Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- cigam: Mi az a HiDPI és Retina felbontás?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddaydome
senior tag
Aki 2 millio ft-os kàrtyàt vesz, annak a +15usd meg sem kottyan. Azért egy ilyen àrban lévő kàrtyân legyen megfelelő védelem.
-
válasz
Carlos Padre #130 üzenetére
Ez nagyon komoly kép
-
-
Carlos Padre
veterán
-
Fotelman
csendes tag
Én leginkább arra leszek kíváncsi, hogy ez az egész hogy fogja befolyásolni, milyen irányba, tereli a kábel nélküli csatlakozási lehetőséggel ellátott alaplapokat, vga-kat.... Mert hát ugye azokból is egyre több a választék, én is ha építenék a kábel nélküliségre szavaznék...
-
Reggie0
félisten
válasz
HantekDSO #121 üzenetére
Nem. Ellenallas sokkal olcsobb es pontosabb, raadasul a kor megnovekedett ellenallasa miatt ez is egy aramkiegyensulyozashoz vezet az erek kozott. 5mOhm/er eseten az 50mV extra feszultsegeses lenne, boven belefer kategoria, maga a hvpwr csati is max 10mOhm/erintkezo atmeneti ellenallasra van specifikalva.
Szoval igy pl. ha van ket erintkezo ami 5mOhm es 10mOhm a pelda kedveert ott 2:1 aranyban oszlik meg az aram. Ha sorba vannak kotve egyenkent 5mOHmmal, akkor mar 10 es 15 lesz az eredo, azaz 1.5:1 lesz az aram megoszlasa. -
Ajándékok
aktív tag
válasz
HantekDSO #116 üzenetére
Amikor oda jártam, számoltam. De az nagyon régen volt. Ezért most inkább olvasok.
Talán neked is kellene: "Kerestem netes kalkulátort."De viccen kívül. A személyeskedés helyett inkább tovább vihetted volna a gondolatot. A számításaid szerint milyen vastag vezeték kell ehhez?
-
HantekDSO
tag
Javaslom áganként legalább 10 MOhm értékű ellenállás beiktatását - biztosan nem fog leégni a kártya!
Komolyra fordítva a szót: Ha már mindenáron mérni akarjuk az ampereket, nem egy Hall árammérős szenzor lenne a legjobb megoldás? (Bár szerintem egy direkt ráforrasztás - úgy a tápra, mind a VGA-ra - lenne a nyerő...)
-
Reggie0
félisten
Ott azert tudtak megtenni, mert a csatikrol bejovo 12V nem volt kozositve, hanem a DCDC tap fazisait kulon-kulon taplaltak. Ez a HVPWR-nel nem igy van, ott osszehuztak egybe, bar nyilvan meg lehetne oldani, ha a fazisok szama 6-tal oszthato. Vagy a 6 oszthato a dcdc fazisok szamaval(kivetel az 1).
-
Reggie0
félisten
válasz
kago akira #102 üzenetére
Meressel.
Beiktatsz az aram utjaban mindegyik szalnal egy-egy ellenallast es mered az aramot. Ha profibb tervezokrol van szo, akkor meg azt is meg lehet csinalni, hogy egy vezeteket referencianak hasznalnak fel, amelyiken nem folyik aram, igy azt is merni lehet, hogy mekkora feszultseg esik az aramot vezeto egyes erintkezokon. Lasd: 4-wire sensing.
-
-
Ajándékok
aktív tag
válasz
Healbacsi #106 üzenetére
Kerestem netes kalkulátort.
0.5m hossz mellett 4.5mm átmérő (16mm2) esetén 0.11V-al (0.45%) csökken a feszültség.
Szerintem kezelhető lenne és talán még olcsóbb is mint a jelenlegi. -
-
Ribi
nagyúr
válasz
Elvileg rosszul, gyakorlatilag meg pont ezért fura, hogy 1-2 ágon kevés, 3-4 ágon normális, 1-2 ágon meg durván sok áram folyik. Ez meg azt feltételezi, hogy 4-5 ágon is szarul kell érintkeznie, nem csak 1-2 ágon. Olyanról meg kevés infó van, hogy hirtelen 1-2 ág szupravezető lett és azért folyik arra az áram.
