Illustrator és Photoshop munka. Gyakorlatilag Illustratorban pikk-pakk tudsz nyílhegy végződésű félkört rajzolni (ez a tutorial majdnem pont ilyen, ebből is tudsz lesni…), majd dobsz rá egy egyéni körvonalat, hogy ilyen szabálytalan legyen, ráteszed a feliratot, és a munka egyik részről el van végezve. Ezután kell a síkban megszerkesztett cuccot 3D-síteni, vagyis perspektivikusan megdönteni. Erre vagy az Illustrator 3D eszközei, vagy a Photoshop 3D eszközei (vagy akár a Free Transform is) kiválóan alkalmas.
Deviszont!!!
Ha már Illustrator, és teljesen vektoros a rajz, kár lenne elbarmolni pixeles eszközökkel, így én a helyedben teljesen Illustratorral csinálnám meg. Ez a feladat arra termett.
-
BonFire
veterán
válasz
Dluinet #15106 üzenetére
Ennyit szánok rá ingyen. Mert amúgy olyan egyszerű, hogy az már szót sem érdemel. És ez már a sokadik telefonkivágás a topicban.
Lehet, hogy lemaradt egy pixelsor (mert Contracttal szűkítettem), viszont mind világos, mind sötét háttérbe beleolvad. A többi nem érdekel.
Ui.: Nálad meg a képernyő bal felső sarkából maradt bent néhány pixel!
A kettőből majd összemaszkol egy jót!
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
qamu74 #15103 üzenetére
Azért egyszer elárulhatnád, hogy ezzel miért nem boldogulsz. Homogén háttéren egy szögletes alakzat: csupa móka és kacagás. Ha ezzel nem boldogulsz, hogy fogsz a bonyolultabb dolgokkal? Varázspálcával katt a háttérre, 1 pixellel csökkented a kijelölést, rádobsz egy maszkot, Smooth-tal puhítod a cakkokat.
A képernyőt meg Pennel jelölöd ki és belerakod a maszkba. Ennyi.
-
BonFire
veterán
Hát, ha összeolvasztottad a rétegeket, akkor úgy kell neked, dolgozzál vele kétszer! 2012-ben már javában non-destruktívan dolgozunk, nem radírozunk, hanem maszkolunk, nem olvasztjuk össze a rétegeket, mert minek, és Adjustment layereket használunk, nem tesszük tönkre az eredetit.
Ha mégis egy-egy effekt kedvéért bele kell piszkítanunk a rétegbe, akkor arról előtte csinálunk egy másolatot, amit elspájzolunk, hogy vissza lehessen térni a kiinduláshoz.
-
BonFire
veterán
mijos: Ezen egy zaj van. Csináltál egy fehér réteget, zajt generáltattál rá (aztán vagy színtelenítetted, vagy eleve színtelen zajt hoztál létre), majd a keverési módot Multiply-ra állítottad. Így lett szemcsés.A kivágás széleit jól belezoomolva finom ecsettel a maszkon lehetne finomítani – nota bene: sosem elég jó! A figurára egy Levels réteggel belőni a kontrasztot és a fényerőt, hogy olyan legyen a feketék és a fehérek aránya és színe, mint a háttérnek. A Levels adjustment réteget természetesen beleklippeled a figura rétegbe, hogy a háttérre ne legyen kihatással. Majd ezek után jöhet a szemcsézés, vignettázás stb. Ezek fölé. Szvsz nem szerencsés, hogy az arc színes maradt, ettől lesz gagyi. És a szemcsés réteget is maszkolni kell, világosabb helyekre ecsettel ráfesteni, hogy ne látsszon annyira, mint sötétebb helyeken.
gyga: Mi van? Mit csinál a kettőspont kötőjel té?[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Mi van? Itt a világvége, hogy mindenki egyszerre kér segítséget?
-
BonFire
veterán
Úgy értettem az ID-t, hogy annyira tudnám kezelni, mint ezek az iskolát végzett egyedek.
Ez a képzés pont olyan, mint a mostanában orrba-szájba látható intenzív designer tanfolyamok. Szombat-vasárnap letolják 20 órában. Elmélet és gyakorlat. Megismerkednek a pixel- és a vektorgrafika alapjaival, Illustratorral, Photoshoppal, alapfokú tipográfiai ismereteket szereznek, meg még a tököm tudja mi fel nincs még sorolva.
Na, az addig oké, hogy végig lehet tolni az anyagot egy hétvége alatt, csak győzze az ember seggel végigülni, az előadó meg előadni. Néha egy kis cigaretta- vagy ebédszünettel kitart a program egész nap. Én is végig tudnék dumálni 20 órát egyfolytában a témáról, és mutogatni, hogy mit hogyan kell. Az már más lapra tartozik,hogy az ilyen ömlesztett információ annyit sem ér, mintha kettő db tutorialt végigcsinálna, mert abból tanul valamit, ebből meg semmit, mert gyakorlatilag semmi nem ragad meg a fejben, nincs idő semminek se leülepedni.
Szerintem az ilyet olyanoknak kell elvégezni, akik már otthon évek alatt kigyakorolták ezeket a dolgokat, értenek is hozzá, csak a papír hiányzik. Ilyenkor kifizetjük a tanfolyamot, de minek végigülni, mondjuk elutazni ehhez egy hétvégére Budapestre? Elég lenne csak a vizsgát letenni. Ja, hát tudom, ez nagy biznisz, mert egy hétvégén meg lehet keresni pár százezret tisztán.
-
BonFire
veterán
válasz
BonFire #15077 üzenetére
Itt van például egy boldogtalan Trust headset-vásárló.
-
BonFire
veterán
válasz
PowerBuldog #15076 üzenetére
Hát, na! Egy dedikált eszköznek a programjában is meg lehet találni ilyen utasításokat: LINK ha Photoshopra garantáltan programozva van.
Azt nem értem, hogy ezen miért akarnak sokan spórolni. Egy digitalizáló tábla tartós fogyasztási cikk. Általában egyszer vesz az ember ilyet, aztán sok-sok éven át elkíséri. Ez nem mobilteló, hogy fél évente a legújabb modellel kellene villantani. Akkor meg miért vesz meg valaki egy Trust táblát 18 000-ért, amikor 23-ért már Wacomot kap! Oké, van Intuos százezrekért profi digital paintereknek, de aki meg profi, az pláne nem vesz Trust meg Genius cuccokat. Csak az Ócsójánosok, aztán meg befürödnek vele, mert nincs drájver, nincs support, nincs hegy hozzá. Meg vagy működik Ps-ben vagy nem. És spórolt ötezret.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Volvo és Polestar kulcsok is menthetők lesznek Samsung telefonba
- PlayStation 1 / 2
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bitcoin topic
- Politika
- További aktív témák...