Ajándékok: Hogy 1-1 kábel legyen, 60A-t el kell bírnia legalább, az 4.5mm átmérő (mostani 1.3mm helyett). Az már nagyon merev. Azt gépben vezetni vér szívás.
-
Healbacsi
őstag
válasz
Szerintem meg pont forditva.
Ajándékok:
Mert kozel 50 amper stabil atvitelehez nagyon vastag vezetek es eleg boszme csatlakozo kellene egy vezetek eseten, foleg akkor, ha ez az atvitel idoben folyamatos (nem pillanatszeru). Ha szetosztod 6 fele, akkor mar csak megkozelitoleg 9 ampert kell kibirnia a vezeteknek/csatlakozonak. -
Ajándékok
aktív tag
Nem értem az egész logikáját. A tápban 1 ág van. A vga kártyában 1 ág van.
Miért osztják szét a két végpont között sok ágra?
És ha csak 2 ér lenne, könnyen elférne valami csavaros rögzítés mindkét oldalon.
Akár ilyen elvű csatlakozót is csinálhatnának a Kínaiak a gyári csatlakozók helyett. -
Predatorr
őstag
Szeretnék látni egy statisztikát grafikonokkal, hogy hány kattintást és mekkora bevételt generált a rémhírterjesztőknél ez „az nVidiánál mindenki hülye” kampány a 4090 megjelenése óta!
(És mennyit áldozott rá az AMD
)
Egy OC módban is hűvös Pali 4080-nal a gépe(i)mben átalakítóval, tapcsatlakozóval több mint 2 éve. Mondjuk odafigyeltem összerakás(ok)nál, és nem célom másik kártyát/bevételt/látogatottságot generálni. -
válasz
Az áram mindig arra folyik, ahol kisebb az ellenállás. A sok rossz közül a kevésbé rosszat fogja választani, amíg annyira nem ég meg/deformálódik a csatiban az érintkező, hogy lesz jobb...
-
kago akira
tag
Mint enyhén jártas ember az elektronikában, feltenném a kérdést hogy hogyan kéne ellenörizni 6 kábelen hogy melyiken mennyi áram folyik abban az esetben ha külön ágakról beszélünk?
Mivel ha egy útja van az áramnak akkor az nem terhelődik át más ra. Ergó nem nő meg a jobban csatlakoztatott vezeték árama. Marad a szarul csatlakoztatott vezetéken annyi különbséggel hogy ott a rossz csatlakoztatás miatt extrémem megnő mondjuk a hőleadás. Tehát nem a jó ÉR ég le hanem a rosszabb amivel gond van.
Vagy rosszúl gondolom? : ) -
tibaimp
nagyúr
Ez komoly! Egy 15EUR-os alkatrészen spórolnak, egy több ezer EUR-os VGA esetében....Azt a "szakembert" remélem már kirúgták, aki erre engedélyt adott (nem feltétlenül a mérnököt, mert azt el tudom képzelni, hogy ő még szólt is, hanem a főnököt, aki ragaszkodott a költségcsökkentéshez).
Amúgy az is szomorú, hogy erre nem maga az nv jött rá! Itt is látszik, hogy mennyit foglalkoztak a vásárlói bejelentésekkel a 4090-esek esetében, azzal törődtek csak, hogy felhasználói hiba, rosszul dugtad be a kábelt, te hülye, és kész, ennyire érdekli az nv-t a játékosok világa, akiknek amúgy a létüket köszönhetik.....moslék egy banda....
-
snecy20
nagyúr
Szerintem a gigszer az helyesen gikszer. (Címleírásból)
-
Ezt csak úgy itthagyom
Mindenki megnyogodhat, javítani fogják a csatlakozót..
-
-
mad823
őstag
Közben találtam egy 5090 teardown videót, valóban még a csatlakozóban közösítve van minden láb GPU oldalon. Ez értelemszerűen lehetetlenné teszi az ágankénti mérést, vagyis mérnöki szemmel nézve (és tudva a korábbi hasonló problémákról) ez a munka egy elégtelen osztályzatot ér. Ergo ha bárki egy ilyen porszívó fogyasztású GPU-ra vágyik, jobban jár, ha körülnéz az többi OEM-nél, hátha valakinek sikerült értelmes betáp implementációt készítenie hozzá. (Nem, utólagos módon nem lehet megoldani, hiszen a csatlakozó után kellene áramerősséget mérni...)
-
detroitrw
addikt
A már meglévőkhöz lehetne egy adapter ami áganként figyelné a történéseket, és ha valahol szakadás lenne (és pl. emiatt a többinél többletfelvétel) akkor megszakíthatná az egész táplálást vagy pedig egy minimumot továbbítana (max. 50W) csak, hogy ne legyen olyan drasztikus áramelvétel (pl. még idle módba tudna futni a kártya és a ventik tudnának dolgozni)
Tényleg mi van olyankor ha egy vga 300-500W fogyasztásról egyszer csak 50W-ot tudna csak elégni?
driver kifagy? kékhalál? reset?Így fejbe nem hangzik lehetetlen megoldásnak.
-
Értelek, köszönöm a válaszod, sajnos sejtettem, hogy ilyesmi a szituáció.
Majd a jövőbeli Super / Ti modelleken változtatnak év végén/jövőre (persze a médiaanyagban nem emelik majd ki, hogy javítottuk a terheléselosztás hibáit...). Én a magam részéről kivárom, amíg megoldják ezt, szerintem ez túl nagy kockázat.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Persze, ezt bármelyik gyártó megcsinálhatja. De itt inkább közös megoldás lesz, tehát ezt vagy mindenki felvállalja, vagy továbbra is mindenki user errort kommunikál majd. Olyan nem nagyon lesz, hogy az egyik gyártó ezt elismeri, hogy igen ez probléma, míg a többiek user erroroznak. Szóval itt az NV-nek ebbe beleszólása van, mert az egyik partnerük nem mondhatja csak úgy, hogy "nézzétek én kijavítottam, amit elrontottatok". Az nagyon nem jönne be senkinek gyártói szinten. Meg is vonhatja ezért az NV a jogot, hogy gyártson az adott gyártó GeForce-okat.
#44 KaszkóPalkó : Pont a lényegre tapintasz... Ugye miért kötnéd be rosszul? Persze, nincs okod rá, csak ezzel a dizájnnal nem garantálható, hogy biztosan jól lesz bekötve, nem lehet megállapítani ránézésre. És erről mennek most videók külföldön, ezért kér újratervezést der8auer például.
-
mad823
őstag
-
-
X2N
őstag
Sehogy. A VRM után a GPU van ott már közös minden(és a VRM előtt is közös a 12V betáp amiből a VRM lekonvertálja a VCORE feszültséget), ezt akkor látnád ha ott lenne előtte a pcb és kimérnéd, vagy megtudnád nézni a nyáktervet). A lényeges különbség az hogy a 3090 kevesebbet fogyasztott(emiatt nem éri el a 9.2-9.5A-t(hiba esetén). és nem éri el a csatlakozó határát 600-660W-ot.
-
Abu, esetleg arra van jogi lehetőség, hogy az ASUS vagy bármely más márka cikkekben is jelzett probléma megoldásaként "jelentősen" áttervezi a VGA-t olymód, hogy a terheléselosztás biztosan megfelelő legyen? Persze, ha az NVIDIA csinálja (csinálta) volna meg az sokkal jobb lenne, de egyáltalán a 3rd party cég megcsinálhat egy ilyen jellegű változtatást? Esetleg várható olyan 5090, ahol 4db 8pines csati oldja meg az ellátást?
Ha valaki egy 5090-re beruház, akkor jogosan várja el (főleg a FE-től), hogy a hibamentes működés garantált legyen.
(én a helyükben biztos legyártanék egy áttervezett 5090-et, és ha a teszteken is bizonyít, akkor az vastag felárért is lenne piaca)
-
Ribi
nagyúr
Van arról leírás, hogy a 3090 csinált terhelés kiegyenlítést?
Amúgy ha csak 3 drótpáron nézte a terhelést, ott is kialakulhatott, hogy 1 pár esetén az egyiken 18 másikon 1 A folyik.
Ilyet kigyenlíteni vrm-ből szerintem nem annyira egyszerű elsimítani. Illetve ha ennyire külön van szedve a vrm, akkor a vrm után össze van kötve minden? Mert voltak cikkek, hogy azért kellett vmr a kártya 2 oldalára, hogy mind2 oldalon ugyan akkora legyen a fesz esés. Viszont ha a másik oldalt épp olyan vmr szolgálja ami kevés delejt kap akkor lehet a kártya szénné fagy? Nekem fura ez a vmr kiegyenlítés, ettől még lehet. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az ASUS az szól, ha szopás van. De igazából nem tud csinálni semmit. Egyébként túlterhelés elleni védelem van a GPU-ban, és az működik is, arról nincs tudomása a GPU-nak, hogy a konnektor mikor van túlterhelve. Viszont az igaz, hogy erre is lehetne csinálni megoldást, nem is lenne nehéz, de árban jobban jár az NVIDIA, ha megoldja az alapproblémát, mert akkor meg garantálni tudják a terhelés kiegyenlítését, tehát ennek a gondnak a monitorozására sincs a továbbiakban szükség.
Megoldás van egy csomó, akarat nincs arra, hogy erre szánjanak kártyánként pár extra dollárt.
#37 KaszkóPalkó : Pont az a baj, amit linkeltél, amit a Computerbase és a Falcon Northwest ír. Erről beszél der8auer, hogy ugyanazzal a géppel, ugyanazzal a kábellel két egymás utáni bekötés gondot okozhat, vagyis nem tudod megállapítani, hogy mikor éghet le, és mikor nem. És emiatt kéri der8auer a hardverek újratervezését, mert a jelenlegi dizájnnal, még akkor is, ha jónak tűnik a csatlakoztatás (és simán lehet, hogy nem jó valami, csak nem látszik), egyszerűen leéghet, és nincs semmi, ami előre megmondja neked, hogy leég-e, vagy sem. A legtöbb, amit tehetsz, hogy imádkozol, hogy tényleg jó-e az aktuális bekötés mellett minden, de ez mérnöki szemmel gyenge lábakon álló védekezés a probléma ellen.
Der8auer valami olyan módszerre gondolt mérnökileg, aminél nem az ima és a fohászkodás az egyetlen védelmi vonala a usernek. Például olyan módszerre, amit a 3090-en alkalmazott az NV, de ez csak tipp, alkalmazhatnak mást is, ha tudnak jobbat azóta.
-
detroitrw
addikt
Oké ezt eddig is tudtuk, de nem biztos, hogy a kontakt megléte vagy nemléte okozza, hanem az átterhelhetőség lehetősége.
mert normál(is) esetbe ha ilyen mértékű áramesés van ott jelentkeznie kellene teljesítmény esésnek, mert nem szolgálhatná ki többel. (pl. kábelenként max 100W)
de itt ezek alapján nem tud teljesülni mert a kiesést átviszi a maradéknyilván a rossz kontakt is okoz(hat) az átszikráztatástól melegedést, de itt valszeg nem erről van szó
-
törölt tag
Nem létezik a gond, és nem szól a rendszer napi 50x.
Asus Astral 5090 karim van, az adott topikba tettem be eredményeket.
Normális táppal, Normális kábellel is csak kézmeleg a csatlakozó.Erről egyébként megbizonyosodtak már páran. Ajánlom a lenti forrásokat.
[link] [link]
"Egész nap különféle RTX 5090-ek tesztelésével töltöttem, de még nem sikerült megismételnie a problémát.
Astral RTX 5090 egy sokkal régebbi Seasonic TX-1300-zal (nem ATX 3.0 verzió), egy régi 12VHPWR kábellel, amely 2 darab 8 tűs PSU oldalra osztható. 3DMark Speedway, hurok. Maguk a kábelek elérik a ~30-34C-ot, a ~40-53C-ot ahol belépnek a GPU-ba. Nem meglepő, hogy ott melegebb van a ~585 watttal, amit húz, de ez jól néz ki? Új árambilincsek érkeznek holnap, hogy újra teszteljék az FE-t és számos más 5090-et. "[link]
"Óriási tisztelet @der8auer tesztelőnek, de nem látunk semmi hasonlót a beállításának eredményeihez. Számos 5090 Founder's buildet teszteltünk több tápegység- és kábeltípussal, és napokig tartó zárt ház tesztelésen ment keresztül. A hőmérséklet (a képek F-ben) és az áramerősség mind a 12 vezetéken névleges."[link] És a Computerbase teszt. Náluk is minden rendben.
Abu, érthető hogy mindent elkövetsz.
-
Reggie0
félisten
Nem csak szol, hanem a kozbeiktatott ellenallassal passzivan kiegyenliti is az aramot. Nyilvan, ha az egyik ér kontaktusa megszakad azon nem tud mit kiegyenliteni, csak szolni.
De a 4 pines adatkapcsolaton lehet azert a tapegysegnek es/vagy a VGA-nak is tudna szolni, hogy csokkent a maximalis rendelkezesreallo teljesitmeny, ez a tapok es vgak oldalarol max egy driver/firmware frissitest jelentene.
-
Ribi
nagyúr
Monnyuk addig csökkenti az órajelet amíg nem csökken megfelelő mértékben a terhelés. Végülis amikor szól a szénmonoxid jelző az sem jó semmire. Ja de. A gond akkor szokott lenni ha nem szól semmi. Ki is írhatja, hogy nédd meg a kábelt vagy csinálj valamit. De akkor neked inkább ne is szóljon, csak várjon amíg felgyullad az egész?
#36Reggie0: Sönt ellenállás nem egyenlít ki semmit. Ekkor áramoknál nem lehet kiegyenlítő ellenállásokat rakni max ha fűtőtestet akarsz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Olyat már csinált az ASUS, meg asszem az MSI is. Arra jó, hogy a szoftver tud szólni, hogy szar a helyzet az egyik kábelen, jó lenne, ha befejeznéd a játékot és pihiztetnéd a terméket. De a valós gondot nem oldja meg, mert csak szólni tud. Ezért nem alkalmaz ilyet az NVIDIA, mert ez tényleg csak annyit ér, hogy kiírnak egy üzenetet: "baszki lépj már ki, mert mindjárt leég a gép a picsába". És persze kilépsz, mert megijedsz, de kilépsz majd naponta 50x, ha kiírja? Mert a gond ettől még létezni fog, hogy szól a rendszer.
-
Hát, meg amúgy elvileg a GPU oldalon is össze van kötve. Szóval ha jó a csatlakozás, akkor miért kéne mérni.
@ROBOTER : Ezt amúgy nem tudom, miért nem gondolták végig.
@detroitrw : Pontosan ezért. Rossz kontakt, brutális áramfelvétel, és melegszik.
@ABu85 : Fenét van ez termékenként $15. Főleg ha azt nézed, hogy a másik lehetőség akkora blama, mint ez
-
detroitrw
addikt
Ezek alapján nem lehet, hogy pont e miatt égnek le a tápcsatik? (vagy, hogy ez is rásegít?)
Ha pl. menet közbe, (akár a hőtágulás) miatt megszakad 1-2 kábelen a delej és azt a különbséget a többi megmaradó kénytelen felvenni?
és így az 1 kábelre vetített A növekmény melegíti el a cuccot?
-
Reggie0
félisten
Oke, van rajta max 15 perc mernoki munka, azt kell partizezerrel elosztani. Az 15 dolcsi sose lesz, csak ha 3-as szorzoval araznak. De nyugodtan le lehet vonni belole a kikerult karteritesi perek erteket is es akkor meg az is lehet, hogy olcsobb lesz, mint eddig volt.
15 dollarbol egy hvpwr csatlakozos toldast is ki lehetne hozni, amiben benne van szalankent az ellenallas es akkor nem kell a gpu-n modositani.
-
mad823
őstag
Igen, táp oldalon össze vannak ezek a lábak kötve, de a GPU oldalán nem tudjuk, hogy mi van. Ezek szerint ott a kutya sem méri, hogy vezetékenként mi újság van, pedig azt két fillérből meg lehetne mondani, hogy minden lábon megvan-e a 12V, és akkor egyből jelezhetne a GPU, ha csak 1 vezeték is hiányzik/hibás.
-
ROBOTER
addikt
Annyi távoli összefüggése mégiscsak van az ügynek a 230V-os hálózattal, hogy egy szakértelem nélkül használható, dugalj + dugó, azaz oldható kötés határát 16 A-ben állapították meg. Ez nem véletlen, az is melegszik a legkisebb oxidáció hatására, ha kihasználod a 16 A-t, de ha nagyon gagyi, nem is működtethető stabilan 16 A-rel. Az Euro-plug érintkező vastagsága 4mm amúgy.
Most pedig arról van szól, hogy egy a jelek szerint nem megfelelően átgondolt csatlakozón 50+ A folyik át, mindez egy jóval érzékenyebb környezetben, és ugyanúgy nem szakképzett emberekre van bízva a csatlakoztatása.
3..4 lehetőség van:
- ha a kártyán lévő DC-DC konverterek hatásfokára nincs jelentős hatással, meg kellene emelni a feszültséget 36..48V-ra.
- lényegesebben jobban kellene függetleníteni az ágakat (vezeték + pin), akár intelligens módon vezérelni az áramfelvételt áganként
- nem rugós alapú kötéseket használni (csatos, csavaros, nem azonnal oldható kötésre törekedni)
- 3..4x-esen túltervezni az egészet (ami amúgy az alap lenne)
+1 a fentiek bármilyen kombinációja -
Reggie0
félisten
6db sontellenallas 15 dollar? Mar ertem miert ilyen dragak ezek az 5090-ek, nekem 2 perces kereses utan is kijott 4 dollar alatt(/6db) egy 5000 darabos beszerzesre.
-
scdlsc
senior tag
Lehet volt már máshol korábban.....
-
-
Wade0303
aktív tag
Arra azért talán van időd, hogy válaszolj a kérdésre, téved-e Buildzoid mikor ezt mondja: "So why didn't 3090 Ti's melt? Those had a 450W power limit, why didn't those melt? ... I think actually the reason that they didn't melt is because they just had a better way of dealing with the connector?" "Now it makes sense to me why the 3090 Ti's didn't melt. Cause they actually forced the connector to be current balanced. 5090s and 4090s just don't. So if the cables don't make perfect contact, they melt."
Bár úgy tűnik bármennyit is írsz kényesen ügyelsz rá, hogy ne legyen a szövegedben egyértelmű konklúzió, mégis mi a leolvadások oka. User error, tápcsati, Nvidia rossz design-ja? Amennyire értem, szted a tápcsati hibáztatható és részben user error.
Még ha így is van, tehát a kártyán magán semmiféle "design flaw" nincs, és nem történt visszalépés a 3090 Ti-hoz képest, akkor is hibás abban az Nvidia, hogy a 4090-es leolvadások után újból ezt a tápcsatlakozót használta, ráadásul ezúttal teljesen kimaxolta rajta a terhelést. -
ripla
addikt
23 Amper? Az igen!
Nálunk itt a családi házban van összesen 32, és erre van rákötve a mosogatógéptől kezdve a klímán és indukciós főzőlapon keresztül a számítógépekig minden.
-
X2N
őstag
Felrajzolhatnák neked egy példát hogy azokon az ellenállásokon túl még mi van(és hogy miért is nincs olyan load balance amire te gondolsz), de most nem érek rá. A 30-as 40-es szériával még annyival jobb volt a helyzet hogy azok kevesebbet is fogyasztottak, nem volt limiten hajtva a csatlakozó. De ez nem jelenti azt hogy több pin meghibásodása esetén ne le éghetne le a csatlakozó ugyanúgy akár egy 4080-as esetében is. 105fokra van hitelesítve a vezeték és a csatlakozó, mivel kicsi a pcb, kis helyre van összezsúfolva és igen nagy fogyasztás, így az egész pcb 80 fokos, még a csatlakozók is alapból...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"sokkal több áramerősség futhat át" - ami futkos az nem az áramerősség, hanem a hideg a szakmában járatos ember hátán ettől a teljesen helytelen mondatrésztől.
hcl: nálam a tuningolt Amd FX8300 proci 12V tápcsatija az beleégett az alaplapba, a csatik összeolvadtak... -
Alapállapotból nem kellett volna egy ilyen monstrum, áramzabaló kártyát legyártani az NvIdia-nak. Nem lett ez átgondolva és jól kivitelezve.
Még precedens se volt rá, hogy 575W vegyen fel egyetlen egy VGA.A zöldesítés jegyében az utobbi néhány évben többszörösére ugrottak a CPU-k, VGA-k fogyasztása.
-
Wade0303
aktív tag
Itt a lényeg: [link]
Valamint itt: [link]Rugózhatsz kifejezéseken, de a kérdésre nem válaszoltál: minden rendben van az új tápcsatival ill. a 40/50-es kártyák tápfelvételével, nem történt visszalépés biztonsági szempontból a 30-as szériához képest? Téved Buildzoid a linkelt időpontoknál a videoban mikor azt mondja, hogy sokkal rosszabb az új design?
-
WTF
A tápcsatiban közös az összes 12V, meg a földek is.
Ha rossz a négyből hármon a kontakt, akkor azon fog folyni az áram, amin fog. Amin nem folyik semmi, azt jóhogy elvághatod...
És igen, 3x áram is át tud folyni, rövid távon persze, csak hosszabb távon nem lesz egészséges...Sz@r csatik vannak, nem load balancing. Érdekes, a procik P4 tápcsatiján sosem volt gyakori az ilyen elégés, pedig ott is át tud menni 100W
@X2N :
-
X2N
őstag
Buildzoid videója nem load balancingról szól. Attól nem lesz load balanszolva a kábel hogy 6 a vezetéket 1db árammérő ellenállás helyett 2-2-2 vezetéken méred külön-külön ellenállásokkal mint mondjuk régen a 3090Ti-esetében, a load balanszolást az ellenállás utáni áramkörök végzik, csak az nincs a rajzon(és a videó sem erről szól, hanem arról hogyan van monitorozva a tápfeszültség, amiből az áramkör dolgozik ami a balanszolást végzi), az ellenállások után kellene megnézni mi történik a nyákon ha erre vagy kíváncsi.
-
Wade0303
aktív tag
De van ilyen, még ha talán a "load balancing" szakmailag nem is a legpontosabb kifejezés erre, de a lényegen nem változtat, az Nvidia butított/olcsósított a korábbi megoldáson: [link]
Idézet az előző cikkből, ami nagyjából összefoglalja miről szól: "Az Actually Hardcore Overclocking nevű YouTube csatorna egy friss videóban próbál a fentiekre magyarázatot adni. Röviden arról van szó, hogy az NVIDIA az újabb, GeForce RTX 40-es és 50-es sorozatú VGA-in a 16 tűs tápcsatlakozó mögé csak egyetlen egy söntellenállást helyezett, vagyis az egész dizájn egyetlen 12 V-os forrásként kezeli a vezetékeket. Ez effektíve azt jelenti, hogy a tápkábel hat darab, áramot biztosító vezetékéből elméletben ötöt el is lehetne vágni, méghozzá anélkül, hogy az a VGA működését veszélyeztetné, mert lényegében az a hat kábel egy 12 V-os forrásként van kezelve. Példaként felhozható még a GeForce RTX 3090-es VGA is, amely persze nem ezzel a csatlakozóval, de más jelleggel működött, ugyanis ott a tápcsatlakozó hat darab vezetéke, három darab 12 V-os forrásként volt kezelve, vagyis a terheléseloszlás garantáltan kiegyensúlyozottabbnak számított. Nem is volt azzal a generációval ilyen jellegű gond."
Ha minden vezeték/pin csatlakozása tökéletes akkor persze sokkal kisebb rá az esély, hogy gond legyen, de akkor is béna ez a megoldás és ahogy DudeHUN írta az új 12V 16pines PCI-E tápcsati terhelése teljesen ki van maxolva az 5090-nél, ami hatalmas felelőtlenség.
Szerinted technikailag korrekt megoldás az, hogy a 6 vezetékből akár el is vághatsz 5-öt és a kártya elindul, működik egészen addig amig le nem olvad a kábel? Ilyen körülmények között tényleg el lehet ennyivel intézni a dolgot, hogy a user a hibás mert "ki-be huzogatta a kábelt"? -
HantekDSO
tag
Persze hogy korántsem tökéletes! Ezért is írtam, hogy át kell(ene) állni a 48V-os betápra - negyedannyi áramfelvétellel biztosítani lehetne ugyanazt a teljesítményt. DE addig is ideiglenes megoldásként lehet monitorozni a HPWR 12 voltját, összevetve a PCI-E 12 voltjával, valamint időnként megmérni a csatlakozó és a kábelek hőmérsékletét.
-
Mi okozza a rákot?
Hát ezek szerint az orvosok tudják. -
DudeHUN
senior tag
Mert neked minden csati tökéletes. Ha a csati (kártyán, tápon, kábelen) nem a legjobb, akkor lehetnek problémák, ugyanis akkor nem osztja el semmi a terhelést rendesen több pinen. Márpedig tömeggyártásban lévő eszközöknél lesznek olyan darabok, amik 100%-osak.
Ez a csatlakozó megoldás (amiben van kemény 10%!!! biztonsági tartalék) és az Nvidia fantasztikus táp megoldása nem enged semmi hibát a rendszerben, mert ha van akkor baj lehet. -
X2N
őstag
Nincs ilyen dolog hogy "load balancing" a kártyákon. Áram mérő ellenállások vannak amik monitoroznak. Balanszolás nem történik egyik tápkábelen se. Egyik kártyán se. Amit tudna tenni a kártya hogy csökkenti a teljesítményfelvételt, amit órajel csökkentéssel tud abszolválni. Csökkenti az órajelet, vele együtt a vcore feszültséget a vezérlés->csökken a felvett teljesítmény. Elméletileg meg lehetne csinálni hogyha nem közös feszültségről működjön az összes vcore vrm, de nem így csinálják meg a hatékonyság miatt.
anulu-az is baj hogy szórási van gyártási minőségbe a kábelek közt. Legjobb minőségű szerintem az nvidia által gyártott kábel amit az 50-es szériához adnak. Ennek a csatlakozója sokkal masszívabb, még az előző kábelhez képest is amit a 4090-hez adtak.
-
anulu
félisten
-
HantekDSO
tag
válasz
Mostly Harmless #3 üzenetére
Egy ilyennel:
-
Wade0303
aktív tag
Akik most a napokban nézték meg a 1.5-2 éve használatban lévő 4090-üket és tapasztalták, hogy sérült a csatlakozó/kábal azok is így gondolták eddig. Nem a hőmérséklet meg az "ütközésig bedugás" itt a gond, hanem, hogy a 40-es és 50-es szériából "kivette" az Nvidia a a load balancingot.
Tipikus áldozathibáztatás ez a "nálam működik, úgyhogy nyilván az a béna akinek leolvadt" hozzáállás. A cinikus egészséges ember is ezt mondja a rákosra, amíg meg nem betegszik maga is. -
HantekDSO
tag
Jó másfél éve használom a Palit 4090-esem, 12VHPWR csatlakozóval. Rámérve a csatlakozóra, 40 fok fölé még soha nem ment a hőméréséklete. Ja, normálisan, ütközésig bedugtam és nem szedtem szét naponta 100x...
-
E.Kaufmann
veterán
[link]
Miért nem követeli meg az nVidia a partnereitől? Vagy csak a Quadro számít, a többi meg ahogy esik úgy puffan le a gyártósorról és a tervezőasztalról?
Simán meg lehetett volna oldani azt is, ha nem ép valamelyik tápág, valami csökkentett módra váltson, amiben még éppen valami iGPU szintet hoz, de kiabál a Control Panel. Legalább lenne haszna ezeknek driver duzzasztó segédprogramoknak.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ez rávilágít arra, hogy mennyire nem terveztek a potenciális gikszerekkel a mérnökök.
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 7900 XTX 24GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest